Victor Ponta despre sistemul cu puncte din noua lege a retrocedarilor: "A fost discutat cu expertii CEDO si acceptat de acestia" / CEDO, in urma cu o saptamana: "Ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem ce pare sa complice inutil procedura"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:21 Actualitate | Esenţial


Victor Ponta
Foto: HotNews / DP
Sistemul de puncte folosit in cadrul noii legi a retrocedarilor pe care Guvernul si-a angajat raspunderea miercuri in Parlament "este un sistem pe care l-am discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de catre acestia", a declarat premierul Victor Ponta. In realitate insa, dupa cum reiese dintr-un document-analiza prezentat de HotNews.ro in urma cu o saptamana in care CEDO critica dur mai multe aspecte din noua lege, sistemul cu puncte a fost considerat ca ar complica inutil procedura si i-a facut pe expertii CEDO sa afirme ca "ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem".

 • "Sistemul cu puncte este un sistem pe care l-am discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de catre acestia, se considera compatibil cu standardele europene si, practic, fiecare punct, in valoare de un leu, va da posibilitatea, fie la cumpararea de terenuri din fondul public, fie la despagubiri financiare", a declarat miercuri premierul Victor Ponta in plenul Parlamentului (minutul 25:04 din clipul de mai jos). 

In realitate insa, expertii CEDO au criticat sistemul cu puncte si au considerat ca acesta complica inutile procedura, asa cum reiese dintr-un document in care acestia au analizat noua lege a retrocedarilor intocmita de Guvernul Ponta si pe care HotNews.ro l-a prezentat in urma cu o saptamana.

Documentul cu analiza expertilor CEDO poate fi consultat la adresa urmatoare (in limba franceza) si a fost publicat pe site-ul Consiliului Europei.

"Din cauza ca noua lege stipuleaza ca un punct (n.r. de despagubire) are o valuare de 1 RON, ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem ce pare sa complice nenecesar procedura, in loc sa indice simplu valoarea proprietatii in moneda nationala", se arata in document la paragraful 62.

"Este necesar ca autoritatile sa specifice cum a fost fixata perioada de esalonare a platilor", mai considera expertii.

In acest sens, expertii CEDO considera ca "este dificil de inteles in ce fel au calculat autoritatile impactul bugetar al masurile impuse de lege sau in ce masura esalonarea platilor reprezinta un echilibru just intre interesul general si interesul fostilor proprietari, mai ales ca platile vor fi facute abia din 2017".


Pe langa aceste aspecte, expertii CEDO au considerat ca noua lege presupune un numar de probleme si riscuri deloc de neglijat. In plus, au considerat ca unele din masurile propuse risca sa fie ineficiente, ca noii legi ii lipsesc unele elemente de predictibilitate si ca exista mai multe vulnerabilitati in proiect.

Valorea imobilelor va fi calculata dupa grila notariala din 2013, insa platile vor fi facute esalonat din 2017. CEDO: Avand in vederea perioada mare, e nevoie de o indexare a sumelor

Una dintre cele mai importante observatii aduse de catre reprezentantii CEDO - problema ridicata in repetate randuri in tara si de catre Asociatiile Fostilor Proprietari - a fost legata de evaluarea imobilelor conform grilei notariale de la data in vigoare a legii, adica aprilie-mai 2013, desi platile in bani vor fi facute in transe anuale (ajungand pana la 7 ani) incepand abia din 2017.

Avand in vedere durata considerabila de timp dintre data de referinta (n.r. data intrarii in vigoare a legii si forma grilei notariala de atunci) si valorificarea punctelor de despagubire acordate, putand ajunge si pana la 16 ani, este necesar sa se asigure si o modalitate de indexare a valorii cu rata de inflatie. Mai mult, o astfel de masura (n.r de indexare) a fost prezentata comitetului in mai 2012 (n.r. dar lispeste in actuala lege)", sustin expertii CEDO (paragraful 61).

CEDO a facut sugestii, guvernul a adoptat doar o parte din ele

In documentul de pe site-ul Consiliului Europei, se discuta si despre termenele foarte lungi care pot fi nedrepte pentru o anumita categorie de proprietari. Expertii CEDO dau si sugestii in partea finala a documentului, insa nu toate au fost impartasite de autoritatile romane.

In schimb, partea romana nu a considerat aprecierile expertilor CEDO privind indexarea valorilor imobilelor nationalizate cu inflatia, desi platile vor fi facute pe o perioada foarte lunga de ani, dar valoarea va fi stabilita conform grilei notariale din 2013.

"In ceea ce priveste indexarea cu inflatia a valorii compensatiilor determinate de grila notariala, autoritatile romane au declarat ca o astfel de masura nu este necesara, in opinia lor, deoarece Guvernul roman are tinte fixe in ceea ce priveste inflatia in urmatorii ani.

Avand in vederea perioada considerabil de mare intre data evaluarii proprietatii (data intrarii in vigoare a legii) si de valorificarea in bani a punctelor, aceste argumente nu conduc la o justificare convingatoare pentru lipsa din lege a unor masuri care sa fixeze un mod de indexare cu inflatia", considera expertii CEDO.

Cum vor fi despagubiti fostii proprietari - in natura pana in 2016, cu bani abia din 2017 in transe anuale de 14%. Participarea la licitatii nu va mai fi obligatorie

Guvernul si-a angajat raspunderea miercuri, in fata plenului reunit al Parlamentului, pe forma finala a noii legi a retrocedarilor.

Astfel, cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, iar intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.

Spre deosebire de prima forma, noul proiect elimina obligativitatea uneie din cele trei etape a procesului de despagubire - particaparea la liitatii nationale. Astfel, cei care n-au putut fi despagubiti din natura, vor primi puncte ce vor putea fi transformate in transe anualede 14%, dar abia de la 1 ianuarie 2017 - masura ce se mentinte.

In plus, s-a schimbat impozitarea samsarilor de drepturi litigioase cu 85%, cu o prevedere asemanatoare in care samsarii vor primi doar 15% din diferenta dintre suma platita fostului proprietar pe dreptul litigios si pe valoarea despagubirii stabilite de stat.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

Fostii proprietari critica intens legea: "Despagubirile vor fi amanate dupa 2017 cand va veni alt guvern"

In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, "o lege schioapa".

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege "se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste  amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina  guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta".

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4078 vizualizari

 • +18 (18 voturi)    
  negru pe alb (Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:31)

  skyradio [utilizator]

  mincinos pe fata!
  • -20 (20 voturi)    
   Minte insa frumos, (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:03)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   precum un copil care-si minte parintii, nu ca Basescu care minte precum un parinte copiii.
   • +1 (1 vot)    
    A compara puritatea unui copil... (Joi, 18 aprilie 2013, 1:47)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

    ...cu duplicitatea unui politician imoral imi suna ca o blasfemie.
    La fel cum nu vad rostul opozitiei dintre minciunile ale unui copil,scuzabile datorita inocentei, si cele ale unui parinte, fortat de imprejurari sa indulceasca realitatea.
    Uneori, din dorinta de a scuza ceea ce nu este de scuzat,ne cramponam si de un fir de papadie
  • +9 (11 voturi)    
   "expertul" CEDO e Barsan de la Antena 3 (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:43)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui skyradio

   Barsan si nevasta-sa sunt "expertii"
 • +16 (16 voturi)    
  Guvern de inconstienti !!! va bateti joc de oameni (Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:33)

  linarel [utilizator]

  , de cei carora statul le-a confiscat bunurile in numele comunismului. De fapt nici un guvern n-a pus punctul pe I si sa retrocedeze bunurile .

  De ce dati puncte si nu hirtie igienica ? ca tot aia e .
 • +16 (16 voturi)    
  Simplu spus.... (Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:36)

  Cataleya [utilizator]

  Plagiatorul National a fost prins din nou cu minciuna!
 • +12 (12 voturi)    
  cazul Barsan (Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:55)

  Ion Zapada [utilizator]

  pai poate pontache-al nostru a vorbit doar cu Barsan si crede ca ala reprezinta CEDO.
 • +17 (17 voturi)    
  Manevra tipica a Plagiatorului (Miercuri, 17 aprilie 2013, 14:55)

  Cataleya [utilizator]

  El ia legatura cu cei de la UE si de la CEDO si le promite:
  "Domnilor, am hotarat sa facem ordine in domeniul retrocedarilor"
  Iar cei interpelati bineinteles ca sunt de acord si spun la unison: Bravo domnule Ponta. Suntem prefect de acord ca vreti sa faceti ordine"
  Insa. cand e vb de masurile concrete pe care le ia Plagiatorul apele se despart, radical.
  Plagiatorul o tine una si buna ca UE si CEDO au fost de acord dar uita sa aminteasca faptul ca acordul UE a fost pe intentie nicidecum pe masurile concrete luate de Plagiator, pe ascuns.

  O porcarie.
 • +11 (11 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:09)

  rezis [utilizator]

  pt prim ministru tot 30% pot sa/l demita?
 • +8 (8 voturi)    
  politicieni inconstienti (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:26)

  area51rmc [utilizator]

  Ma amuza foarte tare cum se straduiesc tovarasii politicieni sa mai scoata cate o nazbatie legislativa.

  Lucrurile sunt simple si clare. Actele de preluare de imobile sunt acte de persecutie din motive politice.
  Lucrul asta s-a stabilit cu caracter obligatoriu prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1358/2010, primele doua paragrafe de la punctul 4 din motivare. Decizia s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 761 din 15 noiembrie 2010.
  Actele de persecutie din motive politice sunt sanctionate prin Conventia asupra imprescriptibilitatii crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii. Acest act international s-a ratificat de Romania prin Decretul nr. 547/1969, publicat in Buletinul Oficial nr. 83 din 30 iulie 1969.
  Conform acestei conventii internationale, constituie crime impotriva umanitatii actele de persecutie din motive politice, facandu-se trimitere definitia data crimelor impotriva umanitatii din Statutul Tribunalului Militar International de la Nurenberg din 8 august 1945.

  Conventia spune ca sunt imprescriptibile actele de persecutie din motve politice, indiferent da data cand s-au comis, indiferent daca s-au comis in timp de pace sau in timp de razboi si indiferent daca legea nationala nu sanctioneaza asemenea fapte.
  Mai mult, conventia spune ca raspund reprezentantii autoritatii de stat care tolereaza asemenea fapte, precum si faptul ca statul nu pot adopta legi prin care sa limiteze aceasta raspundere juridica.

  Legile facute de statul roman dupa 1989 au vrut sa vorbeasca doar despre "preluari abuzive", nicidecum despre crime, desi in realitate atunci s-au savarsit crime impotriva umanitatii (acte de persecutie din motive politice).
  Expunerea de motive a Decretului nr. 92/1950 spune clar faptul ca nationalizarea s-a facut pentru "a lua din mana exploatatorilor" bunurile imobile ale acestora.
  Deci, o patura sociala trebuia sanctionata pentru ca detinea imobile.
  Sa vedem ce va zice CEDO cand va fi sesizata cu asemenea situatii.
 • +7 (7 voturi)    
  si ce daca (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:28)

  bogdan1477 [utilizator]

  Atit timp cit votantu' usele reprezinta tot 70% din total, Ponta nici nu se va sinchisi. Se pare ca poporu' si-a gasit in sfirsit conducatoul care-l reprezinta: azi zice o minciuna, miine alta, poimiine le dezminte pe amindoua si da vina pe presa ca n-a inteles ce voia... si in final nimeni nu mai intelege nimic. Oricum nu conteaza, singurul obiectiv ramane "Jos Basescu"
 • +7 (7 voturi)    
  dupa 2017 mai discutam... (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:33)

  nedumeritul [utilizator]

  Multa vreme nu am inteles de ce sistemul nostru juridic si normativele de aplicare contineau grave greseli de logica elementara, iar unele masuri contraziceau pana si normele de morala comuna…
  Mai apoi dupa ce am considerat ca sistemul nostru juridic a fost gandit,proiectat si executat ca o scula pentru jaf si talharie pentru o haita umana ,am vazut ca toate se asezau la locul lor,ce era ilogic devenea perfect logic intr-un sistem bine inchegat conform cu destinatia sa.
  Deci cei care au creat legile si sistemul juridic nu erau si nu sunt incompetenti (cum am crezut initial), ei l-au creat conform cu ordinele primite si cu destinatia sa.
  Cei care erau pe lista verde au reprimit de mult proprietatile, cei de pe lista neagra urmeaza…. Deocamdata Ponta le-a dat “scuze” Dupa 2017 mai discutam….
 • +8 (8 voturi)    
  teoria chibritului.... (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:35)

  geocrin [utilizator]

  Asa au procedat toate guvernele de pina acum, spera tovarasii comunisti sa ramina ei MACAR cu jumatate din ce au confisca fara nici o rusine.
  NERUSINARE acuma o faceti pe puncte si la anul pe virgule pina cind tovarasi ?
 • +2 (2 voturi)    
  Iecsperții lu' pește (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:49)

  aiureantramvai [utilizator]

  Eștia-s ca premiile bulițăr primite de latrine, de undeva dintr-un univers paralel. Nu i-o văzt nici naiba
 • +3 (3 voturi)    
  Mentalitate de smecheras (Miercuri, 17 aprilie 2013, 15:56)

  Alui [utilizator]

  Statul roman trebuie sa restituie inapoi imobilele confiscate dupa 45, in special lacasurile de cult greco-catolice, tinute in ghiare de BOR, care are suficiente biserici oricum(18.000 construite dupa 1989). De ce ne surprinde ca strainii ne vad ca niste hoti, mincinosi, etc?
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 aprilie 2013, 16:24)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  BAMBILICI PE SANATATEA OAMENILOR (Joi, 18 aprilie 2013, 0:48)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Problema e lipsa banilor sau samsarii ? E natural ca la borcanul cu miere sa vina mustele ? E natural ca proprietarii sa-si recapete drepturile ?Restul e legislatie .Proasta sau care favorizeaza pe unii infractori ca tot ei au facut-o ! Ce zic liberalii ?Cum care liberali, ponta.
  • 0 (0 voturi)    
   Dl.premier stie... (Joi, 18 aprilie 2013, 1:56)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui fosta zoezoe

   ...ca nu face fata in onorarea angajamentelor.
   Cum nu-i sta in caracter sa-si recunoasca slabiciunea, aplica aceeasi reteta folosita in trecut de maestrii tanarului discipol Iliescu: gasirea de tapi ispasitori.
   Au fost inainte chiaburii, speculantii, malagambistii, trotkistii, sectantii. Acum sunt samsarii, adica intermediarii. Conform DEX '98: samsar = persoana care face din orice lucru obiect de negot.
   Ei sunt drobul de sare care-l impiedica pe dl. premier sa hraneasca copilul.
 • 0 (0 voturi)    
  dreptate pana la capat ! (Joi, 18 aprilie 2013, 0:50)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Nu, ?
 • 0 (0 voturi)    
  domnii judectori nu stiu motivul?! (Joi, 18 aprilie 2013, 8:33)

  catelu [utilizator]

  Pot sa le explic eu motivul: dl Ponta nu are autoritatea sa emita moneda, dar are autoritatea sa emita puncte. Cate vrea.
  Daca eu i-as fura masina din parcare dlui judecator CEDO, si i-as oferi in compensare niste punce (1punct la fiecare 10 Euro, negociabil) ar fi multumit? Uite si un avans, sa-mi demonstrez buna credinta:..............................


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by