Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inceput investigarea a 35 de persoane care au detinut functii de conducere in aparatul represiv si care sunt suspectate de comiterea unor crime politice in timpul regimului comunist, informeaza institutia intr-un comunicat, citat de Mediafax.

IICCMER precizeaza ca, in urma cercetarilor desfasurate in ultima perioada, a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor, in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964.

"Exista indicii temeinice cu privire la savarsirea de catre persoanele identificate a unor grave infractiuni in penitenciarele sau lagarele si coloniile unde acestia activau. In aceste cazuri, faptele celor 35 de persoane intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de omor deosebit de grav sau genocid. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale persoanelor in cauza", se arata in comunicatul transmis joi.

Sursa citata precizeaza ca, in functie de probele obtinute in cursul investigatiilor, cercetarile privind prezumtivii faptasi din sistemul carceral romanesc din perioada comunista se vor extinde si asupra altor persoane care au detinut functii de raspundere in aparatul represiv, urmand ca, in momentul finalizarii investigatiilor, IICCMER sa notifice organele de cercetare penala si sa transmita Ministerului Public toate datele si probele rezultate in urma cercetarilor.

"In ultimele luni, ne-am concentrat eforturile pentru identificarea tortionarilor din sistemul penitenciar comunist. In acest sens, am demarat procedura de investigatii pentru 35 de persoane pe numele carora exista indicii ca au comis fapte de omor. In saptamanile urmatoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de incepere a urmaririi penale", precizeaza presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

IICCMER este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

Institutul este un organism guvernamental care studiaza, documenteaza si sustine constientizarea publica a istoriei comunismului in Romania, prin proiecte de cercetare, educationale, editoriale si muzeale. Activitatea IICCMER analizeaza natura, scopul si efectele totalitarismului din Romania in perioada 1945-1989, dar si memoria acestui regim in exilul romanesc si in perioada postcomunista.