Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

"Miercuri, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt Haineala, in calitate de titular al dreptului de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala, (...) a adresat Curtii Constitutionale o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva, reprezentata de Guvernul Romaniei. S-a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvern a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, in conditiile in care a fost vidata de substanta o atributie fundamentala a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa - prevazuta de art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei - de garant al independentei justitiei", se arata intr-un comunicat al CSM transmis citat de Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca, din alt punct de vedere, s-a considerat ca modificarea acestui mecanism prin OUG, incalca dispozitiile art. 115 alin.6 din Constitutia Romaniei - astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta CCR - conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca ii va solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, care va trebui sa ofere un raspuns in chestiunea desemnarii judecatorului roman la CEDO, in contextul in care CSM s-a aratat nemultumit ca Executivul i-a restrans atributiile in acest domeniu.

"Existand o disputa intre CSM si Guvern, apropo de ordonanta privind numirea judecatorului la CEDO, am decis sa-l rog pe Avocatul Poporului sa sesizeze CCR sa ne dea un raspuns - cine numeste la CEDO, ca in toate tarile europene, o comisie guvernamentala sau doar CSM, ca in Romania. Cum spune Curtea Constitutionala asa facem si daca o sa avem un regim special fata de restul Europei, si daca o sa avem un regim ca toata Europa, important e sa avem un regim necontestat", a afirmat Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.

Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie. In acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede infiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrangand astfel atributiile CSM in acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat, saptamana trecuta, emiterea ordonantei de urgenta privind desemnarea reprezentantului Romaniei la CEDO prin termenul foarte scurt pana la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati.

In cadrul sedintei CSM de joia trecuta, el le-a solicitat membrilor Consiliului sa-i transmita observatiile privind aceasta procedura, asigurandu-i ca le va lua in calcul.

Principala nemultumire a membrilor CSM era ca, fata de reglementarile anterioare, propunerea candidatilor pentru functia de judecator CEDO nu o mai face plenul Consiliului, ci o comisie constituita la nivelul Executivului, in cadrul careia Consiliul Superior al Magistraturii are un singur reprezentant.

Comisia este formata, potrivit OUG, din: ministrul Justitiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO, directorul Directiei afaceri europene si drepturile omului din MJ, un membru CSM desemnat de plenul acestuia, un judecator la ICCJ desemnat de Colegiul de conducere al acesteia, Avocatul Poporului, si doua cadre didactice universitare de la facultatile de drept.

De asemenea, in nota Directiei Legislatie a Consiliului, se preciza ca proiectul de act normativ a fost inaintat CSM, spre avizare, la 26 martie, doar o zi mai tarziu fiind insa aprobat de Guvern, iar in 4 aprilie, ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.

"Propunerea candidatilor de catre o comisie de noua membri, in care Guvernul este reprezentat de nu mai putin de patru membri, in conditiile in care tot Guvernul este cel care decide cu privire la aceste propuneri, rupe echilibrul intre cele trei puteri ale statului mentinut de reglementarile anterioare, deplasand nejustificat centrul de influenta spre puterea executiva. (...) De altfel, preluarea atributiei de propunere a candidatilor de catre comisia in care Guvernul joaca un rol important credem ca ar putea ridica unele probleme din perspectiva aparentei de independenta si impartialitate de care trebuie sa se bucure judecatorii CEDO, in contextul in care tot Guvernul este cel care aproba lista finala a candidatilor", se arata in document.