In 2011, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu reclama la Agentia Nationala de Integritate (ANI) incompatibilitatea a nu mai putin de sapte primari constanteni (atunci toti de la PDL), acuzandu-i de acelasi lucru de care este el acum acuzat de catre ANI - incompatibilitate pentru ca este si seful CJ si membru in adunarea generala a actionarilor Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta. Acum, Constantinescu acuza ANI de "politie politca" si "abuz", insa cei sapte primari reclamati de presedintele CJ Constanta au fost declarati incompatibili inca din iulie 2012 si se judeca acum cu ANI.

Nicusor Constantinescu (arhiva)Foto: Agerpres
  • Reclamatiile la ANI din 2011 ale lui Nicusor Constantinescu au starnit lupte si contre dure la nivel local pe tema reprezentantilor autoritatilor locale in conducerea RAJA, o mega-afacere locala si regionala ce numai in 2011 a accesat fonduri de circa 250 de milioane de euro.
  • Pana la publicarea acestui articol, HotNews.ro nu a reusit sa-l contacteze pe Nicusor Constantinescu pentru a-l intreba cum isi explica declaratiile din prezent in contextul sesizarii sale din 2011 la ANI in cazul celor sapte primari.

In noiembrie 2011, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu (PSD) trimitea o sesizare la Agentia Nationala de Integritate in care solicita constatarea incompatibilitatii a sapte primari din judet. Primarii au fost declarati incompatibili si se judeca in prezent cu ANI.

In 2011 Nicusor Constantinescu sesizeaza ANI ca 7 primari PDL sunt in stare de incompatibilitate

"Prin prezenta va sesizam cu privire la starea de imcompatibilitate a unor primari din jduetul Constanta determinata de cumularea calitatii de primari cu cea de reprezentanti ai autoritatilor publice locale in SC RAJA SA Constanta", se arata in sesizarea semnata pe 10 noiembrie 2011 de catre Nicusor Constantinescu.

In hartia trimisa de seful CJ Constanta la ANI erau aratati cu degetul sapte primari care, la momentul respectiv, erau toti din PDL.

Primarii mentionati de Constantinescu:

  • Florin Mitroi actual PNL, fost-PDL - primar al comunei Valu lui Traian
  • Vasile Delicoti, PDL - primar al comunei poarta Alba
  • Traian Cristea actualPNL, fost-PDL - primarul comunei Costinesti
  • Nicolae Anghel, PDL - primarul comunei Castelu
  • Mugurel Viorel Mitrana actual PNL, fost-PDL - primarul comunei 23 August
  • Gheorghe Moldova  actual PNL, fost-PDL - primarul comunei Albesti
  • Gheorghe Cojocaru, PDL - primarul comunei Murfatlar

"Mentionam faptul ca, o eventuala stare de imcompatibilitate determina, ca sanctiune, incetarea calitatii de primar", sustinea atunci Nicusor Constantinescu.

ANI il declara incompatibil pe Constantinescu pentru acelasi lucru pe care el l-a reclamat in cazul primarilor PDL

Doi ani si putin mai tarziu, mai exact pe 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca Nicusor Constantinescu se afla in stare de incompatibilitate. Pentru ce? Pentru acelasi aspect sesizat de Constantinescu in 2011 inc azul celor sapte primari PSD.

"In urma evaluarilor efectuate, s-a constatat faptul ca Nicusor Constantinescu s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 - 23.03.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Presesedinte al Consiliului Judetean Constanta cat si calitatea de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta", se arata in comunicatul ANI.

Nicusor Constantinescu despre decizia ANI in cazul sau: "Fac un abuz. E politie politica"

In replica la constatarile ANI, Nicusor Constantinescu sustine ca nu se afla in stare de incompatibilitate si ca reprezentantii ANI fac "politie politica" si un "abuz in serviciu", motiv pentru care va cere schimbarea conducerii acestei institutii.

"Este o politie politica, ca si DNA, este politica lui Traian Basescu prin care santajeaza primarii, presedintii de CJ si toti membrii PSD, PNL si USL si o fac in continuare din pacate. Aceasta ANI vaneaza tot ce este din PSD si PNL din timpul guvernarii Boc. Sper sa existe vointa politica pentru schimbare, sa se schimbe aceste lepre, sa puna niste oameni profesionisti. Merita aceasta bataie de joc, aceasta institutie sa functioneze pe banii publici?" , a declarat Nicusor Constantinescu pentru Gandul, preluat de Mediafax.

El i-a acuzat pe reprezentantii ANI ca "fac abuz in serviciu" si ca si alti primari si consilieri din judetul Constanta au fost verificati de ANI.

"Pai cum sa fie incompatibil un consilier local sau un primar ca il trimite Consiliul Local respectiv sa faca parte dintr-un Consiliu de Administratie sau Adunarea Generala a Actionarilor a unei companii RAJA, care este internationala? Compania RAJA este cea mai mare companie de apa din Romania si apartine autoritatilor locale din judetul Constanta, adica CJ si primariilor care compun Constanta. Daca aceasta companie opereaza in noua judete si peste Prut, in Republica Moldova, cum poate sa fie conflict de interese local? Sunt abuzuri si vor fi solutionate in instanta", a sustinut Constantinescu.

  • Pana la publicarea acestui articol HotNews.ro nu a reusit sa-l contacteze pe Nicusor Constantinescu pentru a-l intreba cum isi explica declaratiile din prezent in contextul sesizarii sale din 2011 la ANI in cazul celor sapte primari.

Situatia este insa mai complicata decat atitudinea si declaratiile contradictorii ale sefului CJ Constanta si a dus la un razboi local in care primarii si seful CJ isi dau contre dure pe marginea reprezentarii in conducerea RAJA.

Incompatibilitatile din actionariatul RAJA si luptele locale declansate de sesizarile lui Constantinescu

Astfel, in urma sesizarii din noiembrie 2011 la ANI a lui Nicusor Constantinescu , inspectorii de integritate i-au declarat pe 3 iulie 2012 incompatibili pe cei sapte primari din Constanta.

Cei sapte primari (din care patru au trecut intre timp de la PDL la PNL) au contestat in instanta constantarile ANI si au cerut inspectorilor de integritate sa se sesizeze si in cazul celorlalti primari din judet care se afla in aceeasi situatie ca ei.

"Nemultumit ca ANI a luat de buna doar sesizarea lui Nicusor Constantinescu si nu s-a autosesizat si in privinta tuturor celorlalti primari aflati in aceeasi situatie, primarul Nicolae Anghel" a dat la ANI lista tuturor celorlalti 27 de primari impreuna cu seful CJ care se afla si ei in actionariatul RAJA, scria EVZ in februarie 2013.

Potrivit informatiilor de pe site, SC RAJA Constanta "este operator regional in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila si al epurarii apelor uzate, care are un actionariat format din Consiliul Judetean Constanta si 33 de consilii locale".

"Am fost 34 in acelasi autobuz si doar 7 dintre noi au fost debarcati, nu trebuia sa suportam cu totii acelasi tratament?", se intreaba retoric primarul Nicolae Anghel.

"E mare agitatie, nu stiu cum sa o scoata la capat , ce se va intampla in continuare cu ei , oricum nimeni nu era platit pentru functia de reprezentant in AGA al RAJA, asta ne mai lipsea acum, sa fim declarati incompatibili, doar nu suntem acolo in interes personal, reprezentam comunitatea, ne vom consulta cu dl presedinte Constantinescu", spunea un primar PSD citat de EVZ.

Care este miza?

SC RAJA Constanta este cel mai mare operator regional in domeniul alimentarii populatiei cu apa potabila si al epurarii apelor uzate si este prezenta in noua judete si in republica Moldova si apartine, prin actionariatul sau, autoritatilor locale din Constanta.

Primarii acuzati de incompatibilitate se apara si spun ca "nimeni nu era platit pentru functia de reprezentant in AGA al RAJA", insa pozitia lor in actionariat faciliteaza accesul la informatii privind proiectele si investitiile companiei si au un cuvant de spus in ceea ce priveste deciziile unei companii care contracteaza fonduri si gestioneaza bugete de sute de milioane de euro.

Potrivit PSD Constanta intr-o postare pe contul oficial de Facebook, in 2011 SC RAJA SA Constanta a accesat fonduri in cuantum de aproximativ 250 milioane de euro.

Nicusor Constantinescu, achitat definitiv intr-un dosar in care DNA l-a acuzat ca a prejudiciat RAJA cu peste 1 milion de euro

Scandalul incompatibilitatii lui Nicusor Constantinescu nu este singura sa legatura cu RAJA SA, el fiind judecat ca ar fi prejudiciat cu peste un milion de euro firma constanteana.

Presedintele Cj Constanta a afost acuzat si trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata, insa instantele de judecata din Constanta l-au achitat definitiv pe Constantinescu.

Procurorii DNA au cerut inchisoare cu executare pentru Constantinescu si au sustinut ar fi refuzat sa efectueze o serie de plati la care CJ se angajase intr-un proiect finantat in mare parte de Uniunea Europeana, creand astfel un prejudiciu catre RAJA Constanta in valoare de peste un milion de euro.

Pe 21 februarie 2012 Nicusor Constantinescu a fost achitat de catre Judecatoria Constanta, iar pe 16 aprilie 2013 a fost achitat definitiv si de catre Curtea de Apel Constanta.