Premierul Victor Ponta a declarat vineri, intr-o conferinta de presa in care a explicat angajarea raspunderii Guvernului pentru Legea restituirii proprietatilor, ca noua lege are drept scop combaterea fenomenului cesiunilor drepturilor litigioase, adaugand ca prin legea anterioara, peste 26.000 de proprietari si urmasi ai proprietarilor au primit 6 miliarde de lei in timp ce 1.000 de "samsari imobiliari" au primit 7 miliarde de lei din banii statului. Premierul a precizat ca mai trebuie solutionate 200.000 de dosare, ce reprezinta o povara de 8 miliarde de euro pentru statul roman.

Declaratii Victor Ponta:

  • O prezentare mai juridica voi avea in fata grupurilor parlamentare inainte de angajarea raspunderii, astfel incat reprezentantii poporului roman sa fie in deplina cunostinta de cauza asupra importantei legii care isi propune sa solutioneze, sper, definitiv o problema a societii romanesti, a tarii noastre, care implineste aproape 70 de ani de la momentul in care a fost produsa.
  • Este o problema ramasa nerezolvat dupa 1989 desi au fost adoptate mai multe legi, ultima dintre ele, Legea 247 pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului in 2005, insa a fost precedata de alte legi mai cunoscute.
  • Din pacate rezultatele nu au fost cele scontate.
  • Vrem sa combatem un fenomen care s-a nascut in special dupa adoptarea Legii 247/2005, fenomenul cesiunilor de drepturi litigioase, sau mai bine cunoscut, fenomenul samsarilor care s-au imbogatit.
  • Ca problema istorica a despagurilor, statul roman si-a asumat rezolvarea unei probleme de la sfarsitula anilor 1940 prin deciziile autoritatilor comuniste. In ultimii 20 d eani nu am reusit sa rezolvam acest lucru.
  • Exista inca o povara de aproximativ 8 miliarde de euro pentru statul roman.
  • Pana in acest moment, in diverse forme, s-au restituit proprietati in natura dar s-au acordat despagubiri, circa 150 milioane de eur0, fie actiuni la Fondul Proprietatea. Suma totala se apropie de 5 miliarde de euro care a fost restituita, in plus fata de restituirile in natura (cladiri si terenuri). Evaluarea actuala este de approximativ 8 miliarde de euro solicitari in continuare.
  • Dincolo de restituirile in natura, unde s-au dat efectiv inapoi cladiri si terenuri, au fost solutionate 27.000 de dosare cu titlu de despagubire. In acest moment, volumul aproximativ de noi cereri care trebuie solutionate este in jur de 200.000 de dosare.
  • Din cele 27.000 de dosare solutionate cu titlu de despagubire, doar in 13.00 s-au dat efectiv despagubirile, 14.000 urmeaza sa fie platiti pe legea noua.
  • Incepand cu anul 2010 nu s-a mai efectuat niciun fel de despagubire, atunci cand s-au terminat practic in cash. Tot in 2010, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a adoptat o decizie pilot si a cerut statului roman rezolvarea legala a problemei restituirilor, in caz contrar urmand ca cele circa 3.500 a dosarele aflate pe rolul CEDO sa primeasca aceeasi solutie, si anume obligarea statului roman la plata sumelor solicitate. 
  • Vreau sa remarc ca adevaratii proprietari au fost mereu amanati, au fost incurcati in tot felul de reglementari birocratice si in acest fel s-a produs fenomenul vanzarii drepturilor litigioase catre o noua categorie aparuta in societatea romaneasca, cesionarii de drepturi litigioase sau samsarii imobiliari.

  • O sa vedeti, cu cifre, ca ponderea reala a fostilor proprietari care au primit despagubiri este extrem de mica in comparatie cu ponderea samsarilor imobiliari.
  • Pentru 2% doar din dosare, deci pentru 415 dosare, s-au acordat despagubiri de 60% din cele acordate pana in acest moment, aproape 8 miliarde de lei s-au dat doar catre 415 persoane in timp ce 5,5 miliarde de lei s-au dat la restul de 27.000. Practic, in ultimii ani am reusit sa rezolvam problema mica, problema usoara, a circa 27.000 de persoane insa 415 de persoane au primit 8 miliarde de lei din banii publici, pana la urma.
  • Daca 26.200 de propeitari si urmasi ai proprietarilor, cei care chiar trebuiau sa primeasca, au primit cam 6,4 miliarde de lei, 1000 de samsari au primit 7 miliarde de lei. Asta arata un fenomen, ca eforturile principale de restituire s-au indreptat catre cesionarii imobiliari, catre samsarii imobiliari si nu catre adevaratii proprietari. In mod sigur intentia proclamata si asumata in 2005 nu a fost aceea de a-i imbogati pe samsari ci de ai despagubi pe proprietari
  • Din pacate, am asistat si la un important export de capital, deoarece 25% din beneficiari au fost din Romania, si cam 75% din afara tarii, desigur , urmasi, cesionari ai urmasilor, insa din pacate, pentru o economie ca cea romanesca, un export de capital de o aemenea natura a lasat fara indoiala consecinte si semne foarte importante.
  • Referitor la restituiriile in natura, incepand cu 1991 pana in 2013, 9.000 de cladiri de diverse dimensiuni au fost restituite in natura catre proprietari, dar mai ales catre cesionari, acestea incluzand scoli, gradinite, spitale, muzee, sedii de politie. In jur de 2.000 erau cladiri publice, celelalte, sigur, erau ocupate de privati. Pentru statul roman pierderea atator mii cladiri care gazduiau scoli, spitale, muzee a reprezentat o incarcatura importanta.
  • Au fost restituite 340.000 de hectare de terenuri in intravilan si sigur m-am intrebat si eu de unde are Romania atat de multe hectare in intravilan si domnul presedinte mi-a explicat ca desi erau in extravilan, prin hotararile date de autoritati au trecut in intravilan pentru ca in felul acesta despagubirile sa fie mult mai mari. Desi, sigur atunci cand au fost confiscate, in urma cu 70 de ani nici nu se apropia orasul de acele zone.
  • Am ajuns sa avem 340.000 de hectare in intravilan restituite si evident evaluate ca fiind terenuri de intravilan, si 700.000 de hectare in extravilan si de asemenea mai avem deja decizii de punere in posesie de inca 300.000 de hectare. Deci 1 milion de hectare in extravilan si 300.000 de hectare in intravilan.