Douazeci si noua de marinari romani care fac parte din echipajul unei nave sub pavilion britanic retinuta in Portul Adabiya din Egipt din cauza unor probleme tehnice cer sprijinul autoritatilor romane pentru a-si recupera salariile restante si a se intoarca in tara, informeaza Mediafax.

Reprezentantul Federatiei Internationale a Transportatorilor (ITF) in Romania, Adrian Mihalcioiu, a spus ca vasul RO-RO "Olympus", sub pavilion britanic, la bordul caruia se afla un echipaj format din 35 de marinari, 29 de romani si sase georgieni, a fost retinut in urma cu doua luni in rada exterioara a portului egiptean Adabiya, din cauza unor probleme tehnice.

"Vinovat este armatorul navei, pentru ca nu a facut la timp reparatiile necesare, iar nava a ajuns in aceasta situatie. Ulterior, s-au adaugat datoriile pentru stationare si neplata salariilor catre echipaj. Este vorba despre aproximativ 55.000 de dolari catre autoritatile portuare si alte 200.000 de dolari catre membri de echipaj. Echipajul este neplatit din luna ianuarie", a declarat Adrian Mihalcioiu.

Armatorul navei este compania elena NEL Lines care mai are in operare inca o nava ce a avut probleme similare.

"Armatorul a mai avut probleme in trecut si cu cealalta nava, sora lui Olympus. Adevarat ca acestea s-au rezolvat pana la urma", a mai spus Mihalcioiu.

Potrivit acestuia, navigatorii romani de la bordul vasului "Olympus" nu sunt membri ai Sindicatului Liber al Navigatorilor ori ITF, iar cand s-au ambarcat nu au cerut referinte despre armator ori nava.

"Ar trebui si Guvernul Romaniei, prin Ministerul Transporturilor, sa faca mai mult. Sa existe o reglementare a plecarii navigatorilor in strainatate prin agentiile de crewing. Sunt unele agentii care trimit oameni pe aceste nave fara sa le pese de situatia armatorului. Vorbim practic despre o incompetenta. Spre exemplu, sunt navigatori gata sa plece pe aceasta nava (Olympus - n.r.) daca s-ar face schimb de echipaj. Ori, unde ar pleca si ce ar face acesti marinari pe aceasta nava?! Ar lua locul unor marinari nemultumiti si ar deveni si ei la randul lor nemultumiti. Este un cerc vicios, pe care noi vrem sa-l rupem", a declarat Adrian Mihalcioiu.

Cei 35 de marinari de la bordul navei "Olympus" nu pot parasi nava, ancorata in rada portului, dar, cu sprijinul ITF, au primit la bord apa potabila, mancare si combustibil.

Marinarii au cerut ajutorul autoritatilor romane, prin mai multe scrisori, pentru a-si recupera salariile restante si a putea sa se intoarca acasa.