Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a sustinut, duminica, referitor la criticile Departamentului de Stat al SUA privind actiuni abuzive ale Politiei si Jandarmeriei asupra detinutilor si etnicilor romi, ca aprecierile de acest gen nu trebuie sa caracterizeze activitatea institutiilor romanesti, transmite Mediafax.

Fostul ministru de Interne a mentionat ca astfel de cazuri sunt izolate.

"Sigur ca mai sunt si erori din partea unor cadre care isi desfasoara activitatea in institutiile de stat, mai ales cele mentionate in raport. Cred ca sunt cazuri punctuale", a adaugat acesta.

Potrivit afirmatiilor sale, Romania a facut eforturi deosebite pentru ca institutiile statului sa fie institutii europene.

"Cred ca o apreciere de acest gen nu trebuie sa caracterizeze activitatea institutiilor romanesti", a opinat ministrul.

Mircea Dusa a explicat ca atunci cand au fost constatate asemenea cazuri s-au luat si masurile de rigoare prevazute de lege.

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat "Practici in materie de drepturi ale omului", elaborat de Departamentul de Stat al SUA, Romania continua sa fie afectata de coruptie institutionala, sistemul judiciar nu este in totalitate independent si ramane vulnerabil la influente politice.

Raportul Departamentului de Stat denunta si conditiile din penitenciare, precum si atingeri aduse libertatii presei prin ingerinte politice in activitati editoriale. Alte probleme in materie de drepturi ale omului inregistrate in Romania sunt actiuni abuzive ale Politiei si Jandarmeriei asupra detinutilor si etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi in care sunt implicati agenti ai fortelor de ordine.

Documentul denunta si conditiile din inchisori. "Conditiile din penitenciare raman dure si, uneori, nu sunt conforme cu standardele internationale", noteaza expertii Departamentului de Stat.

Raportul denunta "lipsa independentei si impartialitatii justitiei", precum si "vulnerabilitatea sistemului judiciar la influentele politice".

"Procesele privind abuzuri savarsite de politie au fost amanate in mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare", conform raportului.