Un numar de 111 inspectori ai Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) sunt detasati de la firme private si aflati in situatii in care pot verifica lucrari efectuate chiar de catre aceste firme, potrivit ministrului Dezvoltarii Regionale, problema pe care Guvernul sustine ca o rezolva prin transformarea acestora in functionari publici, transmite Mediafax.

Statutul de functionar public va fi acordat pentru acei angajati ai ISC ale caror activitati implica exercitarea prerogativelor "de putere publica", respectiv inspectii si amenzi, conform unei ordonante de urgenta aprobata, miercuri, de Guvern.

Din numarul total de posturi, au fost identificate 702 functii pentru care statutul va fi transformat din personal contractual in functii publice specifice de executie.

"In cadrul ISC va fi atat personal angajat cu contract individual de munca, salarizat in conformitate cu prevederile legale in vigoare, cat si functionari publici, prin transformarea posturilor contractuale in functii publice specifice, in cazurile in care activitatile desfasurate implica exercitarea prerogativelor de putere publica", se arata in ordonanta.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, in subordinea caruia functioneaza inspectoratul, a declarat ca motivele care au determinat Guvernul sa adopte acest act normativ sunt de natura executiva, dar si legala.

"Acesti cetateni exacutau prerogative de putere publica, inspectie, avize, amenzi, si asa mai departe, fiind in acelasi timp personal contractual, neavand calitatea de functionar public. Al doilea motiv se refera la eliminarea unei situatii cel putin incorecte din punctul meu de vedere: in acest moment, in ISC functioneaza, sau sunt angajati prin detasare de la firme private, in jur de 111 lucratori. Deci, practic, 111 lucratori care lucreaza la firme private au fost detasati la ISC si este foarte posibil ca in multe situatii sa mearga si sa verifice exact lucrarile pe care le efectuau firmele de la care au fost detasati. Aceasta situatie va inceta", a spus Dragnea.

Un alt argument se refera la faptul ca Executivul nu putea limita posturile de conducere in actuala forma de organizare a ISC.

"Prin transformarea lor in functionari publici, procentul maxim este 12% din total personal. Asta inseamna ca va fi o reducere a cheltuielilor de personal", a mai spus Dragnea.

Totodata, se are in vedere schimbarea denumirii directiilor regionale in constructii in "inspectorate regionale in constructii" si a compartimentelor de control si inspectie pentru calitatea lucrarilor in constructii existente la nivelul judetelor in "inspectorate judetene in constructii".

La finele anului trecut, Guvernul a decis ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa treaca din coordonarea primului-ministru in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.