2,5 milioane de fisiere secrete si 48 de tari vizate: vasta ancheta jurnalistica ce a dat nastere unui "Wikileaks" al paradisurilor fiscale nu ar fi vazut lumina zilei fara un mic ONG din Washington, International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), si primirea unui misterior e-mail, scrie AFP. Partenerul acestei anchete in Romania este Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

Cascada dezvaluirilor publicate in presa mondiala a plecat de la un mic CD incarcat cu date si primit in urma cu 18 luni de Gerard Ryle, atunci cand era ziarist de investigatii in Australia, unde incheia o ancheta legata de o vasta frauda financiara.

"Aceste date erau imposibil de citit. Imi blocau permanent computerul. Erau multe nume de persoane din intraga lume dar care nu imi spuneau absolut nimic", a povestit acesta, pentru AFP.

Gerard Ryle nu a precizat la ce moment a primit pretioasele informatii.

Ulterior, Gerard Ryle isi paraseste tara natala si emigreaza la Washington in toamna lui 2011 pentru a prelua conducerea unui ONG, ICIJ, o organizatie fondata in 1997 pentru a coordona munca reporterilor legata de coruptie.

"Tot timpul am avut in cap ideea de a-i ajuta pe reporterii din intreaga lume. Era instrumentul ideal", subliniaza el.

Pe modelul Wikileaks, care a publicat celebrele telegrame diplomatice, Ryle va face apel la o retea mass-media din intreaga lume pentru a descifra informatiile.

"Nu era suficient sa te asezi si sa scrii un articol. Dosarele sunt incredibil de complexe si era nevoie de context", a adaugat acesta, notand ca anumite investigatii, in Japonia in special, nu s-au soldat cu rezultate.

ONG-ul era si constrans sa apeleze la presa internationala: nu are decat trei salariati permanenti, care nu ar fi putut sa analizeze o cantitate imensa de informatii, de "160 de ori" mai mare decat Wikileaks.

ICIJ a beneficiat si de ajutorul crucial al unei societati australiene care i-a furnizat un soft de citire si decriptare a datelor complexe.

"I-am contactat si le-am spus: 'Nu ma intrebati de ce, dar am nevoie, acceptati sa mi-l oferiti gratis'?", isi aminteste Gerard Ryle, subliniind ca ICIJ nu detinea catusi de putin mijloacele de a achizitiona un astfel de soft.

Gerard Ryle stia ca mai are de depasit un obstacol important: a convinge sa lucreze impreuna ziaristii de investigatii. "Nu este ceva ce facem in mod curent. Preferam sa lucram fiecare independent si sa ne pastram secretele".

Astazi, afirma ca ancheta nu are valoare decat asociata cu aceasta "vasta retea" de ziaristi din intreaga lume.

In prezent, seful ICIJ afirma ca alte dezvaluiri vor fi publicate, dar respinge orice rol de procuror.

"Munca noastra este sa informam publicul despre fapte pe care nu le stie. Ce vor face oamenii si autoritatile, ulterior, nu-i priveste decat pe ei".

O poveste detaliata a povestii decriptarii datelor poate fi citita aici.