Ministrul Educatiei Remus Pricopie a anuntat, duminica, organizarea de evaluari, de tipul celei nationale de la sfarsitul clasei a VIII-a, si la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, incepand cu urmatorul an scolar, informeaza Mediafax.

"Noi vedem rezultatele de la sfarsitul clasei a VIII-a in conditiile in care nu exista nicio evaluare pana la sfarsitul clasei a VIII-a, semnificativa, si ne mai uitam la bacalaureat, care reprezinta iar rezultatul dupa patru ani", a spus ministrul Educatiei la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.

Ministrul Educatiei a spus ca ar trebui facute "aceste masuratori" si "pe traseu" si a anuntat ca, incepand cu urmatorul an scolar, vor fi organizate evaluari de tipul celei nationale la clasa a II-a, clasa a IV-a si clasa a VI-a. "Si atunci cand vii cu examenul national la clasa a VIII-a, copilul deja a trecut prin trei filtre de evaluare

Intrebat daca rezultatele acestor evaluari vor conta pentru media elevului, Pricopie a raspuns ca, anul viitor, va porni de la premisa ca nu ar trebui sa conteze.

El a precizat ca nu crede ca aceste rezultate ar trebui luate in calcul, decat "daca se doreste bonificarea elevului, adica elevul care a avut un rezultat foarte bun sa primeasca o nota maxima in catalog".

Ministrul a mai declarat ca va propune ca simularile pentru evaluarea nationala si bacalaureat sa se organizeze, incepand cu urmatorul an scolar, in aceleasi conditii in care se dau examenele, si nu descentralizat, relateaza Mediafax.

El a apreciat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca descentralizarea simularilor pentru evaluarea nationala si pentru bacalaureat "are si parti bune, dar are si parti mai putin bune".

Remus Pricopie a spus ca va propune colegilor din minister si partenerilor sociali ca, "incepand cu anul scolar urmator, simularile sa se faca exact in aceleasi conditii in care se dau si examenele, respectiv Consiliul National de Evaluare sa gestioneze aceste simulari pentru a putea avea o analiza mai buna a datelor".

Intrebat daca are suspiciuni in momentul de fata, cand subiectele simularilor sunt facute pentru fiecare judet in parte, ca in unele judete ar putea fi date subiecte mai usoare, Pricopie a confirmat, spunand ca acestea pot fi mai usoare sau mai grele, sau nu suficient de bine calibrate, in unele judete.

Ministrul Educatiei a mai spus ca nu il multumesc rezultatele de la simulari primite pana in prezent, apreciind ca elevii sunt "pregatiti destul de slab".

Simularile evaluarii nationale si examenului de bacalaureat sunt descentralizate, fiecare inspectorat scolar isi stabileste propriul calendar si propria metodologie, acestea urmand sa aiba loc pana la sfarsitul lunii aprilie.