Ministrii de Interne din Germania, Austria, Marea Britanie si Olanda au cerut Uniunii Europene sa inaspreasca lupta impotriva fraudarii alocatiilor sociale comise de imigranti in interiorul UE, potrivit unei scrisori consultate de AFP.

Fara a face nominalizari, ministrii vizeaza in principal Ungaria, Bulgaria si Romania, care constituie principalele surse de migranti in tarile din vest. Adeseori, este vorba de tigani discriminati in tarile de origine.

Concret, cei patru ministri au cerut presedintiei irlandeze a UE ca o interdictie de intrare pe teritoriu sa poata fi pronuntata impotriva cetatenilor din UE care, beneficiind de libertatea de circulatie, au comis o frauda in domeniul alocatiilor sociale.

Numeroase orase europene "suporta greutatea considerabila impusa de anumiti imigranti din alte tari membre", scriu ministrii, in aceasta scrisoare.

"Acesti imigranti se bucura de oportunitatile oferite de libertatea de circulatie fara a indeplini conditiile care prevad exercitarea acestui drept", considera ei.

"Acest tip de imigratie constituie un cost suplimentar considerabil asupra societatilor gazda (...) si un numar semnificativ al noilor veniti primesc in tarile de destinatie ajutoare sociale, fara a avea intr-adevar dreptul, punand in pericol sistemul social al acestor tari", continua ministrii de Interne, fara a oferi insa nicio cifra concreta.

Acestia sustin ca, "daca cetatenii europeni trebuie sa accepte libertatea de circulatie, trebuie sa ne asiguram ca aceasta se exercita de o maniera responsabil iar abuzurile sunt combatute eficient".

Or, in prezent, daca o persoana care face astfel de fraude poate fi expulzata in unele cazuri, "nu poate fi impiedicata sa revina in tara imediat a doua zi", argumenteaza ministrii.

Directiva care reglementeaza libertatea de circulatie nu este suficient, adauga ei, solicitand discutarea acestei probleme in cadrul urmatoarei reuniuni a Consiliului european pentru Justitie si Afaceri Europene din iunie.

Textele trebuie reinterpretate "pentru a permite sanctiuni eficiente impotriva fraudelor si a persoanelor care abuzeaza de libertatea de circulatie in tarile UE. Sanctiunile despre care vom discuta in acest context vor include expulzari si interziceri de revenire pentru o perioada adecvata", se mai arata in scrisoare.

De asemenea, ministrii cer "tarilor de origine sa imbunatateasca durabil conditiile de viata pentru populatiile avute in vedere".