Ca urmare a unei decizii a Ministerului Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite. Medicii stomatologi avertizeaza ca, prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem, si mai mica decat alocatia din 2012, numarul persoanelor cu probleme dentare va creste, informeaza Mediafax.

Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) a postat luni un anunt pe site-ul sau in care explica faptul ca, intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului. Astfel, desi pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, arata medicii dentisti.

"Avand in vedere faptul ca, prin adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru 'Asistenta medicala stomatologica - activitate curenta', va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta. Totodata, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS", se arata in anuntul postat de CASMB.

  • CNAS: Ministerul Sanatatii a stabilit reducerea fondurilor

CNAS a explicat ulterior ca Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, potrivit Mediafax.

"Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma", se arata intr-o informare redactata de CNAS.

In 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenta medicala stomatologica au fost alocate 13 milioane de lei, fata de 57,8 milioane lei in anul precedent, a mai precizat sursa citata.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a confirmat pentru mediafax reducerea fondurilor, precizand insa ca se va incerca gasirea unei solutii la rectificarea bugetara. "Bugetul este unul limitat, vom incerca sa vedem ce putem face la rectificare", a declarat Nicolaescu, confirmand totodata si intentia legata de un program de preventie in stomatologie.

  • Ministerul Sanatatii: Incercam revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare. Daca nu sunt bani, amanam pentru 2014

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi, intr-un comunicat dat presei, ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014. Potrivit MS, masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.

"Subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti. Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite", arata Ministerul Sanatatii.

Potrivit MS, la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, ministerul incearca revizuirea bugetului si, ca atare, alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie.

  • Colegiul Medicilor Dentisti: Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei

Medicii stomatologi avertizeaza ca, prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem - 57,8 milioane lei in 2012, impartiti la 2.800 de dentisti care aveau contract cu casa de asigurari -, numarul persoanelor fara dinti, cu carii sau cu alte suferinte va creste, infrmeaza Mediafax.

"Din pacate, autoritatile nu au inteles ca nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacientiii trebuie ajutati financiar, pentru ca au platit toata viata contributia la sanatate. Cine isi va asuma consecintele faptului ca din ce in ce mai multi oameni au dinti cariati, lipsa sau inghesuiti ori sufera de alte probleme dentare?", a declarat, vineri, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMD), prof. dr. Ecaterina Ionescu.

In 2012, dentistii au primit 57,8 milioane de lei, adica 0,2 la suta din bugetul Sanatatii. In 2013, pentru primul trimestru, au fost alocati 13 milioane de lei, in conditiile in care in sistem au mai ramas aproximativ 1.780 de stomatologi in contract cu casele de asigurari de sanatate, iar din aprilie, bugetul este zero.

Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurari aproape 2.800 de dentisti. Din banii primiti, dentistii faceau cateva tratamente gratuite, in special persoanelor defavorizate sau copiilor, potrivit CMD.

"Noi nu ne asumam raspunderea pentru faptul ca o specializare a fost scoasa din sistemul medical, asa cum s-a intamplat cu stomatologia. Suferintele stomatologice nu trec singure, ci trebuie tratate. Incidenta cariilor dentare este de peste 80 la suta, adica opt oamni din 10 sufera din cauza acestor probleme", a mai spus Ionescu.

CMD mai spera ca un responsabil din Parlament, Guvern sau Ministrul Sanatatii ar putea dispune revenirea asupra deciziei de taiere a fondurilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) fiind, in opinia dentistilor, singura institutie care a manifestat intelegere fata de situatia creata.

"Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei. Noi, Colegiul Dentistilor, nu ne asumam raspunderea privind sanatatea orala a romanilor. Daca nu se doreste existenta medicinei dentare, autoritatile sanitare sa iasa public si sa explice oamenilor ca nu vor sa le mai plateasca aceste servicii, desi oamenii au platit toata viata. Nu poti sa excluzi din tratamente o ramura profesionala, o specializare, fara sa afectezi alte patalogii. O persoana cu suferinte dentare poate avea complicatii pulmonare, renale, diabet si nu va fi acceptata niciodata la transplant", a mai spus presedintele CMD Bucuresti, Alexandru Brezoescu.

Anul trecut, in Bucuresti, au fost facute 15.000 de proceduri stomatologice, realizate de 292 de doctori aflati in contract cu CASMB. In Capitala lucreaza 4.500 de stomatologi, a mai spus Brezoescu.

  • Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevede ca asistenta dentara decontata total de CNAS pentru minori si beneficiarii legilor speciale

Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

Medicii dentisti sustin ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare si in care alocatiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

In octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunta ca numarul celor care solicita tratament dentar a scazut cu 20 la suta fata de 2011, intrucat plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici macar copiii neavand gratuitate absoluta.