Liderul gruparii specializate in infractiuni cu violenta din care facea parte si senseiul lui Nutu Camataru, prins in Belgia dupa ce a fost dat in urmarire europeana, a fost extradat si adus in Romania, urmand sa fie incarcerat in Centrul de Retinere si Arest Preventiv Mehedinti, potrivit IGPR citat de Mediafax.

Reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au precizat, pentru Mediafax, ca Grigore Mocanu a fost adus in tara vineri, fiind preluat de o escorta apartinand Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti.

Mocanu, in varsta de 47 de ani, figura in baza de date a Politiei Romane ca "most wanted", fiind unul dintre primii zece indivizi romani cautati la nivel european pentru ispasirea unor pedepse.

Potrivit anchetatorilor din cadrul DIICOT - Biroul Teritorial Mehedinti, Grigore Mocanu, zis Gigi Epuran, care era dat in urmarire generala din martie 2011 si care conducea o grupare specializata in recuperarea unor datorii exercitand violenta asupra partilor vatamate sau lipsindu-le de libertate, a fost prins la 18 martie 2012, intr-o sala de fitness din Anvers, de catre politistii belgieni, care au pus in aplicare un mandat european de arestare.

Instanta a retinut ca, in perioada 2008- martie 2011, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat care a avut drept scop obtinerea de foloase materiale, prin amenintare, violenta si lipsire de libertate, fapte comise impotriva mai multor parti vatamate, pe care le-a determinat astfel sa le remita sume de bani cuprinse intre 3.000 si 60.000 de euro, sau bunuri mobile si imobile.

Grigore Mocanu are de executat sapte ani de inchisoare, condamnarea fiind data in data de 14 martie 2012 de Tribunalul Mehedinti intr-un dosar de constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, in care au fost condamnati si fratele acestuia, Ionel Epuran (doi ani de inchisoare), senseiul lui Nutu Camataru, Emilian Sefan (sapte ani de inchisoare), si alte doua persoane.

Potrivit anchetatorilor, grupul infractional condus de Mocanu se ocupa, de regula, cu recuperarea unor datorii imaginare, exercitand asupra partilor vatamate violenta sau lipsindu-le de libertate.

"In cauza, foarte greu au fost convinse partile vatamate sa dea declaratie si sa stea in aceasta calitate in proces, intrucat le era teama ca membrii grupului sa nu exercite violente si asupra membrilor familiilor", afirmau anchetatorii.

Prin imprejurari neelucidate inca, inculpatii aveau acces la baza de date a Politiei privind evidenta populatiei din care preluau date de stare civila referitoare la viitoarele victime, anchetatorii indicand instantei mehedintene nume vizate de acuzati.

Victimele erau duse in padure, unde erau puse sa-si sape groapa. Mai mult, agresorii le striveau degetele cu ciocanul sau le rupeau mainile, tacticile lor mafiote determinand victimele sa le dea tot ce doreau, sustin surse judiciare.

Procurorii DIICOT au identificat sase victime care, sub pretextul recuperarii unor datorii inexistente, au fost lipsite de libertate si agresate de catre inculpati si deposedate in acest mod de diverse sume de bani.

Membrii grupului infractional au determinat astfel victimele sa le dea sume cuprinse intre 3.000 si 60.000 de euro sau bunuri mobile si imobile, potrivit IGPR.