Eugen Nicolaescu este al patrulea ministru al Sanatatii care promite solutionarea acestei crize dupa ce, in ianuarie 2013, premierul Victor Ponta a afirmat ca va demisiona daca criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer nu va fi rezolvata. In ultimele doua luni Ministerul Sanatatii a adoptat cateva masuri care, conform declaratiilor oficiale, nu si-au dovedit eficienta.
"Dumneavoastra dezinformati. Lasati-ma pe mine sa spun adevarul. De aproximativ 2 luni, de cand am reusit sa convingem sa dam niste bani in plus, au inceput sa se amelioreze lucrurile. Sunt mici sincope in anumite spitale, dar acelea nu se datoreaza Ministerului Sanatatii, ci unor oameni", a acuzat-o ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe Saviana Russu, moderatoarea emisiunii Realitatea TV.
Promisiunile autoritatilor si evolutia crizei citostaticelor in ultimul an:
- noiembrie 2012: HotNews publica reportajul "Reteaua Citostaticelor" despre retelele de voluntari care ajuta pacientii romani sa gaseasca medicamentele lipsa in alte tari europene. Peste 400 de voluntari s-au inscris in Retea in urma articolului;
- decembrie 2012: Ministerul Sanatatii promite alocarea unui fond de 800.000 de euro special pentru rezolvarea crizei citostaticelor;
- ianuarie 2013: Guvernul Ponta nu include in proiectul de buget pe 2013 cei 800.000 de euro promisi pentru rezolvarea crizei citostaticelor;
- 25 ianuarie 2013: Premierul Victor Ponta afirma ca demisia sa este justificata daca criza citostaticelor nu se rezolva in 5 zile;
- aprilie 2013: Ministerul Sanatatii incepe sa publice pe site stocurile de citostatice aflate in depozitele Unifarm si in spitale.
"Nu am identificat probleme cu managerii in foarte multe spitale. Am demis un sef coordonator de program de oncologie unde lucrurile sunt foarte grave", a mai spus Eugen Nicolaescu.
Ministerul Sanatatii l-a eliberat din functia neplatita de coordonator de transplant pe oncologul Benedek Istvan, care a acuzat in februarie 2013 lipsa medicamentelor citostatice. Benedek Istvan si-a pastrat functia de sef al clinicii de hematologie a Spitalului Judetean din Targu-Mures.
Mai multi manageri de spitale au acuzat faptul ca, pana pe 1 aprilie 2013, spitalele nu au avut un buget pe baza caruia sa primeasca fonduri de la CNAS si Ministerul Sanatatii pentru a putea achizitiona medicamente pentru bolnavii de cancer.
In urma articolelor publicate in presa, guvernul Romaniei a decis in februarie 2013 sa aloce 800.000 euro pentru rezolvarea crizei citostaticelor. La doua luni de la aceasta alocare, secretarul de stat Adrian Pana din Ministerul Sanatatii a admis ca procedura tehnica propusa de Minister pentru folosirea acestor bani "nu si-a dovedit eficienta pe care ne-o doream".
Ministrul Eugen Nicolaescu a mai declarat la Realitatea TV ca "nu se poate face totul cu barda, pentru ca multi [manageri/coordonatori, n.red] nu stiu sa se uite pe site-uri. Pentru doua medicamente care sunt scoase din uz avem o situatie de lipsa generalizata. Acum, in sfarsit, am gasit in depozite din Austria si saptamana viitoare le aducem. De cateva luni de zile sunt furnizori care au scos medicamentele de pe piata si au venit apoi sa ceara preturi de 70 de ori mai mare."
Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicata, la inceputul lunii aprilie, lista citostaticelor lipsa, impreuna cu stocurile existente in acel moment in tara. Dintr-unul din aceste medicamente vitale, Vinblastina, pentru care nu exista alternativa terapeutica, se gaseau doar 5 fiole in Romania. Necesarul anual este de 20.000 de fiole.
"Am refacut colectivele de lucru, am revizuit sistemele de management si daca furnizorii si producatorii ne lasa sa ne facem treaba speram ca in cateva saptamani sa se rezolve lucrurile", a declarat ministrul Sanatatii.
"Vom negocia cu producatorii si furnizorii, dar nu putem accepta mariri de pret de 70 de ori. Pentru anumite medicamente, in urma discutiilor de doua luni cu Comisia de Oncologie, am reusit sa facem niste scheme alternative. Sa speram ca medicii vor tine cont si ca pacientii nu vor avea de suferit".
"Bolnavii care au nevoie acum de aceste medicamente sa incerce sa gaseasca impreuna cu medicul un tratament alternativ. Relatia medic-pacient este esentiala in acest caz. Pentru unele medicamente deficitare este clar ca trebuie sa intervim la nivel guvernamental, dar daca sunt furnizori unici ne pot pune pumnul in gura."
Doar trei dintre cele 26 de medicamente citostatice care nu se gasesc in prezent in fiecare spital din tara, au alternativa terapeutica.
...Ponta...nu uita ce ai promis...ca te stim om de cuvant...nu de altceva.
bucale are primarul demolescu, ponta are ministrul rezolvescu.
ginel rezolvescu, numele real al acestui fanfaron peltic.
ministrii penelisti sunt cei mai hazosi, cei mai impotenti.
cand vezi pe varu jan, pe sticle de sifon ala de la cultura, tonomat pe la latrina pena de curand, pe chizoila, pe madam mareana campeanca, te iei cu mainile de par.
daca'l mai adaugi si pe margafaua del la icr, ai un tablou complet al cacarailor din govern.
ci invers
pune mana si fa treaba ca a-ti primit un vot
Cand o sa se rezolve domnule ministru? Bolnavii de diabet insulino-dependenti NU POT TRAI FARA INJECTIILE ZILNICE !!!
Trebuie sa inceapa sa moara oameni ca sa va miscati mai repede sau aste e politica de stat in sanatate acum ( nu avem bani pentru medicamente si cea mai buna metoda sa facem economii e sa eliminam sursa cheltuielilor ADICA PE BOLNAVII PE RETETELE CARORA SE DUC BANII ) ????
Nicolaescu a uitat aceste lucruri sau habar n-a avut nici atunci si habar nu are nici acum!?
P.S.
In ce priveste colegele tale,eu ma bucur...
etc, etc....
Asta ne sfideaza efectiv, sfideaza si jigneste presa, jigneste managerii din spitale, jigneste pe toata lumea, cand de fapt oamenii lui recunosc clar ca NU au reusit sa rezolve criza citostaticelor, iar reportajele zilnice din spitale cu oameni amarati ce-si cumpara singuri citostatice continua !!!
Demiteti-l naiba cat mai repede!
Oricum guvernarea USL e jalnica, Nicolaescu asta incompetentul va face si mai mult rau!
Ce-a platit PDL pentru incompetenta guvernului Boc, dar ce vor plati USListii pentru toata bulibaseala si incompetenta lui Nicolaescu asta si a celorlati ministri, ca NU-i unul mai breaz, dimpotriva, TOTI o apa si-un pamant !!!
Demiteti-l repede, nici peste 1 an nu va fi altfel in sistemul medical romanesc cu incompetentul asta de Nicolaescu !
Cine-l poate demite pe asta ?!
Si mai ales, cand ?!
Cat mai repede !!!!!!
Cauta in comentariile mele, am criticat Guvernul incompetent al lui Boc, la fel e si Guvernul Ponta, la fel au fost TOATE guvernele post '89 !
Mereu am spus: "Toti o apa si-un pamant"!!
Toate Guvernele Romaniei au fost pline de corupti, incompetenti si o clientela de politruci care nu sunt in stare sa guverneze Romania.
Dovada ca la 5 ani de la aderarea la UE care ar fi trebuit sa ridice nivelul de trai ai romanilor,. majoritatea romanilor se scalda intr-o saracie lucie, specialistii pleaca pe capete, iar politrucii aduca averi intr-o veselie.....
Cred ca romanii ii vor matura la fel pe USListi asa cum i-au maturat pe PDListi, numai ca nu prea vad ce vor mai vota romanii, ca daca PDL a "reusit performanta" de a aduce PPDD la mai multe voturi decat PDL, ma intreb ce "performanta" va reusi USL, adica ce minunatie de partid vor vota data viitoare majoritatea romanilor !!
Adica, Doamne fereste-ne de alde Domnu' Dan sau alte specimene asemenea....
Ce nu reusesc sa intelega iditotii astia de guvernanti este ca vorbim de viata umana. Si ca boala poate lovi pe oricine, fie el muncitor sau ministru sau cazul cel mai rau posibil,copil.
Toata treaba asta este o mare porcarie. Daca ar fi fost vorba de ceva ce ii afecta in mod direct, sa fi vazut atunci implicare. Eu l-as lua de guler pe ministru si l-as duce in spitale sa vada cu ochii lui drama prin care trec acei oamenii, poate asa constientizeaza ca se joaca cu viata unor oameni in timp ce milioane de euro dispar lunar in buzunarele diversilor acoliti.
Sau, ca solutie extrema, as merge in audienta la ministru insotit de o parte din bolnavi. Exagerand poate, acelor oameni le trebuie un John Q.
Rusine tuturor guvernantilor si tuturor celor care ii sustin. Mai ales dupa nebunia cu analizele false, incep sa cred ca nu mai exista nicio speranta pentru oamenii astia.
Mai mai gandesc si ca poate ii putem ajuta noi ceilalti oameni, din putinul nostru. Daca o entitate juridica de incredere ar solicita si strange donatii din partea oamenilor, poate s-ar strange niste bani. Evident, este o solutie temporara, dar orice este mai bun decat nimic.
Si in ce procent?
raspuns ajutator: % = 70%
Pentru raspunsul complet adresati-va lu' Ponta & friends.
De fapt este un procent mai mic, care si el trebuie raportat la numarul celor care au votat.
Tot repetand cifra supraevaluata, ea tinde sa devina credibila.
Dintre cei care prin votul lor au dat girul actualei puteri, multi sunt de fapt nehotarati, convinsi de lipsa de importanta a votului. Altii au facut-o exasperati de slabele performante ale ultimilor 20 de ani.
In lipsa de alternativa si sub presiunea votului negativ, rezultatul a fost inevitabil.
Astazi, specialisti in a arunca pisica in curtile vecine, guvernantii se folosesc de procentul inregistrat pentru a imparti vina lipsei de viziune cu electoratul. E o tactica in care nu trebuie cazut. Nu ei sunt victimele votantilor, ci invers. Indiferent de cate clase are un alegator, naivitatea acestuia este infinit mai putin condamnabila decat lipsa de scrupule a celor care au vrut puterea cu pretul subminarii democratiei.
Situatia in Sanatate e grea, la fel ca situatia intregii tari. L-as intelege pe dl. Nicolaescu in alte conditii. Acum insa, dupa ce s-a cocotat in scaun pe sperantele pe care acum le ingroapa, a bombarda cu scuze si acuze mi se pare o nesanatoasa lipsa de bun simt.
E doar o opinie personala.
Uitand ca alianta d-niei sale a condus ministerul in ultimul din cei doi ani, e contrariat ca directorii de spitale nu sunt hartuiti de paparazzi in cautare de medicamente. In realitate, este normal ca acestia sa mearga cu intrebarea la factorii responsabili cu coordonarea. Guvernul se presupune ca asta face. E evident ca dansul prefera sa vorbeasca despre subiecte mai placute simtului politic, dar asta nu inseamna si ca jurnalistii - dintre care multi au rude afectate de starea sistemului de sanatate - trebuie sa urmeze agenda politicienilor oportunisti.
Curios pentru ca dl. ministru nu a mentionat care este de fapt relatia pe baza careia activitatea guvernului e validata de actiunile farmacistilor. Lucreaza cumva guvernul pentru farmacisti? Sau poate farmacistii lucreaza pentru guvern?
Si daca nu va lasa, ce o sa faceti, d-le Nicolaescu (intrebare retorica)?
Cum se potriveste aceasta dorinta cu insistenta premierului care vrea sa auda numai cum se rezolva lucrurile, si nu ca sunt de nerezolvat?
2. Mi s-ar parea normal ca "sistemul" sa nu se limiteze la a reactiona,ci sa aiba un rol activ. Atitudinea "hai sa vedem cine mai cere si sa le aruncam un os" imi suna falimentara.
3. Convingerea ca medicii si farmacistii sunt inamici ai ministerului da o imagine foarte sugestiva asupra intereselor celor care s-au cocotat la putere. As adauga cala fel de mari inamici le sunt si pacientii, dar asta nu poate fi clamat in gura mare. Pentru ca acestia sunt folositi drept scut electoral.
Ce deosebire esta intre asta si Mengele?
Si asta omoara constient, prin neinterventie.
La mai mare, tov.Ministru!
Nicolaescu traieste intr-o lume paralela de mult, dar acum a luat-o razna complet. In lumea lui paralela guvernul este guvernat de legile date de producatorii de medicamente, de farmacii, de directorii de spitale....Bai omule, doar tu poti modifca asta, dimpreuna cu USL-ul, nu tata mare. Cum sa te plangi de cineva care functioneaza dupa regulile impuse de tine? Esti complet dus?
Faptul ca Dragnea va gasi si data viitoare solutii sa puna morti pe liste nu inseamna ca trebuie sa omori oameni cu incompetenta ta gandindu-te ca oricum veti fi realesi.
E suficient sa prelungeasca criza citostaticelor cu inca 6 luni ca sa injumatateasca cererea.
Ceva trebuie facut. Nu exista nici o asociatie a bolnavilor cronici care sa dea Ministerul in judecata, sau sa faca plangere penala impotriva acestui nechemat?