Ambasadorul Kievului la Bucuresti, Teofil Bauer, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre tranzitul resurselor energetice spre Europa si despre industria gazelor de sist din Ucraina

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 15 aprilie 2013, 14:58 Actualitate | Esenţial


Ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer
Foto: Hotnews
Recent, comisarul european pentru politica energetica, Gunther Oettinger, a afirmat ca foarte curand Ucraina va livra gaze de sist Europei. Declaratia vine in contextul in care Rusia si-a reafirmat intentiile de a creste capacitatea conductelor de transport catre Europa, ocolind Ucraina. Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a discutat online cu cititorii HotNews.ro, despre tranzitul resurselor energetice pe teritoriul Ucrainei, despre posibilitatea extractiei gazelor de sist in aceasta tara, integrarea europeana a Ucrainei si relatiile cu Romania.

 • Intalnirea s-a incheiat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2525 vizualizari

 • Ucraina Romania UE (Luni, 15 aprilie 2013, 16:20)

  Magda Ivascu [anonim]

  1. Cat de utila apreciati ca sunt pentru Kiev expertiza si experienta Romaniei in UE. In ce domenii?
  2. Ucraina a primit un CEC in alb la ultimul summit bilateral de la Bruxelles: semnarea DCFTA este posibila pina in noiembrie 2013, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, sub rezerva unor conditionalitati. Va raspunde Kievul ...in termen?
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:07)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Magda Ivascu

   1. Bineinteles ca experienta este foarte utila deoarece calea Romaniei spre UE a fost destul de dificila si de noi ne aflam undeva la acelasi nivel ca acela de unde a plecat Romania. Pentru noi sunt foarte importante experienta Romaniei de reformare a sistemului judiciar, in domeniul drepturilor omului, reformarea sectorului agricol si diversificarea aprovizionarii cu resurse energetice. De aceea studiem experienta romana ca sa o folosim in procesul de integrare a Ucrainei in UE.

   2. In conformitate cu deciziile luate la Bruxelles in Ucraina a inceput un proces de reformare Scopul acestor reforme este apropierea Ucrainei de standardele europene si de asemenea au ca scop indeplinirea cerintelor si recomandarilor facute de Bruxelles la ultimul summit Ucraina - UE. Chiar in aceste zile la Kiev se afla o delegatie de observatori de la Consiliul Europei care monitorizeaza indeplinirea conditiilor propuse la Bruxelles. De asemenea, o sa avem o misiune de evluare din care o sa faca parte ministrii de externe ai Germaniei, Slovaciei si Poloniei. Sunt convins ca ceea ce o sa vada aceste misiuni o sa demonstreze progresul efecgtuat de catre partea ucraineana si in toamna la Vilnius o sa avem un rezultat pozitiv.
 • Politici staliniste (Luni, 15 aprilie 2013, 19:24)

  Petru Nafornita [anonim]

  1. Excelență, de ce considerați că Ucraina a aplicat recent o nouă interdicție de intrare în țară, de data aceasta fiind vorba despre un basarabean cu cetățenie română? Oare chiar noi, românii, suntem atât de periculoși pentru statul ucrainean?

  2. Credeţi că ar fi util ca Ucraina şi România să înfiinţeze o comisie mixtă de specialişti/istorici pentru a stabili cu exactitate circumstanţele în care a avut loc Masacrul de la Fântâna Albă, comis de sovietici la 1 aprilie 1941?
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:11)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petru Nafornita

   Asemenea practica este folosita de toate statele in diferite situatii. Aceste probleme nu se afla in competenta ambasadei sau a ministerului de externe ci a altor organe abilitate ale statului. Nu avem informatii suplimentare legate de motivele acestei interdictii.
   2. In principiu sunt impotriva formarii oricaror comisii mixte deoarece este vorba de o birocratie foarte mare si care se poate extinde ca timp foarte mult. Evenimentele care au avut loc la Fantana Alba sunt cunoscute de catre toti, si in Ucraina, bineinteles, dar in orice caz nu se fac niciun fel de demersuri pentru a se musamaliza situatia din 1941. In locul unde s-au petrecut aceele evevnimente este un monument in memoria jertfelor respective, iar in fiecare an, cu ocazia datei de 1 aprilie au loc acolo actiuni de comemorare a jertfelor la care participa oficialitati din Ucraina si Romania si eu personal am participat de mai multe ori.
 • relatia bilaterala (Luni, 15 aprilie 2013, 19:27)

  gigel12 [utilizator]

  In continuare cunoasterea reciproca si imaginea fiecarei tari despre cealalta este deficitara (romanii sunt "fascisti", "revizionisti" vs ucrainienii sunt "rusi", "ne-au furat Bucovina" etc). Intrebare:

  - Ce faceti dumneavoastra pentru imbunatatirea cunoasterii reciproce si a relatiilor dintre Romania si Ucraina ? Exista progrese, exista obiective concrete, exista un calendar de actiuni, schimburi culturale, dezbateri, promovare etc ?
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:16)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel12

   Sunt de acord ca cunoasterea reciproca in momentul de fata este destul de deficitara. Trebuie sa cunoastem mai bine istoria relatiilor bilaterale, ceea ce o sa ne ajute astazi si in viitor. Nu mai in asa fel o sa putem elimina stereotipurile care s-au format in timp. De aceea eu personal in activitatea mea cotidiana pun un mare accent pe cunoasterea reciproca si informarea corecta privind diferitele aspecte ale relatiilor bilaterale. Nu mai in aprilie anul curent am avut doua delegatii ale televiziunilor centrale din Ucraina care, cu sprijinul ambasadei, au relizat mai multe reportaje, doua dintre ele fiind deja difuzate pe canalul Inter, care are cea mai mare audienta in Ucraina. In afara de aceasta, chiar acum am pregatit un proiect de acord de colaborare intre Compania Nationala de Televiziune a Ucrainei televiziunea romana nationala. In concluzie, aceste stereotipuri ar putea fi diminuate numai daca s-ar face pasii respectivi de catre ambele parti.
 • Dubla cetăţenie în Ucraina (Luni, 15 aprilie 2013, 19:29)

  Ilie [anonim]

  Domnule AmbasSador
  puteţi să ne spuneţi cum sună exact artikolul din Constituţia ucrainiană unde se arată că UKRAINA INTERZICE DUBLA CETĂŢENIIE? Noi romînii din Cernăuţ vrem să avem şi ceteţenia de la România şi deputaţii din Kiev ne sperie că nu este voie. Dar alţii spun că UKRAINA DOAR NU RECUNOAŞTE DUBLA CETĂŢENIE, NU SCRIE CĂ O INTERZICE!
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:18)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ilie

   In Constitutia Ucrainei este prevazuta cetatenia unica. In conformitate cu constitutia si legislatia ucraineana, cetatenii Ucrainei nu pot fi simultan si cetateni ai altor state. Numarul articolului concret nu-l cunosc exacct, dar in orice caz mentiunea exista.
 • relatii Ucraina Romania (Luni, 15 aprilie 2013, 21:31)

  Savin Alexandru [anonim]

  Excelenta, am 2 intrebari:
  1. In martie 2010 intre Romania si Ucraina au fost inchise 5 puncte de trecere frontiera, pentru modernizare(asa era varianta oficiala). Aceasta situatie a dus la o supraincarcare a traficului prin vama Siret - singura vama functionala intre cele 2 tari pe raza judetelor Botosani si Suceava. Pentru a trece din Ucraina in Romania ,in prezent, timpul de asteptare este de cateva ore -indiferent de ora, fie ca e zi fie ca e noapte, fapt ce duce la oboseala, nervi, stress. In Regiunea Cernauti exista multi etnici romani iar in judetele Suceava si Botosani exista multi etnici ucraineni care doresc sa calatoreasca in cele doua tari vecine...dar nu pot! De asemenea, nu se pot dezvolta relatii economice, culturale intre cele 2 tari in situatia in care libera circulatia a persoanelor este practic blocata de supra-aglomerarea vamii Siret. Care este pozitia Ucrainei in aceasta problema si daca exista demersuri concrete in acest sens? In particular, ma intereseaza care este situatia punctului de trecere frontiera Bila Crinitea-Climauti?Exista sanse sa se redeschida in 2013? Multumesc frumos
  2. Merg in Cernauti de 2-3 ori pe an si de fiecare data sunt oprit de militia ucraineana de cateva ori care inventeaza contraventii rutiere...si solicita spaga pentru a nu retine doumentele. Aceasta nu este numai o problema a mea, ci este practic a tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Ucraina. Ne puteti spune mai detaliat caror institutii din Ucraina(din Regiunea Cernauti) putem sa ne adresam in situatia unor asemenea abuzuri? Ar fi foarte utile cateva numere de telefon in acest sens.
  Multumesc anticipat pentru amabilitate.
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:26)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Savin Alexandru

   Referitor la inchiderea in 2010 a cinci puncte de trecere a frontierei, as mentiona ca initiativa a fost a partii romane. Motivarea a fost aceea ca Romania se pregateste de intrarea in spatiul Schengen si functionarea acestor cinci puncte parea a fi in contradictie cu cerintele de intrare in Spatiul Schengen. Pentru a elimina astfel de probleme, noi facem totul pentru a semna un acord privind micul trafic de frontiera si a acordului privind punctele de trecere simplificata a frontierelor, si, de asemenea, proiectul de acord privind eliminarea de catre partea romana a platii pentru vizele pentru cetatenii ucraineni. Semnarea si intrarea in vigoare a acestor acorduri va simplifica procedura de trecere a frontierei inclusiv in punctele la care se face referire in intrebare. De asemenea, as mentiona ca proiectele tuturor acordurilor amintite se afla pe masa autoritatilor romane.

   2. Situatia este cunoscuta, dar se practica uneori si in Romania, politia romana ne trimite la ambasada cate un set de permise de conducere retinute de la soferii ucraineni. Documentele se iau de catre politisti pentru anumite situatii mai mult sau mai putin reale. In orice caz, in cazul semnalarii abuzurilor politiei pe teritoriul Ucrainei, pot fi apelate autoritatile competente la numarul de telefon 102. Apelul este inregistrat automat si se cerceteaza de catre organele abilitate.
 • Români-moldoveni (Marţi, 16 aprilie 2013, 0:47)

  Oleksiy [anonim]

  Domnule ambsasador, sunt un student ucrainean in Suceava.
  Am fost recent intro campanie româno-ucraineana. Am interactionat cu persoane din Ucraina care unii spun ca sunt românii, iar altii declara ca sunt moldoveni. Ce părere aveți - există diferențe între cei care se spun români și cei ce se declară moldoveni?
  Presa scrie că dumneavoastră aveți origini românești. Dar în Cernăuți se cunoaște că unii își spun sau moldoveni sau romani. Ce sunteți dumneavoastră - aveți origini românești sau moldovenești?
  Mulțumesk
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:31)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oleksiy

   Pozitia noastra este aceea ca in mod obiectiv pe harta politica a Europei astazi exista doua state, Romania si Republica Moldova, Republica Moldova isi are constitutia sa in care este mentionata limba de stat respectiva si indiferent de care ar fi originea mea, ca etnie, eu trebuie sa iau in consideratie existenta a doua state. In acelasi sens, nu putem in niciun caz influenta la nivel de stat persoanele care dintr-un motiv sau altul se identifica romani sau moldoveni.

   Fratele meu se ocupa a cum de studierea aroborelui genealogic, studiul respectiv inca nu e finalizat dar cand o sa am un rezultat o sa fiti prima agentie de stiri careia o sa-i comunic rezultatul. As mentiona ca pe teritoriul Bucovinei de Nord astazi locuiesc reprezentantii a 96 de etnii de aceea este destul de dificil pentru multi sa-si identifice originea. Pentru multi unica posibilitate este sa gaseasca inscrisurile care au fost facute in cartile bisericesti.
 • Krivoi Rog (Marţi, 16 aprilie 2013, 1:11)

  Alexandru Boariu [anonim]

  Ce se mai intampla cu investitia de la CIM Krivoi Rog? Ce solutie propune Ucraina pentru rezolvarea acestei probleme?
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:33)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Boariu

   Unica solutie viabila astazi este privatizarea acestui combinat si recompensarea, dupa aceasta procedura, a investitiei romanesti in construcitia combinatului de la Kirovoi Rog. In momentul de fata a fost initiate procedurile premergatoare pentru privatizare.
 • relatiile interortodoxe (Marţi, 16 aprilie 2013, 8:20)

  gorun [anonim]

  Domnule ambasador, data fiind situatia extrem de complicata intre Biserica Ortodoxa Rusa, Ucraineana, Moldoveneasca si Romana va rog sa ne spuneti cum asigurati dreptul romanilor de a avea liturghii in limba proprie si cum isi pot manifesta apartenenta de BOR fara toate conflictele si presiunile la care au fost supusi in ultimii zeci de ani. Va multumesc!
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:36)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui gorun

   Indiferent de relatiile dintre bisericile amintite, ca originar din Bucovina pot sa spun ca in localitatile cu populatie majoritar romana slujbele se tin exclusiv in limba romana. Cu toata raspunderea pot mentiona ca astazi in zona respectiva nu sunt niciun fel de probleme referitoare la libertatea de credinta si limba in care se oficiaza slujbele. Chiar si la Kiev, in Lavra Pecerskaia in fiecare duminica se tin slujbe religioase in limba romana. Cu parere de rau, la Bucuresti, ucrainenii bastinasi nu au o asa posibilitate.
 • Cooperare (Marţi, 16 aprilie 2013, 8:52)

  dan [anonim]

  Exista proiecte concrete pentru imbunatatirea infrastructurii fronataliere intre Ucraina si Romania? Ma refer in primul rand la deschiderea unor noi puncte de trecere frontiera, modernizarea drumurilor din apropierea frontierei,combaterea contrabandei cu tigari, etc. Relatiile intre UA si RO se pot dezvolta durabil doar daca marfurile si cetatenii pot circula liber intre cele doua tari, cu formalitati simple. Exista vointa in acest sens din partea tarii dv?
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:38)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   La aceasta intrebare am raspuns anterior. In completare, inca o data mentionez ca proiectele documentelor respective se afla pe masa autoritatilor romane si asteptam solutionarea lor cat mai grabnica.
 • Desfiinţarea redacţiei româneşti (Marţi, 16 aprilie 2013, 10:26)

  George [anonim]

  Domnule ambasador. Recent, jurnaliştii de la secţia română a postului Radio Ucraina Internaţional (cu sediul în Cernăuţi) au declarat că, la 1 aprilie, au fost anunţaţi că redacţia lor se va închide, în cadrul unui proces de economisire a resurselor financiare. Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români au protestat faţă de acest aspect şi v-au lansat protestul inclusiv dumneavoastră. Cum comentaţi situaţia respectivă?
  Mulţumesc
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:40)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Situatia respectiva o cunosc numai din presa romana. Nu am niciun fel de informatie de la autoritatile ucrainene sau de la respectivul post de radio.
 • gaze sist (Marţi, 16 aprilie 2013, 10:44)

  andi [anonim]

  Buna ziua
  Recent, comisarul Günther Oettinger spunea ca se asteapta ca, in cel mai scurt timp, Ucraina sa livreze gaze de sist catre UE. Pe de alta aprte am vazut ca au existat o serie de proteste, in tara dumneavoastra, vis-a-vis de exploatarea gazelor de sist.
  Care este situatia in acest moment? Cum se pozitioneaza guvernul de la Kiev in problema gazelor de sist?
  Multumesc
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:45)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui andi

   Pozitia presedintiei si a guvernului este cunoscuta, conform diferitelor estimari, in subsol se afla zacaminte de gaz de sist de 3.000- 7.000 miliarde metri cubi. Avand in vedere ca astazi platim cel mai mare pret pentru gazul rusescc, 530 dolari pentru mia de metri cubi, suntem obligati sa diversificam sursele energetice, sa implementam tehnologii mai putin consumatoare de energie si de aceea a fost semnata la Davos acordul dintre Ucraina si Shell referitor la explorarea si extractia gazelor de sist.

   Investitia apartine Shell. Se estimeaza ca peste cinci ani Ucraina o sa-si asigure pe plan intern consumul.

   Protestele mentionate sunt generate de necunoasterea de catre populatie a informatiei obiective privind tehnologiile folosite in procesul de extractie a gazelor de sist. Experienta altor state demonstreaza ca toate aceste temeri nu sunt justificate.
 • intrebare (Marţi, 16 aprilie 2013, 10:48)

  Nicolae Popescu [anonim]

  Excelenta, care a fost volumul schimburilor comerciale intre Romania si Ucraina in 2012 si care sunt principalele marfuri exportate de Dv in Romania si respectiv, aduse din Ro in Ucraina?
  Va multumesc
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:49)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Popescu

   In 2012, volumul schimburilor comerciale a fost putin mai mic decat in 2011, la nivelul de 1,5 miliarde dolari. Bineinteles ca acest rezultat nu este satisfacator de aceea ambasada lucreaza in aceasta directie. Intentionam sa organizam in ambele tari forumuri de afaceri si expozitii.

   Principalele pozitii ale exportului ucrainean in Romania e productia metalurgica, echipamente industriale. Soldul Ucrainei in relatia cu Romania este negativ. Principalele pozitii ale exportului romanesc sunt din domeniul constructiei de masini si produse petroliere.
 • pt dl ambasador (Marţi, 16 aprilie 2013, 10:51)

  Florica Maxim [anonim]

  Care este punctul oficial de vedere al autoritatilor Ucrainene cu privire la problema combinatului de la Krivoi Rog? Sunt recunoscute investitiile romanesti de acolo de catre partea ucraineana? Stiu ca recent au existat discutii la nivel de ministri pe aceasta tema.
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:50)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florica Maxim

   Cred ca este vorba despre intalnirea mea cu dl. ministru Vosganian, tema principla fiind chiar problematica combinatului de la Krivoi Rog.
 • Tranzit energie electrica (Marţi, 16 aprilie 2013, 10:58)

  Radu [anonim]

  Excelenta,
  De competenta carei autoritati ucrainene tine exportul energiei electrice si care este pretul de export al Ucrainei la acest moment. Exista posibilitatea livrarii energiei electrice direct in Romania si in ce conditii.
  Multumesc
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:53)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   In momentul de fata nu exista posibilitate tehnica de livrare a enerrgiei electrice din Ucraina in Romania. De problemle respective in Ucraina se ocupa Ministerul Energiei si Combustibilului. Pretul de export nu-l putem aprecia.
 • ucraina rusia europa (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:02)

  Vlad Barza [hotnews.ro]

  1. Cum priveste Ucraina recenta initiativa a Rusiei de a dubla cpacitatea gazoductului spre Polonia? Credeti ca este o incercare de a pune presiune pe guvernul de la Kiev sau o initiativa care are sanse concrete de realizare?

  2. De ce credeti ca n mediile europene exista senzatia ca Ucraina joaca la doua capete, in sensul ca foloseste tema apropierii europene ca metoda de negociere cu Rusia?

  3. La cat se cifreaza schimburile comerciale anuale intre cele doua tari si ce domenii par a fi cel mai promitatoare?

  Multumesc
  • Re: (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:58)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Barza

   1. Indiferent de ceea ce intentioneaza o tara sau alta Ucraina lucreaza in directia diversificarii surselor de aprovizionare cu resurse energetice. In ceea ce priveste eventuale presiuni, nu pot comenta. Ucraina trebuie sa fie pur si simplu pregatita pentru orice eventualitate.

   2. Nu este adevarat, integrarea europeana este prioritatea zero a Ucrainei si are sustinerea majoritatii populatiei si cred ca este ireversibil acest proces de apropiere de Europa.
 • Moldoveni vs. Romani (Marţi, 16 aprilie 2013, 11:45)

  Cristian [anonim]

  Domnule Teofil Bauer,
  I. Dacă Republica Moldova va decide să scrie în constituţie LIMBA ROMÂNĂ, nu moldovenească, ne puteţi spune care va fi atunci poziţia Kievului, va mai recunoaşte existenţa limbii moldoveneşti? (În Ucraina, această aberaţie, limba moldovenească, este prevăzută în noua lege a limbilor...)

  II. De ce nu propune Ucraina Moscovei, în cadrul atribuţiilor OSCE, să îşi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că cei de la Chişinău cer acest lucru?
  • Re; (Marţi, 16 aprilie 2013, 12:02)

   Teofil Bauer [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   1. Ucraina isi construieste relatiile cu Republica Moldova in conformitate cu standardele internationale, recunoasterea integritatii ei teritoriale si fara nicio implicatie in afacerile interne ale Republicii Moldova.

   2. In calitate de presedinte al OSCE, Ucraina face tot ce e posibil pentru pastrarea suveranitatii, integritatii teritoriale si mentinerea pacii in aceasta zona.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by