Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a decis instituirea Codului Portocaliu pe Dunare, sectorul aval S.H.E.N. Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), de pe raza judetelor Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, incepand de sambata, ora 6.00, informeaza Agerpres.

Masura a fost decisa avand in vedere situatia hidrologica actuala, prognoza debitelor pe Dunare la intrarea in tara si evolutia debitelor defluente de la Sistemul Hidro-Energetic de Navigatie (S.H.E.N.) Portile de Fier.

Totodata, se mentine avertizarea Cod Galben pe tot sectorul romanesc al Dunarii aval S.H.E.N. Portile de Fier (sector indiguit aval Gruia) si pe bratele Dunarii - judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.

In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza actuala prognoza hidrologica.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice a transmis, vineri dupa-amiaza, o avertizare hidrologica de fenomene periculoase pe Dunare, Cod Portocaliu, catre prefecturile judetelor Dolj, Mehedinti, Olt si Teleorman (4 prefecturi) si Cod Galben catre prefecturile judetelor Braila, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Mehedinti, Olt, Teleorman si Tulcea (11 prefecturi).