Peste 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca si Plostina sunt izolate, joi dimineata, dupa ce drumul care leaga cele doua localitati de comuna Lopatari a fost distrus in urma unei viituri produse pe raul Slanic, din cauza ploilor abundente din ultimele ore, anunta Mediafax. Potrivit primarului comunei Lopatari, Vasile Lefter, viitura s-a produs in noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar si a topirii zapezii. Apele au rupt drumul care leaga localitatile Terca si Plostina de centrul comunei Lopatari, astfel ca in prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fara ca ambulanta sau pompierii sa poata ajunge la ei in caz de nevoie.

"Singura cale de acces catre Terca si Plostina pe drumul comunal ce leaga Lopatari de cele doua sate a fost distrusa, iar in zona nu se poate ajunge nici macar pietonal. Avem diguri de protectie pe paraul Slanic avariate si, de asemenea, si alte picioare de punti pietonale distruse. Situatia este extrem de grava, acum centralizam pagubele si transmitem situatia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, Prefecturii si Consiliul Judetean. Daca ploile se opresc am putea rezolva situatia in doua-trei zile, daca nu, Dumnezeu stie", a declarat, joi, primarul comunei Lopatari, Vasile Lefter.

In judetul Buzau ploua de 12 ore, iar cantitatea de precipitatii inregistrata este semnificativa. Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Buzau, Sorin Gheorghe, de miercuri si pana joi dimineata la ora 3.00, in Buzau s-au inregistrat 22 de litri pe metrul patrat de precipitatii, la Ramnicu Sarat 25 de litri pe metrul patrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul patrat.

La Statia Hidrometrica de la Cernatesti, pe paraul Slanic s-a depasit cota de atentie cu 20 de centimetri, iar la statia hidrometrica de la Varlaam-Basca Mica s-a depasit cota de atentie cu 11 centimetri.

Paisprezece case au fost inundate, iar una afectata de alunecari de teren in judetul Bistrita. Paisprezece case din satul Parva, judetul Bistrita-Nasaud, au fost inundate joi dimineata, iar una a fost afectata de o alunecare de teren, in urma ploilor abundente, insa nicio persoana nu a fost ranita.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, ca in zona au cazut peste 35 de litri pe metru patrat, motiv pentru care s-a produs o viitura pe Valea Gatejelor din centrul satului: "S-au format niste torenti si au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gatejelor cum se spune la noi. Apa a intrat in subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodarii, dar nimeni nu a patit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate", a declarat primarul.

El a spus ca o alta casa a fost afectata de o alunecare de teren, insa nu se afla nimeni in interior, intrucat proprietarii sunt plecati in Spania: "O casa are doi pereti distrusi. A pornit o bucata de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni in aceasta casa, proprietarii fiind plecati in Spania", a declarat primarul comunei Parva.

Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Parva, ajutati de localnici, au inceput sa scoata apa din gospodarii. Totodata, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita care a trimis echipaje la fata locului.

In Bistrita-Nasaud, in urma ploilor abundente, au fost depasite, joi dimineata, doua cote de atentie, pe raul Cormaia cu opt centimetri la Singeorz-Bai si pe Somesul Mare cu cinci centimetri la Rebrisoara.

Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud, intrucat continua sa ploua se asteapta ca Somesul Mare sa creasca si in zona orasului Beclean.

Conform sursei citate, cel mai mult a plouat la Parva unde s-au inregistrat 35 de litri pe metrul patrat in 24 de ore, dar si la Singeorz-Bai unde au cazut 34 litri pe metrul patrat.

Debitele raurilor au crescut, potrivit specialistilor SGA intrucat s-a topit si o insemnata cantitate de zapada de la munte. Toate cursurile de apa sunt tinute sub observatie.