Romanii au intrat miercuri intr-o vacanta prelungita care se incheie abia dupa Pasti, pe 7 mai. 80% dintre cei care si-au propus sa o petreaca departe de casa au ales in acest an pensiunile si hotelurile de la noi din tara. La mare si la munte a inceput deja distractia, mai ales ca temperaturile sunt mult mai mari decat normalul acestei perioade. Meteorologii spun ca temperatura apei marii nu va depasi insa 14-15 grade.

19 trenuri interregio circula suplimetar si altele au mai multe garnituri pentru toti cei care vor sa ajunga pe litoral. Autoritatile se asteapta la circa 30.000 de turisti in aceasta perioada, iar hotelierii au creat pentru ei pachete la preturi speciale.

1 Mai in Bucuresti

  • Cei care au ramas in Bucuresti au destul alternative de distractie. In Parcul Cismigiu, Primaria Municipiului Bucuresti, prin CreArT - Centrul de Creatie, Arta si Traditie - organizeaza cea de-a IV-a editie a evenimentului dedicat Pastelui si Floriilor, "Traditii si Flori de Sarbatori".

Este un eveniment dedicat traditiilor si obiceiurilor romanesti, unde mestesugari din toate regiunile tarii au pregatit pentru vizitatori podoabe lucrate manual, bunatati specifice sarbatorilor, aranajamente florale. Vor fi organizate 60 de casute, momente artistice sustinute de fanfare, cvartete si grupuri de copii.

  • In parcul Herastrau, plimbarile cu vaporasul vor fi gratuite, a anuntat Primaria Capitalei. In perioada minivacantei dintre 1 mai si sarbatorile pascale, programul de functionare al debarcaderului va fi intre orele 12.00 si 20.00.
  • Tot incepand din 1 mai se deschide si strandul Giulesti din Capitala.
  • In parcul Cismigiu, puteti face plimbari cu ponei, iar in foisor vor fi prezentate momente artistice sustinute de fanfare, cvartete si grupuri de copii.
  • In Sectorul 4, Primaria a organizat in interiorul parcului "Lumea Copiilor" o zona speciala pentru gratare. Invitatia este pentru toti bucurestenii, nu doar pentru cei din sector.

Sondaj: Jumatate dintre romani cred ca 1 Mai nu mai are semnificatia de zi a muncii

Circa jumatate dintre romani considera ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de Revolutia din 1989 si ca in ultima vreme data respectiva nu mai are semnificatia de zi a muncii, releva un sondaj realizat de IRES si citat de Agerpres.

Potrivit cercetarii sociologice, ale carei date au fost date publicitatii marti, 47% dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat in ultimii ani semnificatia de zi a muncii, iar 33% cred ca aceasta zi si-a mai pastrat semnificatia respectiva intr-o anumita masura. De asemenea, 56% dintre respondenti considera ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989, iar 25% cred ca acum se sarbatoreste mai frumos.

Studiul IRES mai releva ca unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca. Cercetarea mai arata ca doi din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai - Pasti, majoritatea in vizita la rude si prieteni (54%), iar bugetul alocat acestei zile variaza de la zero lei (8% dintre respondenti) si pana la peste 600 de lei (5%).

Cercetarea sociologica a IRES a fost realizata in 26 si 29 aprilie, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national de 1.689 de persoane si cu o marja de eroare de 2,5%.