VIDEO Victor Ponta, catre ministrul Educatiei: Va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu baronii manualelor scolare
"Vreau sa va anunt public ca va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu o alta categorie de baroni din Romania, 'baronii' manualelor, ca in Romania in toate domeniile sunt niste baroni care au pus stapanire pe ceva. Inteleg ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice. Foarte bine, faceti-le, domnule ministru", a declarat prim-ministrul Victor Ponta, adresandu-i-se ministrului Educatiei, Remus Pricopie. "O sa piarda unii care sunt obisnuiti sa faca aceleasi manuale de 10-15 ani. Nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim, dar ei tot incaseaza bani de la parinti si de la scoli. O sa va certe, o sa va critice, va sustin in totalitate", a continuat premierul.
Acesta i-a spus ministrului Pricopie: "Nu ratati aceasta ocazie sa mai spargeti un monopol din Romania, cel legat de manuale. Am copii de scoala, vreau sa vad ca invata dupa niste manuale care arata cum sunt prin tarile acelea spre care ne uitam, nu cum vor unii care le scriu de 10 ani si iau bani pentru ele. Deci va sustin. O sa va certe, o sa va injure, asta e viata. Eu cred ca faceti un lucru bun".
Declaratiile premierului vin in contextul in care Uniunea Editorilor din Romania (UER) i-a cerut public Ministerului Educatiei sa blocheze evaluarea si achizitia de manuale pentru clasa I. Intr-o conferinta sustinuta marti, 30 aprilie, Mario Demezzo, presedintele UER, a declarat ca "nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale" si ca termenul stabilit de ministrul Educatiei pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient.
"Problema este daca aceasta licitatie, lansata de Ministerul Eeducatiei, este una corecta", a spus Mario Demezzo, care a mentionat ca in mod normal un manual se realizeaza intr-un interval de 6-9 luni. UER a anuntat ca "va merge pana la capat in blocarea procesului, utilizand, la nevoie, si atacarea in contencios a documentelor de organizare". Potrivit lui Mario Demezzo, termenul realist pentru realizarea de manuale noi, inclusiv digitale, este toamna lui 2014.
Ministerul Educatiei a raspuns acuzatiilor lansate de UER tot astazi, 30 aprilie, anuntand printr-un comunicat de presa ca "are in curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar". "Prin acest act normativ se intentioneaza asigurarea manualelor scolare corecte si de calitate, in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina/ modul de pregatire profesionala si cu planurile-cadru", a precizat Ministerul.
"Mnisterul Educatiei Nationale intentioneaza sa introduca in sistemul de invatamant preuniversitar manuale scolare noi, incepand cu anul scolar 2013-2014, ca urmare a realizarii de noi programe scolare", a mai anuntat Ministerul Educatiei.
Amintim de asemenea ca ministrul Remus Pricopie a declarat duminica, 28 aprilie, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" la Pro TV, ca "din septembrie copiii vor avea manualul in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internet manuale.edu.ro vor exista manualele in format digital. Care digital inseamna PDF pe de-o parte, pe de alta parte inseamna aplicatie multimedia. Deci un program, un mic program".
Citeste si:

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
În primul rând, calitatea manualelor nu are legătură cu suportul fizic! Pot exista manuale digitale imbecile şi există cu siguranţă manuale foarte bune pe hârtie.
În al doilea rând, "baronii manualelor" nu protestează faţă de trecerea în digital, ci faţă de haosul care domneşte în această problemă, ca şi faţă de imposibilitatea fizică de a mai face manuale - mai ales de calitate! - până la toamnă, fie ele pe hârtie, digitale sau prin satelit. Cu excepţia cazului în care cele care vor fi câştigătoare există deja, furând startul.
În al treilea rând, "manualul" pe site nu e manual. Treziţi-vă, suntem în România, jumătate din populaţia şcolară învaţă la ţară!! Şi nici elevii de la oraş n-au calculatoare la şcoală. Şi nici acasă, toţi.
În al patrulea rând, manualele pe tablete - care nu există nicăieri în lume, nici în Japonia, şi asta pentru motive întemeiate - sunt o utopie periculoasă. Cam cât timp îi va trebui unui elev de 6, 7, 10, 12 ani ca să-şi piardă, viruseze, spargă sau strice tableta? Sau să i se fure - elevii vor deveni ŢINTE VII pentru hoţii care vor şti că orice copil are aşa ceva în ghiozdan! Şi după ce nu mai are tabletă, ce se întâmplă cu elevul, e scos din procesul de învăţământ? Că nu mai are după ce să înveţe.
N-am nicio îndoială că e pregătită de mult livrarea câtorva sute de mii de tablete - ah! ce contracte, ce contracte... - şi poate a câtorva manuale electronice, dar asta va asigura doar momentul t zero, nu şi ce se întâmplă după aia. Va avea oare fiecare şcoală (rurală) un specialist IT care să rezolve problemele inerente care apar în utilizarea oricărui aparat electronic?
Stii cit costa de tiparit un manual full color, 160 pp. A4 sau B5? minim 8 lei la un tiraj de 20.000 de exemplare. Stii cit da ministerul pentru acel manual? 7 lei. Cine vrei sa suporte diferenta? Sau iti imaginezi ca editurile sint niste fundatii care sponsorizeaza guvernul?
@TCZ a explicat cel mai bine toata treaba.
Cand copiii ar trebuii dezvatati de rahaturile astea electronioce precum calculatoare, tablete, telefoane jocuri/console pentru a se orienta catre lumea reala si catre miscare , noi acum le bagam pe gat de mici toate electronicele astea care ii va face sa fie mai sedentari ,malformati si mai prosti decat cei din trecut