Presedintele Asociatiei 'Pro Democratia', Cristian Pirvulescu, a declarat, miercuri, la Targu Mures, in timpul dezbaterilor pe tema revizuirii Constitutiei, ca discutiile cele mai aprinse in cadrul Forumului Constitutional le-a starnit statutul procurorilor in cadrul magistraturii: "Discutiile mult mai aprinse privesc statutul procurorilor in cadrul magistraturii - am avut multe intalniri cu reprezentanti ai magistratilor, judecatori sau procurori - si acolo exista propuneri care vizeaza sau trecerea procurorilor in randul functionarilor publici sau definirea lor ca magistrati speciali, datorita confuziilor care exista in momentul de fata in Romania", a aratat Pirvulescu, citat de Agerpres.

In privinta Curtii Constitutionale a Romaniei, Cristian Pirvulescu sustine ca, desi exista tot felul de critici la adresa acestei institutii, CCR nu va fi desfiintata prin viitoarea Constitutie, insa vor fi stabilite o serie de principii de functionare ale acesteia: "Desi sunt critici peste tot referitor la CCR, in realitate cam toata lumea este de acord ca ea va functiona, va functiona, nu va fi inlaturata, se propune o mai clara definire a criteriilor pe baza carora vor fi admisi (membrii, n.red.) in CCR, o depolitizare mai clara si o crestere, eventual, a numarului de judecatori. Asta ar fi in linii mari propunerile care s-au facut peste tot", a sustinut Pirvulescu.

Asociatia 'Pro Democratia' a organizat un Forum Constitutional prin intermediul caruia societatea civila, specialistii in domeniu, autoritatile publice locale fac propuneri pe marginea modificarii Constitutiei Romaniei si dezbat tezele aprobate de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a actului fundamental al statului.

  • Pirvulescu: Pana in acest moment s-au strans propuneri pentru modificarea tuturor articolelor din Constitutie

Cristian Pirvulescu a mai spus, miercuri, la Targu Mures, cu ocazia dezbaterilor pe tema revizuirii Constitutiei, ca in cadrul Forumului Constitutional organizat pana acum in peste 30 de orase ale tarii, au fost formulate propuneri pentru modificarea tuturor articolelor din actul fundamental: "Desi nu suntem la sfarsitul Forumului Constitutional - suntem in ultima parte a dezbaterilor - va pot spune ca pana in acest moment s-au strans propuneri pentru modificarea tuturor articolelor din Constitutie, unele sunt contradictorii. Deci noi vom pune (propunerile, n.r.), pe de o parte, in atentia Comisiei de la Venetia, la inceputul lunii mai si apoi in atentia Parlamentului, prin raport, la mijlocul lunii mai, o cantitate mare de materiale de analizat. Sper ca Parlamentul sa aiba si capacitatea, si rabdarea, si coerenta pentru a oferi o Constitutie mai buna Romaniei", a declarat Pirvulescu, la finalul Forumului Constitutional de la Targu Mures.

Liderul 'Pro Democratia' a subliniat ca raportul intocmit pe baza propunerilor formulate in cadrul Forumului Constitutional nu poate fi ignorat de Comisia parlamentara pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, iar daca nu se va tine cont de raportul respectiv, isi va manifesta public dezacordul.

"Comisia parlamentara nu poate sa nu tina cont de raportul constitutional pentru ca il asteapta, nu lucreaza in momentul de fata, dar daca vor fi ocolite propuneri importante facute in cadrul dezbaterilor din forum si care au la baza un consens cvasi-general, atunci voi anunta acest lucru si imi voi anunta dezacordul fata de comisia parlamentara. Trebuie sa spun ca am un avantaj, Forumul Constitutional este reprezentat de doua persoane in cadrul Comisiei parlamentare, fara drept de vot, cu caracter de invitati si o sa pot sa sustin punctele de vedere - ceea ce si intentionez sa fac. Dar in momentul in care voi vedea ca nu exista o sustinere pentru principii democratice, voi anunta acest lucru", a incheiat Cristian Pirvulescu.