Ministerul Sanatatii a blocat alocatia pentru stomatologie. Colegiul Medicilor Dentisti: O decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2013, 20:15 Actualitate | Esenţial


Ca urmare a unei decizii a Ministerului Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite. Medicii stomatologi avertizeaza ca, prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem, si mai mica decat alocatia din 2012, numarul persoanelor cu probleme dentare va creste, informeaza Mediafax.

Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) a postat luni un anunt pe site-ul sau in care explica faptul ca, intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului. Astfel, desi pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, arata medicii dentisti.

"Avand in vedere faptul ca, prin adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru 'Asistenta medicala stomatologica - activitate curenta', va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta. Totodata, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS", se arata in anuntul postat de CASMB.

 • CNAS: Ministerul Sanatatii a stabilit reducerea fondurilor
CNAS a explicat ulterior ca Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, potrivit Mediafax.

"Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma", se arata intr-o informare redactata de CNAS.

In 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenta medicala stomatologica au fost alocate 13 milioane de lei, fata de 57,8 milioane lei in anul precedent, a mai precizat sursa citata.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a confirmat pentru mediafax reducerea fondurilor, precizand insa ca se va incerca gasirea unei solutii la rectificarea bugetara. "Bugetul este unul limitat, vom incerca sa vedem ce putem face la rectificare", a declarat Nicolaescu, confirmand totodata si intentia legata de un program de preventie in stomatologie.

 • Ministerul Sanatatii: Incercam revizuirea bugetului stomatologiei la rectificare. Daca nu sunt bani, amanam pentru 2014
Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi, intr-un comunicat dat presei, ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014. Potrivit MS, masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.

"Subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti. Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite", arata Ministerul Sanatatii.

Potrivit MS, la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, ministerul incearca revizuirea bugetului si, ca atare, alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie.

 • Colegiul Medicilor Dentisti: Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei
Medicii stomatologi avertizeaza ca, prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem - 57,8 milioane lei in 2012, impartiti la 2.800 de dentisti care aveau contract cu casa de asigurari -, numarul persoanelor fara dinti, cu carii sau cu alte suferinte va creste, infrmeaza Mediafax.

 "Din pacate, autoritatile nu au inteles ca nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacientiii trebuie ajutati financiar, pentru ca au platit toata viata contributia la sanatate. Cine isi va asuma consecintele faptului ca din ce in ce mai multi oameni au dinti cariati, lipsa sau inghesuiti ori sufera de alte probleme dentare?", a declarat, vineri, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMD), prof. dr. Ecaterina Ionescu.

In 2012, dentistii au primit 57,8 milioane de lei, adica 0,2 la suta din bugetul Sanatatii. In 2013, pentru primul trimestru, au fost alocati 13 milioane de lei, in conditiile in care in sistem au mai ramas aproximativ 1.780 de stomatologi in contract cu casele de asigurari de sanatate, iar din aprilie, bugetul este zero.

Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurari aproape 2.800 de dentisti. Din banii primiti, dentistii faceau cateva tratamente gratuite, in special persoanelor defavorizate sau copiilor, potrivit CMD.

"Noi nu ne asumam raspunderea pentru faptul ca o specializare a fost scoasa din sistemul medical, asa cum s-a intamplat cu stomatologia. Suferintele stomatologice nu trec singure, ci trebuie tratate. Incidenta cariilor dentare este de peste 80 la suta, adica opt oamni din 10 sufera din cauza acestor probleme", a mai spus Ionescu.

CMD mai spera ca un responsabil din Parlament, Guvern sau Ministrul Sanatatii ar putea dispune revenirea asupra deciziei de taiere a fondurilor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) fiind, in opinia dentistilor, singura institutie care a manifestat intelegere fata de situatia creata.

"Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei. Noi, Colegiul Dentistilor, nu ne asumam raspunderea privind sanatatea orala a romanilor. Daca nu se doreste existenta medicinei dentare, autoritatile sanitare sa iasa public si sa explice oamenilor ca nu vor sa le mai plateasca aceste servicii, desi oamenii au platit toata viata. Nu poti sa excluzi din tratamente o ramura profesionala, o specializare, fara sa afectezi alte patalogii. O persoana cu suferinte dentare poate avea complicatii pulmonare, renale, diabet si nu va fi acceptata niciodata la transplant", a mai spus presedintele CMD Bucuresti, Alexandru Brezoescu.

Anul trecut, in Bucuresti, au fost facute 15.000 de proceduri stomatologice, realizate de 292 de doctori aflati in contract cu CASMB. In Capitala lucreaza 4.500 de stomatologi, a mai spus Brezoescu.

 • Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevede ca asistenta dentara decontata total de CNAS pentru minori si beneficiarii legilor speciale
Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

Medicii dentisti sustin ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare si in care alocatiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

In octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunta ca numarul celor care solicita tratament dentar a scazut cu 20 la suta fata de 2011, intrucat plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici macar copiii neavand gratuitate absoluta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5172 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  Dintii, urmeaza stomacul (Vineri, 12 aprilie 2013, 20:18)

  denvarel [utilizator]

  De la anul bolile gastrointestinale nu vor mai fi decontate la tratament pentru ca vin exclusiv din vina pacientilor care mananca porcarii.
 • +14 (18 voturi)    
  USL ati votat.... (Vineri, 12 aprilie 2013, 20:31)

  timp tamp [utilizator]

  bocanci in gura ati capatat....,coplata, scumpiri, taxe noi, impozite marite, ....
  vedeti ce a patit "simbolul dascalimii romane" doar ca a miscat in front, vedeti voi ce va astepta daca nu va goliti buzunarele in pusculitele uslasilor flamanzi
 • 0 (12 voturi)    
  Acum , ar trebui sa fim corecti. (Vineri, 12 aprilie 2013, 21:58)

  adrian88000 [utilizator]

  Cine dintre cei prezenti aici a beneficiat vreo data de tratament stomatologic gratuit, decontata de Casa de Asigurari ? Eu si intreaga mea famile , inclusiv copiii am platit integral. Si nu pentruca ne dau banii afara din casa. Pentruca nu stiu in tot orasul un cabinet stomatologic care sa afiseze faptul ca lucreaza in contract cu Casa si ofera si servicii gratuite. Poate sunt astfel de cabinate dar tin secret acest lucru.
  • +1 (9 voturi)    
   studentii au beneficiat (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 2:14)

   jijibau [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   eu am beneficiat cand eram student. atunci am primit anumite tratamente stomatologice la dispensarul universitatii si n-am dat un ban (oricum nu aveam). daca nu era, era cel putin o masea in minus acum.
   • -1 (7 voturi)    
    pentru jijibau (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 12:11)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui jijibau

    Dispensarul universitatii este alta mancare de peste. Acolo lucreaza medici ANGAJATI , cu salariu , care au obligatia de servici sa trateze GRATUIT studenti. Noi vorbim aici de cabinetele de stomatologie PARTICULARE.
    Nu scolare sau din universitati. Acelea raman cu acelasi regim. GRATUIT.
    Intrebarea mea era deca a beneficiat cineva de tratament GRATUIT intrun cabinet particular ,in virtutea faptului ca acel cabinet are cotract cu CASA de ASIGURARI de SANATATE si aceasta ii deconteaza serviciile .
    E cineva ?
    • +2 (4 voturi)    
     bati campii (Duminică, 14 aprilie 2013, 2:30)

     gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     Toti medicii sunt angajati, deci afirmatia ta e un truism inutil.

     Chiar daca pe manopera aia primesc un salariu fix, materialele tot costa. Pricepi ?

     La cabinete particulare platesti in general mai multi oricum. E o tampenie sa ai pretentia sa platesti zero. Casa de Asigurari de Sanatate nu-ti deconteaza tot costul tratamentului (pentru ca asta poate varia destul de mult de la cabinet la cabinet, in functie de specialist, materiale, complexitatea procedurii, etc) ci numai o parte din el.

     Data viitoare mai usor cu pianul pe scari, mai ales cand nu stii despre ce vorbesti.
 • +4 (8 voturi)    
  GUVERNUL PONTA (MAI) ESTE AICI?! ?! (Vineri, 12 aprilie 2013, 22:23)

  father nicky [utilizator]

  Au trecut cele 100 de zile "de gratie" pe care romanii le-au acordat guvernului Ponta! Au trecut 100 de zile si guvernul Ponta este, cu o expresie consacrata, "varza"!
  Nimic nu pare sa functioneze, structura si competenta manageriala este subreda si quasi-inexistenta! Premierul emite lozinci si intentii sforaitoare dar inaplicabile in viata reala! Initiativele si hotararile guvernului Ponta nu au girul si aprobarea majoritatii parlamentare! A reinceput sarabanda ordonantelor de urgenta si asumarilor de raspunderea! "Capitalismul de cumetrie" marca PSD a fost scos de la naftalina! "Culisele" puterii sunt din ce in ce mai agitate! Daca ginerele-prim-ministru este "Micul Titulescu, socru mic, raspopitul Ilie Sarbu, vrea neaparat sa fie simultan su Ricelieu si Mazarin(ambi cardinali), initiind tot felul de tratative pe sub masa! Toti ministrii "se ocupa" de ceva, dar nimeni nu guverneaza Romania! In aceste conditii intrebarea din titul este justificata!
 • +3 (11 voturi)    
  tampenie periculoasa! (Vineri, 12 aprilie 2013, 22:34)

  maxi lopez [utilizator]

  e cea mai mare prostie sa tai banii pentru dinti - infectiile dentare pot cauza boli de inima si chiar moartea.

  ar trebui identificate cazuri individuale in care oameni au murit cu zile si sa fie judecati cei care au luat decizia pentru omor prin neglijenta (la minim, sau poate e omor premeditat) - Nicolaescu, Ponta si toti parlamentarii care au decis ca sa nu se aloce bani pentru sanatate.
 • +4 (6 voturi)    
  CMDR? (Vineri, 12 aprilie 2013, 22:38)

  uwe [utilizator]

  V-ati trezit si voi dupa cateva luni?
  Mai, dar voi astia de la colegiu unde erati in decembrie 2012 cand au aparut cu intarziere sumele pentru ianuarie? Dar in ianuarie cand s-au dat la semnat actele aditionale care prevedeau incheierea contractelor la 28 februarie, indiferent de data pana la care erau incheiate? Dar in februarie cand erau deja trecute aproape 2 luni din 2013 fara sa se fi publicat sumele pentru anul 2013? Dar in martie cand apareau comunicate confuze de la o zi la alta?

  Dar atunci cand ministrul sanatatii a anuntat ca CNAS-ul nu va mai achita contravaloarea serviciilor medicale furnizorilor privati... unde erati? Ca asta e deja mult mai veche. Sau aveati impresia ca medicii dentisti sunt angajatii statului sau au vreun sindicat care face greve?

  Treaba voastra, eu astept un copil, dup-aia plec din tara. In principal din cauza CMDR-ului, care nu face altceva decat sa ia bani indiferent pe ce, si sa interpreteze legi in functie de interese in cardasie cu incompetentii de la ANAF si de la DSP.

  Btw de DSP, ca tot veni vorba. Am auzit niste zvonuri cum ca s-ar desfiinta. Voi n-ati auzit nimic, nu-i asa?
  • +2 (8 voturi)    
   Bine face că taie! (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 2:03)

   AlinL [utilizator] i-a raspuns lui uwe

   Sînteți bine informată dar iată un lucru care pe mine mă îngrijorează: în toți anii trăiți în România nu am cunoscut nici măcar UN pacient care să fi avut gura reabilitată cu bani de la buget. Nu vorbesc de clinicile de Chirurgie Maxilo-Facială că pe-acolo încă se mai făcea treabă. Vorbesc de serviciile de urgențe stomatologice arondate facultăților de medicină dentară spre exemplu - ce fiefuri...ce încrengături...ce racolat de pacienți...ce obturații aruncante din pod....

   Iată un alt exemplu: am avut un prieten, student la Medicină Generală, care a dezvoltat limfom Hodkin în studenție. ”Colegii” dentiști de la facultatea de medicină dentară de la noi din sat au refuzat să-i reabiliteze gura înainte de începerea chimioterapiei pe motiv că nu au fonduri (chipurile nu aveau fonduri de 5-6 obturații, da?). Gura i-a reabilitat-o un apropiat de-al meu la rugămintea mea. Discutăm de un student care era susținut doar de mama sa, cu tatăl decedat, cu încă un frate, student și el. Mama - muncitoare.

   Nici haiducie financiară ca la cabinetele private ale medicilor dentiști nu am prea văzut prin alte ramuri economice.

   Aveți dreptate, există riscul de a dezvolta complicații de tip endocardită/glomerulonefrită etc. în prezența cariilor. În România însă sînt probleme cu aprovizionarea bolnavilor cu cancer cu chimioterapice. Cancerul acestor oameni este o certitudine nu un risc.

   Eu unul sînt de-acord cu tăierea acestor fonduri cu condiția de a fi redirecționate către bolnavii cu cancer. Experiența mea este că aceste fonduri nu ajungeau la pacienți ci în buzunarul medicului dentist, medic care nu avea contract decît dacă era ”pe felie” cu cine trebuie. Dacă nu se duc la bolnavii cu cancer să meargă într-un program de fluorizare spre exemplu.

   Este vremea să discutăm pe bune. Vedeți, ca în exemplele mele chiar nu se mai poate. Puteți pleca din țară, au mai plecat și alții, inclusiv eu.

   Pentru că taie aceste fonduri acord Ministerului Sănătății o mare bilă albă.
   • +3 (5 voturi)    
    hm (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 9:30)

    Silviung [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

    sa presupunem ca in parte ai dreptate si anume ca putini sau tratat gratuit in cabinetele stomatologice cu toata ca au existat si oameni tratati astfel dar problema de fond nu o vede nimeni si anume ca de cand sunt astia la putere se tot taie in continuu: la investitii sau taiat(nu mai merge un santier in toata tara poate cu foarte putine exceptii), la sanatate sau taiat, la invatamant sau taiat etc. Intrebarea e unde sunt acei bani taiati? Ceide putere nu fac altceva decat sa-si reincarce sacosele golite in cei 8 ani de seceta si dupa o campanie electorala foarte agresiva si care i-a costat suficient de mult pentru ca au pornit-o de foarte mult timp. Daca e sa facem o comparatie cu guvernul Boc pe care il condamnau toate televiziunile cum naiba se face ca pentru aceste lucruri de la care se taie acum atunci se gaseau bani? Multi vor regreta ca inainte sau redus salariile si pensiile dar comparativ cu acea perioada acum le-au reintregit dar vor da o multime de oameni in somaj. Oare ce-i mai bine: someri sau cu salariile reduse? Dar cu e o vorba celebra : niciodata sa nu spui niciodata
   • +1 (3 voturi)    
    Asa e. (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 9:55)

    uwe [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

    Sunt medic, am fost in contract cu CAS-ul pana la sfarsitul lunii trecute, deci da, sunt bine informat.
    Am si eu o intrebare. Tu esti asigurat? Adica platesti CAS-ul? Daca da, n-ai prefera sa beneficiezi de tratamente stomatologice in virtutea calitatii de asigurat? Sau preferi sa platim toti CAS-ul sa ca se ingrijim bonlavii de cancer? Imi pare rau, asta ar fi o societate bolnava de cancer. Si vom ajunge toti bolnavi de cancer din cauza lipsei dintilor. Si din pacate n-o sa ne ajunga fondurile, tratamentul cancerului e mai scump decat cel al cariei simple.

    Pai stiti cat deconta acum doi ani CAS-ul pentru tratamentul unei carii simple? 14,49 lei pentru obturatia de amalgam (au aparut compozitele, nu prea mai face nimeni amalgam) 21,20 lei pentru obturatia de compozit. Imi pare rau, 10 lei e o freza, daca vrei sa si functioneze. Mai ai nevoie cel putin de manusi, curent electric, si intretinerea cabinetului. Plafonul pe luna era de 800 de lei in cazul cel mai fericit, in care erai medic la sat, cum am fost eu. Vorbiti de reabilitare, dar banii astia nu ajungeau pentru doua proteze totale, nemaivorbind de extractiile si tratamentele dinainte.

    E drept, anul trecut s-au schimbat sumele pentru manopere, dar asta nu e ceva laudabil, e ceva ce ar fi trebuit sa se intample in mod normal cu multi ani in urma.

    Daca erai medic privat si aveai contract cu CAS nu era nici un fel de cardasie, erau doar cateva drumuri pe care trebuia sa le faci in plus, cateva taxe pe care trebuia sa le platesti in plus, cateva reguli pe care trebuia sa le respecti in plus, si o ocupatie pe care trebuia s-o ai in plus. Cea de secretar-contabil. Asa ca era mai mult injositor decat avantajos.
    • 0 (2 voturi)    
     @uwe&mariusct (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 16:29)

     AlinL [utilizator] i-a raspuns lui uwe

     Medic sint si eu.
     1. Nu mai sint in tara de mai multi ani.
     2. Partenera mea este medic dentist si a lucrat 3 ani ca medic dentist cu cabinet inchiriat in Romania.
     3. Daca voi spuneti ca ati tratat pacientii din banii de la buget eu pina la proba contrarie va cred - dar imi pastrez opinia ca sinteti exceptii.
     4. N-o sa intru in calcule de genul freza, curentul, asistenta, acele, anestezicul, uzura pieselor, cocoasa medicului - freza o folosesti de foarte multe ori, curentul e infim, la fel amalgamul sau compozitul pentru o obturatie (sint cam dezamagit insa ca ati folosit acest argument cu mine; eu stiu bine cit costa o ”plomba”).
     5. Este mult mai probabil sa dezvolti cancere din alte cauze decit din probleme dentare.

     In ceea ce priveste CMDR-ul am o parere nuantata. Cind partenera mea a trebuit sa isi transfere dreptul de libera practica dintr-un judet in altul honor presedintele de filiala al CMDR Timis (pe vremea aia era un tip Carligeriu), intamplator si decan pe la facultate pe-acolo prin Timisoara mi-a zis la el in birou: "Ba, tu crezi ca daca imi aduci in fiecare luna cite una, eu le bag pe toate in colegiu?! Nu-i dau nici un drept ca nu vrea muschii mei. Timisoara e inchisa!". Exprimare de gherțoi, acest ”domn” era Decan la Stoma și Președinte CMDR filiala locala...
     După asta a urmat o sesizare la Comisia de Etica a CMDR la nivel național. Comisia a functionat, dom' profesor s-a muiat. Daca citeste sa ma dea in judecata - am si acum numerele de inregistrare la documente.

     Dragii mei, stiti si voi ca si mine ca stomatologie de stat nu exista. Remarc ca niciunul nu ati facut nici un comentariu despre lipsa de profesionalism in cazul colegului cu limfom Hodkin. Si nici la fluorizare nu ati facut vreun comentariu.

     Explicatie pentru cititori: fluorul dat la copii la virsta potrivita scade foarte mult frecventa cariilor in perioada adulta (vezi programele din tarile scandinave).

     Imi pastrez opinia ca taiarea acestor fonduri a fost o decizie corecta
     • 0 (2 voturi)    
      Sunt de acord cu tine. (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 22:11)

      uwe [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

      Am zis si mai sus, subiectul comentariului, ti-am dat dreptate.

      E o decizie exact atat de corecta pe cat de corecta ar fi decizia sa dai si ultimul cauciuc ce nu era spart din cele 4 de la o masina ca sa il schimbi. Problema e de fapt ca nu ai nici unul de rezerva.
     • +2 (2 voturi)    
      - (Duminică, 14 aprilie 2013, 8:39)

      mariusct [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

      Daca (re)citesti articolul, vei vedea ca s-a alocat pt stoma 0.2-0.4% din bugetul Sanatatii. In relatie cu Casa sunt 1780 de medici; hai sa rotunjim la 2000 si sa zicem ca trateaza fiecare 20-30 de pacienti pe luna, ca sa fiu ingaduitor. Rezulta 40.000-60.000 de pacienti tratati pe luna in toata tara; raporteaza la cei 19 milioane de romani si pe urma mira-te ca tu nu cunosti pe nimeni care a beneficiat.

      Pe mine m-a impresionat drama colegului tau si sper ca mai traieste. Daca nu am compatimit pe forum nu inseamna ca nu am simtit nimic.
      Si, pt ca esti medic, vezi ca se scrie Hodgkin, prima oara am crezut ca ai avut o scapare.

      Nu stiu ce voiai sa comentam la fluorizare. Eu sunt de acord cu cea topica, nu cu pastilele luate per os, am vazut prea multe cazuri de fluoroza, iar efectele asupra intregului organismului nu sunt suficient studiate.
      Multumit? Cred ca nu, pt asta trebuia sa ma revolt indignat de nenorocitul ala din Timis. Stai linistit, avem si noi nenorocitii nostri.
      • 0 (0 voturi)    
       Ai dreptate (Duminică, 14 aprilie 2013, 16:05)

       AlinL [utilizator] i-a raspuns lui mariusct

       ca se scrie Hodgkin. Mi-a scapat.

       Dar asta nu inseamna ca ai dreptate sa prioritizezi alocatia pentru stomatologie in fata bolnavilor cu cancer. Tu folosesti argumentul cantitativ (zeci de mii de pacienti tratati de carii - nu se stie cit de bine/complet etc.) in fata argumentului de severitate (patologie maligna cu outcome binomial de tipul viu/mort).
       Astazi HotNews a publicat explicatiile lui Nicolaescu. Te intreb pe tine adaugind criteriul cantitativ celui de severitate: cite fiole de chimioterapic X poti cumpara din 0.3 % din bugetul sanatatii?

       Spui: sint putini pacienti tratati la nivel de populatie, de-aia nu-i vezi. Spun: ar fi trebuit sa-i vad pe la amicii dentisti si nu i-am vazut chiar daca ma uitam cu atentie! Dar am vazut frauda, asta am vazut-o cu ochii mei, chiar daca (ai spune tu?) e rara.

       Cita vreme nu se fac controale si raportari adevarate nu vom sti niciodata cum sint folositi banii din alocatia pentru stomatologie. Media ta de 20-30 de pacienti pe luna tratati de la buget per cap de medic cu contract mie mi se pare prea optimista. In plus, discutam de o patologie benigna.

       Dupa parerea mea stomatologia de stat este un lux pe care Romania nu si-l permite. Sa invete sa se spele pe dinti.

       Daca eu as profesa in tara ai putea crede ca sunt biased - dar nu e cazul (te rog sa observi ca m-am ferit de argumentul "tu esti biased pentru ca esti dentist si esti afectat direct" - ar fi fost din aceeasi categorie cu "vezi ca nu stii cum se scrie Hodgkin").

       In acelasi timp nu neg ca si medicii din spitale au partea lor de vina pentru situatia cu citostaticele. Sint sigur de asta (mai ales unii sefi de clinica - acolo e buba).

       Colegul cu limfom Hodgkin traieste. Este ortoped si este in Irlanda. Trimite bani acasa.

       In concluzie: decit sa suspini dupa alocatia de la minister mai bine ai incerca sa iesi din tara. Vei fi mai cistigat. Sint sigur ca esti un dentist bun. Nu ai nevoie nici de CMDR si nici de alocatia de la minister.
   • 0 (2 voturi)    
    asa guverneaza USL (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 11:40)

    mariusct [utilizator] i-a raspuns lui AlinL

    Eu am avut contract cu CAS si pot sa te asigur ca nu am fost "pe felie" cu nimeni, am dat concurs ca sa intru in sistem si ca mine au fost multi colegi (e adevarat, nu toti) . De banii primiti tratam atat cat imi ajungeau, 10-15 cazuri/luna; nu e cine stie ce, dar tot mai bine decat nimic.

    In privinta CMDR, sunt de acord cu uwe- nu fac nimic in beneficiul stomatologilor, probabil isi vad de interesele lor; oare cum intrebuinteaza cotizatia lunara a miilor de medici din tara, de ce nu ii verifica nimeni?
    • 0 (4 voturi)    
     pentru mariusct (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 15:53)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui mariusct

     Tratai gratuit 10-15 cazuri pe luna ?
     Sune-mi te rog, cum selectai aceste cazuri ?
     • 0 (2 voturi)    
      asa (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 16:32)

      mariusct [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      Primul venit, primul servit. De multe ori programarile se faceau in avans.
 • +4 (10 voturi)    
  fara scrupule.. (Vineri, 12 aprilie 2013, 22:44)

  Inna100 [utilizator]

  Pai drogatul asta de nicolaescu.."rezolvescu" are idee ca o dantura deficitara este poarta a aproape tuturor bolilor ..
  Ce ticalosi..
  Nu era suficient ca votantii usl erau fara minte .. acum, or sa ramana si fara dinti...
 • +4 (8 voturi)    
  cultura fara dinti (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 1:26)

  sorin.sava [utilizator]

  Dupa ce au scos TVR Cultural, guvernul Ponta a realizat ca românilor le sta mai bine stirbi, oricum se plâng ca nu au ce manca.

  Nici cultura, nici dinti in gura, sa traiti bine cu USL !
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 6:45)

  [anonim]

 • +4 (6 voturi)    
  trist (Sâmbătă, 13 aprilie 2013, 9:19)

  Silviung [utilizator]

  O sa ajungeti sa-i duceti dorul lui BOC, acel Boc in care aruncau toti cu pietre. Unde nu-i cap e vai de picioare


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by