Romania a prezentat la Bruxelles reteta traditionala de mici. Un reprezentant roman a cerut sa fie permisi in continuare aditivii in pasta de mici

de Carla Dinu     HotNews.ro
Vineri, 3 mai 2013, 8:28 Actualitate | Esenţial


Romania a cerut Comisiei Europene ca aditivii folositi in pasta de mici sa fie permisi in continuare. O experta a ministerului Agriculturii a participat la o reuniune pe aceasta tema la Bruxelles, transmite TVR.

Prezentarea retetei de catre experta ministerului roman al Agriculturii este doar primul pas in procedura ce trebuie parcursa pentru a obtine din partea Uniunii Europene permisiunea de folosi la prepararea pastei de mici bicarbonat de sodiu si alte doua substante - un colorant si un conservant - care, potrivit normelor europene, ar urma ca din vara sa fie interzise.

Reprezentanta Romaniei nu a oferit niciun fel de detalii privind reuniunea Grupului de lucru pentru siguranta alimentara, dar surse la curent cu discutiile au declarat pentru TVR ca, deocamdata, expertii iau nota de solicitarea Bucurestiului. Raspunsul va veni in urmatoarele doua saptamani.

Normele privind interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu si a celorlalti doi aditivi au fost agreate de statele membre, deci inclusiv de Romania, acum cativa ani. Discutia legata de mititei priveste Regulamentul 1129 referitor la aditivii alimentari si nu normele europene pentru produsele traditionale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















4303 vizualizari

  • +11 (15 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 mai 2013, 8:34)

    [anonim]

  • +14 (16 voturi)    
    dom'le, aditivii e traditionali la noi! (Vineri, 3 mai 2013, 8:42)

    nellino [utilizator]

    omul apreciaza micul si dupa culoarea rosie data de colorant si dupa cat de mult bicarbonat pui in el! ca daca nu ragai juma de ora dupa un mic, ala nu e mic, dom'le!
  • +11 (17 voturi)    
    nici un pas fara sa ne facem de basm (Vineri, 3 mai 2013, 9:11)

    easy [utilizator]

    ce spun europenii este sa nu se mai adauge bicarbonatul de sodiu si in acest mod carnea stricata sa fie usor de detectat.

    ce spun romanii (si la ce nivel) este sa ne lasati pe noi asa cum suntem, ca se poate manca si de pe jos

    de toata jena stimati politrucoizi, unde dai si unde medii
  • +12 (14 voturi)    
    reteta traditionala (Vineri, 3 mai 2013, 9:42)

    sorin3 [utilizator]

    nu cred ca nu se pot face mici fara coloranti si conservanti.
    Iar adaugarea bicarbonatul de sodiu e de data relativ recenta.
    Oricum sa faci pledoarie pentru colorant si conservant mi se pare rusinos.
  • +15 (15 voturi)    
    reteta completa (Vineri, 3 mai 2013, 9:47)

    asadar... [utilizator]

    in cuprinsul retetei sa fie inclus si cocalarul aferent care arunca mizeria pe unde apuca. eventual si maneaua din dotare.
  • +9 (11 voturi)    
    care sunt, bre... (Vineri, 3 mai 2013, 11:54)

    Codruta N [utilizator]

    ... alea "inca doua substante"? de CE nu le precizati? mai ales ca ele sunt "traditionale"??

    Miniul de plumb? Monoglutamatul traditional? guma guar romaneasca?!!

    Ce PENIBILI!!! Papagalitza aia de la minister STIE ce vorbeste? sau avea nevoie de o sesiune de shopping?
  • -2 (6 voturi)    
    Iar isi dau romanii cu parerea (Vineri, 3 mai 2013, 12:08)

    HP [utilizator]

    Iar isi dau ciumpalacii cu parerea si o spun de parca ar avea si dreptate.

    Bicarbonatul NU e folosit pentru ca acopera mirosul sau gustul carnii alterate.

    Bicarbonatul de sodiu e folosit pentru cresterea in volum a micilor, sa iasa mici si pufosi. E ca praful de copt in aluat.
    • +6 (6 voturi)    
      daca e ... (Vineri, 3 mai 2013, 13:23)

      brita [utilizator] i-a raspuns lui HP

      sa stam strimb si sa judecam drept, s-ar putea ca acest bicarbonat (afinator) sa nu fie ingredientul interzis de CE.
      se mentioneaza inca doi.
      bicarbonatul nu e interzis, il gasesti in absolut toate mixturile de prajituri, in toate piinile etc.
      cherchez p-ailalti doi...
  • +7 (7 voturi)    
    ce tare (Vineri, 3 mai 2013, 12:19)

    Tomis [utilizator]

    Uite cum se misca lucrurile cand e vorba de mici (chiar si facuti din carne stricata), imediat s-au mobilizat toti ca nu cumva sa ramana cocalarii fara obiectul muncii.
    Si totusi stimati guvernanti de ce v-ati repezit sa va caciuliti la Inalta Poarta, ca parca voi nu trebuia sa dati socoteala nimanui, nu?
  • +4 (8 voturi)    
    ue - sue - toti suntem la fel (Vineri, 3 mai 2013, 13:15)

    Alinare [anonim]

    sa vezi "poalele in brau" ce conservanti au, ca laptele de tara deja l-au desfiintat, ce bun e d.a.none, ce cremos ce lipicios..
    dealtfel bunicu' de la mici a murit, la 101 ani , noi trebuie sa avem doar creierul spalat pt. a da bine la vot...ce drk.
  • +1 (1 vot)    
    Mister fara rost (Vineri, 3 mai 2013, 16:51)

    _andi_ [utilizator]

    Nu inteleg de ce nu gasesc in acest articol nici o informatie clara despre conservatii cu pricina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by