Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, si omologul sau bulgar au dat asigurari marti, in Parlamentul britanic, ca estimarile vehiculate de presa britanica privind numarul romanilor si bulgarilor care ar urma sa vina in Marea Britanie incepand din 2014 sunt exagerate, potrivit Mediafax.

Ambasadorul roman, Ion Jinga, a declarat, in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, ca intre 15.000 si 25.000 de romani ar urma sa mearga in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor de pe piata muncii, pe 1 ianuarie 2014.

Jinga a explicat ca nu are "o bila de cristal" dar crede ca imbunatatirea starii economiei Romaniei, scaderea ratei somajului si a posibilitatii gasirii unor spatii locative convenabile vor fi factori care vor limita numarul romanilor care vor veni in Marea Britanie. "In acest moment, destinatia preferata a romanilor este Romania", a spus Jinga, conform ziarului The Guardian.

"Majoritatea celor 80.000 - 100.000 de romani care lucreaza deja in Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de munca in sectoare precum constructiile", a apreciat ambasadorul roman.

La randul sau, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputatilor britanici ca predictiile privind venirea a 350.000 de imigranti bulgari si romani in Marea Britanie sunt "exagerari". Dimitrov se asteapta ca aproximativ 8.000 - 10.000 de bulgari sa emigreze in Marea Britanie dupa eliminarea restrictiilor.

Luni, Dimitrov a catalogat drept "inacceptabile" argumentele formatiunii nationaliste Partidul Independentei Marii Britanii (UKIP) impotriva venirii imigrantilor bulgari si romani. UKIP a distribuit o serie de pliante in care avertizeaza in legatura cu efectele venirii imigrantilor romani si bulgari in Marea Britanie. "Am observat unele elemente de ostilitate", a spus Dimitrov. "Nu credem ca aceasta este atitudinea generala a poporului britanic fata de bulgari, dar este vorba de o campanie dezolanta si discriminatorie din multe puncte de vedere", sublinia, luni, ambasadorul bulgar.