Cum va fi impartita Romania si ce s-a discutat la prima dezbatere publica pe tema regionalizarii. Plus: care sunt capitalele regionale preferate de cetateni - sondaj de opinie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 2 aprilie 2013, 19:12 Actualitate | Esenţial


Regiunile de dezvoltare in Romania
Foto: Wikimedia Commons
De ce este important ca regionalizarea administrativa a tarii sa fie realizata anul acesta, cat ar urma sa coste, cand ar trebui sa fie alesi noii super-lideri regionali, ce judete ar urma sa intre in posibila regiune "Dunarea de Jos" si care sunt posibilele capitale regionale cotate cel mai bine in sondajele de opinie - toate aceste aspecte au fost discutate marti la Academia Romana in prima dezbatere publica pe marginea procesului de regionalizare si descentralizare in Romania organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

Pe langa regionalizarea administrativa, premierul Ponta - prezent la dezbatere - a pledat si pentru o "regionalizare" a justitiei in care majoritatea proceselor sa se incheie la nivelul Curtilor de Apel regionale si sa nu mai ajunga la Inalta Curte ca in prezent.

Ponta: Guvernul are prea multe atributii. Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare

La inceputul conferintei, premierul Victor Ponta a tinut un discurs in care a sustinut ca Guvernul are in acest moment prea multe atributii, iar acestea trebuie delegate catre regiuni. Victor Ponta a mai declarat ca se confrunta zi de zi cu o "supercentralizare".

"Sunt unul dintre premierii care crede ca Guvernul central are prea multe atributii. Un guvern mai suplu, mai eficient, trebuie sa cedeze din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. (...) Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare. Ma confrunt cu aceasta zi de zi. O guvernare foarte centralizata nu este eficienta", a explicat premierul Ponta

El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia si a mai subliniat ca procesul de regionalizare "nu este cerut de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana".

"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre CE sau UE, dar este salutata aceasta idee. Motivul e foarte simplu: capacitatea noastra institutionala de a absorbi fonduri europene", a declarat premierul.

El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia: "Sunt cateva argumente pe care incerc sa le transmit catre publicul larg. (...) Daca nu exista un suport al opiniei publice, nu vom putea face aceasta regionalizare (...). Tot efortul nostru de a gasi procedura depinde de primul pas - de a trece in Constitutie existenta regiunilor, competentele, dupa aceea sa convingem oamenii sa vina la referendum sa valideze."

Victor Ponta: Organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea

Alaturi de regionalizarea administrativa, Victor Ponta a avansat si ideea unei "regionalizari" a justitiei, argumentand ca majoritatea proceselor ar trebui sa se termine la Curtile de Apel de pe fiecare regiune, si nu la Inalta Curte ca in prezent.

"Eu cred ca sistemul administrativ supercentralizat se regaseste si in justitie. Aproape toate procesele se termina la ICCJ. Este absolut alarmant si ineficient, ele ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, iar aceste Curti de Apel sa acopere fiecare cate o regiune. Acolo, la Curtea de Apel, trebuie sa se finalizeze marea majoritate a proceselor.

Cred ca organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea. La nivel local, Curtile de Apel trebuie sa finalizeze marea majoritate a procedurilor", a spus premierul Ponta.

Liviu Dragnea: Exista diferente uriase de dezvoltare in tara si atunci ne intrebam de ce am asteptat 23 de ani sa facem aceasta regionalizare


Vicepremierul si minstrul dezvoltarii, Liviu Dragnea, a declarat ca a intrat in guvern pentru a coordona acest proces de regionalizare.

Reorganizarea Romaniei pe regiuni (varianta vehiculata in 2011)
Foto: Hotnews
"In toamna trecuta domnul Ponta si domnul Antonescu mi-au propus sa intru in guvern exact pentru acest proces, pentru a coordona proiectul de regionalizare. Principalul meu obiectiv e ca acest proces sa nu fie pur politic, ci trebuie sa fie bazat pe o dezbatere publica, transparenta, expertiza si pe participare civica.

Daca vrem ca Romania sa aiba o sansa la dezvoltare echilibrata trebuie sa facem aceasta regionalizare. (...) Exista diferente uriase de dezvoltare intre rural si urban si atunci ne intrebam de ce am asteptat 23 de ani sa facem aceasta regionalizare. Sunt diferente uriase de dezvoltare in tara noastra, diferenta de dezvoltare intre anumite judete, orase si rural si urban. Nu putem spera ca aceasta tara sa se dezvolte la nivel global, fara sa avem o dezvoltare echilibrata", a declarat Dragnea.

"De ce trebuie sa facem regionalizarea in acest an? Va spun foarte sincer, foarte deschis: intr-adevar, nici Comisia Europeana, nici Uniunea Europeana nu ne forteaza cu aceste regiuni, dar, in acelasi timp, sunt niste adevaruri nescrise, nerostite. Va fi aproape imposibil ca, dupa ce incepe noul exercitiu financiar 2014-2020 [n.r. al UE], sa mai putem schimba actuala structura administrativa, pe baza careia noi negociem in acest an Acordul de parteneriat si sa spunem, la mijlocul urmatoarei perioade de programare, ca sistemul administrativ trebuie schimbat, pentru ca atunci trebuie sa incepem un proces serios de reacreditare a tuturor institutiilor si structurilor din mecanismele de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus Dragnea.

In continuarea conferintei au fost prezentate o serie de lucrari pe tema regionalizarii ale unor profesori universitari si academicieni. Aceste lucrari si documente vor fi publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii (www.mdrap.ro) in urmatoarele zile, potrivit reprezentantilor institutiei.

Dezbaterile academice - Prof. Ioan Ianos: "Modelele regionale trebuie corelate cu realitatile georgafice"

Profesorul universitar Ioan Ianos, cadru didactic al Facultatii de Georgafie in cadrul Universitatii Bucuresti, a prezentat o lucrare intitulata "Fundamente ale regionalizarii Romaniei" in care a trecut in revista definitii si concepte ce trebuie avute in vedere in perspectiva procesului de regionalizare si descentralizare.

Descentralizarea trebuie privita ca un "medicament teritorial", in contextul in care coeziunea teritoriala este un obiectiv prioritar al UE.

Profesorul universitar a sustinut ca 15 ani de experienta a regiunilor de dezvoltare au aratat  "ineficienta unui astfel de statut" care a dus la lipsa proiectelor cu caracter interjudetean, la insuficienta resurselor pentru cofinantarea marilor proiecte si la incapacitatea gestionarii decalajelor intraregionale si a dezvoltarii cooperarii interregionale.

Ioan Ianos a incercat sa dea un raspuns si la intrebarea "de ce acum", explicand ca oportunitatea regionalizarii vine in contextul inceperii unui nou exercitiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.

"Nerealizarea acestui cadru acum ar amana constituirea regiunilor administrative pt cel putin 7-8 ani pana la urmatorul exercitiu financiar al UE. Romania este singurul stat membru UE de dimensiuni superioare mediei din UE care nu are regiuni administrative", s-a aratat de parere profesorul universitar.

Profesorul de la Universitatea Bucuresti a mai declarat ca, atunci cand vor fi stabilite noile regiuni, ar fi neperformant sa se faca decupaje intrajudetene si ca cel mai performant model este cel multipolar, iar modelele regionale trebuie corelate cu realitatile georgafice.

"Dunarea de Jos" - O posibila regiune in opinia unui academician

Conferentiarul universitar Gabriel Pascariu a prezentat o lucrare intitulata "Profile regionale europene" in care a trecut in revista istoricul si tipurile de regiuni din tarile europene.

Regiunile de dezvoltare Sud si Sud-Vest
Foto: Hotnews
"Regionalizarea in UE a parcurs niste etape succesive. Statele mari si cu traditie in domeniu au inceput acest proces imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ultimele decenii au dus acest proces catre estul Europei. Nu exista un model unic, ci o diversitate de modele si conditionari", a declarat Pascariu.

Academicianul Paul Otiman a prezentat lucrarea intitulata "Regionalizarea Romaniei intre traditiile nationale si tendintele europene privind dezvoltarea si descentralizarea regionala si locala".

"Una dintre regiunile pe care o vad eu a fi foarte bine configurata este cea pe care o numesc Regiunea Dunarea de Jos: Galati, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Teleorman. Sa se axeze pe Strategia Dunarii.

Regionalizarea nu este un lego prin care asezam judetele cum ni se pare noua cel mai potrivit, ci este un proces mult mai important, strans legat de descentralizare", a fost de parere academicianul.

Dumitru Sandu, profesor de sociologie: "Sunt de preferat regiunile cu aspect circular, celor liniare"

Dumitru Sandu, profesor de sociologie la Universitatea Bucuresti, a vorbit despre lucrarea sa - "Functionalitatea socio-economica a structurilor regionale" - si a evidentiat disparitatile intre zonele rurale si urbane, un criteriu ce trebuie avut in vedere, in opinia sa, la viitoarea trasare a regiunilor.

"Niciun guvern, niciun program nu a reusit sa se uite la raportul de nivel de viata dintre urban si rural. Aceste disparitati au ramas la fel de la Revolutie. Un criteriu e sa nu facem regiuni numai din judete predominant rurale", a declarat profesorul Dumitru Sandu.

Regiunea de dezvoltare Centru
Foto: Hotnews
In ceea ce priveste modul in care ar putea arata geografic viitoarele regiuni, Sandu a declarat ca "sunt de preferat regiunile cu aspect circular, celor liniare" si a subliniat importanta fluxurilor de oameni dintr-o regiune si intre judete. "De vazut unde merg, unde lucreaza", a declarat Sandu, prezentand o serie de harti realizate pe baza informatiilor statistice disponibile la INS.

Conferinta a continuat cu prezentarea unui studiu sociologic realizat de IRES, prezentat de sociologul Vasile Dancu si intitulat "Regionalizare - Identitati si risc identitar".

In interventia sa, Vasile Dancu a discutat despre identitate nationala si regionala, despre atasamentul cetatenilor fata de diferite forme de impartire administrativa si a prezentat rezultatele unui sondaj cu privire la stabilirea posibilelor resedinte ale viitoarelor regiuni administrative.

Identitatea nationala nu se divide pentru ca am construit o noua forma teritoriala. Identitatile regionale puternice pot sa sprijine armonia intr-o zona, si nu sa duca la divizare. In Romania partea plina a paharului in ceea ce priveste identitatea este ca atasamentul cetatenilor fata de spatiile de locuire este foarte puternic. Atasamentul fata de localitate este cea mai puternica forma de atasament. Cel mai ridicat atasament il gasim in regiunea de dezvoltare Centru, iar cel mai scazut in regiunea de dezvoltare Sud-Est", a declarat Dancu.

Sociologul a mai spus ca, de obicei, atasamentul cetatenilor este mai mare acolo unde regiunea este mai dezvoltata.

Ce capitale de regiune sunt preferate de romani - studiu IRES

In ceea ce priveste stabilirea resedintelor viitoarelor regiuni administrative, Vasile Dancu a prezentat rezultatele unui sondaj orientativ realizat de IRES pe fiecare din regiunile de dezvoltare existente inca din 1998.

[Nota: Sondajul de Opinie, impreuna cu celelalte lucrari prezentate, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii (www.mdrap.ro) in urmatoarele zile, potrivit reprezentantilor institutiei]

Regiunea Vest si Nord-Vest
Foto: Hotnews
Astfel, pentru regiunea Nord-Vest (judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj) municipiul Cluj-Napoca a fost preferat de aproape 60% dintre respondenti drept resedinta de regiune, un procent asemanator obtinand si Timisoara pentru regiunea Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis).

In regiunea Sud-Vest (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea) municipiul Craiova a fost preferat de majoritatea respondentilor.

In regiunea Centru (judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) preferintele pentru posibila capitala a regiunii au fost impartite foarte strans intre cele trei mai orase Brasov, Sibiu si Targu-Mures.

Un rezultat asemanator a reiesit si in regiunea Sud (judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman) unde preferintele pentru resedinta de regiune administrative s-au impartit intre Ploiesti si Pitesti.

Pentru regiunea Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea) favorit in raspunsurile cetatenilor pentru a devenit resedinta a fost Constanta, desi un procent semnificativ au optat pentru Galati, iar celelalte voturi s-au impartit predominant intre Braila si Buzau.

Regiunea Nord-est si Sud-Est
Foto: Hotnews
In cazul regiunii Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), municipiul Iasi a iesit in topul preferintelor pentru viitoarea capitala de regiune, insa si orasele Bacau si Suceava au adunat procente mari.

Potrivit sociologului clujean, atunci cand vor fi trasate viitoarele regiuni administrative si cand vor fi stabilite viitoarele resedinte, trebuie luate in calcul astfel de rezultate din sondaje, precum si toate informatiile legate de identitate locala si atasamentul populatiei. Totodata, Dancu a aratat si care sunt, in general, fluxurile de persoane din regiunile analizate catre restul judetelor din tara, un alt aspect de care sociologul crede ca trebuie tinut cont.

In partea de dezbateri, unii lideri locali prezenti la conferinta au ridicat mai multe probleme printre care problemele localitatilor din zona de munte care au un specific aparte, specificitatea Deltei Dunarii sau atributiile organelor de conducere din noua regiune administrativa.

Dragnea: Din evaluarile noastre, costurile sunt aproape de zero


Ministrul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice (MDRAP) Liviu Dragnea a declarat, la finalul dezbaterilor, ca se lucreaza la pachetul de atributii pentru structurile viitoarei regiuni, dar ca stabilirea granitelor si a resedintei fiecarei regiuni va reprezenta ultimul pas in proiect.

"Lucram la pachetul de atributii care trebuie sa mearga catre regiuni, judete si localitati. Desenul regiunilor si stabilirea resedintei vor reprezenta ultimul pas in acest proiect. Nu ne putem juca pe harta. Trebuie sa luam o decizie care va genera o dezvoltare echilibrata. Nu vor fi guverne regionale, ci consilii regionale care vor avea functii similare ca cele judetene. Vor adopta hotarari, nu legi, deci nu se va federaliza Romania", a spus Dragnea.

Liviu Dragnea
Foto: Ministerul Dezvolarii Regionale
Pe de alta parte, ministrul dezvoltarii a pomenit de costurile implementarii regionalizarii si despre perioada de timp pe care guvernul o ia in calcul pentru schimbarile administrative.

"Din evaluarile noastre, costurile sunt aproape de zero. Nu inventam cheltuieli sau structuri birocratice in plus. Exista in paralel un proces serios de restructurare a administratiei centrale si locale. La structurile regionale aparatele executive vor fi bazate pe actualele structuri ale agentiilor de dezvoltare regionala. este pacat sa nu folosim aceasta expertiza. Cheltuiala totala pentru personal va fi, paradoxal, mai mica decat in actualul sistem.

L. Dragnea: In 2016, odata cu alegerile locale, sa alegem si conducatorii regionali


Ca durata, in viziunea noastra, acest proces e strucurat in doua etape. Prima sa se finalizeze dupa modificarea Constitutiei si alegerile conducerilor noilor structuri. Credem ca dupa 2014, sau in maxim 2 ani de zile, toate structurile regionale vor fi operationalizate. In 2016 sa fim deja cu toata structura institutionala bine asezata. La data alegerilor locale sa alegem prin votul cetatenilor si structurile regionale", a mai spus Dragnea.

Ministrul dezvoltarii a mai atras atentia ca daca procesul de regionalizare "nu va fi realizat acum, apoi timp de 7-8 ani de zile nu-l vom mai putea face".

La dezbaterea din aula centrala a Academiei Romane au participat, alaturi de membrii grupului de lucru academic al CONREG (Consiliul Consultativ pentru Regionalizare), prim-ministrul Victor Ponta, presedintele Senatului Crin Antonescu, ministrul Dezvoltarii Liviu Dragnea, presedintele Academiei Romane Acad. Ion Haiduc, academicieni, presedinti ai unor consilii judetene, primari ai unor municipii resedinta de judet, presedintii Comisiilor de Administratie Publica ale Camerei Deputatilor si Senatului, parlamentari, reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei publice locale, ai societatii civile si ai asociatiilor patronale si sindicale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

45448 vizualizari

 • -19 (41 voturi)    
  eh (Marţi, 2 aprilie 2013, 19:26)

  Mazeta [utilizator]

  Îmi place cum este evitată prima și cea mai importantă intrebare: „sunteți de acord cu regionalizarea României?”. Ssstt.. hai mă, astfel de întrebări nu se pun.
  • +39 (45 voturi)    
   Faci pe prostu' (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:04)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   iarasi? Iubitii tai USL-isti si-au spus parerea despre regionalizare, cand erau in opozitie si Basescu propusese asa ceva. Stim bine cu totii ca USL-ul a zis NU regionalizarii.
   • +18 (18 voturi)    
    sa stii (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:31)

    Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    ca nu face pe prostu'!
   • +5 (5 voturi)    
    pai si nu este bine ca si-au venit in simtiri? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 10:48)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    mai intai au zis nu, dar dupa aceea au imbratisat si chiar au facut sex cu ideea lui Basescu.

    nu ar trebui sa fii bucuros ca Guvernul si Presedintele au acum o viziune comuna?

    Cat despre razgandiri... mai erau unii care au sustinut sus si tare ca trebuie majorate salariile profesorilor si apoi s-au razgandit cand au constatat ca nu au bani... macar de ar avea USL-ul soarta alora!! Macar!
  • 0 (0 voturi)    
   Regionalizare? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:52)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Mai suntem o țară?
   Vorbim despre regionalizarea unei regiuni?
   Ca și cum am discuta despre fărâmițarea unei firimituri.
   Dar, de ce să se cheme regiuni?
   Că, în feudalismul din care, vai, nu mai ieșim, erau cnezate, voievodate și altele asemenea.
 • -7 (23 voturi)    
  Seamana (Marţi, 2 aprilie 2013, 19:42)

  Adeodatus [utilizator]

  foarte mult cu dispunerea mitropoliilor Bisericii Ortodoxe. Numai ca ei le au de ceva vreme si iaca s-a gandit si statul ca asa e mai bine. Principiul vechi canonic presupunea ca organizarea bisericeasca sa urmeze celei data de organizarea eparhiilor imperiului. Acuma vad ca e cam invers. Oricum de multa vreme Biserica e cu un pas inainte...
 • +22 (26 voturi)    
  care costuri zero? (Marţi, 2 aprilie 2013, 19:52)

  ..13 [utilizator]

  de curand s-a spus ca avem mai multi angajati la stat decat pe vremea lui nea nicu, iar regionalizarea asta ne mai adauga ceva functionarasi...

  nu este prima dezbatere publica pe tema legate de regionalizare - prima a fost organizata la Timisoara in nov. 2012.
  • -8 (12 voturi)    
   e firesc (Marţi, 2 aprilie 2013, 22:41)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   pe vremea lui nea Nicu nu aveai nevoie de functionari pentru activitati specific capitaliste si, mai nou, europene! cate intreprinderi de stat erau in 89 si cate firme private sunt acum? cat avea de lucru Fiscul atunci si cat are acum? cate proprietati private erau atunci si cate sunt acum, care trebuie tinute in evidenta la detaliu pentru impozitare? d-apoi institutii pentru copii, handicapati, minoritati samd! e firesc sa fie mai multi bugetari, necazul e ca eficienta muncii lor nu este suficienta, din cauza organizarii proaste si a sefilor numiti politic.
   • +7 (7 voturi)    
    functionari publici (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:57)

    titburi [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    "eficienta muncii lor nu este suficienta, din cauza organizarii proaste si a sefilor numiti politic" = corect, adevarat, dar in vremea aceea nu era sistem electronic, calculatoare, etc in dotare, acum ar ajunge si jumatate din functionari, dar care sa stie si sa si lucreze !
  • +1 (1 vot)    
   costuri 0 (Miercuri, 3 aprilie 2013, 11:02)

   a-z [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Asa ceva nu exista si nu a existat daca ne uitam la regionlaizarea din Europa de Vest. Costuri reduse s-ar obtine daca aparatul central ar delega la acest nivel multe din decizii. Ii vedeti insa pe ministrii nostri renuntand la aparate pletorice de agentii si personal care sa le dea 'un cuvant' in consiliile de ministrii?

   In alta ordine de idei, cred ca identificarea populatiei cu regiunile (caci regionalizarea nu se face pentru geografie ci pentru oamnei) este foarte importanta si corijarea granitelor unor judete nu trebuie sa fie sacrosanta daca Ceausescu nu prea intelegea acest principiu (dar nici geografia!).

   Oltenii nu trebuie sa traisaca in regiunea Oltenia? dar banatenii, ardelenii sau moldovenii? Daca se pleaca de aici se vor construi firesc si celelate regiuniregiuni
 • -5 (19 voturi)    
  Bucuresti (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:01)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  nu inteleg de ce Bucuresti trebuie sa fie neaparat regiune separata si nu capitala regiunii Sud?
  • +10 (30 voturi)    
   iti explic eu (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:27)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui Stefan-cel-Mare

   Fiindca toata regiunea aia de sud nu valoareaza nici un sfert din cat valoreaza Bucurestiul.
   Bucurestiul, comparativ cu oricare oras din tara asta, este precum un elefant fata de un soricel.
   Bucurestiul este un ecosistem in sine, din punct de vedere economic, al polulatiei, cultural si tot ce mai vrei tu. Practic vorbind, ai putea compara Bucurestiul cu o mica tara!
   Regiunea de sud, sau oricare alta regiune, nu este decat o gluma patetica daca o compari cu Bucurestiul.
   Si ca sa nu isc discutii inutile, nu, nu sunt bucurestean. De fapt, locuiesc la multe sute de kilometri de Bucuresti. Dar am fost in mare parte din tara asta si am fost si in Bucuresti: e alta mancare de peste!
   • +14 (22 voturi)    
    Corect (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:52)

    mithrill [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    Cand s-o muta parlamentul si guvernul in alta parte se va schimba si aspectul regiunii bucuresti. pana atunci, toate sforile se trag la capitala, toate spagile se dau in aceleasi locuri. incepe sa se reinstaureze era nastase...
    • +11 (17 voturi)    
     sunteti invidiosi (Marţi, 2 aprilie 2013, 23:00)

     Crup [utilizator] i-a raspuns lui mithrill

     Pe bune? Parlamentul si guvernul face Bucurestiul ceea ce este?
     Dar raspunde-mi la cateva intrebari. De ce marile corporatii., in majoritatea lor, aleg Bucurstiul drept sediu pentru filiala din Romania? Bucurestiul pe de departe cele mai mari salarii din tara, si totusi prefera sa plateasca dublu un bucurestean! De ce o companie romaneasca, precum RCS&RDS, cand si-a deschis grupul de televiziuni Digi, a ales sediu in Bucuresti si nu in Oradea, de unde sunt ei de fapt? Patronul de la RCS&RDS e un cetatean roman de etnie maghiara, nu poate fi "acuzat" de dragoste fata de Bucuresti, si totusi a ales Bucurestiul.
     Categoric, faptul ca acolo e capitala tarii, ajuta. Dar nu mai mult de 5%!
     Repet, eu nu sunt bucurestean, de fapt sunt din Ardeal si ar trebui sa am atitudinea aia gaunoasa ca noooo, noi ardelenii suntem oameni seriosi si bucurestenii mitici, si bla bla bla. Dar atata m-am saturat de rahaturile astea!
     Daca noi ardelenii suntem mai destepti decat bucurestenii, de ce atunci bucurestenii sunt in fata noastra? Economic, cultural, tot ce vreti! E o intrebare simpla, de bun simt zic eu!
     • 0 (8 voturi)    
      pentru ca ne fura baaaa (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:17)

      doamnefereste [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      .
      • 0 (0 voturi)    
       Un nebucureștean (Miercuri, 3 aprilie 2013, 22:09)

       Non.e [utilizator] i-a raspuns lui doamnefereste

       De parcă toți hoții din Ardeal sau Moldova au plecat la București. Și au rămas în cele două provincii numai numai oameni cinstiți și corecți care nici usturoi nu mănâncă și nici gura nu le pute.
       Sau poate că, dacă fură cineva în Ardeal, or fi ungurii iar ,în Moldova, fură numai rușii și maghiarii.
       Adevărul e că Bucureștiul,cum e el, cu mitici și mititei, mic paris ori oraș balcanic produce și vinde mai mult decât o jumătate de Românie.
       Poate că și muncește mai mult.
     • 0 (6 voturi)    
      Info (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:49)

      Daniel Manaila [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      Bucurestiul este o capitala atipica. Sau tipica pentru o tara bananiera fost comunista din estul Europei. Alte capitale din lumea civilizata exceleaza doar prin turism si statut de capitala. CA si exemplul Berlin. Acolo salariile sunt mai mici la la Muenchen sau Stuttgart, si landul este unul sarac. Bucurestiul este doar o bula de aer. Toti banii merg acolo. Si nu as exagera cu super dezvoltarea economica, culturala sau alte chestii. Ca si capitala este cea mai slaba din Europa cel putin la nivel turistic. Si este si normal ca marile firme sa-si faca sediile intr-o capitala. Face parte din joc.
     • 0 (0 voturi)    
      invidia ne duce la a privi mai atent ... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 12:25)

      rab [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      ... faptul ca toti banii din tara se duc in Bucuresti, si de acolo se intorc catre fiecare judet. Cati bani se intorc ... asta ramane de vazut, functie de Pile Cunostinte Relatii (PCR-ul lui Nea Marin :)) )
      din cauza asta s-a inregistrat o dezvoltare atat de mare a capitalei, a avut baza financiara a tarii si avantajul de a fi capitala.
      cat despre seriozitate ... un ardelean de-al tau iti spune ca ar trebui sa te mai intrebi inca o data asupra ei.
     • 0 (0 voturi)    
      ti-oi zice eu (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:25)

      coor [utilizator] i-a raspuns lui Crup

      care sunt asisderea ardelean ! bucuresteni suntem noi toti , iar bucurestiul e un fel de america care absoarbe spuma ! te-ai prins ?!
   • 0 (24 voturi)    
    de pește împuțit (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:25)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Crup

    Totul se bazează pe centralizarea excesivă care suge bani din tot restul țării. Acum vreo zece ani o firmă franceză de prelucrare a lemnului ce activa în Vestul României plătea regește un cuplu de medici (!) rezidenți în București. Ăia doi cîștigau cît vreo zece muncitori din fabrica mamă. De ce ? Fiindcă prin ei mai picau niscai contracte grase cu statul (spre exemplu traverse de cale ferată). A se citi prin șpăgi date cui are puterea de decizie, persoane ÎNTOTDEAUNA aflate „la centru”. Multiplicați povestea de 10.000 de ori și veți afla ce soi de „valori” produce Bucureștiul. În materie de cultură, hm ! Există cîțiva indivizi dar restul... precum muștele la... În fond TOATE jegurile mass-media la capitală șed.
    • +7 (23 voturi)    
     aiurea! (Marţi, 2 aprilie 2013, 22:53)

     Crup [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

     Hai sa fim seriosi! Bucurestiul e ceea ce este datorita faptului ca e centru, si "suge" din valorile nationale si bla bla bla. Hai mai sa fim o secunda realisti! Bucurestiul este cel mai mare si cel mai puternic oras din Romania in principal datorita bucurestenilor. Nu-i iubesc in mod special, dar asa m-am saturat sa atitudinea asta gaunoasa de provincial (si eu sunt "provioncial"), cum ca Bucurestiul este ceea ce este ca Romania l-a adus acolo si ca bucurestenii sunt niste "mitici" puturosi, hoti si profitori. Nu-i deloc asa, hai s-o lasam balta ca suntem penibili!
 • +19 (33 voturi)    
  o prostie istorica (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:09)

  Crup [utilizator]

  Cu cat citesc mai mult despre regionalizare, cu atat sunt mai socat. Motivele invocate sunt hilare. Ne regionalizam tara ca sa atragem mai multe fonduri europene, cica. Mai oameni buni, in domeniul fondurilor europene, regionalizarea exista demult. Agentiile care se ocupa cu aceste fonduri sunt oricum regionalizate! Si NU cu sediul la Bucuresti, ci fiecare regiune cu sediul ei. Iar rezultatele se stiu.
  Pe urma citesc aici siderat ca prin regionalizare reducem decalajele dintre regiuni. Dumnezeule, mai mare tampenie n-am auzit! Pai daca separam Bucurestiul (extrem de bogat la standarde romanesti) si lasam Ialomita, Calarasi, Teleorman, etc. sa fie "autonome", pai mor oamenii de foame acolo! La propriu! Cat sunt de inapoiati fata de Bucuresti, Timisoara sau alte centre. Si asta nu e decat un exemplu, mai sunt destule.
  Pe urma regionalizarea inseamna centralizare extrema! Fiecare centru de regiune va cunoaste o explozie de dezvoltare, strict in detrimentul celorlalte orase importante din regiune. A se vedea cazul Poloniei, elocvent! Cititi, informati-va!
  Apoi mai este aspectul national. Secole de-a randul au murit sute de mii de oameni ca sa facem Romania actuala. Si acum noi o faramitam, de buna voie si nesiliti de nimeni? Pai mai, unul din Timisoara, unde mandria locala este enorma si in parte neintemeiata (dau un exemplu), va dispretui din suflet unul din Calarasi, Botosani sau Teleorman, desi toti sunt romani! Asta este un pas perfect catre dezmembrarea tarii.
  Si mai e ceva. Regionalizare inseamna centralizare excesiva. Se iau din puterile de la Bucuresti (deci Bucur. va fi oarecum mai mult simbolic), dar se iau si din puterile judetene (care oricum nu-s foarte mari). Vor rezulta regiuni care nu vor depinde aproape deloc nici de Bucuresti, nici de judet! Si cum noi suntem inclinati spre coruptie, vor fi niste regiuni extrem de corupte, fiind cumva independente.
  Nu este regionalizare, este FEUDALIZARE!
  Chiar ne-am tampit de tot?
  • +8 (16 voturi)    
   Ce nume e asta CENTRU! (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:16)

   popestii [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Sau sud sau vest sau sud-est. De ce nu se imparte domne pe Transilvania, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia, Drobrogea, Moldova etc. Asta mi se pare aberatie stalinista, sa nu ramana urma de trecut. un mare C....!
  • +9 (13 voturi)    
   aici este hiba (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:29)

   aresul [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   actuala harta administrativa nu permite fragmnentarea tarii. Nu stiu daca intentiile Inaltei Porti Europene de a fragmenta Romania sunt premeditate, insa, cu siguranta acest lucru se va intampla daca se va pune in practica actuala formula de organizare administrativa, indiferent de denumirile acordate.
   Ca orice alt lucru, fenomenul Globalizarii isi are opusul: Regionalizarea. Daca nu suntem atenti, ramanem cu praful de pe toba.
   In fine, oricum, s-a ales praful de tara asta...
  • +6 (12 voturi)    
   divide et impera (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:52)

   Saturn [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   @Crup: Multe adevaruri formulezi mai sus. Cred ca mai nou nu se mai cheama feudalizare, ci federalizare :)
   Entitatile (administrativ-teritoriale) mai mici si mai sarace pot fi mai usor... conduse.
   Indiferent cine se afla in spate, principiul este acelasi si foarte vechi: Divide et impera.
  • +6 (8 voturi)    
   intradevar..... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 8:11)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ....regionalizare = feudalizare = dezmembrare teritoriala si disparitia statului unitar = tradare.
   Intrebatii pe adeptii regionalizarii, de ce nu doresc restrangerea numarului de judete la opt? De ce trebuiesc pastrati baronii locali cu toate gastile lor si pe deasupra sa se infinteze inca opt superbaroni, fiecare cu supergastile lor ?
   Ni se arunca praf in ochi cu "fonduri europene" dar de fapt se vrea o impartire gen Yugoslavia, prin metode pasnice.
   Dupa dezmembrare (regionalizare), vom fi mult mai usor de asimilat de catre vecini, care cu o populatie de aprox. 9 milioane, vor fi mult mai numerosi decat oricare dintre peticele (regiunile) fostei romanii care vor avea in medie cate 2,3 milioane de locuitori, saraciti si invrajbiti intre ei tocmai de catre politicienii "liber alesi".
   Regionalizarea este punctul de cotitura pe drumul fara de intoarcere al dezmembrarii tarii si daca vom fi de acord, vom disparea ca natiune.
   Cine nu crede, sa priveasca ce s-a intamplat si ce se intampla in Basarabia, Bucovina de Nord, Herta si Cadrilater.
  • +2 (2 voturi)    
   Corect Crup! (Miercuri, 3 aprilie 2013, 13:12)

   Cheie primara [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Din pacate la TV vorbeste mustaciosul de Dragnea iar nu tu. Cetatenii, care pot fi votanti, il vad si-l aud pe el iar nu pe tine. Si el ori e prost ori e prost. Hot si marsav e oricum.
   Si ce-i mai rau e ca si acolitii lor sunt poftiti de televiziuni sa-si exprime parerea in sprijinul ideilor lui. Din cate vad astia sunt parlamentari, academicieni si profi la Universitatea de stat din Bucuresti.
 • +5 (13 voturi)    
  regionalizare =prosperitate economica?! [1] (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:25)

  estephan [utilizator]

  Motivul regionalizarii este dictat de interesele "globalizarii". Natiunea reprezinta forma cea mai puternica si stabila a unei comunitati si de aceea intra in conflict direct cu scopul acestei nestapanite si obscure "globalizari".

  Interesul "globalizarii" nu este unirea si bunastarea oamenilor ci distrugerea statelor natiuni pe principiul "Divide et Impera". Resursele unei natiuni pot fi mai bine exploatate de catre "globalistii" in momentul in care statele natiuni nu mai exista. Spre deosebire de un stat natiune, grupurile mici de oameni, regiunile si subregiunile, nu au puterea necesara pentru a-si proteja interesele in fata presiunilor economice si politice "internationale".

  Pentru a controla resursele statelor nationale este nevoie de slabirea statului centralizat. Descentralizarea necontrolata, impartirea pe regiuni si subregiuni este doar un pas spre divizarea unei natiuni. Divizare care este premergatoare pierderii complete a controlui politic si economic asupra propriilor interese si resurse. 

  Regionalizarea administrativ-teritoriala si economica, impartirea pe regiuni si subregiuni este o eroare strategica, este un pas spre pierderea identitatii nationale, spre divizare. Acestea vor duce la subdezvoltarea economica a comunitatii divizate si in final, la diminuarea sanselor de prosperitate individuala. De fapt, cu cat globalizarea devine mai puternica, cu atat mai mult o natiune unita si independenta reprezinta o forma de protejare a interesului fiecarui individ. 
  Chiar si in varianta federalizarii, puterea Germaniei este data de unitatea federatiei, pe cand in Spania, lipsa unitatii ii accentueaza si mai mult slabiciunile.

  O natiune libera are drumul deschis spre prosperitate. Conditia este ca indivizii sa aiba libertate de exprimare a propriilor aspiratii intr-un spatiu comun, delimitat de reguli si de legi echitabile. Libertate de exprimare individuala concomitent cu controlul coruptiei - aceasta este singura modalitate de a asigura cresterea nive
 • +4 (8 voturi)    
  regionalizare= prosperitate economica?! [2] (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:27)

  estephan [utilizator]

  O natiune libera are drumul deschis spre prosperitate. Conditia este ca indivizii sa aiba libertate de exprimare a propriilor aspiratii intr-un spatiu comun, delimitat de reguli si de legi echitabile. Libertate de exprimare individuala concomitent cu controlul coruptiei - aceasta este singura modalitate de a asigura cresterea nivelului de trai al fiecarui individ care face parte dintr-o natiune. O natiune libera si unita, cu cat este mai mare, cu atat este mai puternica. Cu cat este mai puternica, cu atat mai mult isi va putea proteja interesele si resursele economice necesare fiecarui individ in parte. Fara resurse si fara identitate, indivizii ajung sa fie doar o masa usor de manipulat, de controlat.

  Pentru a obtine prosperitate pentru toti oameni, solutia NU este divizarea natiunilor in grupuri lipsite de putere si indivizi fara identitate. Prin divizarea natiunilor castiga doar un grup foarte restrans (si obscur) de persoane. Nu americanii, nu nemtii, nu spaniolii, nu romanii, nu rusii, scotienii sau evreii. Doar "Globalistii". Capitalisti sau nu, international-comunisti sau nu, cu nationalitate definita sau nu, cu identitatii notorii sau cu o prezenta socant de discreta.

  Exista doi dusmani ai intereselor unei natiuni: coruptia, in interior - si "globalistii", din exterior. 

  In concluzie, daca o natiune nu isi poate folosi resursele pentru a obtine o crestere justa a nivelului de trai pentru toti membri ei, solutia nu este divizarea natiunii ci din contra, unirea intregii natiuni intr-o lupta reala impotriva coruptiei din interior si a manipularilor perfide din exterior. 

  Sa nu uiam ca atunci cand a avut o conducere alcatuita din patrioti, Romania a prosperat.
  Doriti sa avem o tara frumoasa, prospera si respectata? Atunci, sa nu-i mai lasam pe politicieni sa-i protejeze pe corupti ! Sa iesim in strada (fermieri, intelectuali, muncitori, tineri, adulti, copii) la mitinguri si demonstratii "non-politice" si "non-economice". Sa protestam, masiv, in str
 • +9 (11 voturi)    
  regionalizare=prosperitate economica?! [3] (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:28)

  estephan [utilizator]

  Sa nu uiam ca atunci cand a avut o conducere alcatuita din patrioti, Romania a prosperat.
  Doriti sa avem o tara frumoasa, prospera si respectata? Atunci, sa nu-i mai lasam pe politicieni sa-i protejeze pe corupti ! Sa iesim in strada (fermieri, intelectuali, muncitori, tineri, adulti, copii) la mitinguri si demonstratii "non-politice" si "non-economice". Sa protestam, masiv, in strada, impotriva coruptiei! Impotriva politicienilor care ii apara pe corupti!

  Trebuie sa invatam sa iesim in strada. Nu pentru a tipa, nu pentru a da cu bata. Ci pentru a le spune celorlalti ca existam si gandim.
  Sa protestam asadar impotriva coruptiei, a divizarii natiunii si a pierderii libertatii fiecaruia dintre noi.
 • -2 (6 voturi)    
  Regionalizarea -i comandata !!! (Marţi, 2 aprilie 2013, 22:07)

  andreesanu [utilizator]

  Credeam ca a fost inteles si acest semnal al UE !!!
  Devide et impera,apoi cumperi cite o coada de topor pentru ce urmeaza si incepi sa demolezi structura statului.
  Daca la intrarea in UE ne-am FRIPT se pare ca n-am invatat nimic si continuam sa facem jocul altora in sistemul biciul or bomboana,faceti ce va spune UE aveti fonduri,nu faceti ce va cere se taie finantarea,se incep manevre subterane.
  Ca nu suntem in stare sa guvernam o tara cu oameni prosti pe care i-am ales dupa cum se vede si atunci mutam rahatul la toti il centrifugam sau il aruncam in ventilator !!!.Nu putem gestiona o economie nationala o tocam pina incepe sa semene cu afacerea de familie pe care am invatat-o,asa nu mai sare in ochii ,iar dupa o turma de iepuri n-ai cum sa fugi ,prinzi unul ,doi ,dar scapa turma si asta poate fi una din cauze.
 • +7 (11 voturi)    
  Reginalizarea Coruptiei ! distrugerea Romaniei ! (Miercuri, 3 aprilie 2013, 1:11)

  TzaranuRoman [utilizator]

  daca Romania era o tara europeana, poate mai intelegeam, dar asa ce sa regionalizam ?
  Coruptia, Baronismul local ? Infratirea politico-politisto-infractoriceasca ?
  Trai nineaca pe baronii si mafiile "regionalizate" !
  • 0 (0 voturi)    
   Lupta impotriva corptiei. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:52)

   omvesel [utilizator] i-a raspuns lui TzaranuRoman

   Putem si noi sa facem o propunere la modificarea CONSTITUTIEI? ce spuneti/ o poate trimite cineva acolo unde trebuie sa ajunga,la guvernul romaniei? Urmeaza propunerea;

   Pentru orce persoana care doreste sa acceada intr-o fuctie publica,sa dea o declaratie pe propria raspundere- NOTARIALA-care sa fie sustinuta (tot in scris)de familie;(parinti,copii-dupa caz-frati si surori(care au peste 18 ani) declaratie ca pe timpul mandatului NU va aduce prejudicii statului ori altei persoane fizice sau juridice. 2. In cazul cand acest lucru se intampla si persoana in cauza este invinuita,cercetata,judecata si condamnata definitiv,pedeapsa sa fie data de maximul admis de legea penala,(cu executare). In plus ;sa i se confiste averea care a dobandito ILICIT, lui ,dar si a celor care l-au girat-moral in scris (pe propria raspundere)la Notariat.Cand ma refer la fuctie publica,inseamna de la un consilier la o primarie comunala,pana la presedintele Romaniei,inclusiv guvern, si institutiile aferente( deci toti cei ce sunt platiti din bani publici)
 • +6 (10 voturi)    
  Tinutul Secuiesc se mareste? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 1:45)

  V.R. [utilizator]

  Ce ne facem, adaugam scaunele Brassó, Nagyszeben si Gyulafehervár la restul Tinutului Secuiesc? E clar ca in regiunea Centru, alegatorii disciplinati minoritari numeric vor avea totusi majoritatea politica; este inevitabil. Cand in HR si CV prezenta la urne este de 50% iar in judetele romanesti 20% si fragmentata pe partide, apare o problema. Cred ca este oportun ca romanii din aceste judete sa isi decida singuri soarta, fara sa fie afectati de repercusiunile neasteptate ale trasarii unor linii arbitrare pe harta.
 • 0 (8 voturi)    
  Pro (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:14)

  doamnefereste [utilizator]

  regionalizare! ar fi cam timpul sa se dezvolte si restul romaniei...toti banii care se "produc" mai intai ajung la bucuresti unde gunoaiele fac imparteala intre ei si trimit niste maruntis inapoi, regionalizarea cred ca ar rezolva aceasta problema veche de 24 de ani...
 • +7 (7 voturi)    
  Constituție (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:22)

  Tzipar [utilizator]

  Nu prea văd cine va vota viitoarea constituție. Să nu mai piardă timpul cu regionalizarea sau viitoarea constituție. Nu cred într-o prezență la vot mai mare de 20%.
  • +1 (1 vot)    
   pro constitutie noua si dreapta. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:53)

   omvesel [utilizator] i-a raspuns lui Tzipar

   Putem si noi sa facem o propunere la modificarea CONSTITUTIEI? ce spuneti/ o poate trimite cineva acolo unde trebuie sa ajunga,la guvernul romaniei? Urmeaza propunerea;

   Pentru orce persoana care doreste sa acceada intr-o fuctie publica,sa dea o declaratie pe propria raspundere- NOTARIALA-care sa fie sustinuta (tot in scris)de familie;(parinti,copii-dupa caz-frati si surori(care au peste 18 ani) declaratie ca pe timpul mandatului NU va aduce prejudicii statului ori altei persoane fizice sau juridice. 2. In cazul cand acest lucru se intampla si persoana in cauza este invinuita,cercetata,judecata si condamnata definitiv,pedeapsa sa fie data de maximul admis de legea penala,(cu executare). In plus ;sa i se confiste averea care a dobandito ILICIT, lui ,dar si a celor care l-au girat-moral in scris (pe propria raspundere)la Notariat.Cand ma refer la fuctie publica,inseamna de la un consilier la o primarie comunala,pana la presedintele Romaniei,inclusiv guvern, si institutiile aferente( deci toti cei ce sunt platiti din bani publici)
 • +3 (3 voturi)    
  centru ? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:42)

  tecumseh [utilizator]

  regiunea centru n-are nicun sens, ar trebui ca fiecare judet din centru sa se alipeasca regiunii celei mai apropiate, adica: alba la vest, sibiu la sud-vest, brasov la sud, covasna la sud-est, harghita la nord-est, mures la nord-vest.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2013, 10:31)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  divide et impera!.... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 13:50)

  luci30 [utilizator]

  ministrul maghiar Marthony si-a exprimat deja parerea vis-a-vis de regiunile predominant maghiare de care statul(maghiar) trebuie sa se preocupe.Aluzie mai mult decit transparenta!
  La modul cum se proiecteaza regionalizarea si Constitutia ROvom fii slugi in propia tara,nu numai in Europa.
  • -3 (3 voturi)    
   Mentalitate romaneasca (Miercuri, 3 aprilie 2013, 17:23)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui luci30

   Mai bine slugi la alti romani alde Iliescu, Voiculescu, sau cu voia dv., Elena Udrea. Doamne fereste sa fiti slugi la magyari sau nemti, de la care poate chiar puteti invata cate ceva.
   • 0 (0 voturi)    
    re V.R. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 23:22)

    luci30 [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    sa inteleg ca va plac mai mult coruptia,prostia,lipsa de demnitate,circoteca parlamentara,fraudele electorale,materiale,nerespectarea legilor.....
   • +1 (1 vot)    
    re V.R. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 23:22)

    luci30 [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    sa inteleg ca va plac mai mult coruptia,prostia,lipsa de demnitate,circoteca parlamentara,fraudele electorale,materiale,nerespectarea legilor.....
 • 0 (2 voturi)    
  Asta este... (Miercuri, 3 aprilie 2013, 15:46)

  Maresal [utilizator]

  ...primul pas spre sfaramitarea Tarii. Votati in continuare pdl si psd...
  • -3 (3 voturi)    
   Ar fi bine (Miercuri, 3 aprilie 2013, 17:26)

   V.R. [utilizator] i-a raspuns lui Maresal

   Faramitarea Romaniei ar fi excelenta, asta inseamna putere centrala scazuta de la Bucuresti si diminuarea rolului birocraticului Stat Roman in tot ceea ce misca. Faramitarea tarii inseamna taxe mai mici si servicii sociale mult mai eficiente.
   • +2 (2 voturi)    
    esti ori naiv ori un cinic manipulator! [1] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:55)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    "Globalisti" au divizat Yugoslavia in bucatele mici, au divizat Cehoslovacia, vor sa divida Spania, Marea Britanie, etc. Sa nu uitam de Federatia Rusia si China. Si oricate alte tari s-ar mai putea. Cu cat mai mici diviziunile, cu atat mai bine. Credeti ca o Catalonie independenta va mai avea puterea politica si economica pe care a avut-o si pe care o poate avea o Spanie mare, unita? Cand oamenii vor fi divizati in grupulete, traind in regiuni si subregiuni faramitate - politica si economia vor fi in totalitate controlate de "globalisti". Credeti ca oamenii vor trai mai bine? Credeti ca vor fi mai liberi , mai puternici?

    Chinezii sunt saraci insa China este puternica. Incet incet nivelul de trai al chinezilor se ridica, pentru ca interesele lor economice sunt mai bine protejate de catre o China independenta, mare si unita. O China faramitata in subregiuni si statulete divizate va inseamna un dezastru pentru chinezul de rand. Vor profita doar "globalisti".

    Astazi China lupta pentru delimitarea spatiului sau maritim. SUA, Japonia sunt obligate sa ia in seama pretentiile (indreptatite sau nu) ale Chinei. Daca China ar fi divizata, credeti ca vreunul dintre micutele state intependente, care s-ar forma in locul Chinei, ar avea vreo importanta in arena politica si economica mondiala?

    O analiza asemanatoare se poate face pentru oricare alta tara, Yugoslavia, Scotia, Catalonia, etc.

    Daca Catalonia ar avea astazi o problema de delimitare a spatiului maritim, ce credeti, in care varianta ar avea mai multe sanse de protejare a intereselor sale economice: in cadrul unei Spanii mari, unite sau ca un stat catalon mic, independent? La fel si pentru Scotia - in ce varianta interesele economice ale scotienilor pot fi mai bine protejate: in cadrul Regatului Unit, sau in varianta unei Scotii independente de 5 mil locuitori?
   • 0 (0 voturi)    
    esti naiv ori cinic manipulator[2] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:57)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Astazi economia Braziliei si Indiei reprezinta unul dintre motoarele economice importante la nivel mondial. Daca India, Brazilia s-ar sparge in state independente, care dintre aceste micute state s-ar putea oare ridica la nivelul pe care il ocupa astazi India si Brazilia in regiune si in lume?
    Sau, in loc de Statele Unite ale Americi pe care le cunoastem astazi sa ne imaginam 30-50 de state independente si separate. Ar putea vreunul dintre aceste state sa ajunga pe locul 1 mondial din punct de vedere stiintific, economic, politic, militar?

    Intr-o lume a globalizarii, doar prostii se separa.
    Germanii s-au unit - trecand peste sacrificiile financiare uriase ale unificarii, costuri platite de germanii din west - pentru a forma o tara de 80 de mil de nemti. Si asta in ciuda faptului ca germanii nu au o limba perfect unitara. Persoane din regiuni diferite ale Germaniei pot avea probleme in a se intelege din cauza diferentelor lingvistice. Cu toate acestea ei toti raman impreuna. Si de aici, puterea globala a Germaniei…

    Influenta Germaniei vine din organizare, libertate, legi juste - insa si din unitatea si numarul cetatenilor ei. De exemplu, in Consiliul Uninii Europene, numărul voturilor atribuite fiecărui stat membru reflectă mărimea populaţiei acestuia. Germania, Franţa, Italia şi Regatul Unit dispun fiecare de cate 29 de voturi, Spania si Polonia de cate 27. Romania dipune de 14 voturi in timp ce Bulgaria dispune doar 10 voturi. O Catalonie independenta, cu 7.5 mil locuitori, va dispune, ca si Bulgaria, de numai 10 voturi cu care poate influenta deciiile in favoarea ei. Concluzia este simpla: indiferent de cum va va fi organizata lumea/Europa, unitatea unei natiuni si numarul membrilor ei va reprezenta un avantaj extrem de important.

    Astazi Germania celor 80 mil de nemti conduc politic si economic Europa. Indiferent cum va arata Europa de maine un lucru este sigur: va fi dupa placul si interesul Germaniei. Nemtii (atat cei din estul Germaniei ...[continuare]
   • 0 (0 voturi)    
    esti un naiv ori un cinic manipulator [3] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 19:59)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Astazi Germania celor 80 mil de nemti conduc politic si economic Europa. Indiferent cum va arata Europa de maine un lucru este sigur: va fi dupa placul si interesul Germaniei. Nemtii (atat cei din estul Germaniei -beneficiarii fondurilor reunificarii, cat si cei din west - care au platit costurile reunificarii) vor avea, impreuna, cel mai mult de castigat in fata celorlalti europeni. Influenta Germaniei celor 80 mil este indiscutabila - atat in Europa cat si pe plan mondial.
    Acum , in loc de aceasta Germanie unita, imaginativa 16 state-landuri separate si independente... Credeti ca nemtii ar mai face regulile in Europa?

    Istoria Germaniei, a Europei, ne arata diferenta intre unire si divizare.
    Cat timp statele germane au fost divizate, "ceilalti" - Franta, Spania, Regatul Unit - au fost centre puternice de influenta politica in Europa si in lume. Astazi toti nemtii traiesc intr-o Germanie unita care devine tot mai puternica. In acest timp, regiuni din Spania si din Regatul Unit discuta tot mai hotarat despre independenta si diviziune.
    Astazi populatiile din landurile Germaniei privesc la lucrurile pe care le au in comun. Spaniolii si catalanii, scotienii si englezii, privesc la lucrurile care ii fac diferiti.

    Un alt exemplu este cel al Yugoslaviei. In orice situatie politica si economica internationala in care ar fi fost implicata, pozitia unei Yugoslavii unite ar fi fost greu de ignorat. Credeti ca astazi intereseaza pe cineva intr-un mod serios care sunt interesele Muntenegrului ori ale Serbiei, Sloveniei, Croatiei, Bosniei, Macedoniei? Multi nici nu stiu ca exista in lume o natiune de muntenegreni sau de kosovari. Credeti ca se poate vorbi de interesele lor economice in Europa?

    Yugoslavii au fost faramitati pentru ca impreuna erau puternici. Pentru a reusi sa-i separe, au fost manipulate populatiile nationale ale statelor Yugoslave, accentundu-se diferentele de limba, istorie si cultura dintre ele. Yugoslavia avea una dintre cele mai ...[continuare]
   • 0 (0 voturi)    
    esti un naiv ori un cinic manipulator[4] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:01)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Yugoslavia avea una dintre cele mai bune economii din Europa de Est. Cum este astazi economia Croatiei sau a Bosniei? Traiesc astazi croatii sau bosniacii mai bine? Isi pot ei astazi proteja mai bine, pe plan european si mondial, interesele economice?

    Statele de "tip federal" (Spania, Yugoslavia, Regatul Unit, Belgia, etc) sunt mai usor de faramitat fiind mai usor de accentuat diferentele dintre populatii. In alte state, in Italia de exemplu, manipularea populatiilor capata alte forme: se pune accent nu pe diferentele lingvistice ci pe diferentele economice dintre nord si sud.

    Populatia din nordul Italiei este manipulata, sugerandu-i-se ca ar trai mai bine daca nu ar mai sustine economic sudul Italiei. Insa bunastarea vine din putere si influenta politica si economica, iar acestea vin din unitate nu din divizare. Atunci cand vorbim de atractivitate econommica, de investitii intr-o regiune, numarul populatiei regiunii respectiva joaca un rol foarte important. Pentru un agent economic una este sa investeasca intr-o regiune "autoguvernabila", separata lingvistic si cultural - formata din 7 mil locuitori - si alta este sa investeasca in aceeasi regiune dar, care face parte dintr-o zona unitara, larga, cu 20, 40 sau chiar 80 mil de locuitori.
    "Cele mai multe compani intra pe o piata cu scopul de a oferii servicii acelei piete. Romania este o piata de cam 20 mil de oameni deci o dimensiune buna pentru investitii destul de mari" (declaratia din 2012 a lui Eric Stewart - preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român)

    ...[continuare]
   • 0 (0 voturi)    
    esti un naiv ori un cinic manipulator [5] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:03)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    Faptul ca o regiune mai dezvoltata, contribuie mai mult la un buget comun necesar pentru dezvoltarea economica a unei zone unitare are, in timp, efecte pozitive asupra regiunii contributoare. O crestere a nivelului de trai si a economiei in sudul Italiei, atrage o crestere economica si mai puternica in nord. Dezvolatrea economica a Italiei in intregul ei are efecte benefice asupra tuturor italienilor, ceea ce inseamna cresterea prosperitatii tuturor, atat in sud cat si in nord.

    Aceleasi lucruri se intampla in SUA, Germania, Brazilia, India, Uniunea Europeana, Japonia, etc. Landuri diferite contribuie in mod diferit la bugetul comun. Mai mult chiar, in cadrul aceluiasi land, subregiune, judet si chiar in cadrul aceluiasi oras/sat contributia indivizilor la bugetul comun este diferita. Pe de alta parte, impartirea resurselor nu se face proportional cu contributia la bbugetul comun ci dupa criterii ecomice, strategice sau de solidaritate, regula valabila chiar si in cadrul aceluiasi land/judet/oras/familie. Asa functioneaza sistemul economic in orice stat, uniune, federatie, in orice unitate social-economica umana. Regiuni diferite contribuie in mod diferit la bugetul comun. Insa influenta politica si economica obtinuta de catre o comunitate larga, unitara, este mai mare decat aceea a unor zone faramitate, independente. In final, castigul este al tuturor. Problemele si nemultumirile apar doar atunci cand unii contribuie la bugetul comunitar in timp ce altii jefuiesc acest buget, adica atunci cand resursele comune sunt folosite in interes individual, obscur in loc sa fie folosite pentru dezvolare economica a comunitatii respective.

    ...[continuare]
   • 0 (0 voturi)    
    esti ori naiv ori un cinic manipulator [6] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:06)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    In cazul statelor nationale, asadar, manipularea populatiei devine extrem de perfida pentru ca, in ciuda apartentei la o limba, istorie si o cultura comuna, trebuie distrus sentimentul de unitate. Cu un cinism incredibil este stimulat sentimentul de diferentiere, uneori chiar de ura reciproca, intre indivizi identici din diferite regiuni. Sub influenta intereselor obscure, nu mai conteaza ca avem aceiasi bunici, uneori chiar aceiasi parinti, atata timp cat eu locuiesc aici, iar el locuieste dincolo, ajungem sa gandim ca suntem diferiti. Divide et impera! Divide-i mai intai pentru ca apoi sa-i poti controla cu usurinta.

    Exista o alta mare, parsiva manipulare. Ni se spune ca in cadrul proiectului european, al unei Europe unite, identitatea nationala, patriotismul nu isi au locul. De fapt, cele două laturi, o uniune federală şi o identiate naţională/patriotisimul, pot coexista. Limba, tradiţiile, cultura trebuie păstrate şi cultivate. Nu trebuie sa acceptam eliminarea identitatii nationale chiar daca vorbim de o Europa unita, federala sau nu. Atunci cand isi pierd identitatea proprie, comunitatile devin o masa de indivizi diluata, usor de controlat.

    Intr-o lume a globalizarii, unitatea nationala/patriotismul reprezinta - si va reprezenta - un avantaj politic si economic determinant. In plus identitatea nationala, limba, traditiile, cultura, sunt solutie impotriva diluarii fiintei, impotriva disparitiei in neantul globalizarii.

    O natiune libera are drumul deschis spre prosperitate. Conditia este ca indivizii sa aiba libertate de exprimare a propriilor aspiratii intr-un spatiu comun, delimitat de reguli si de legi echitabile. Libertate de exprimare individuala concomitent cu controlul coruptiei - aceasta este singura modalitate de a asigura cresterea nivelului de trai al fiecarui individ care face parte dintr-o natiune. ...[continuare]
   • 0 (0 voturi)    
    esti un naiv ori un cinic manipulator [7] (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:07)

    estephan [utilizator] i-a raspuns lui V.R.

    O natiune libera si unita, cu cat este mai mare, cu atat este mai puternica. Cu cat este mai puternica, cu atat mai mult isi va putea proteja interesele si resursele economice necesare fiecarui individ in parte. Fara resurse si fara identitate, indivizii ajung sa fie doar o masa usor de manipulat, de controlat.

    Pentru a obtine prosperitate pentru toti oameni, solutia NU este divizarea natiunilor in grupuri lipsite de putere si indivizi fara identitate. Prin divizarea natiunilor castiga doar un grup foarte restrans (si obscur) de persoane. Nu americanii, nu nemtii, nu spaniolii, nu romanii, nu rusii, scotienii sau evreii. Doar "Globalistii". Capitalisti sau nu, international-comunisti sau nu, cu nationalitate definita sau nu, cu identitatii notorii sau cu o prezenta socant de discreta.

    Exista doi dusmani ai intereselor unei natiuni: coruptia, in interior - si "globalistii", din exterior. 

    In concluzie, daca o natiune nu isi poate folosi resursele pentru a obtine o crestere justa a nivelului de trai pentru toti membri ei, solutia nu este divizarea natiunii ci din contra, unirea intregii natiuni intr-o lupta reala impotriva coruptiei din interior si a manipularilor perfide din exterior. 

    Sa nu uiam ca atunci cand a avut o conducere alcatuita din patrioti, Romania a prosperat.
    Doriti sa avem o tara frumoasa, prospera si respectata? Atunci, sa nu-i mai lasam pe politicieni sa-i protejeze pe corupti ! Sa iesim in strada (fermieri, intelectuali, muncitori, tineri, adulti, copii) la mitinguri si demonstratii "non-politice" si "non-economice". Sa protestam, masiv, in strada, impotriva coruptiei! Impotriva politicienilor care ii apara pe corupti!

    Trebuie sa invatam sa iesim in strada. Nu pentru a tipa, nu pentru a da cu bata. Ci pentru a le spune celorlalti ca existam si gandim.
    Sa protestam asadar impotriva coruptiei, a divizarii natiunii si a pierderii libertatii fiecaruia dintre noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by