Romanii cu masini inmatriculate in Bulgaria ar putea risca sa le fie confiscate daca trec Dunarea - presa bulgara
De ani de zile mii de romani conduc autoturisme inmatriculate in Bulgaria, folosind procure emise de proprietarul oficial, cetatean bulgar. Asta pentru ca taxele de prima inmatriculare in Bulgaria sunt de opt ori mai mici, in medie, fata de cele din Romania.
Autoturismele sunt inmatriculate pe numele unui bulgar care primeste pentru acest serviciu intre 25 si 50 de euro. In schimbul acestei sume, el semneaza o procura cu care romanul poate sa conduca linistit masina. Schema este ilegala, dar autoritatile fiscale din Bulgaria au inceput recent sa inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe masini.
In majoritatea cazurilor o asemenea masina nu costa mai mult de 2.500 euro. Dar sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta inseamna ca, daca cineva are 100 de masini de cate 2.500 euro fiecare si in acelasi timp este somer, persoana respectiva a ascuns venituri de 250.000 de euro si va fi acuzata de evaziune fiscala. In acest caz, proprietarul celor 100 de masini va trebui sa plateasca in jur de 50.000 de euro pentru veniturile ascunse de 250.000 de euro.
In cele mai multe cazuri aceste persoane nu au nimic in afara de masinile pe numele lor, asa ca in momentul in care un asemenea autoturism va intra in Bulgaria acesta va fi confiscat de stat, scrie Monitor. Ziarul precizeaza ca se asteapta ca multi romani sa ramana fara masinile lor cu placute bulgaresti in perioada minivacantei de 1 mai si de sarbatorile de Pasti (1-6 mai) cand vor vizita litoralul bulgaresc.
Cotidianul mai scrie ca recordul la numarul de masini inscrise pe numele unei persoane este detinut de un tanar de 21 ani din orasul Ruse care detine pe hartie 712 autoturisme. In afara de aceste afaceri, tanarul lucreaza la o spalatorie auto. In Ruse sunt cel putin 10 persoane cu intre 200 si 300 de autoturisme pe numele lor, situatia este similara si in alte orase din nordul Bulgariei, precum Vidin, Silistra si Dobrici.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Toata Europa si lumea civilizata incurajeaza transportul in comun si voi va bateti care e mai smecher cu masina.
La fel trebuie fàcut in intreaga UE pentru taxa TVA.
Noi ne bucuram ca isi rupe unu gatu (aka impozite mari lu ala de linga mine) dar nu ne dam seama ca de fapt ne furam singuri caciula in loc ca rezolvam adevaratele probleme.
Halal gandire ...
Masina personala nu e o necesitate, nu este un drept. Daca nu iti permiti sa detii si sa conduci o masina conform legilor in vigoare, nu te du sa cauti "combinatii" pe la vecini.
Bulgaria are impozite mici la masini straine pt ca ei nu au productie in tara, si are populatie saraca, ce nu isi permite masini noi.
Romania e in alta situatie, pentru ca trebuie sa apere industria auto locala, generatoare a 8-10% din PIB...
Daca chiar ar vrea sa descurajeze fenomenul, bulgarii ar da o lege care ar taxa exponential mai mult a treia masina pe numele cuiva, si urmatoarele. Dar atentie, in BG cine s-a plans de fenomenul "masini inmatriculate BG care circula in RO"? ... cred ca doar asiguratorii. Statului BG nu cred ca-i pasa prea mult, sau chiar ii convine.