Dosarul Electronic de Sanatate, in care vor fi stocate datele clinice ale pacientului, va fi operational din ianuarie 2014, contractul privind implementarea sistemului informatic integrat fiind semnat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si UTI Romania la sfarsitul lunii martie, informeaz Mediafax.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si UTI Romania au semnat in 28 martie contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate (DES), care reuneste intreg tabloul clinic al pacientilor asigurati, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informatii corelate din surse diferite, dar disponibile in timp real (on-line) si securizat, se arata intr-un comunicat de presa al CNAS.

Proiectul privind Dosarul Electronic de Sanatate este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european in domeniul sanatatii.

"Dosarul Electronic, co-finantat prin fonduri europene, reprezinta o noua veriga in demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, asa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 pana acum au devenit operationale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescriptia Electronica si Cardul de Sanatate. Acest nou sistem, cand va deveni operational, la inceputul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurarilor de sanatate, usurand atat munca medicilor, cat si interactiunea pacientilor cu casele de asigurari", a spus presedintele CNAS, Doru Badescu, citat in comunicat.

Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o baza necesara in decizia actului medical.

"Este un proiect de mare complexitate tehnologica - prin furnizarea de servicii on-line pentru asigurati si prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate si confidentialitate a datelor, de mare complexitate medicala - prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple, cat si de organizare - prin colaborarea prestatorilor de servicii de sanatate publica din Romania. Proiectul va fi implementat de catre UTI Grup, castigatorul procedurii de achizitie publica (SEAP 131521 din 11 noimbrie 2011) si va fi finalizat in ianuarie 2014. Pentru implementarea acestui proiect vor fi folosite tehnologii de varf in domeniul IT&C, de la cei mai mari producatori in domeniu, respectiv IBM, Oracle si Cisco", a precizat CNAS.

Dosarul Electronic de Sanatate va asigura stocarea datelor clinice ale pacientului, care acopera intreaga durata de viata a acestuia, suportul pentru furnizarea exacta, completa si la timp a informatiilor prin sistemul on-line care functioneaza permanent. De asemenea, acesta va asigura accesul privat si securizat la datele puse la dispozitie in DES utilizand cardul de sanatate, dar si conectarea cu alte sisteme.

CNAS a precizat ca dupa introducerea Dosarului Electronic, timpul pentru accesul la informatii medicale necesare in situatii de urgenta va fi redus substantial.

Contractul dintre CNAS si UTI care vizeaza implementarea "Sistemului national Dosarul Electronic de Sanatate" are valoarea de 81.743.927,80 lei, fara TVA. DES trebuie implementat pana in 22 ianuarie 2014.