Doi procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au confirmat, la Digi24, intentia de a infiinta o asociatie profesionala care sa militeze pentru independenta institutiei.

Cei doi procurorii DNA, invitati in emisiunea "Jurnalul de seara", de luni, Mihaela Moraru si Marius Vartic, au criticat modul in care s-au facut propunerile pentru sefia parchetelor, si prin care Consiliul Superior al Magistraturii este chemat sa dea "un aviz de care nu tine cont".

"Aceasta formula (a legii prin care se reglementeaza nominalizarea conducerii parchetelor - n.r.) creeaza o discontinuitate. E principala temere pe care o avem, noi, membrii grupului de initiativa care am demarat procedurile pentru infiintarea unei asociatii profesionale. Cand vorbesc de discontinuitate am in vedere faptul ca in ultimii ani munca depusa de procurori a fost extraordinara. Rezultatele DNA se pot vedea in mod obiectiv de toata lumea, sunt prezentate pe site. O procedura printr-o intelegere politica, excuzand CSM, este clar ca nu aduce siguranta procurorilor din DNA si finalmente nu asigura scopul pentru care a fost infiintata aceasta institutie", a declarat Marius Vartic, citat de site-ul televiziunii de stiri.

Procurorul Mihaela Moraru a precizat ca acest demers "nu vizeaza persoanele nominalizate, ci procedura prin care au fost nominalizate", in conditiile in care, a argumentat ea, "DNA e o institutie care s-a consolidat in timp, care a avut rezultate foarte bune si care are nevoie de a avea o conducere asigurata printr-o procedura transparenta".

"Cu cat sefii DNA vor fi nominalizati in urma unei proceduri publice, care sa fie demarata pe baza unor criterii de selectie bine definite, cu atat institutia va fi mai solida", a subliniat Mihaela Moraru.

In opinia sa, actuala procedura nu confera Consiliului Superior al Magistraturii decat un aviz facultativ. "In momentul in care CSM, care e principalul garant al independentei justitiei, e chemat la o masa post factum pentru un aviz de care nu tine cont nimeni este clar ca regulile jocului sunt conduse de altcineva decat CSM", a mai spus Marius Vartic.

HotNews.ro a anuntat, saptamana trecuta, ca mai multi procurori DNA au format un asa numit Grup de Initiativa pentru o Justitie Independenta si au initiat demersuri pentru a infiinta o asociatie profesionala.

Scopul principal al asociatiei il constitutie apararea independentei si impartialitatii magistratilor impotriva oricarei imixtiuni exercitate de exponentii celorlalte puteri, precum si pentru a promova interesele profesionale ale membrilor, se arata intr-un document intern al grupului.

"Initiativa constituirii asociatiei profesionale apare in contextul in care, sunt puse sub semnul intrebarii chiar respectarea principiilor constitutionale, mai precis a celui statuat in art.1 alin.4 din Constitutie, unde se prevede explicit ca: Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.

Modalitatea de numire a procurorilor sefi, doar de decidentii puterii executive, fara stabilirea si respectarea unor minime criterii de transparenta, exigenta si experienta profesionala, invocand tocmai ¬aplicarea stricta a legii¬, lasa Consiliului Superior al Magistraturii ¬ garantul independentei justitiei si singurul raspunzator pentru cariera magistratilor, doar un rol consultativ, de decor, si pune in discutie tocmai aplicabilitatea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", se arata intr-un document de lucru al Grupului de Initiativa pentru o Justitie Independenta.