Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a prelungit avertizarea hidrologica emisa in 2 aprilie, codul rosu de inundatii pe raul Jiu pana vineri, la ora 16.00.

Raul Jiu va creste in continuare si poate ajunge la un debit de 1.200 metri cubi/secunda, fiind suprainaltat un dig pentru protejarea a opt case din zona, a anuntat, la Guvern, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga.

Tot pana vineri dupa-amiaza a fost prelungit codul portocaliu pentru judetele Satu Mare, Timis, Caras-Severin, Gorj si Mehedinti. Este pericol de inundatii pe raurile Crasna, in aval de Domanesti (judetul Satu Mare), Bega, in sectorul Balint-Chizatau (judetul Timis), Barzava si Moravita (judetele Caras-Severin si Timis) si pe Jiul mijlociu si afluentii acestuia din Gorj, Mehedinti si Dolj.

De asemenea, pana vineri, la ora 16.00 vor fi sub cod galben de inundatii raurile din 21 de judete.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) ar putea institui, vineri sau sambata, cod portocaliu pe Dunare, intre Calafat-Zimnicea, din cauza cresterii debitului de apa. Codul ar putea fi extins si pe sectorul Zimnicea-Gruia, a declarat Daniela Radulescu, directorul Institutului de Hidrologie.

Apele umflate au facut prapad in mai multe regiuni

Ploile abundente au provocat inundatii in mai multe zone din tara. Prefecturile si comitetele pentru situatii de urgenta din Muntenia, Banat si o parte din Transilvania, unde sunt in vigoare atentionari meteorologice si hidrologice, sunt in stare de alerta.

In judetul Dolj, zece localitati au fost inundate de apele Jiului, iar inca cinci de apele fluviului Dunare. In total, in Dolj, peste 2.300 de hectare de culturi de grau, plus teren arabil si pasuni au fost inundate de revarsarea apelor Jiului, a afluentilor acestuia si a fluviului Dunare.

In unele zone cotata de pericol a fost depasita. O situatie speciala este in judetul Buzau, unde s-a rupt un drum comunal si sunt doua sate izolate. Aproape 1.500 de oameni din sate ale comunei Lopatari, izolati complet, asteapta vineri dimineata, interventia autoritatilor, transmite Radio Romania.

Si in judetul Vrancea sunt drumuri, poduri si podete surpate. La Vidra, zeci de hectare de terenuri agricole sunt inundate.

Elevii din satele izolate din cauza inundatiilor din Buzau si Vrancea nu merg vineri la scoala.