Comisarii Garzii Nationale de Mediu (GNM) care au facut miercuri controale privind organizarea picnicurilor de 1 Mai, in Bucuresti si Ilfov, au aplicat doar doua amenzi de cate 1.000 de lei, dand mai mult avertismente si informand cetatenii privind Legea picnicului, transmite Mediafax.

Controalele, care vor continua pana pe 6 mai, vizeaza respectarea Legii picnicului nr. 54/ 2012, care interzice organizarea activitatilor de picnic in alte zone decat cele special amenajate sau indicate.

In Capitala, o echipa de comisari ai GNM a fost in control in noua zone: Raul Colentina, parcurile Plumbuita, Cosmos, Tineretului, Drumul Taberei, Crangasi, IOR, Sebastian si Lacul Vacaresti, a declarat joi, pentru Mediafax, comisarul Aurelian Parvu, care a facut parte din aceasta echipa.

Dintre zonele controlate, doar in parcurile Tineretului si Crangasi sunt zone de picnic, care erau ocupate in proportie de 20-30%. In afara acestor zone, in celelalte parcuri nu au fost gasiti oameni iesiti la picnic, a precizat Parvu.

Brandusa Orasanu, comisar al Garzii de Mediu Ilfov, a precizat ca, tot miercuri, au fost facute controale in zone din jurul Bucurestiului consacrate pentru picnicurile de 1 Mai: la Cernica, pe izlazul de langa strand, la Branesti, in padurea Pustnicu, si la Snagov.

In urma controalelor din Ilfov, comisarii Garzii de Mediu au aplicat doua amenzi de cate 1.000 de lei - cuantumul minim prevazut de lege pentru organizarea de activitati de picnic in afata zonelor special amenajate. Amenzile au fost date unor persoane care faceau gratar in padurea Pustnicu.

Tot in Ilfov, au fost gasite mai multe persoane iesite la picnic in zone neamenajate, care au primit avertismente sau le-au fost date extrase din Legea picnicului, intrucat nu facusera focul in padure, unii chiar neavand gratare, ci venisera cu mancarea la pachet, gata preparata.

Orasanu a mai spus ca s-a incercat, si anul acesta, desfasurarea unei actiuni de constientizare, constatandu-se pe teren ca cei care erau la picnic in alte zone decat cele special amenjate nu cunosteau Legea picnicului, adoptata in martie anul trecut.

Ea a mai aratat ca in zonele unde s-au efectuat controale erau si spatii pentru picnic, unde se putea intra contra unei taxe, acestea fiind pline.

Garda Nationala de Mediu efectueaza, pana in 4 mai, actiuni de inspectie si control in zonele de agrement si recreere si pe litoral, in vederea monitorizarii activitatilor de picnic, potrivit unui comunicat al institutiei.

Echipe mixte formate din comisari GNM si reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei si Politiei locale desfasoara actiuni de patrulare in zonele special amenajate pentru activitati de picnic, respectiv in zonele de afluenta publica consacrate.

Potrivit Legii 54/2012, activitatile de picnic pot fi organizate numai in zone special amenajate sau in zone indicate pentru picnic care apartin domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, zone in care exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea unor astfel de activitati si este permisa aprinderea focului.

Organizarea activitatilor de picnic in alte zone decat cele special amenajate sau indicate ca atare se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 3.000 de lei.

In aceste zone special amenajate, respectiv zone indicate pentru picnic, cetatenii trebuie sa respecte un set de reguli, respectiv: pastrarea curateniei si aruncarea deseurilor doar containerele special amenajate, aprinderea focului doar in locurile special amenajate, supravegherea arderii si stingerea jarului dupa incheierea activitatii, folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar in zonele amenajate in acest scop, pastrarea linistii si ordinii publice.

De asemenea, cetatenii trebuie sa nu polueze cursurile de apa, sa nu arunce tigari, chibrituri sau obiecte aprinse la intamplare, sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate si sa nu distruga amplasamentul sau cadrul natural.

Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.