Lumina sfanta de la Ierusalim va fi adusa in Romania sambata de o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor Varsanufie Prahoveanul, care urmeaza sa soseasca pe Aeroportul "Henri Coanda" in jurul orei 19:00.

''Ca in fiecare an, pentru a spori bucuria clerului si credinciosilor de Sfintele Pasti, in seara zilei de sambata, 4 mai, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de catre Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va aduce Lumina Sfanta de la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim cu un avion special. Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere (ora 24:00) de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala'', se arata intr-un comunicat al Patriarhiei citat de Agerpres.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane din sudul tarii sunt invitate sa trimita delegati la Aeroportul International Henri Coanda - salonul oficial in seara zilei de 4 mai, in jurul orei 19:00, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim si a o oferi preotilor si credinciosilor.

De la aeroport, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare - cu escala la Cluj-Napoca - si Timisoara pentru clerul si credinciosii ortodocsi din nordul tarii.

Lumina Sfanta este considerata un miracol al Ortodoxiei, care se intampla in fiecare an de Pasti la Ierusalim, cand, in timpul Vecerniei Mari din Sambata Mare, intre orele 12,30 si 14,30, deasupra Sfantului Mormant se aprinde un foc ce se pogoara din cer, manifestandu-se diferit in fiecare an si care in primele minute nu frige.

Lumina este adusa credinciosilor de Patriarhul Ierusalimului. Diodorus, fost Patriarh al Ierusalimului intre anii 1981 si 2000, marturisea ca, de obicei, minunea se intampla imediat dupa ce termina de spus rugaciunile.

Lucrurile se petrec dupa un "scenariu" indelung verificat. Sfantul Mormant este inspectat inca din Vinerea Mare, imediat dupa Prohod. Cei care fac aceasta verificare - pentru a nu exista nicio banuiala de inscenare - sunt politisti civili care nu sunt crestini. De obicei, acestia sunt trei: un arab, un turc si un reprezentant al Statului Israel.

Rolul lor este de a inspecta incaperea Sfantului Mormant pentru a nu exista vreo sursa de foc. De asemenea, ii controleaza corporal pe cei care vor patrunde acolo in momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, usa se sigileaza, iar la intrare raman doar gardienii.

Dupa desfasurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, imbracat doar cu un stihar alb, cu epitrahil si brau, se indreapta spre Sfantul Mormant. La intrare, Patriarhul este controlat de politisti in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor - romano-catolici, ortodocsi, armeni.

Patriarhul desigileaza intrarea in Mormant si patrunde in prima incapere, in "Capela Ingerului", insotit - conform traditiei - numai de un arab de religie islamica. Mai departe, Patriarhul intra singur in incaperea propriu-zisa a Mormantului si ingenuncheaza in fata lespedei.

Dupa rugaciune, cei prezenti in biserica au adesea prilejul sa observe o lumina precum un fulger care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant. Pelerinii compara aceasta lumina cu un glob care se imprastie in mici bucati. Aceasta lumina ajunge pana la lespedea Sfantului Mormant, aprinzand astfel vata presarata deasupra.

Rolul Patriarhului este de a lua in maini aceasta vata aprinsa, a o aseza in doua cupe de aur si a se intoarce in Capela Ingerului. Ulterior, Patriarhul aprinde doua manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, apoi iese si imparte lumina credinciosilor. Potrivit marturiilor credinciosilor, cei prezenti nu se ard cu aceasta lumina.