Romania a cerut Comisiei Europene ca aditivii folositi in pasta de mici sa fie permisi in continuare. O experta a ministerului Agriculturii a participat la o reuniune pe aceasta tema la Bruxelles, transmite TVR.

Prezentarea retetei de catre experta ministerului roman al Agriculturii este doar primul pas in procedura ce trebuie parcursa pentru a obtine din partea Uniunii Europene permisiunea de folosi la prepararea pastei de mici bicarbonat de sodiu si alte doua substante - un colorant si un conservant - care, potrivit normelor europene, ar urma ca din vara sa fie interzise.

Reprezentanta Romaniei nu a oferit niciun fel de detalii privind reuniunea Grupului de lucru pentru siguranta alimentara, dar surse la curent cu discutiile au declarat pentru TVR ca, deocamdata, expertii iau nota de solicitarea Bucurestiului. Raspunsul va veni in urmatoarele doua saptamani.

Normele privind interzicerea folosirii bicarbonatului de sodiu si a celorlalti doi aditivi au fost agreate de statele membre, deci inclusiv de Romania, acum cativa ani. Discutia legata de mititei priveste Regulamentul 1129 referitor la aditivii alimentari si nu normele europene pentru produsele traditionale.