Mariana Campeanu, ministrul Muncii: “Avem o problema importanta. Somajul in randul tinerilor: 23,7%”
"Rata somajului in randul tinerilor este de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte", mai spune Mariana Campeanu, in opinia careia Romania are in aceasta privinta o "problema importanta".
Ministerul Muncii a pregatit mai multe masuri prin care sa fie stimulata angajarea tinerilor, dar deocamdata acestea au intarziat pe traseul aprobarii legislative.
In interviul publicat pe pagina Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Mariana Campeanu deplange intarzierea aprobarii masurilor propuse de Ministerul Muncii pentru a stimula angajarea tinerilor. Printre acestea se numara acordarea unor prime de mobilitate pentru tineri sau recunoasterea stagiilor efectuate de studenti ca vechime in campul muncii.
Masurile propuse de Ministerul Muncii ar putea fi adoptate "cel tarziu in luna septembrie", iar o parte dintre ele se datoreaza propunerilor patronatelor, care au fost foarte deschide. "Poate noi nu am raspuns atat de prompt solicitarilor care vin din partea patronatelor", spune ministrul Muncii. "Ca intotdeauna, in sistemul administrativ sunt mereu lucruri care ard in fiecare zi si de aceea, poate, trebuie mai multa implicare din partea administratiei".
Somajul in randul tinerilor este calculat in randul populatiei care a terminat o forma de invatamant, fara sa-si mai continue studiile. Procentul avansat de ministrul Muncii nu include asadar elevii sau studentii.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
De ce sunt tinuti toti cei care depasesc 65 ani la munca?!
Dati/le o sansa tinerilor!
Poate asa se va intampla sa nu mai plece afara!
Si cu somajul asta, abia astazi v/ati intalnit?!
Sau este iarasi un motiv sa va aratati "grija di ingrijorarea" fata de natie?!
Va rog, nu mai promovati politica de televizor, de latrine...
Mai bine ati face ceva; de vorbe e plina lumea!
Fapte, doamna, fapte!
Conduceti Romania de 9-10 luni! Ce ati facut?!
Aud?!?!!?
Un mare NIMIC!
E drept ca a fost o promisiune pe 4 ani dar asta ar fi insemnat ca 250.000 sa le fi asigurat deja in anul acesta de guvernare.
Cand colo, somajul creste, inflatia creste, salariile scad..
Sau v-ati hotarat sa infiintati tot milionul ala de locuri de munca abia cu 6 luni inainte de viitoarele alegeri din 2016?
)))))
Mamaie, numai la pomana iti sta gandul ! Ce ar fi daca ati usura povara fiscala a IMM-urilor si i-ati goni pe idiotii din guvern care fac reclama proasta produselor romanesti si pe aceia care in politica externa se ocupa de prostii in loc sa inlesneasca accesul firmelor romanesti pe pietele straine?
Bine ca le luati SUV-uri 4x4, ca sa aiba in ce sa doarma.
Tinerii au nevoie de locuri de munca nu de pomana. Asa ca mamaie, schimba placa si canta la alta masa !
Vezi si aici:
http://www.zf.ro/profesii/iuga-pwc-universitatile-nu-formeaza-angajatii-de-care-avem-nevoie-am-ajuns-sa-testam-candidatii-la-limba-romana-9677173
Si ce le mai promiteati romanilor cand erati in opozitie, atacandu-l pe Boc toata ziua buna ziua!!!
Faceti absolut la fel, adica NU va pasa, ati ajuns la guvernare, dupa voi potopul!
Asa au fost toate guvernarile post '89 si nu faceti nici voi exceptie!
Vorbe goale la madam Ministra Munteanu.....
Toti o apa si-un pamant !!!
Dati posibilitatea tinerilor sa-si deschida firme si companii si sa se lanseze, ca vor angaja alti tineri !
Nu avem bani, nu de idei ducem lipsa, nici de forta si putere de munca !
In schimb banii de la UE, zecile de miliarde stau in conturi, iar putinele sume aprobate sunt ciordite de analfabetii de politicieni, de toate babele cu curul tocit prin birouri, sub pretextul auditului si licitatiilor cu dedicatie.
In rest numai bla!bla!bla!.................
De cand si pana unde vorbim despre somaj pt. persoanele minore? Nu trebuie sa fie la scoala? Iar intre 18 si 24 de ani daca 50% sunt la invatamant la zi si vor sa invete carte cum sa mai aiba timp sa si munceasca? Deci articolul in primul rand nu prezinta toate datelele problemei iar Ministru Muncii sa faca o analiza mai detaliata si sa ne arate intr-adevar care este adevaratul procent pentru asa numitul somaj in randul tinerilor.
Offff, e atat de greu cu statistica si sociologia asta...
De asemenea, daca esti elev/student nu esti considerat somer.
Concluzie, poti sa fii somer la 15 ani daca ai abondonat scoala.
PS: nu e greu cu statistica, dar tre cunosti un pic despre ce vorbesti.
România are, însă, ceva cu totul (nu-i așa?) special: nu doar somajul mare, ci și cea mai accentuată falie între generații, măsurată ca raport între șomajul tinerilor și somajul general:
http://cursdeguvernare.ro/somaj-alarmant-in-randul-tinerilor-sub-25-de-ani-din-ue-romania-%E2%80%93-cea-mai-pregnanta-falie-intre-generatii.html
Pentru cei care rămîn, eu zic să faceți direct Facultatea pentru Șomeri, asta corelat cu desființarea liceelor care oricum există cam degeaba și încarcă bugetul. De școli profesionale nu mai are rost să discutăm că e plină țara de ”tîmplari” și ”traseiste” - ăștia se califică singuri, dovada că acum sînt în Parlament și prin pușcăriile patriei.
Nu am nimic personal cu această doamnă. Mă bucur sa observ că măcar cineva din guvernul Ponta e preocupat cît de cît de ce se întîmplă cu țara aia pe termen mediu. Păcat că nu este mai vizibilă - ce să faci, nu are loc de alde Ponta, Antonescu, Voiculescu și Blaga sînt sătul.
Bă, vedeți că aveți >70% dacă îl consider pe Blaga blatist . N-o mai frecați și puneți mîna pe treabă.
Doamna Câmpeanu, cînd îl vedeți pe Victoraș vă rog să îi aduceți aminte că e Prim Ministru nu purtător de cuvînt - să lase pipițele cărătoare de microfon și să pună mîna pe treabă. Sau el e doar la înaintare și fac alții munca de Prim Ministru?
Planul National privind Locurile de Munca il aveati facut de anul trecut din mai.
L-ati bolcat pentru ca nu ati dorit sa alocati bani pentru el, la fel ca cei din PDL.
Ati promis la incepuutl anului ca acest Plan Na'ional cerut de CE de anul trecut si care ar fi trebuit sa fie din aprilie 2012 in aplicare va fi gata in acest an in aprilie.
Sa intelegem ca din nou nu faceti nimic pentru tineri ?
Nu-s numai 15-20% someri in rindul tinerilor pe care vreti voi sa-i vedeti ci 30-40 % din populatia activa a Romaniei este in somaj.
De 23 de ani in Romania se DARIMA ZI DE ZI ECONOMIA si nu se pune nimic in loc !!!.
Ce-au facut guvernele de 23 de ani ???,si-au umplut buzunarele vinzind tot ce le-a cazut in mina si arucind pe drumuri milioane de romani ,asta trebuie sa vedeti voi.
Nici un razboi nu a lasat Romania fara 4 milioane de oameni si cu economia distrusa si tara datoare 100 de miliarde !!!!!!!!!!!!!!!,asta-i efectu-l prostiei asupra Romaniei .
Platiti factura incompetentei tovaresei Ecaterina ANDRONESCU care a declarat ca nu doreste o ROMANIE de meseriasi si vrea o tara de inelectuali cu diplôme de carton si plagiati !!!
O singura solutie, APPRENTISSAJUL rezolva somajul in randul tinerilor 15 ani - 25 ani pe poli de profesii..
Consultati, http://www.facebook.com/stefan.radoveanu.9 si veti gasi modelul elvetian
Cordialement
in m.ap.n. salariile de merit care reprezentau 30% din efective-aveau 25% din solda in anul 2009, datorita legilor aberante date de vechiul guvern, cei care aveau in anul 2009 salarii de merit au ramas cu ele introduse in salarii, restul de 70% din efectivele de militari la ora actuala au salariile mai mici cu 25%, credeti ca este corect?, cand aveti de gind sa rezolvati aceasta nedreptate?, suntem curiosi, nu uitati ca este culmea ironiei, cine credeti ca au ramas cu salariile de merit introduse in salarii?, va spun eu in proportie de 80% coloneii si generalii, unde e transparenta?, nu v-am vazut sa discutati aceasta problema.......
Ar fi bine sa verificati si sa interziceti sa se mai faca acele cursuri de calificare atat de catre formatori autorizati cat si de unele institutii ale statului (somaj),atat pe banii cursantiolor cat si din fonduri europene pentru ca acestia nu fac altceva decat sa dea diplome pe banda rulanta,sa-si ia banii, iar absolventii sunt complect nepregatiti.La o proba de lucru a acestora ramai mirat cat de putin cunosc Calificarile sa se faca prin scoli profesionale de meserii, scoli ucecom, ucenicie la locul de munca de unde absolventii ies cu o meserie pe care o stapanesc. Sa ne luam dupa modelul german si nu numai, si la noi se faceau acele calificari pana cand s-au desfintat scolile profesionale, unde un absolvent chiar de scoala profesionala trebuie sa faca o perioada de stagiu si erau foarte bine pregatiti.De ex. in Germania un coafor-frizer trebuie sa stea 4 ani linga un maistru , sa lucreze in salon, sa-si aprofundeze cunostintele in domeniu, si abia pe urma poate sa-si deschida propriul atelier dupa un examen de maistru, pe cand la noi poate sa-si deschida oricine are o diploma de la un curs formal(uneori chiar fara sa participe afectiv la acesta) si caltatea lucrarilor este dezastruoasa, nu are venituri, renunta, si ajunge din nou la somaj. Am rugamintea sa urmariti aceste aspecte.