Oficialii ambasadei SUA la Bucuresti au relatat, intr-o telegrama transmisa in 23 mai 1973, despre o posibila tentativa de asasinare a fostului dictator Nicolae Ceaucescu, "cel mai probabil in timpul unei vizite neanuntate in orasul sau natal Scornicesti", potrivit unei telegrame Wikileaks din seria "The Kissinger Cables" publicata luni, pe 8 aprilie. Oficialii amaricani recunosc ca informatia se bazeaza mai mult pe zvonuri, insa mentioneaza ca asasinarea ar fi esuat din cauza incompetentei autorilor care ar fi actionat "carpit" si nu datorita "muncii iscusite a Securitatii".

"Deși exista putine informatii pe care sa ne putem baza iar zvonurile sunt foarte vagi, am auzit vorbe despre o posibila tentativa de asasinare a lui Nicolae Ceausescu in urma cu o luna si ceva", se arata in cablograma clasificata initial ca "Secret" din 23 mai 1973.

Potrivit oficialilor americani din Romania, "un student ugandez care are o sotie romana si alte contacte in Romania a auzit ca ar fi avut loc un fel de tentativa de asasinat cu putin timp inainte de vizita lui Ceausescu la Iasi (4 mai), cel mai probabil in timpul unei vizite neanuntate a lui Ceausescu in orasul sau natal Scornicesti".

"Asasinarea ar fi fost un esec mai degraba din cauza ca autorii au actionat "carpit" si nu datorita activitatii iscusite a Securitatii", se mai arata in telegrama.

"Oficialii ambasadei Marii Britanii au auzit si ei zvonuri si mai vagi legate de tentativa de asasinat, dar care ar putea fi vazute drept o confirmare si sunt de interes pentru ca provin de la o sursa mai bine informata", mai sustin oficialii ambasadei SUA la Bucuresti.

In telegrama se mai precizeaza ca redactorul-sef adjunct al cotidianului Romania Libera, atunci cand a fost chestionat de oficialul britanic legat de o tema de mare actualitate, ar fi declarat ca "au aparut lucruri mult mai importante", dar a refuzat sa dea mai multe detalii.

"Suntem constienti ca informatia transmisa este vaga, dar raportam drept secret acest lucru din cauza semnificatiei pe care ar putea s-o aiba", au incheiat oficialii ambasadei SUA telegrama din 23 mai 1973.