Liderul Bisericii Greco-Catolice din Romania, cardinalul Lucian Muresan, ii cere premierului Victor Ponta, intr-o scrisoare adresata marti, sa amane asumarea raspunderii Guvernului in privinta Legii restituirii proprietatilor, intrucat Bisericile Romano-Catolica si Greco-Catolica nu au fost consultate la elaborarea proiectului legislativ.

Cardinalul Lucian Muresan este si presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, care cuprinde toti episcopii greco-catolici si romano-catolici din tara noastra.

Va prezentam integral scrisoarea transmisa premierului de cardinalul Lucian Muresan:

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din Romania au aflat, dintr-o emisiune televizata luni seara, ca miercuri, Guvernul pe care-l conduceti isi va asuma raspunderea pe proiectul de lege care sa finalizeze procesul de restituire a proprietatilor confiscate de regimul comunist.

Vestea ne-a luat prin surprindere, deoarece acest proiect face referire si la proprietatile care au apartinut cultelor, insa nici una dintre Bisericile noastre nu a fost consultata in elaborarea acestui proiect de lege.

Considerand ca acest proiect de lege ne afecteaza direct, Va solicitam sa amanati asumarea raspunderii pe acest proiect de lege pana la sfarsitul lunii aprilie, dandu-ne astfel timp sa aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc.

Daca proprietatile Bisericilor noastre, la fel ca ale atator cetateni romani, au fost confiscate de catre comunisti fara sa fim consultati, ni se pare firesc sa fim consultati si implicati in elaborarea proiectului de lege propus sa rezolve aceasta problema.

Va multumim si Va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Guvernul ar putea sa isi angajeze raspunderea pe Legea retrocedarii proprietatilor saptamana viitoare, a anuntat marti premierul Victor Ponta.

"Practic, maine (miercuri, n.r.), forma pe care o avem aprobata si agreata si cu cei de la Consiliul Europei si de la CEDO, cu partea tehnica, se prezinta in sedinta de Guvern dupa care o transmitem catre Parlament pentru procedurile constitutionale privind angajarea Guvernului. Daca Birourile permanente stabilesc calendarul uzual, probabil ca saptamana viitoare ma voi prezenta in fata Parlamentului pentru procedura de angajare a raspunderii", a Ponta.