Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, afirma ca, atat in cazul regionalizarii, cat si al casatoriilor intre persoane de acelasi sex, Franta nu trebuie privita neaparat ca un model, subliniind ca tara sa poate oferi insa expertiza privind regionalizarea, transmite Mediafax.

Philippe Gustin, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca a abordat, printre altele, in discutiile cu oficialitatile locale, subiectul regionalizarii, precizand ca Franta nu are "un model" pe care sa il propuna, ci doar poate oferi expertiza.

"Am abordat si subiectul regionalizarii. In aceasta dezbatere extrem de importanta si sensibila pentru Romania astazi, Franta este, ca de obicei, alaturi de Romania. Nu avem un model pe care sa-l propunem, avem doar o expertiza pe care o putem impartasi cu prietenii nostri romani", a spus Gustin.

Intrebat despre casatoriile intre persoane de acelasi sex, in curs de legalizare in Franta si referitor la care s-a propus un proiect si in Romania, ambasadorul a spus ca Parlamentul unui stat poate decide daca tara este sau nu pregatita pentru acest gen de dezbatere.

"In Franta este un proces care a inceput in urma cu multi ani si care a parcurs etape intinse pe mai multi ani. Daca urmariti actualitatea franceza de azi, puteti vedea ca nici aceasta etapa de azi nu este lipsita de dificultati. Sunt evolutii profunde, structurale, care vin sa raspunda unor evolutii din cadrul societatii si in acest moment este la latitudinea Parlamentului, la latitudinea legislativului, de a decide daca tara este sau nu pregatita pentru o astfel de dezbatere. Un ambasador nu poate spune daca o tara este sau nu pregatita pentru acest gen de dezbatere. Repet, trebuie sa fie un proces succesiv care sa ajunga sa fie acceptat de societate in ansamblu. E ca in cazul regionalizarii, nu cred ca Franta este neaparat tara care trebuie privita ca un model in acest sens, dar este interesant sa facem o astfel de comparatie", a declarat Gustin.

Deputatul USL Remus Cernea anunta ca vrea sa initieze un proiect de lege pentru reglementarea parteneriatului civil intre heterosexuali si intre persoanele de acelasi sex, sustinand ca acest model este aplicat in mai multe tari europene.

"Eu sustin si noi, Verzii, sustinem Drepturile Omului pentru toti cetatenii. Noi nu consideram ca anumiti cetateni ar trebui discriminati in vreun fel pentru niciun motiv pentru ca ar fi femei, pentru ca ar apartine unei minoritati nationale sau unei minoritati sexuale. In Europa foarte multe tari deja accepta parteneriatele civile sau casatoriile intre persoanele de acelasi sex. Eu am anuntat deja ca am in vedere un proiect de lege care sa reglementeze parteneriatul civil intre persoanele heterosexuale sau persoane de acelasi sex pe model francez. In Franta, mai intai acum cinci ani a fost adoptata legea privind parteneriatele civile, iar la inceputul acestui an sau la sfarsitul anului trecut a fost adoptata legea privind drepturile persoanelor de acelasi sex de a se casatori", declara Remus Cernea.