Premierul Victor Ponta a anuntat ca, atunci cand va angaja in Parlament raspunderea Guvernului pentru proiectul legii imobilelor nationalizate, va cere cultelor "toate scuzele" in numele Romaniei pentru abuzurile sub regimul comunist si a lansat un apel catre acestea sa sustina proiectul de lege, informeaza Mediafax.

"Vreau sa fac un apel catre toate cultele din Romania, tot respectul, si vreau ca la momentul angajarii raspunderii Guvernului sa prezint, in numele Romaniei, toate scuzele care poate nu s-au cerut in ultimii 70 de ani fata de abuzurile statului comunist fata de cultele religioase. Ceea ce insa fac, de asemenea, ca apel, asumand ceea ce s-a intamplat negativ in istoria Romaniei, fac un apel catre cultele din Romania sa sprijine rezolvarea acestei probleme si dezvoltarea societatii romanesti", a spus primul-ministru.

Ponta si-a exprimat convingere ca va primi un raspuns pozitiv din partea reprezentantilor acestora.

"Daca o persoana privata poate sa spuna: 'Nu stiu, mie dati-mi, maine, despagubirea pentru ceea ce mi-au luat comunistii!', eu cred ca importanta cultelor religioase in viata unei societati presupune si solidaritate si nimeni nu va cere ceva ce nu se poate da in acest moment. Cu tot respectul si toata solidaritatea pentru cei care au avut de suferit in urma cu aproape 70 ani, sper in aceeasi solidaritate in rezolvarea acestei situatii si sunt convins ca voi primi un raspuns pozitiv de la reprezentantii cultelor religioase", a afirmat Ponta.

Liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan, i-a cerut premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare transmisa marti, sa amane asumarea raspunderii in privinta legii proprietatilor, pe motiv ca Bisericile Romano-Catolica si Greco-Catolica nu a fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ.

"Considerand ca acest proiect de lege ne afecteaza direct, va solicitam sa amanati asumarea raspunderii pe acest proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie, dandu-ne astfel timp sa aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc", se arata intr-o scrisoare trimisa marti lui Ponta de catre cardinalul Muresan, care este si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania.