Comisia Europeana: Rata abandonului scolar in Romania a fost de 17,4% anul trecut, iar media UE este de 12,8%
In 12 state membre (Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia) rata abandonului scolar a scazut deja sub obiectivul de 10% preconizat in Strategia Europa 2020, Irlanda situandu-se pentru prima data la acest nivel.
La polul opus, tarile cu cele mai mari rate ale abandonului scolar sunt Spania (24,9%), Malta (22,6%) si Portugalia (20,8%), insa aceste cifre reprezinta un progres fata de cele din 2011, informeaza Comisia Europeana. Rata abandonului scolar s-a redus cu cel putin un punct procentual in Germania, Grecia, Irlanda, Letonia si Marea Britanie, insa a crescut in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.
In Romania, rata abandonului scolar a fost de 18,4% in 2010, de 17,5% in 2011 si de 17,4% in 2012. Obiectivul national pentru 2020 este atingerea unei rate a abandonului scolar de 11,3%.
In anul 2012, in 12 state membre (Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania, Suedia si Marea Britanie), ponderea persoanelor cu varste intre 30 si 34 de ani absolvente de studii superioare a fost mai mare decat obiectivul de 40% preconizat in Strategia Europa 2020. Polonia si Slovenia vor depasi cu siguranta acest obiectiv anul viitor, se arata in comunicat. In Romania, 21,8% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani sunt absolvente de studii superioare.
Proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta in Italia (21,7%), Slovacia (23,7%), Romania (21,8%), Malta (22,4%), Republica Ceha (25,6%) si Portugalia (27,2%). Situatia cea mai ingrijoratoare o prezinta Bulgaria, unde procentul deja scazut al absolventilor de ciclu tertiar (26,9%) a cunoscut o usoara scadere in 2012.
In ce priveste situatia pe sexe, in general rata abandonului scolar in randul fetelor este cu 24% mai mica decat in randul baietilor. Diferentele cele mai mari in acest sens au fost inregistrate in Cipru (+58%), Letonia (+57%), Luxemburg (+57%) si Polonia (+55%), unde rata abandonului scolar in cazul baietilor este mai mare decat dublul celei constatate in cazul fetelor. In Romania se inregistreaza cea mai mica diferenta, de 7%.
De asemenea, procentul femeilor absolvente de studii superioare este cu 27% mai mare. Cel mai mare decalaj intre sexe a fost inregistrat in Letonia (+85%), Estonia (+79%), Slovenia (+68%) si Bulgaria (+67%). In Romania procentul este de 13%.
Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, a declarat ca "in viitor va fi nevoie de calificari superioare pentru ocuparea fortei de munca, iar aceste cifre demonstreaza ca numarul tinerilor hotarati sa-si realizeze intregul potential a crescut". Potrivit acesteia, "observam, de asemenea, ca eforturile de a imbunatati sistemele de invatamant din Europa si de a le face mai accesibile incep sa dea roade".
Context
Cifrele au fost inregistrate de Eurostat in cadrul anchetei UE asupra fortei de munca, ce furnizeaza date privind situatia si tendintele pietei fortei de munca din UE, inclusiv participarea la sistemul de invatamant si de formare profesionala si ratele de absolvire.
Rata abandonului scolar este definita ca procentul de persoane cu varste intre 18 si 24 de ani care au cel mult studii medii si care nu mai sunt inregistrate in sistemul de invatamant sau de formare profesionala. Rata de absolvire a studiilor superioare (ciclul tertiar) se calculeaza ca ponderea persoanelor cu varste intre 30 si 34 de ani care au absolvit un ciclu tertiar de invatamant (sau un nivel echivalent).
Etapele urmatoare
Luna viitoare, Comisia Europeana va evalua masurile luate de statele membre in vederea atingerii principalelor obiective ale Strategiei Europa 2020 pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca si, de asemenea, ar putea propune recomandari specifice pentru fiecare tara.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”