Secretarul de stat Raed Arafat spune ca spitalele nu trebuie sa mai oblige pacientii sa cumpere medicamente si materiale sanitare, intrucat peste 50 de unitati medicale din tara vor primi o finantare suplimentara de la Ministerul Sanatatii, in caz contrar suma respectiva putand fi retrasa.

Raed Arafat a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Constanta, ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta este unul dintre spitalele care va beneficia de o finantare suplimentara in acest an, relateaza Mediafax.

"Vorbim aici de o finantare pe tarif de caz ponderat care va creste de la 1.440 de lei la 1.800 de lei in acest an, pentru Constanta. Spitalul intra si pe programul de Anestezie-Terapie Intensiva ce aduce inca o suma semnificativa ca si subventie pentru cazurile critice care se trateaza in Terapie Intensiva. Pana acum erau subfinantate si spitalele nu puteau sa le trateze corect si trimiteau familiile, bolnavii sa cumpere medicamente din afara spitalului. Intrand in acest program ne asteptam ca spitalul sa nu mai aiba nicio problema din punct de vedere al materialelor si medicamentelor si sa nu se mai trimita bolnavii sa cumpere medicamente in oras. Programul de Terapie Intensiva preia anumite cheltuieli de la spital, banii cresc si la spital cu cateva zeci de miliarde de lei vechi, la Terapie Intensiva vine suplimentar cu cateva zeci de miliarde de lei vechi. Noi relaxam spitalul din punct de vedere financiar sa poata sa aiba materiale si medicamente", a afirmat Raed Arafat.

El a mai spus ca isi doreste ca, in doua-trei luni, bolnavii sa nu mai fie nevoiti sa isi cumpere medicamentele, iar daca acest lucru continua sa se intample atunci Ministerul Sanatatii va investiga cauzele si poate retrage finantarea respectiva.

"Daca se va continua cu cererea de medicamente si materiale de la bolnavi riscul este sa se piarda finantarea respectiva si vor fi luate masuri destul de serioase din partea ministerului ca sa vedem de ce. (...) Contractele se fac in aceasta luna, primele sume vor veni la sfarsitul acestei luni, dar nu ma astept sa fie o solutie care brusc se intrerupe. Ma astept ca in doua-trei luni sa se intrerupa si sa scada acest fenomen. O sa-l monitorizam, daca avem reclamatii cu siguranta o sa venim, nu vorbesc aici de Constanta, vorbesc pe plan general", a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mentionat ca in cazul in care un medic ii cere unui bolnav un anumit medicament pe care spitalul nu il detine trebuie intrunita o comisie medicala a unitatii respective care sa analizeze daca solicitarea este sau nu justificata si daca exista alternative.

"Daca un medic considera ca un bolnav are nevoie de ceva ce nu detine spitalul, acest lucru nu se solicita familiei, pacientului, ci se solicita managerului spitalului. Managerul trebuie sa gaseasca o solutie daca aceasta solicitare este justificata. Am propus inclusiv sa aiba o comisie de medici care sa zica daca se justifica sau nu se justifica si exista alternative. Sunt situatii in care medicii, individual, cer bolnavilor un medicament desi nu este neaparat justificat si exista alternative pentru medicamentul respectiv", a mai spus Raed Arafat.

Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, Dan Capatana, prezent la conferinta de presa, sustine ca este posibil ca pacientii sa nu mai fie obligati sa cumpere medicamentele si crede ca acest fenomen poate disparea dupa punerea in aplicare a acestor programe ale Ministerului Sanatatii.

"Cred ca va fi posibil. Stiti foarte bine si am repetat-o de mai multe ori, acest fenomen se datoreaza subfinantarii ca nu pleaca nimeni cu medicamentele acasa. Si problema nu era la medicamentele vitale, ci la cele uzuale. Daca medicamentele vitale pe care le acopeream din costurile proprii, care erau costuri mari, vor fi acoperite din acest program, este evident ca banii aceia vor merge in zona medicamentelor uzuale. Deci, eu sunt convins ca in timp acest fenomen va disparea", a spus managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai afirmat ca nu doar la Constanta se intampla acest fenomen, ci in multe unitati din tara.

"Sper sa se reduca fenomenul, iar aici nu este singurul spital, noi avem n spitale in tara. Daca in altele vedem ca fenomenul a disparut si intr-un singur spital, care nu trebuie sa fie Constanta persista, inseamna ca acolo avem problema in spitalul respectiv. Nu e vorba de a monitoriza un spital, e vorba de a monitoriza toate spitalele care intra in acest proiect si sunt 54 de spitale in programul strategic", a mentionat Raed Arafat.

El a precizat ca suma alocata celor 54 de unitati spitalicesti, prin programul de Terapie-Intensiva, pana la sfarsitul anului, este de o 1.600 miliarde de lei vechi, dar suma ar putea creste la rectificarea bugetara in functie de necesitati.

"Pentru cele 54 de spitale sumele cresc cu 200-400 de lei pe caz, apoi suma alocata pentru Terapie Intensiva si pentru celelalte programe pana la sfarsitul anului ne asteptam sa ajungem la o suma de o mie sase sute de miliarde de lei vechi, iar la rectificare putem sa o crestem, sa o reajustam", a explicat Arafat.

Raed Arafat a facut, miercuri, o vizita la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unde a avut intalniri cu conducerea unitatii spitalicesti, dar si cu sefii de sectie.