Senatul a aprobat infiintarea comisiei de ancheta privind interceptarea judecatorului Corneliu Barsan​

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 8 aprilie 2013, 20:00 Actualitate | Esenţial


Plenul Senatului a aprobat, luni, infiintarea comisiei de ancheta privind interceptarile convorbirilor telefonice, pe mandat de siguranta nationala, ale judecatorului CEDO Corneliu Barsan, informeaza Mediafax. La solicitarea senatorului PNL, Sorin Rosca Stanescu, plenul Senatilui a dezbatut proiectul infiintarii comisiei si l-a aprobat cu 103 voturi "pentru", 15 "impotriva" si 9 abtineri, termenul pentru finalizarea anchetei fiind 30 iunie.

Presedintele Senatului a citit inaintea dezbaterii proiectului pentru infiintarea comisiei de ancheta o adresa primita de la presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Georgian Pop, in care se preciza faptul ca a fost realizata o prima ancheta in acest caz.

"In data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat in baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugamintea judecatorului Corneliu Barsan, printr-o scrisoare transmisa acestuia in data de 22 martie 2013, sa furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le detine privind posibila implicare a SRI in acest caz, elemente de natura sa sprijine activitatea noastra de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie in acest caz, va comunicam urmatoarele: unu, pana la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecator Corneliu Barsan; doi, concluzia rezultata in urma verificarilor efectuate de comisie este aceea ca domnul Corneliu Barsan nu a facut obiectul niciunui act de autorizare emis in conditiile legii nr 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nu constituit obiectul unei preocupari informativ-operative din partea SRI, direct sau in cooperare cu alte institutii", a citat liderul PNL Crin Antonescu.

Potrivit senatorului Rosca Stanescu, obiectivul anchetei comisiei speciale nu este investigarea SRI, ci de a afla in ce imprejurari s-a facut de catre procurorul DNA solicitarea pentru un asemenea mandat de siguranta nationala si in ce conditii s-a obtinut aprobarea din partea unui judecator, informeaza Agerpres.

De asemenea, obiectivul comisiei este sa stabileasca de ce exista, daca exista, asa cum a reclamat magistratul Barsan, diferente semnificative intre inregistrarile ca atare si stenogramele realizate de DNA. Prin urmare, obiectivele urmarite de comisia speciala de ancheta exced competentele comisiei de supraveghere a activitatii SRI si nu pot fi indeplinite de aceasta.

In cadrul sedintei de luni, au fost aprobate si nominalizarile inaintate plenului de catre liderii grupurilor senatoriale privind componenta acestei comisii.

Astfel, comisia de ancheta va fi condusa de liberalul Sorin Rosca Stanescu. Din comisie mai fac parte liberalii Corneliu Dobritoiu, Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu, senatorul PC Mihai Nita, social-democratii Georgica Severin, Dan Tataru, Ovidiu Dontu, Alexandru Fratean, Augustin Mitu si senatorii PP-DD Viorel Agrigoroaei si Corneliu Popescu.

Potrivit Mediafax, grupurile PDL si UDMR au refuzat sa faca propuneri de membri ai comisiei de ancheta.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a declarat ca, in opinia sa, ancheta ar trebui realizata de catre Comisia de control al activitatii SRI, precizand ca senatorii PDL nu sunt de acord cu infiintarea comisiei si nu desemneaza reprezentanti in comisie. "Ar fi de dorit ca aceasta comisie speciala - de control al SRI - sa-si continue si sa-si finalizeze investigatia pe aceasta directie, pana atunci nu suntem de acord cu instituirea comisiei de care un numar de 79 de senatori fac vorbire in acest proiect de hotarare", a sustinut Radulescu.

De asemenea, senatorul PPDD Tudor Barbu a sustinut ca nu opteaza pentru infiintarea unei comisii de ancheta in paralel cu cea care controleaza activitatea SRI. "Ar trebui sa luam si varianta lasarii comisiei de specialitate sa lucreze pe acest subiect si sa vedem daca nu este optima", a afirmat Barbu, care a precizat ca ceea ce a sustinut este punctul sau personal de vedere.

Hasotti a precizat ca mai multi senatori PPDD au semnat in favoarea infiintarii comisiei de ancheta, exprimandu-si nedumerirea.

Ulterior, liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochitoiu, a sustinut ca pozitia grupului este pentru infiintarea comisiei de ancheta. El i-a anuntat ca membri ai comisiei de ancheta pe senatorii Popescu Corneliu si Agrigoroaie Ionel.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a mentionat ca infiintarea comisiei de ancheta nu impiedica functionarea Comisiei de control a SRI, precizand insa ca din partea SRI s-a comunicat faptul ca nu a existat un mandat de interceptare pe siguranta nationala in cazul judecatorului Corneliu Barsan. Verestoy a precizat ca la nivelul Comisiei SRI va fi continuata ancheta in cazul interceptarii judecatorului CEDO, precizand ca ar fi "logic" sa se astepte finalizarea acestei achete.

De asemenea, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a afirmat ca infiintarea comisiei de ancheta ar fi "o greseala", deoarece s-ar interpreta drept o imixtiune asupra unei anchete in desfasurare.

Punctul de vedere a fost sustinut si de senatorul PSD Daniel Savu, membru al Comisiei de control al SRI. "O astfel de comisie, daca s-ar constitui, ar insemna sa vina la ancheta procurori, judecatori, sa-i intrebe de ce au acordat mandate in cazul doamnei Barsan. (...) Eu cred ca o asemenea comisie... eu as vrea sa se infiinteze, pentru ca as fi curios sa-i aflu concluziile, eu am sa ma abtin, pentru ca sunt de parere ca este impotriva legii", a sustinut Savu.

La randul sau, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a precizat ca una dintre problemele cu care se va confrunta comisia de ancheta vizeaza accesul membrilor la documente clasificate, respectiv detinerea certificatului ORNISS.

"Daca vrem sa facem, atunci sigur, facem temeinic, ardeleneste. Daca vrem sa o facem asa, ca sa facem impresie, sa zica presa ca am facut noi ceva extraordinar dupa o luna de zile sau doua sa venim si sa ne recunoastem falimentul", a sustinut Sarbu.

Totodata, senatorul PSD Serban Mihailescu a avansat ideea amanarii unei decizii asupra infiintarii comisiei de ancheta.

"Acum 5-6 ani, noi am mai incercat o chestiune de genul asta si pe urma ne-am cerut scuze, pentru ca procurorii nu vor participa la niciun fel de lucrari, potrivit legii. Pe urma ne-am cerut noi scuze si n-am stiut cum sa mai dam inapoi. Va rog frumos, in spiritul decentei, hai sa amanam o saptamana (...) Hai sa ne mai gandim o saptamana, va rog frumos, in numele USL, in numele cui vreti", a spus Mihailescu.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca sunt mai multe saptamani de cand se discuta la nivelul Biroului Permanent despre acest subiect, iar discutia a fost amanata.

"Pana la urma suntem in fata unei solicitari care se mentine, care este perfect regulamentara, a 76 de colegi senatori si mie nu-mi ramane decat, dupa ce am inventariat si punctele de vedere si propunerile nominale, sa supun votului plenului Senatului proiectul de hotarare", a sustinut Antonescu.

Ulterior, presedintele Senatului a dat citire proiectului de hotarare privind infiintarea comisiei de ancheta.

Potrivit documentului, infiintarea comisiei de ancheta este justificata de interceptarea lui Corneliu Barsan pe mandat de siguranta nationala.

Obiectivele comisiei privesc "inventarierea si studierea tuturor documentelor oficiale vizand acest caz, verificarea modului in care s-a dat aprobarea acestor interceptari si temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate, modul in care au fost respectate deciziile CEDO in materie".

Comisia de ancheta este formata din 12 membri si are termen pentru depunerea raportului pe 30 iunie 2013.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1689 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  Asaltul penalilor... (Luni, 8 aprilie 2013, 20:13)

  triciupa [utilizator]

  ... impotriva justitiei continua in forta. Scopul comisiei condusa de un penal este limitarea posibilitatii de interceptare a politicienilor pe mandate de siguranta nationala.
  In mod clar, actualul parlament este o organizatie de tip mafiot care actioneaza impotriva statului de drept.
  • +7 (7 voturi)    
   ....si asta-i doar inceputul... (Luni, 8 aprilie 2013, 20:49)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   daca actualul parlament se mentine in functiune 4 ani, cred ca 2016 ,Romania nu va mai fi stat de drept, atentie cetateni.....suntem in pericol, !!!!!!!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Aderarea la Schengen (Luni, 8 aprilie 2013, 20:59)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Antonesuc: "Nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei"
 • +10 (10 voturi)    
  romanii au ceea ce au votat (Luni, 8 aprilie 2013, 20:27)

  visio [utilizator]

  sa fie sanatosi...curand se vor infiinta comisiile inc are romanii vor fi anchetati ca jaoce table in parc; dar daca le place, sa fie sanatosi...
 • +9 (9 voturi)    
  ilegalitati peste ilegalitati (Luni, 8 aprilie 2013, 20:42)

  ciuc [utilizator]

  Incep sa fie obositori acesti smecherasi din Senat cu vrajelile lor! Eu nu mai inteleg nimic; este posibil intr-un stat de drept la legislativul sa controleze puterea judecatoreasca ? La sesizarea cui? Pe cine reprezinta acesti domni?
  • +2 (2 voturi)    
   vot (Marţi, 9 aprilie 2013, 12:01)

   V44 [utilizator] i-a raspuns lui ciuc

   Poporul si-a exprimat clar, in 2012, votul impotriva statului de drept. (pt cei ce nu inteleg, acesta fusese numit, in acea vreme, dictatura basesciana)
   Deci... ce stat de drept?
 • +7 (7 voturi)    
  nici o zi fara o mizerie... (Luni, 8 aprilie 2013, 21:03)

  ..13 [utilizator]

  Intrec limitele baietii astia din parlament - iar Antonescu care ii si conduce este intr-o stare pe care pot sa o asemuiesc cu dementa...

  Mare rusine pentru RO!
  Mare rusine parlamentarilor care se amesteca in treburile justitie - acum este momentul sa urle UE, ambasadorii tarilor cu democratie adevarata!!!!

  Daca considerau ca s-au produs abuzuri terbuiau sa sesize CSM-ul!!! Nu se intra cu bocancii in portenaruri
 • -6 (6 voturi)    
  reflex conditionat ! (Luni, 8 aprilie 2013, 21:43)

  Rose1 [utilizator]

  Multi dintre cei care posteaza aici sunt inca dominati de un reflex conditionat ramasde pe vremea vechiului regim! Nici dupa 23 de ani de post-comunism nu au scapat de paralizanta frica de Securitate! Principiul democratic al controlului civil(parlamentar) asupra institutiilor militare si militarizate li se pare unora un adevarat sacrilegiu! Si daca exista si un party-pri politic, atunci apar si acente care frizeaza bunul simt si codul penal!
  Iata un exemplu:
  "In mod clar, actualul parlament este o organizatie de tip mafiot care actioneaza impotriva statului de drept. "
  Domnul "postac" neaga dreptul Parlamentului si a oricarui parlamentar de a propune formarea unei comisii de ancheta care sa analizeze activitatea oricarei institutiii a statului! In plus domnul "postac", care nu beneficiaza de "imunitate politica" ar trebui sa fie anchetat si ar trebui sa raspunda pentru afirmatiile injurioase si defaimatoare facute la adresa Parlamentului! Democratia inteleasa, asumata si practicata nu iti da dreptul sa spui si sa faci ce vrei! Democratia inseamna libertatea de a spune si face ce vrei, dar respectand si dreptul celorlalti de a spune si face ce vor! Parlamentul este "reprezentanta nationala" aleasa de cetateni, o "oglinda" in care uni se uita si nu le place ce vad! Acestia au reactia mai mutei care se uita in oglinda, dar neavand capacitatea de ase recunoaste pe sine, se sperie, incepe sa tipe si vrea sa muste "adversarul" din oglinda! Din pacate ase se comporta si uni indivizi din rasa "homo sapiens-sapiens"!
  • +1 (1 vot)    
   Va lasam sa va jucati! (Marţi, 9 aprilie 2013, 10:49)

   Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui Rose1

   E vorba de joaca parlamentarilor care nu-si fac treaba pentru care au fost trimisi in organul legislativ si se ocupa de tot felul de prostii, doar-doar mai submineaza putin din independenta justitiei...nicio problema, va lasam sa va jucati cu galetusa in nisip, ca altceva nu puteti face...Parlamentul e organ legislativ, nu poate ancheta puterea judecatoreasca, este un principiu constitutional...Si poate va ocupati de condamnatii din randul dvs., vi se pare normal ca un condamnat sa voteze legi???
 • +5 (5 voturi)    
  care-i problema? (Luni, 8 aprilie 2013, 23:17)

  Baltaretu [utilizator]

  cui este frica de convorbiri ascultate , daca sunt convorbiri normale ?
  De cate ori se intampla un accident, se fac comisii de cercetare.Care comisii sunt alcatuite din smecheri , care nu vor sa se afle smecheriile lor, de regula pe spinarea prostilor


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by