Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014.

MS explica, intr-un comunicat transmis joi si citat de Mediafax, ca masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.

"Subfinantarea ramane cea mai mare problema a sistemului sanitar. Din bugetul alocat, cea mai mare parte a fondurilor au fost directionate catre plata arieratelor, datorate prostului management din anii trecuti. Intrucat bugetul pe anul 2013 nu poate acoperi toate programele desfasurate si in anul 2012, optiunea Ministerului Sanatatii a fost sa incerce sa acopere integral programul de cancer, chiar daca, astfel, alte programe au fost vaduvite", arata Ministerul Sanatatii.

Potrivit MS, la rectificarea bugetara, pe baza promisiunilor de rectificare pozitiva, ministerul incearca revizuirea bugetului si, ca atare, alocarea mai multor bani si pentru programele din domeniul stomatologiei, unde oricum MS intentioneaza realizarea unui program mare de preventie.

"In cazul in care nu vor fi bani suficienti la rectificare, un asemenea program va fi oricum desfasurat in anul 2014. Cu cat se va face mai repede reorganizarea sistemului sanitar, pe care noi am initiat-o, cu atat vom putea aduce mai repede bani dinspre birocratie spre rezolvarea problemelor din sanatate", a mai precizat sursa citata.

Inlaturarea serviciilor de asistenta stomatologica din sistemul public al asigurarilor sociale este o masura fara precedent in istoria sistemului de asigurari de sanatate din Uniunea Europeana, a aratat Colegiul Medicilor Dentisti (CMD), intr-un comunicat transmis miercuri si citat de Mediafax.

"Masura de sistare a alocarii fondurilor pentru decontarea serviciilor de medicina dentara, adoptata unilateral de Ministerul Sanatatii, fara informarea publica a beneficiarilor serviciilor de asistenta stomatologica si corpului profesional, afecteaza in mod grav atat pacientii, cat si demnitatea profesiei de medic dentist. Medicina dentara este inlaturata total din sistemul public al asigurarilor de sanatate, situatie unica in istoria sistemului de asigurari de sanatate la nivelul Uniunii Europene, cu afectarea iremediabila a politicilor publice de sanatate in domeniu", s-a aratat in comunicat.

Colegiul Medicilor Dentisi a mai afirmat ca "o astfel de atitudine promovata de Ministerul Sanatatii va aduce prejudicii grave persoanelor asigurate care au dreptul la furnizare de servicii de medicina dentara prin pachetul de baza, fiind incalcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constitutia Romaniei, dreptul la ocrotirea sanatatii".

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), intrucat CNAS nu a alocat fonduri in aprilie pentru asistenta stomatologica, nu vor fi incheiate acte aditionale pentru aceasta perioada si nici pentru restul anului.

"Avand in vedere faptul ca, prin adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 29 martie, nu s-au alocat fonduri aferente lunii aprilie 2013 pentru "Asistenta medicala stomatologica - activitate curenta", va comunicam imposibilitatea de a incheia acte aditionale pentru luna aprilie 2013 la acest tip de asistenta. Totodata, vom suspenda procesul de contractare pentru aceast tip de asistenta pentru anul 2013, pana la primirea unor precizari suplimentare din partea CNAS", se arata in anuntul postat de CASMB.

Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

Medicii dentisti sustin ca Romania este tara cu cele mai multe persoane cu carii dentare si in care alocatiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scazute, respectiv 0,4 la suta din bugetul Sanatatii. In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 - 60 la suta. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

In octombrie 2012, directorul executiv la Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice, dr. Alexandru Brezoescu, anunta ca numarul celor care solicita tratament dentar a scazut cu 20 la suta fata de 2011, intrucat plafonul CNAS pentru aceste servicii este foarte redus, nici macar copiii neavand gratuitate absoluta.

"Din pacate, numarul celor care solicita tratament dentar scade de la un an la altul, din cauza crizei. Sunt oameni care nici nu mai vin pentru un tratament complet, ci doar cat sa-si potoleasca durerea", declara atunci Alexandru Brezoescu, la conferinta de presa din deschiderea Congresului International de Medicina Dentara.

Brezoescu critica faptul ca, an de an, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate micsoreaza plafonul acordat medicilor stomatologi pentru tratamente, astfel ca banii se termina "dupa doua proteze".

"Din pacate, medicina dentara este cea mai vitregita. Alocatia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an. CNAS aloca un plafon pentru tratamentele dentare cabinetelor care sunt in contract cu Casa, in valoare de 1.000 de lei. Din acesti bani, ar putea fi puse doua proteze. Daca nu sunt puse proteze, atunci banii ajung pentru tratarea catorva carii simple, cateva extractii si cam atat", mai spunea Brezoescu.

Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice a cerut atunci CNAS sa incheie contract de asigurari de sanatate direct cu pacientii, si nu cu medicii.

In Capitala sunt 3.900 de medici stomatologi, dintre care mai putin de 10 la suta, respectiv 300, au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Daca toti stomatologii ar incheia contract cu CASMB, atunci plafonul alocat fiecarui cabinet ar ajunge, probabil, la doi-trei lei, potrivit medicilor.

Brezoescu preciza ca in Bucuresti functioneaza 130 de cabinete stomatologice scolare, banii alocati tratamentelor ajungand pentru mai putin de 100.000 de copii.