Mariana Campeanu, ministrul Muncii, afirma ca somajul in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani a crescut in ultimii patru ani de la 18,6% la 23%.

Mariana CampeanuFoto: AGERPRES

"Rata somajului in randul tinerilor este de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte", mai spune Mariana Campeanu, in opinia careia Romania are in aceasta privinta o "problema importanta".

Ministerul Muncii a pregatit mai multe masuri prin care sa fie stimulata angajarea tinerilor, dar deocamdata acestea au intarziat pe traseul aprobarii legislative.

In interviul publicat pe pagina Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Mariana Campeanu deplange intarzierea aprobarii masurilor propuse de Ministerul Muncii pentru a stimula angajarea tinerilor. Printre acestea se numara acordarea unor prime de mobilitate pentru tineri sau recunoasterea stagiilor efectuate de studenti ca vechime in campul muncii.

Masurile propuse de Ministerul Muncii ar putea fi adoptate "cel tarziu in luna septembrie", iar o parte dintre ele se datoreaza propunerilor patronatelor, care au fost foarte deschide. "Poate noi nu am raspuns atat de prompt solicitarilor care vin din partea patronatelor", spune ministrul Muncii. "Ca intotdeauna, in sistemul administrativ sunt mereu lucruri care ard in fiecare zi si de aceea, poate, trebuie mai multa implicare din partea administratiei".

Somajul in randul tinerilor este calculat in randul populatiei care a terminat o forma de invatamant, fara sa-si mai continue studiile. Procentul avansat de ministrul Muncii nu include asadar elevii sau studentii.