Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineata propunerile pentru procurorii-sef la Consiliul Superior al Magistraturii, anunta Guvernul. Acestea sunt: Tiberiu Nitu pe functia de procuror general, Bogdan Licu in pozitia de prim-adjunct si Codrut Olaru pe functia de adjunct al procurorului general, la DIICOT Alina Bica si Elena Giorgiana Hosu, adjunct al procurorului sef al DIICOT, iar la DNA - Laura Codruta Kovesi.

Tiberiu Nitu, Bogdan Licu, Codrut Olaru, Codruta Kovesi, Alina Bica Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • Vezi scrisoarea in documentul atasat
  • Atasat, precizarile guvernului privind numirile la Parchet

"Avand in vedere faptul ca, in data de 3 aprilie 2013, expira mandatul interimar al domnului Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de catre CSM, situatie care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum inainte catre Ministerul Public, (...), in baza mandatului sctict limitat pe care mi l-am asumat, avand ca obiectiv rezolvarea situatiei de instabilitate a Ministerului Public si identificarea unor solutii de asigurare a stabilitatii si predictibilitatii Ministerului Public, precum si de a asigura respectarea angajamentelor externe ale Romaniei si de a intari independenta justitiei, doresc sa va inaintez urmatoarele propuneri", scrie premierul.

Propunerile lui Victor Ponta:

  • Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Tiberiu Nitu;
  • Prim adjunct al procorului general: Dimitrie Bogdan Licu;
  • Adjunct al procurorului general: Codrut Olaru;
  • Procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie: Laura Codruta Kovesi;
  • Procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism: Alina-Mihaela Bica;
  • Adjunct al procurorului sef al DIICOT: Elena Giorgiana Hosu.

Tiberiu Nitu a fost prim- adjunctul Laurei Codruta Kovesi la Parchetul General. A fost propus si de fostul ministru al justitiei, Mona Pivniceru, insa a primit aviz negativ de la CSM iar presedintele nu l-a numit. Alina Bica, actual consilier al sefului DIICOT, Codrut Olaru, a fost secretar de stat la ministerul justitiei pe vremea lui Catalin Predoiu. Numele ei a fost vehiculat ca posibil procuror general cand la justitie era Tituts Corlatean. Bogdan Licu a fost membru CSM, Laura Codruta Kovesi a condus Parchetul General iar Codrut Olaru este seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Hosu a fost procuror sef al Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare in cadrul DIICOT.

Numele Georgianei Hosua fost legat in presa in 2010 de jaful de la Banca Transilvania, fiind matusa unui dintre suspecti, Andrei Hosu.

Scrisoarea, datata miercuri 3 aprilie, este o surpriza, avand in vedere faptul ca Ponta a anuntat, marti, dupa intalnirea cu procurorii sectiei penale din CSM, ca nu va mai face propuneri pentru cei doi procurori-sefi - Parchet si DNA - in calitate de ministru interimar al Justitiei, asa cum anuntase luni seara, ci va numi mai intai un nou ministru al Justitiei, care va conduce aceste proceduri.

"N-am facut niciun fel de nominalizare si n-am vorbit de niciun fel de nume, nici aici cu sectia de procurori. Am avut o discutie legata de procedura - daca mergem pe propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si presedinte, sau daca mergem pe cealalta varianta. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu acele etape pe care le stiti foarte bine", a afirmat Ponta. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a confirmat ca sectia de procurori se pronunta pentru continuarea procedurii de selectie demarate in mandatul de ministru al Justitiei al Monei Pivniceru.