Reducerile masive de cheltuieli si un mecanism birocratic de alocare a banilor au declansat un conflict intre conducerea Muzeului National Brukenthal si Ministerul Culturii. Dupa ce luni directorul muzeului, Sabin Luca, a anuntat ca inchide mai multe sedii pentru ca Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei, Ministerul Culturii a replicat printr-un comunicat ca inca de vineri il anuntase pe acesta "ca situatia a fost rezolvata, fiind alocata o suplimentare de 700.000 lei", si i-a cerut demisia. Insa intr-un interviu acordat HotNews.ro, directorul Sabin Luca a declarat ca banii au venit numai dupa ce a sustinut conferinta de presa de luni in care anunta ca banii nu ajung pentru plata utilitatilor.

Sabin LucaFoto: brukenthalmuseum.ro
  • Vezi mai jos cum explica un manager de institutie publica efectele birocratice declansate de taierea cheltuielilor: daca ministerul ii reduce bugetul si are facturi mai mari decat bugetul, atunci nu le poate plati, dar prin lege nu are voie sa aiba penalitati la plata facturilor pentru ca ar fi caz penal

"Eu sunt condamnat ca am facut public un lucru public. Mie imi place sa spun ca mi-am atins culmea incompetentei ajungand director la Brukenthal. Mai mult in viata asta nu doresc si, cand o fi sa fie, plec, dar cu onoare, nu altfel si nu pentru greselile altora", a declarat pentru HotNews.ro directorul general al Muzeului Brukenthal, Sabin Luca. Acesta a explicat ca a trimis memorii Ministerului Culturii inca de joi, memorii prin care prezenta situatia financiara a institutiei. In lipsa unui raspuns, Sabin Luca sustine ca a anuntat luni in conferinta de presa starea muzeului si masurile luate.

"Dupa ce am terminat conferinta de presa, la ora 15:24, ne-a intrat un buget nou in care ce-am cerut am primit. Asta este povestea. Daca am gresit eu, imi dau demisia. Daca a gresit altcineva, din moment ce altcineva a modificat bugetul, sa se mai gandeasca putin", a declarat pentru HotNews.ro Sabin Luca.

Pe scurt, despre situatia de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu:

  • Luni, 1 aprilie, directorul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca mai multe sedii ale Muzeului, intre care si parterul Palatului Brukenthal, au fost inchise, centralele termice au fost oprite, iar in birouri functioneaza doar un bec, dupa ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei, suma fiind de noua ori mai mica decat necesarul. Vezi aici detalii despre conferinta de presa
  • Marti, 2 aprilie, Ministerul Culturii a anuntat printr-un comunicat de presa ca vineri, 29 martie, Sabin Luca a fost informat "ca situatia a fost rezolvata, fiind alocata o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013". "Cu toate acestea, managerul a tinut o conferinta de presa  in data de 1 aprilie 2013, in care a prezentat tendentios situatia muzeului si nu a aratat ca solutia a fost gasita cu maxima promptitudine. Managerul a anuntat, de asemenea ca a trecut la inchiderea partiala a muzeului", continua Ministerul Culturii, care noteaza la finalul comunicatului: "In acest fel, managerul a incalcat grav atat etica profesionala, cat si mandatul incredintat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut sa-si prezinte de indata demisia". Citeste aici comunicatul integral

Declaratiile directorului general al Muzeului National Brukenthal din Sibiu:

Rep: Cum comentati pozitia ministerului Culturii, care v-a cerut "de indata" demisia pentru ca ati "incalcat grav atat etica profesionala, cat si mandatul incredintat de Ministerul Culturii"?

Sabin Luca: Eu sincer nu pot sa imi permit sa comentez acest lucru. Eu am facut tot ceea ce am facut pentru ca institutia, dintr-o greseala, presupun, - ca nu cred eu ca e chiar asa o mafie care sa ne dezavantajeze - dintr-o greseala a dat un buget mult subdimensionat fata de cheltuielile curente. Cand am vazut, am facut memorii, am facut memorii, am dat telefoane la care oamenii care sunt competenti.

Rep: De cand ati inceput aceste memorii?

Sabin Luca: De joia trecuta. Noi am primit mail-ul cu bugetul vineri, acum mai bine de 10 zile, si am intrat in panica pentru ca aveam facturi de utilitati, de paza, de aproape 200.000 de RON care trebuia platite si am primit 21.000 RON, comparativ, de 9 ori si ceva mai putin decat necesarul de subventie. Noi suntem monitorizati lunar de Ministerul Culturii, de Trezorerie, de delegatul Ministerului Finantelor la Ministerul Culturii si se vad cheltuielile, de exemplu, comparativ din ianuarie anul asta cu ianuarie anul trecut. Acolo este monitorizare speciala pentru asa ceva. Or sunt aproape sigur ca oamenii aceia au vazut ca e de 8-9 ori mai putin decat anul trecut. Si am considerat-o ca o greseala si am facut un memoriu in care am aratat ca noi nu avem voie sa facem nici arierate, nu avem in buget cuprins capitol de penalitati, de exemplu. Este ilegal sa faci penalitati, deci trebuie sa platesti obligatoriu la timp. Ce sa platim la timp, ca era deja deschis in trezorerie, noi facusem ordonantarile de plata si asteptam suma in cont si la trezorerie se astepta, nu la noi neaparat, ca ordonantarile de plata sa se plateasca. Nu s-a putut si atunci am facut un memoriu explicativ de cateva pagini, l-am trimis si am inceput in paralel telefoane, cum se face in Romania, la domnii si doamnele care coordoneaza Ministerul. Dansii in prima etapa ne-au spus ca nu se poate face nimic. Va dati seama ca intram sub incidenta legii penale, ca asta ar insemna ca eu am angajat cheltuieli pe care nu le poate acoperi statul, dar fara sa fiu intrebat daca sunt cheltuieli de functionare sau altceva.

Am tot purtat negocieri, pana la urma ne-au promis ca ne dau 20.000 de lei, ceea ce insemna cam jumatate din factura de curent. O alta sefa, dupa insistente, vineri dupa-masa m-a sunat si dupa ce am stat de vorba a promis ca va face tot ce poate sa ne dea pentru luna aceasta banii, dar pentru luna cealalta nu mai garanteaza. Deci tot nu ieseam din criza. Sunt lucruri publice ce spun si eu sunt condamnat ca am facut public un lucru public. Mie imi place sa spun ca mi-am atins culmea incompetentei ajungand director la Brukenthal. Mai mult in viata asta nu doresc si, cand o fi sa fie, plec, dar cu onoare, nu altfel si nu pentru greselile altora.

Rep: Deci demisionati?

Sabin Luca: Pentru ce, ca au gresit altii? Cred ca se va baga si la pariuri prin tara daca demisionez sau nu, cu cota, cu tot. Nu am de ce, chiar nu stiu de ce mi s-a¬ Dar asta e situatia, e o optiune personala a domnului ministru si sincer eu, daca dansul considera ca e o atingere directa la persoana lui - ceea ce nu este, ca dansul ca ministru, nu ca om - atunci eu imi cer scuze fata de persoana lui.

Dar sa revenim, dupa discutia de vineri a venit un weekend foarte placut, oamenii au stat la serviciu, faceam scenarii, cum si ce sa facem, ce masuri sa luam si tocmai de aceea vineri i-am trimis domnului ministru un memoriu in care i-am spus si ce masuri vom lua de luni, pentru ca nu voiam sa fiu acuzat ca nu am luat masuri, adica inchiderea unor expozitii, inchiderea centralelor termice, becuri desurubate, ca sa se vada ca e totusi un pic de bunavointa si nu cerem chiar luna de pe cer fara sa dam nimic. L-am informat, iar luni am facut o mare imprudenta, trebuie sa recunosc, am facut public acestea pentru ca era ultima salvare. Noi de vineri deja trimisesem memorii la EON Gaz, la Electrica, la serviciul de paza, sa inteleaga situatia si sa nu ne penalizeze, ca ei aveau facturile taiate. Le-am spus ca nu avem banii in cont si sa ne ierte, dar uite ca cautam cumva sa facem esalonari, si sunt hartii trimise de vineri la toata lumea. Va dati seama cat travaliu a fost si cata imaginatie ne-a trebuit ca sa aplanam acest posibil conflict. Si luni a venit conferinta de presa, si am spus realitatea asa cum este. Luni dupa ce am terminat conferinta de presa la ora 15:24 ne-a intrat un buget nou in care ce-am cerut am primit. Asta este povestea. Daca am gresit eu, imi dau demisia. Daca a gresit altcineva, din moment ce altcineva a modificat bugetul, sa se mai gandeasca putin.

Rep: De ce spuneti ca ati facut o "imprudenta" sustinand acea conferinta de presa?

Sabin Luca: Pentru ca am fost sunat de persoane inalte care mi-au spus ca am facut un gest profund imoral si ca se ia personal, nu ca institutie, ci personal ca un afront la persoana in sine, samd. Acum s-au facut grupuri de parlamentari, de prieteni, de dusmani, s-a blocat site-ul ministerului, nu vor sa accepte comentariile. Oricine din sistemul bugetar daca indrazneste sa spuna ca este nedreptatit a doua zi trebuie sa isi dea demisia, nu?

Rep: Si ce spun acesti parlamentari, prieteni, dusmani?

Sabin Luca: Unii spun ca da, altii ca ba. Ca in Poiana lui Iocan, unii sunt pentru, altii impotriva.

Rep: Adica v-a spus si altcineva sa demisionati in afara de Ministerul Culturii?

Sabin Luca: Pai dar nici Ministerul Culturii nu mi-a cerut demisia, a cerut-o domnul ministru Barbu. Eu il inteleg, dansul s-a considerat lovit direct si eu am explicat ca dansul este o institutie acum. Culmea e ca suntem si colegi de partid.

Rep: Sunteti membru PNL?

Sabin Luca: Sunt da, dupa prigoana de alta culoare, am putut si eu.

Rep: De cand sunteti membru?

Sabin Luca: In suflet sunt demult, dar pe hartie de vreo 2-3 luni. Si in fond nu am intrat ca sa... tocmai de aia va zic, mi-am atins culmea incompetentei si voi ramane candva ceea ce sunt, adica titularul universitatii, sunt profesor universitar, sunt conducator stiintific de doctorate, sunt membru al CNATDCU.

Rep: Dvs. ati vorbit cu ministrul Culturii, Daniel Barbu, inainte sau dupa publicarea acelui comunicat de catre minister?

Sabin Luca: Credeti ca se poate? Dumneavoastra nu stiti ca in Ministerul Culturii la sefii inalti ajungi dupa... Telefonul de serviciu este pentru altii, nu pentru noi. Secretarele, ca secretarele, poate ca ministrii nici nu stiu ca de exemplu o secretara nu da legatura unui director. Plus de asta, am primit faxul cu bugetul si urmatorul fax a fost sa imi dau demisia. Deci asta este raspunsul.

Rep: Dvs. i-ati raspuns la acest fax cu demisia?

Sabin Luca: Nu pot sa le raspund decat ca eu, neconsiderandu-ma in culpa, mai ales ca pentru o institutie a statului, nu a mea, am facut demersurile acestea. Si am facut conform legii 544 a accesului liber la informatiile publice, iar banii acestia, fiind bani de la buget, sunt publici. Deci eu nu pot sa ma joc cu nervii oamenilor si atunci eu de asta am facut publica aceasta situatie care atunci era fara iesire. Si dupa 5 ore a devenit cu iesire.

Vineri s-a dat si o circulara ca managerii raspund penal conform legii 500 daca executa buget mai mult decat ce le este alocat. Pai va dati seama ca am intrat in panica.

Rep: De la cine ati primit aceasta circulara?

Sabin Luca: Domnul ministru Barbu era semnat. Si in momentul ala am zis: ori e o conjuratie - adica nu ni se dau bani si dupa aia ni se imputa de ce cheltuim - ori este o greseala. Si atunci am zis ca este o greseala si am trimis memoriu la ministru, care nu este jignitor la adresa nimanui si care arata ca e o greseala undeva. Dar nu mi s-a raspuns si apoi cand am facut conferinta de presa a fost socotita drept un afront adus Ministerului si din cauza asta mi s-a cerut demisia, chiar daca in contractul meu managerial scrie negru pe alb ca sunt obligat sa dau toate informatiile necesare legate de muzeu. Tot asa cum scrie in contractul meu managerial ca sunt obligat sa negociez direct bugetul cu ministrul Culturii, pentru ca suntem muzeu national.

Rep: S-a mai intamplat, de cand sunteti director al acestei institutii, sa ajungeti intr-o situatie similara?

Sabin Luca: Da, de multe ori. Eu asta si propuneam in memorii: sa se schimbe legislatia, sa ne fie dat ca manageri dreptul de a ne cheltui bugetul acordat in functie de necesitati, nu sa tot cerem - va rugam aprobati-ne sa cumparam nu stiu ce. E un circuit foarte greoi si totul vine din neincredere, adica noi suntem socotiti infractori care cheltuie banii statului si traiesc pe banii statului. Pana nu se schimba aceasta atitudine, tot vor fi probleme. Am avut un an intreg, de exemplu anul 2009 cand s-a schimbat guvernul si noul guvern ne-a redus finantarea fara sa ne anunte cu 43% in luna a patra, dupa ce noi cheltuisem conform legii. Si si acum de patru ani ma tot ancheteaza nu stiu cate organe, am nu stiu cate NUP-uri de la DNA, de la politie, de la procuratura, si toti scriu ca nu poate fi probata intentia. Depasirea a fost din cauza acestor alocatii si atunci de aia am luat acum aceasta decizie sa ies in presa, pentru ca nu mai vreau. E obositor de 3 ani jumatate sa dau cu subsemnatul si de ce: pentru ca cineva nu ti-a dat finantarea.

Muzeul National Brukenthal este primul muzeu deschis in Europa Centrala si de Est, fiind deschis publicului in anul 1817. Este de asemenea primul muzeu din Romania distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2010 si primul muzeu din tara admis in Clubul de Excelenta The Best in Heritage de catre European Heritage Association in 2011 (Sursa). Sabin Luca este directorul general al institutiei din 2006, iar in 2008 Muzeul National Brukenthal a primit recunoasterea Ministerului Culturii pentru cel mai bun manageriat cultural in acel an - Prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca. Vezi aici CV-ul lui Sabin Luca

Citeste si: