​"Imi cereti sa rezolv o problema de 2 ani, intr-o saptamana sau intr-o luna", a replicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o emisiune Realitatea TV in care reprezentanti ai pacientilor i-au reprosat ca inca nu a fost rezolvata criza citostaticelor.

Eugen NicolaescuFoto: AGERPRES

Eugen Nicolaescu este al patrulea ministru al Sanatatii care promite solutionarea acestei crize dupa ce, in ianuarie 2013, premierul Victor Ponta a afirmat ca va demisiona daca criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer nu va fi rezolvata. In ultimele doua luni Ministerul Sanatatii a adoptat cateva masuri care, conform declaratiilor oficiale, nu si-au dovedit eficienta.

"Dumneavoastra dezinformati. Lasati-ma pe mine sa spun adevarul. De aproximativ 2 luni, de cand am reusit sa convingem sa dam niste bani in plus, au inceput sa se amelioreze lucrurile. Sunt mici sincope in anumite spitale, dar acelea nu se datoreaza Ministerului Sanatatii, ci unor oameni", a acuzat-o ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe Saviana Russu, moderatoarea emisiunii Realitatea TV.

Promisiunile autoritatilor si evolutia crizei citostaticelor in ultimul an:

Ministrul Sanatatii a continuat acuzele la adresa presei: "Niciunul dintre reporteri nu s-a dus la un director de spital sau coordonator de program sa-i intrebe: "De ce nu aveti domnule medicamentele?" Noi am inceput sa aflam unde se intampla asta. Pe unii am inceput sa-i dam afara. Cei care nu-si fac treaba sa ne lase in pace si sa se duca acasa. Sunt complet nemultumit de modul in care presa prezinta aceste stiri".

"Nu am identificat probleme cu managerii in foarte multe spitale. Am demis un sef coordonator de program de oncologie unde lucrurile sunt foarte grave", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii l-a eliberat din functia neplatita de coordonator de transplant pe oncologul Benedek Istvan, care a acuzat in februarie 2013 lipsa medicamentelor citostatice. Benedek Istvan si-a pastrat functia de sef al clinicii de hematologie a Spitalului Judetean din Targu-Mures.

Mai multi manageri de spitale au acuzat faptul ca, pana pe 1 aprilie 2013, spitalele nu au avut un buget pe baza caruia sa primeasca fonduri de la CNAS si Ministerul Sanatatii pentru a putea achizitiona medicamente pentru bolnavii de cancer.

In urma articolelor publicate in presa, guvernul Romaniei a decis in februarie 2013 sa aloce 800.000 euro pentru rezolvarea crizei citostaticelor. La doua luni de la aceasta alocare, secretarul de stat Adrian Pana din Ministerul Sanatatii a admis ca procedura tehnica propusa de Minister pentru folosirea acestor bani "nu si-a dovedit eficienta pe care ne-o doream".

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai declarat la Realitatea TV ca "nu se poate face totul cu barda, pentru ca multi [manageri/coordonatori, n.red] nu stiu sa se uite pe site-uri. Pentru doua medicamente care sunt scoase din uz avem o situatie de lipsa generalizata. Acum, in sfarsit, am gasit in depozite din Austria si saptamana viitoare le aducem. De cateva luni de zile sunt furnizori care au scos medicamentele de pe piata si au venit apoi sa ceara preturi de 70 de ori mai mare."

Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicata, la inceputul lunii aprilie, lista citostaticelor lipsa, impreuna cu stocurile existente in acel moment in tara. Dintr-unul din aceste medicamente vitale, Vinblastina, pentru care nu exista alternativa terapeutica, se gaseau doar 5 fiole in Romania. Necesarul anual este de 20.000 de fiole.

"Am refacut colectivele de lucru, am revizuit sistemele de management si daca furnizorii si producatorii ne lasa sa ne facem treaba speram ca in cateva saptamani sa se rezolve lucrurile", a declarat ministrul Sanatatii.

"Vom negocia cu producatorii si furnizorii, dar nu putem accepta mariri de pret de 70 de ori. Pentru anumite medicamente, in urma discutiilor de doua luni cu Comisia de Oncologie, am reusit sa facem niste scheme alternative. Sa speram ca medicii vor tine cont si ca pacientii nu vor avea de suferit".

"Bolnavii care au nevoie acum de aceste medicamente sa incerce sa gaseasca impreuna cu medicul un tratament alternativ. Relatia medic-pacient este esentiala in acest caz. Pentru unele medicamente deficitare este clar ca trebuie sa intervim la nivel guvernamental, dar daca sunt furnizori unici ne pot pune pumnul in gura."

Doar trei dintre cele 26 de medicamente citostatice care nu se gasesc in prezent in fiecare spital din tara, au alternativa terapeutica.