Omul de afaceri libanez Said Baaklini si contabila acestuia au fost arestati preventiv, vineri seara, pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucuresti, in dosarul de evaziune fiscala de aproximativ 22,5 milioane de euro, decizia fiind contestata de catre aparatorii acestora, informeaza Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a admis, vineri seara, propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri libanez Said Baaklini si a contabilei acestuia.

Decizia nu este definitiva si a fost atacata cu recurs de catre avocatii celor doi, contestatiile urmand sa fie judecate la Curtea de Apel Bucuresti.

Omul de afaceri libanez si contabila acestuia vor fi dusi in arestul Politiei Capitalei.

Procurorii DIICOT l-au retinut pe libanezul Said Baaklini si au cerut, vineri, Tribunalului Bucuresti arestarea lui preventiva pentru 29 de zile, in dosarul in care acesta este acuzat ca a condus o grupare infractionala care ar fi produs o evaziune fiscala de 22,5 milioane de euro.

Said Baaklini a fost audiat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in urma perchezitiilor care au avut loc joi, la locuintele si la firmele membrilor gruparii infractionale conduse de acesta.

La finalul audierilor, procurorii DIICOT au emis pe numele lui Said Baaklini ordonanta de retinere si au cerut vineri Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a acestuia pe o perioada de 29 de zile.

In acelasi dosar a fost retinuta si contabila lui Baaklini, procurorii propunand instantei arestarea ei preventiva, au precizat surse judiciare.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut joi 16 perchezitii in Bucuresti si judetele Buzau, Constanta, Gorj si Botosani, la locuintele si la firmele membrilor unei grupari infractionale conduse de Said Baaklini. In urma perchezitiilor, au fost duse la audieri 11 persoane, printre care si Said Baaklini.

Potrivit anchetatorilor, gruparea intractionala constituita din sapte persoane, cetateni romani, libanezi si italieni, condusa de Said Baaklini (50 de ani), este suspectata de evaziune fiscala si spalare de bani, prejudiciul produs fiind estimat la aproximativ 22,5 milioane de euro, reprezentand impozit pe profit si TVA.

Said Baaklini este acuzat ca ar fi folosit, direct sau prin persoane interpuse, mai multe firme din Romania, Bulgaria, Liban si Panama, prin intermediul carora ar fi creat circuite financiare fictive, facand operatiuni comerciale nereale, respectiv livrari intracomunitare, achizitii si revanzari de imobile sau alte bunuri, in principal motoare electrice, fara plata obligatiilor catre bugetul de stat.

Intr-un alt dosar, in februarie 2011, procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Said Baaklini, asociat si administrator la SC Libarom Agri SRL, pentru ca ar fi cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, dupa ce UCM Resita i-a vandut patru motoare nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un pret de 50 de ori mai mare.

Baaklini a fost acuzat de tentativa de stabilire cu rea-credinta a taxelor avand ca rezultat obtinerea fara drept a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum si pentru asociere in vederea savarsirii acestei fapte, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Alaturi de acesta sunt judecati Adrian Chebutiu si Coriolan Adrian Preda, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al UCM Resita, respectiv director executiv al societatii la data faptelor, precum si Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanta.

Dosarul este pe rolul Judecatoriei Sectorului 1, urmatorul termen fiind stabilit in 10 mai.

Said Baaklini a fost vizat si in dosarul privind fraudarea societatii Rodipet cu 35,5 milioane de euro.

In iulie 2011, procurorii DIICOT au facut perchezitii la locuinta lui Baaklini si la sediul si punctele de lucru ale firmei sale, Libarom Agri SRL, acesta fiind ulterior audiat.

Perchezitiile au fost facute in cadrul dosarului privind activitatea infractionala derulata prin intermediul SC Rodipet SA (SC Network Press Concept SA) de catre mai multe persoane, printre care Hassan si Mehdi Awdi, precizau atunci anchetatorii.