Cei doi cetateni americani gasiti vinovati de un tribunal din New York de conspiratie in favoarea talibanilor si arestati in Romania intentionau sa traficheze cantitati insemnate de droguri si arme letale, potrivit unui comunicat al IGPR, citat de Agerpres.

Potrivit IGPR, americanii au fost depistati in Romania de politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate, sub coordonarea DIICOT. Acestia au fost gasiti vinovati, la New York, pentru oferirea de sprijin militar talibanilor si conspirarea in achizitionarea unor rachete anti-aeriene. Sedinta pentru pronuntarea sentintei va avea loc la data de 4 septembrie.

Sursa citata arata ca procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York, Preet Bharara, si-a exprimat aprecierea fata de profesionalismul de care au dat dovada politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si procurorii DIICOT si ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti in rezolvarea cazului.

IGPR precizeaza ca, pe 10 februarie 2011, in urma comunicarii de catre autoritatile americane, a difuziunii de urmarire internationala Biroului National Interpol Bucuresti, politistii Serviciului Antidrog din cadrul DCCO, cu suportul tehnic al Directiei Operatiuni Speciale - IGPR, i-au depistat, in municipiul Bucuresti, pe Alwar Pouryan si Oded Orbach.

Cei doi au fost arestati in vederea extradarii.

Politistii arata ca, in fapt, autoritatile judiciare americane au efectuat cercetari fata de sapte persoane pentru savarsirea infractiunilor de participare la o conspiratie in vederea acordarii de suport material unor organizatii teroriste si transfer de sisteme de rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave.

In acest context, in sarcina acestora s-a retinut ca au intentionat traficarea unor cantitati insemnate de droguri (cocaina si heroina), provenind din Africa de Vest, precum si de arme letale, in scopul sprijinirii unor organizatii teroriste din Liban si Afganistan.

Ceilalti cinci inculpati au fost arestati in Monrovia, Liberia, pe 10 si 12 februarie 2011.

Pe numele inculpatilor au fost emise mandate de arestare de catre Instanta din New York, Statele Unite ale Americii.

O parte din membrii gruparii, respectiv inculpatii Alwar Pouryan si Oded Orbach, cetateni americani au stabilit o intalnire la Bucuresti pentru punerea la punct a activitatii de furnizare de rachete sol-aer cu ghidaj termic, rachete anti-tanc, aruncatoare de grenade, echipamente de vizionare nocturna, pusti cu luneta, carabine automate AK-47, M16, care urmau sa serveasca pentru sustinerea miscarii insurgente talibane din Afganistan.