Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda cetatenilor sa cumpere produsele alimentare pentru Paste numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si arata la ce trebuie sa fie atenti consumatorii atunci cand fac cumparaturile, transmite Mediafax.

Potrivit ANSVSA, cei care cumpara carnea si organele de miel trebuie sa se asigure ca merg in spatii autorizate, unde produsele sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate, care atesta ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii au fost supuse examenelor veterinare inainte de sacrificare, precum si dupa sacrificare, iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor.

Din punctul de vedere al originii carnii, se identifica doua tipuri de carne: cea de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare si cea care se obtine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar, precizeaza sursa citata.

Potrivit ANSVSA, carnea de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate: denumirea tarii, respectiv "ROMANIA" cu majuscule sau codul ISO al tarii "RO", numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine si abrevierea Comunitatii Europene.

Carnea de miel (ied) obtinuta prin sacrificarea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar, are aplicata o stampila de forma rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, cu urmatoarele inscrisuri: "ROMANIA", iar in centru indicativul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare al unitatii si numarul de identificare al medicului veterinar oficial care asigura supravegherea veterinara a unitatii.

"Din punctul de vedere al particularitatilor specifice speciei, precizam ca ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior avand un burelet gingival, dentitia incisiva lipsind, iar membrele anterioare si posterioare se termina in formatiuni ungulare, respectiv copite biongulate. In acest sens este de preferat ca mielul sacrificat sa aiba capul atasat de carcasa, precum si portiunea terminala a unui membru", arata ANSVSA, mentionand ca face aceste precizari pentru prevenirea substituirii acestor carnuri cu cea de caine, care sunt usor de confundat pentru o persoana neavizata.

ANSVSA mai recomanda ca si achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, acest lucru garantand ca ele provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar, au fost transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar si care respecta normele si conditiile de igiena si de temperatura si sunt depozitate si expuse spre comercializare cu respectarea conditiilor de igiena si temperatura.

Potrivit sursei citate, comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene.

Astfel, producatorii care vand direct lapte crud catre consumatorul final, in piete, trebuie sa detina fise de sanatate care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.

In privinta altor produse alimentare traditionale, precum cozonacii, prajiturile, produsele de panificatie sau legumele de sezon, ANSVSA mentioneaza ca acestea se pot achizitiona din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.

"De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul in care persoanele care comercializeaza produsele de origine animala respecta cerintele de igiena stabilite de legislatia in vigoare. Astfel, toate persoanele care manipuleaza produsele de origine animala pana la comercializare trebuie sa fie sanatoase, sa aiba carnete de sanatate vizate periodic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata (halat, sort si boneta de culoare alba)", se mai arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea face apel catre cetateni sa sesizeze toate neregulile pe care le observa in domeniul sigurantei alimentelor, la numarul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie.