Cum au inceput protestele studentilor de la Universitatea Babes-Bolyai si ce vor acestia

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 2 aprilie 2013, 11:36 Actualitate | Esenţial


Proteste la UBB
Foto: Captura CityNews.ro
"Revendica-ti Universitatea!". Cu acest mesaj aproximativ 30 de tineri, studenti si absolventi ai Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, au ocupat pe 26 martie o sala de curs cerand ca UBB sa devina "un spatiu liber pentru dezbateri". Incepand de atunci, in fiecare zi studenti, fosti studenti si cadre didactice se aduna la universitate pentru a dezbate "problemele educatiei". Intre timp, o miscare similara a inceput si la Bucuresti, la Facultatea de Istorie, unde mai multi studenti s-au solidarizat cu colegii lor din Cluj. Protestele de la UBB au inceput la cinci zile dupa ce conducerea universitatii a interzis accesul la o proiectie de film urmata de dezbateri, organizata de "Tinerii Maniosi" in cadrul universitatii, cu aprobarea acesteia. 

Pe 21 martie, un doctorand al Facultatii de Filosofie a solicitat si primit de la decanat aprobarea organizarii unei proiectii de film documentar in cadrul unei sali din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai. Aici urma ca de la ora 20:00 si pana la ora 22:00 studentii sa vizioneze filmul "Blokada" dupa care sa dezbata temele centrale ale documentarului, scrie Mihai Gotiu pe Vox Publica. Potrivit acestuia, proiectia documentarului si discutiile libere ulterioare faceau parte dintr-un proiect initiat de "Tinerii Maniosi", care au mai organizat astfel de proiectii in spatii ale UBB.

Pe 21 martie portarii Universitatii le-au interzis, insa, accesul in cladire persoanelor care nu aveau carnet de student la facultatile care au ore in Corpul Central, acolo unde avea loc proiectia documentarului, sustine Gotiu.

Universitatea Babes-Bolyai: Personalul de paza avea voie sa permita accesul doar cadrelor didactice sau studentilor UBB

Pe 22 martie, Universitatea Babes-Bolyai a publicat un comunicat de presa in care anunta ca "se delimiteaza de protestele organizate joi, 21 martie, de catre un grup de aproximativ 30 de persoane, nemultumite ca nu au fost lasate sa intre, dupa ora 20:00, in cladirea rectoratului, in conditiile in care regulamentul Universitatii Babes-Bolyai nu permite organizarea de manifestari, in interiorul cladirilor sale, dupa ora 20:00".

"Unul dintre doctoranzii Universitatii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar intr-una dintre salile din cladirea centrala, de la ora 20:00 la ora 22:00. Tinand cont de faptul ca solicitantul este doctorand al Universitatii, cererea a fost initial aprobata, insa nu a putut fi pusa in practica intrucat in conformitate cu regulamentul in vigoare, accesul in UBB, dupa ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB", sustine conducerea Universitatii.

Comunicatul mai arata ca "personalul de paza, in conformitate cu regulamentul si cu legile in vigoare, avea voie sa permita accesul in UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legatura cu Universitatea nu puteau fi lasate sa intre in incinta Universitatii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studentii UBB".

Mihai Gotiu: Nu Andrei Marga e de vina

Intr-un articol publicat pe 24 martie pe Vox Publica, jurnalistul Mihai Gotiu scrie ca exista "o tendinta cat se poate de evidenta de politizare a UBB si de abandonare a uneia dintre principalele functii ale unei institutii academice - cea de spatiu public de dezbatere. Noua conducere a UBB a pus in practica exact ceea ce contestatarii ii reprosau lui Andrei Marga".

Intr-o sumarizare a celor mai recente evenimente petrecute la UBB, Gotiu noteaza urmatoarele:
 • "pe 21 februarie 2013, fostul comisar european Gunter Verheugen a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, in cadrul unei ceremonii al carui festivism a fost 'tulburat' de proteste. Tinerii prezenti la manifestare au acuzat faptul ca distinctia i-a fost acordata lui Verheugen pe motive politice (nicidecum pentru a-i recunoaste inexistentele merite stiintifice ori academice), totul rezumandu-se la spalarea imaginii fostului comisar, a carui firma de lobby fusese sanctionata chiar de catre organismul in care a activat, Comisia Europeana, pentru incalcarea eticii".
 • "pe 13 martie 2013, pentru a preintampina proteste similare, cladirea centrala a UBB a fost blocata pe parcursul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa ambasadorului Austriei in Romania, Martin Eichtinger. Nici macar cadrelor didactice si studentilor care aveau cursuri, seminarii, ateliere la acea ora nu le-a fost permis accesul in cladire".
 • "pe 21 martie 2013, personalul de paza al UBB a impiedicat accesul, tot in corpul central, la proiectia si dezbaterea filmului documentar 'Blokada', desi, initial, aprobase organizarea evenimentului".
Acesta scrie ca actualul rector al UBB, Ioan Aurel Pop, a fost "aruncat in lupta" in alegerile din 2012 pentru ocuparea functiei derector "in ultimul moment", primind sprijin "atat din partea cadrelor didactice cu afiliere si/sau simpatii PSD, cat si PDL". "Mijloacele folosite pentru a accede la functia de rector vor determina comportamentul ulterior al acestuia (implicit directia viitoare a UBB), generand conditionari, platirea de polite, recompensarea si multumirea sustinatorilor. (...) Pe 4 iunie 2012 (in plina campanie electorala locala), semnatura lui Ioan Aurel Pop s-a regasit pe lista sustinatorilor candidatului USL la functia de primar al Clujului, Marius Nicoara. Cum acest lucru nemultumea vadit o parte a celor care il ajutasera sa ajunga rector (pe filiera PDL), Ioan Aurel Pop a revenit a doua zi (pe 5 iunie 2012) cu o decizie in care scrie, negru pe alb: 'In Universitatea Babes Bolyai este interzis orice tip de activitate politica, deopotriva in perioadele electorale si in cele extraelectorale'", noteaza Gotiu.

In finalul articolului, Mihai Gotiu precizeaza: "Nu mi-am pierdut cu totul speranta. Pe langa rector, UBB mai are si un Senat ca organism de conducere. Din partea caruia astept (la proxima sedinta) discutarea evenimentelor recente si chiar o pozitie publica".

26 martie: Occupy Universitatea Babes-Bolyai

Pe 26 martie, aproximativ 30 de studenti au "ocupat" sala Nicolae Iorga din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai, nemultumiti ca pe 21 martie nu au fost lasati sa vada un documentar in aceeasi cladire, scrie City News. Potrivit publicatiei, studentii au intrat in sala in jurul orei 16:00, iar la scurt timp reprezentantii universitatii le-au cerut sa plece si au chemat un echipaj de politie pentru a-i legitima.

Mesajul protestatarilor, publicat de City News:

"Revendica-ti Universitatea!

Cluj Napoca. Astazi, 26 martie - 2013, la ora 16:00, una dintre salile corpului central al Universitatii Babes Bolyai a fost ocupata de studenti, pe termen nelimitat.

Universitatea se transforma tot mai mult intr-o institutie supra-securizata. Spatiul care ar trebui sa incurajeze circulatia libera a ideilor si sa fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai inchis, incremenit in practici care nu mai reflecta adevaratele probleme si nevoi studentesti. In loc sa reprezinte o pregatire pentru viata, Universitatea ne face dependenti de un sistem socio-economic disfunctional: invatamantul universitar este o marfa frumos impachetata si servita unor studenti-clienti a caror unica valoare dupa absolvire este aceea de potentiali angajati. Cel mai grav este, insa, ca studentii nu sunt incurajati, printr-un sistem participativ, sa isi faca auzite vocile.

Astfel, consideram necesara revendicarea unui spatiu autonom in interiorul Universitatii, in care vocile noastre se pot articula intr-o dezbatere libera, deschisa tuturor studentilor. Toti suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, in care aspiratiile fiecaruia compun un proiect universitar care sa formeze cetateni implicati si critici, nu doar posesori de diplome.

Deoarece privim universitatea ca un bun comun si nu ca o institutie izolata de problemele societatii, implicarea tuturor este atat necesara, cat si binevenita ¬ a studentilor si profesorilor din toate universitatile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolventilor si a oricarei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice forma de discriminare este impotriva motivelor care au facut-o necesara.

Universitatea este a tuturor!

Aceasta este o ocupare studenteasca care nu se va incheia pana cand nu vom decide impreuna asupra problemelor reale si solutiilor posibile. Din acest moment, parerea taconteaza, atata timp cat esti aici!

Prima plenara va avea loc ASTAZI, 26 martie 2013, de la ora 18.30, in amfiteatrul Iorga, etajul I, corpul central UBB."

N.red.: Sublinierile apartin redactiei.

Prorectorul Ioan Bolovan a declarat atunci ca este vorba despre "o manifestare din partea unor studenti iresponsabili care au trecut la o actiune de protest inadmisibila in spatiul universitatii". "Au perturbat activitatile didactice, au intrat peste un cadru didactic care isi desfasura cursul acolo, au fost obraznici, i-au bruscat pe studentii Facultatii de Matematica si nu vor sa iasa de acolo. Din punctul nostru de vedere este o manifestare inadmisibila in spatiul universitatii, cu un caracter evident politic. Pentru ca anarhismul este un curent politic. Ceea ce fac ei cred ca orice politolog va poate spune ca este o manifestare politica de tip anarhist. Nu este nici de tip democratic, nici liberal, nici autoritar. Politia este aici, ii legitimeaza. Este democratia dusa la extrem pentru ca astea sunt formele prin ei inteleg ca pot sa manifeste", a continuat prorectorul (Sursa).

In aceeasi zi, pe 26 martie, Universitatea Babes-Bolyai a publicat un comunicat de presa in care "se declara deschisa spre dezbaterea oricarei probleme pe care studentii sau membrii comunitatii academice vor sa o supuna discutiei in mod civilizat, insa dezaproba incercarile de presiune si protestele de genul celui organizat fara aprobare marti, 26 martie 2013, in cladirea centrala a institutiei" (Sursa).

Dan Perjovschi publica pe Facebook o serie de desene dedicate evenimentelor de la UBB.

Mai multi profesori de la Universitate publica un apel de solidaritate cu studentii care au "ocupat" UBB. "Actiunea lor atrage atentia noastra a tuturor asupra faptului ca studentii doresc sa transforme spatiul UBB intr-un loc al dezbaterilor critice despre rolul universitatii in societatea de azi, in care pot avea loc nu doar evenimente organizate de structurile oficiale ale institutiei, ci si actiuni initiate de toti membrii comunitatii academice", se arata in mesajul semnat de mai multe cadre didactice universitare, printre care Eniko Vincze, care a candidat in martie 2012 pentru a ocupa functia de rector.

"Ne exprimam speranta ca (...) conducerea universitatii va gestiona momentul in spiritul acestor idei, dar si al principiilor asumate de ea in martie 2012 [cand Ioan Aurel Pop a fost ales rector in locul lui Andrei Marga - n.red.]. Printre altele, prin asta va putea dovedi ca renunta la regimul de securitate instalat in cladirile UBB care mentine o nedorita stare tensionata in relatia dintre studenti, cadre didactice si personalul administrativ si auxiliar. Si nu in ultimul rand, va putea incepe inlocuirea unui sistem administrativ birocratic alienator cu un regim transparent al luarii deciziilor".

Vezi aici apelul integral

Dezbaterile au continuat dupa miezul noptii, cand studentii au incearcat sa formuleze revendicarile. "Acum studentii au un spatiu liber - ramane de vazut ce vor face cu el", scrie Mihai Gotiu (Sursa).

26 martie: Occupy Universitatea Bucuresti

In paralel cu actiunile de protest de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, si la Universitatea din Bucuresti are loc o actiune de tip sit-in. "Cativa studenti de la Universitatea Bucuresti au ocupat, la ora 20, amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie. Actiunea este un gest de solidaritate cu evenimentele de la Cluj. Ocuparea a fost facuta cu sustinerea profesorilor si a decanatului", potrivit CasaJurnalistului.ro.

De aceasta data, la discutiile cu studentii au participat si cativa profesori, printre care si Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie. "Din punctul meu de vedere puteti ramane cat vreti aici. Locul Politiei nu e in Universitate. Eu pot sa vorbesc cu autoritatile sa va lase in pace. Doar n-o sa dati foc Universitatii", le-a spus acesta studentilor, potrivit sursei citate.

Vezi aici mai multe detalii despre discutiile de la Universitatea din Bucuresti

27 martie: Ziua a doua in care studentii raman in universitate

O parte dintre studenti au ramas peste noapte in sala Nicolae Iorga din UBB, iar pe 27 martie prorectorul Ioan Bolovan le-a spus celor prezenti in sala ca "actiunea a fost premeditata cu cel putin 10 zile inainte". "Avem o adresa din data de miercuri, 20 mai, la 16:23, de la Prefectura judetului Cluj, prin care prefectura ne-a atras atentia ca in data de 21 si 26 urmeaza sa fie ocupata sala Iorga pe baza informatiilor pe care institutiile abilitate ale statului le-au avut cu 10 zile inainte, pentru ca intr-o crasma sau alta unii studenti s-au laudat ca au primit bani si cadre didactice pentru ce-au facut in 20 februarie si pentru ce urmeaza sa faca. Asa ca vreau sa stie toti colegii ca unii dintre protestatari sunt platiti pentru ceea ce fac", a declarat Bolovan (Sursa). 

Citeste aici textul integral al adresei prefecturii catre UBB

"Conducerea UBB a participat la discutii cu tinerii care au ocupat sala Nicolae Iorga din cladirea centrala a UBB pentru a cunoaste dorintele acestora", a anuntat ulterior Universitatea Babes-Bolyai printr-un comunicat de presa. "Unul dintre reprezentantii conducerii UBB a ramas la dezbateri pana la ora 23:00, incercand sa transmita un mesaj de intelegere si deschidere din partea UBB fata de problemele pe care studentii sau membrii comunitatii academice vor sa le supuna discutiei. Faptul ca la aceasta manifestare participa atat alumni cat si persoane din afara Universitatii pune in evidenta rolul pe care il are UBB in gasirea de solutii asupra unor probleme cu care se confrunta comunitatea, rol asumat inca de la inceput de noua conducere UBB", se arata in comunicat.

Potrivit UBB, conducerea universitatii "va continua discutiile incercand sa gaseasca solutii pentru derularea in conditii de normalitate a cursurilor programate in sala Nicolae Iorga, din cladirea centrala". (Sursa)

In cadrul dezbaterilor de pe 27 martie, protestatarii au vorbit despre bugetul alocat educatiei si cercetarii, despre bursele pentru studenti si si-au exprimat nemultumirea ca ele au ramas la acelasi cuantum, in conditiile in care taxele de studiu si tarifele la camine au crescut, despre modul in care se realizeaza finantarea facultatilor si despre anularea efectelor ierarhizarii universitatilor care ar fi trebuit sa asigure o finantare a acestora in functie de rezultatele pe care le au. 

Vezi aici discutiile din cadrul celei de-a doua zile de "occupy" UBB

28 martie: A treia zi in care studentii raman in universitate

"Astazi, de la ora 14.00, in amfiteatrul 'Iorga' din cladirea centrala a UBB se va organiza un atelier pe problema examenului de admitere la facultate (este sau nu necesar; daca este, in ce forma), iar de la ora 18.00 un atelier legat de cercetare. In timpul plenarei de la ora 20.00 se va discuta sistemul Bologna si se va reveni asupra rezultatelor/concluziilor din atelierele din timpul zilei", scrie Mihai Gotiu pe Vox Publica.

"Marea nedumerire (a unor jurnalisti si nu doar a lor) consta in faptul ca cei care au ocupat amfiteatrul 'Iorga' nu au (nu au avut) o lista de revendicari prestabilite (dincolo de revendicarea unui spatiu de dezbatere liber). Iar raspunsul tine de o logica elementara: de ce ai avea nevoie de un spatiu de dezbatere daca ai avea deja revendicarile? Daca ar fi existat o lista prestabilita de revendicari NU ar fi fost nevoie de un spatiu de dezbatere!", scrie Gotiu. 

29 martie: Peste 300 de studenti si profesori din UBB cer reluarea desfasurarii cursurilor in amfiteatrul Nicolae Iorga

Pe 29 martie, Universitatea Babes-Bolyai publica un comunicat de presa prin care anunta ca peste 280 de studenti si peste 60 de profesori ai Facultatii de Matematica si Informatica au depus memorii la registratura Universitatii Babes-Bolyai prin care isi exprima nemultumirea cu privire la ocuparea amfiteatrului Nicolae Iorga, din Cladirea Centrala a Universitatii. "Studentii si profesorii Facultatii de Matematica si Informatica reclama faptul ca activitatea didactica a fost perturbata din cauza ocuparii acestui amfiteatru de un grup de tineri si solicita mutarea dezbaterilor intr-un alt spatiu, unde sa nu fie deranjat procesul educativ", se arata in comunicat.   

Potrivit acestuia, "conducerea Universitatii Babes-Bolyai a depus eforturi pentru gasirea unor solutii de compromis pentru ca procesul educational sa nu fie deranjat. Avand in vedere ca o intreaga linie de studiu, cu multi studenti si un orar aglomerat, este deservita de amfitetrul Nicolae Iorga, solutiile gasite nu pot asigura desfasurarea in bune conditii a cursurilor si seminariilor".

Universitatea anunta ca pe 29 martie au avut loc noi negocieri intre conducerea UBB si reprezentanti ai tinerilor care au participat la dezbateri in ultimele zile, "ajungandu-se la o solutie agreata de ambele parti". "Aceasta consta in eliberarea pe timpul zilei a salii Nicolae Iorga si oferirea de catre conducerea UBB a unui alt spatiu pentru desfasurarea dezbaterilor. Pentru a se definitiva intelegerea, reprezentantii tinerilor au cerut un ragaz de cateva ore pentru a supune la vot propunerea de mutare si urmeaza sa comunice conducerii Universitatii decizia luata", informeaza UBB (Sursa).

In aceeasi zi, Consiliul Studentilor din Universitatea Babes-Bolyai precizeaza ca "rolul universitatii de sustinator al dezbaterii nu trebuie sa-l excluda sau sa-l impiedice pe cel de institutie de predare si invatare si pledam pentru respectarea drepturilor tuturor studentilor Universitatii Babes-Bolyai". "Pe langa institutie de educatie si de cercetare, universitatea are si misiunea de a forma oameni de calitate, cetateni activi, rolul de a se implica activ in comunitate si de a oferi solutii la problemele acesteia, de a sustine dialogul si dezbaterea ideilor. In acelasi timp, comunitatea universitara este caracterizata de anumite valori si principii care o disting de alte comunitati si a caror respectare este necesara pentru indeplinirea misiunii acesteia", se arata intr-un comunicat al acestora (Sursa).

1 Aprilie: Comunicatul Tinerilor Maniosi

Luni, 1 aprilie, Mihai Gotiu publica un comunicat al Tinerilor Maniosi (Sursa). Acestia explica faptul ca pe 26 martie "un grup de studenti si alumni din UBB si din alte universitati au revendicat amfiteatrul 'Nicolae Iorga' din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) ca spatiu liber de dezbatere cu privire la problemele sistemului de invatamant romanesc si rolul universitatii in societate". Potrivit comunicatului, dupa o serie de neintelegeri cu conducerea Universitatii Babes-Bolyai, protestatarii au ramas in universitate si au organizat o serie de dezbateri pe teme de educatie la care au participat si cadre universitare. 

"Tinerii Maniosi s-a constituit ca un grup informal, non-ierahic, activ si reactiv fata de problemele comunitatii. De la infiintarea sa in timpul protestelor din ianuarie 2012, grupul a organizat sau s-a implicat in diverse actiuni civice, printre care: actiuni de sensibilizare a opiniei publice fata de distrugerea unor elemente de patrimoniu natural si arhitectural ale Clujului (situl arheologic de pe str. Deleu, hotelul Continental, perimetrul Lacurilor din Gheorgheni); proteste impotriva distrugerii Rosiei Montane, impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica; actiuni publice de atragere a atentiei asupra unor probleme sociale (situatia oamenilor mutati la Pata Rat, a artistilor stradali, a angajatilor de la combinatul Mechel-Campia Turzii); actiuni de curatare a spatiului public si de reamenajare urbanistica; procesul de bugetare participativa pentru cartierul Manastur; actiunea de informare a cetatenilor cu privire la candidatii la alegerile locale 'Cine este primarul meu?'; actiunea 'Ati zidit cultura vie' (impotriva politizarii ICR si a distrugerii celei mai importante surse de finantare a artei independente, AFCN); protestul impotriva politizarii UBB prin acordarea de titluri de Doctor Honoris Causa pe criterii politice; Piata Autonoma Cluj (spatiu economic care functioneaza pe principiul bunavointei si cooperarii), Critical Mass (eveniment de promovare a bicicletei ca mijloc de transport alternativ si ecologic); seria de proiectii de documentare si dezbateri 'Joia Manioasa', se arata in comunicat.

Grupul sustine ca in ultimul an a organizat mai multe proiectii urmate de dezbateri in spatii ale UBB. "Interzicerea desfasurarii proiectiei/ dezbaterii programate si aprobate de catre reprezentantii UBB a se desfasura pe data de 21 martie 2013 in cladirea centrala a reprezentat o abdicare a institutiei, in urma  unor interventii si presiuni politice inadmisibile, de la unul dintre scopurile ei principale", scriu "Tinerii Maniosi".

Acestia anunta ca s-au solidarizat cu studentii si cadrele didactice care au "ocupat" o sala din cadrul UBB, exprimandu-si in acelasi timp revolta fata de "modul in care s-a incercat blocarea desfasurarii acestor dezbateri legitime si necesare, precum si de diversiunile intreprinse, in acest scop, de catre reprezentantii unor institutii publice - in frunte cu reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul judetului Cluj".

"Amintim ca Rectorul acestei institutii de invatamant superior, Acad. Ioan Aurel Pop, a declarat, cu privire la manifestarile pomenite, ca intr-o tara europeana democratica este firesc sa existe opinii diferite pe diverse teme, iar acestea sa poata fi expuse public, in conformitate cu dreptul la libera exprimare", se mai arata in comunicat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9550 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  Ocupati Romania! (Marţi, 2 aprilie 2013, 12:05)

  Dianora [utilizator]

  Sper ca doar primul ghiocel al unei noi primaveri si tinerii vor incepe sa-si revendice locul care li se cuvine in viata publica! M-am saturat de cei "invechiti in rele" pe care-i vedem peste tot ca lideri de opinie, de partide, de sindicate, fie in piete, fie in studiouri tv. etc.
  • -5 (19 voturi)    
   De ce? (Marţi, 2 aprilie 2013, 12:34)

   VasileB [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

   Tinerii is pot revendica locul in viata publica si intrand pe usa din fata. Este loc suficient pentru afirmare, daca esti in stare evident. Daca nu, te afirmi cu forta. Alternativa "novici in rele" e destul de greu de digerat. Mai ales cand organizatorii sunt ei insisi "invechiti in rele".
 • +1 (17 voturi)    
  hipsteri fara ocupatie (Marţi, 2 aprilie 2013, 12:32)

  gogu_demagogu [utilizator]

  presa locala a reusit sa se lamureasca mai repede si a incetat sa-i mai meidatizeze. pentru ca asta e tot ce vor. pentru asta traiesc și tinerii maniosi si idolul lor, mihai gotiu, omul care adormea beat prin redactii.

  dar bine-nteles ca celor de la bucuresti li se pare ca stiu ei mai bine si-atunci de ce sa nu invie subiectul. de ce sa nu scrie despre niste oameni care ocupa sali fara sa stie de ce. si la 2 zile dupa ce le ocupa, fac sedinta sa se hotarasca de ce le-au ocupat. e penibil.
  • +4 (14 voturi)    
   mda (Marţi, 2 aprilie 2013, 12:45)

   VasileB [utilizator] i-a raspuns lui gogu_demagogu

   Ce fain suna: 30 de studenti au ocupat o sala. Un grup de 280 de studenti (de la o singura facultate!!!) le-au cerut sa plece :)
   Mi se pare un contrast relevant.
   Dar pe cei 30 de studenti ii sustin biciclistii, cateva formatii rock, si alti semeni ("in rele") de la alte Universitati din tara si lume (tot cam 30 de suflete prin fiecare coltisor...) Asta da solidaritate!

   La lupta, zic...:))
   • +4 (10 voturi)    
    pai da... (Marţi, 2 aprilie 2013, 14:44)

    stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

    Majoritatea exprima halul in care este tara asta. Doar nu credeti ca alegerile au fost trucate.
    Nu, ci avem ceea ce-si doreste majoritatea.
    Poate sa se lupte Mihai Gotiu cat vrea, pt. ca idealurile sale sunt prea inalte pentru o natiune indobitocita de comunism.
    • 0 (8 voturi)    
     interesant (Marţi, 2 aprilie 2013, 14:51)

     VasileB [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

     Miscarea a carei mebru semnificativ este Gotiu poarta numele de neo-comunism (prin sfere nu atat de inalte ca "idealurile" sale, desigur).
     Am facut cunostinta cu ideile sale valoroase atunci cand a propus ca peretii amfiteatrelor (transformate in dormitoare de campanie in ultima saptamana) sa fie pictate cu glorioasele (si inexistentele) fapte de arme ale tovarasilor sai.
     Ca daca nu era si fudul, parca nu era .... destul de inalt in idealuri. ;)
    • 0 (6 voturi)    
     si inca ceva... (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:09)

     VasileB [utilizator] i-a raspuns lui stefan2008

     @stefan2008:
     - in acest caz este vorba de o majoritate covarsitoare, ce poate sa faca trimitere la un motto "Revendica-ti bunul simt" mai potrivit pentru ocupanti decat toate textele prelucrate de ei prin ateliere. Varsta celor de la mate-info care au reactionat ne ofera o garantie ca sunt departe de a fi indobitociti de comunism.

     - ideea facerii de bine cu forta de catre o minoritate mediocra si semidocta (imi cer scuze, dar e concluzia atenta dupa o saptamana de observare atenta a "miscarii") ne poarta cu usurinta cu gandul la alte exemple istorice din care nu vrem nicicum sa invatam ceva :) poate pentru ca ne lasam "furati" de inaltimea idealurilor unora care isi insira cu ostentativa modestie experientele de "revolutionari" neobositi.
   • +4 (4 voturi)    
    @hipsteri + @mda : (Marţi, 2 aprilie 2013, 14:52)

    Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

    da, si probabil e o pura intamplare faptul ca doamna prorector Soos, care s-a aratat foarte atacata de ocupare, preda exact la acea facultate, exact in acel amfiteatru. Si e foarte clar ca studentii de azi sunt caracterizati de un mare spirit de solidaritate, mai ales cand e vorba sa-i impiedice cineva sa mearga la cursuri. Presa a relatat si despre existenta unor presiuni asupra acestora pentru a semna acele petitii din partea conducerii acelei facultati. Asa ca mai ganditi si cu capul.
    • -1 (5 voturi)    
     irelevant (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:38)

     VasileB [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

     Presa a amintit in treacat ce zic "gurile rele", deci un zvon. 280 este un numar mic de studenti din totalul celor de la Mate-Info, deci nu a fost o solidarizare atat de semnificativa, dar oricum sensibil superioara "ocupantilor".

     Iritarea doamnei Soos provine, presupun, si din umilirea profesorilor de la mate-info in acele zile. Dar nu a avut nici o relevanta in solidarizarea studentilor, te asigur.
  • 0 (2 voturi)    
   Presa romana (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:01)

   Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui gogu_demagogu

   Presa s-a dezmeticit repede la Cluj, unde este foarte independenta. Si foarte impartiala. Mai ales dupa ce in prima seara de ocupare, jurnalistilor li s-a permis accesul in sala de catre ocupanti cu conditia sa nu filmeze, cunoscand potentialul de circ mediatic pe care il avea o asemenea stire. Lucru care i-a infuriat foarte tare pe jurnalisti, care si-au amintit in acel moment brusc de faptul ca au o profesie de aparat, ca doar in unitatile militare nu li se permite sa filmeze, ca s-a murit la revolutie pentru presa libera si alte bazaconii cu care presa de tabloid din Cluj si din Romania in special nu are de-a face.
 • +1 (9 voturi)    
  universitate de rahat (Marţi, 2 aprilie 2013, 14:11)

  Crup [utilizator]

  Univesitatea Babes-Bolyai? Nu acea universitate a avut sef suprem multi ani de zile pe Andrei Marga? Am vazut ce jena de creatura este Andrei Marga caloriferul atat cand a fost ministru de externe, cat si acum, cat este seful ICR. N-am cuvinte legat de Marga. Pur si simplu aceasta creatura este in afara cuvintelor!
  Daca o universitate a fost in stare ca atatia amar de ani sa aleaga in fruntea ei ceva de factura lui Marga, apoi aia e universitate de rahat! Fara suparare, fara jignire, fara sa vreu sa subestimez munca (banuiesc ca exista) de acolo, chestia cu Marga descalifica complet aceasta universitate.
  N-are sens sa mai povevestim. Marga... spune tot despre Babes Balyai! Mai bine scrieti un articol despre coralii din vestul Floridei, dar nu va mai pierdeti vremea cu acea asa zisa universitate a la Marga!
 • +2 (8 voturi)    
  Era mai liber pe vremea lui Ceausescu (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:05)

  alex1234 [utilizator]

  Este aberant ca studentii sa nu aibe loc de discutii in propria lor universitate

  Asa ceva nu se intampla nici pe vremea lui Ceausescu!

  Pe vremea lui Ceausescu puteai intra in Universitate sau Politehnica la orice ora vroiai (mai putin noaptea) si daca erau sali libere puteai sa organizezi ce intalnire de discutii vroiai in acele sali....

  Desigur nu puteai organiza intalniri contra Partidului Comunist Roman ....caci ai fi fost luat pe sus.

  dar pentru orice alta adunare pe orice alta tema nu te intreba nimeni nimic : "ce faci in sala aia"? Doar daca erau ore acolo.

  Mai mult, ca student al oricarei facultati puteai intra in orice alta facultate din tara doar pe baza carnetului de student. Nu te intreba nimeni "ce faci si ce cauti acolo"

  Chiar mai mult, puteai intra la ce curs doreai al altei facultati (desigur daca iti cereai respectuos voie profesorului ce tinea acel curs, dar nu am auzit niciodata de vreun refuz)

  Este de neinteles cum niste cadre didactice universitare in loc sa incurajeze orice tip de adunare
  studenteasca, nu-i lasa pe acestia nici macar sa intre in propria lor universitate....

  Ce fel de cadre didactice sunt acesti oameni?

  In ce lume au crescut si s-au format?

  Cum de au ajuns mai intoleranti fata de meetinguri si dezbaterile studentesti decat regimul comunist al lui Ceausescu?

  In occident, la meetingurile din 68
  (meetinguri de extrema stanga ca ideologie deci total opuse ideologiei regimurilor vestice)
  multi profesori au tinut prelegeri la intalnirile studentesti iar altii au participat chiar la manifestatii
  salile erau dechi
  Mari regizori de film ca Antonioni, au facut filme remarcabile (Blow-up) care sa redea esenta acelor miscari studentesti...deci au fost profund interesati sa identifice natura si cauzalitatile care au generat acele proteste....

  A inchide usile unei scoli in fata elevilor acelei scoli : e o crima.

  Acelasi lucru se-ntampla cu toate terenurile de sport ale scolilor din Romania care sunt goale si inchise cu lacatul
  • +2 (8 voturi)    
   e clar ca vina apartine lui Ioan Aurel Pop (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:31)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   E clar ca vina apartine lui Ioan Aurel Pop
   in calitatea pe care o are de rector...

   Nu e de mirare ca un astfel de individ este impotriva propriilor studenti.

   Nu e de mirare pentru ca acest individ a fost in stare sa declare ca un plagiat odios ca al lui Victor Ponta nu e plagiat

   Ati mai pomenit vreodata in istoria acelei Universitati ca un Rector al Universitatii Cluj sa apere un plagiat jenant cu zeci de pagini xeroxate ?

   El este acealsi rector care nu-i lasa acum pe studenti sa aibe activitati in propria lor Universitate

   Mai Aurel, Universitatea aia nu e mosia ta, ea e pusa de Statul Roman la dispozitia studentilor ca sa se formeze si social si moral nu numai educational...
   Sa poata activa si ca cetateni ai acestei tari.

   Activitati studentesti ca:

   "actiuni de sensibilizare a opiniei publice fata de distrugerea unor elemente de patrimoniu natural si arhitectural ale Clujului (situl arheologic de pe str. Deleu, hotelul Continental, perimetrul Lacurilor din Gheorgheni); proteste impotriva distrugerii Rosiei Montane, impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica; actiuni publice de atragere a atentiei asupra unor probleme sociale (situatia oamenilor mutati la Pata Rat, a artistilor stradali, a angajatilor de la combinatul Mechel-Campia Turzii); actiuni de curatare a spatiului public si de reamenajare urbanistica"

   fac cinste acelor studenti, fac cinste Universitatii, mai Aurel

   Tu esti un simplu salariat platit de Statul Roman, sa ii ajuti pe studenti si sa inleznesti aceste lucruri nu sa li te opui si sa-i dai afara.
   • 0 (6 voturi)    
    aha (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:59)

    VasileB [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Am inteles acum care este scopul final, nedeclarat inca:). Interesant.,, Si saracii naivi (putini cati sunt) care se strang acolo pe la 8 seara.. ei cred ca e vorba de dezbatere:))

    "Mai Aurel..."... hm.. desigur... reactie si exprimare caracteristica.
    • +1 (3 voturi)    
     care este scopul final? (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:18)

     alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

     1. Da, ii spun "mai, Aurel"...si asta este un cuvant bland
     pentru ca nu poti sa-i spui altfel unui om care din pozitia de rector
     - apara un plagiat ordinar...
     - si le inchide usa-n nas studentilor de la propria Universitate

     O astfel de persoana care a sustinut pe fata hotia (l-am auzit in acea vreme in direct la tv) si reprima proprii studenti de a intra in propria lor Universitate, nu poate avea respectul meu : deci nu pot sa ma adresez unei astfel de persoane cui "d-le", oricat as vrea.
     Educatia mea ma impiedeca sa aplaud astfel de lucruri.

     Vad ca nu tu ai "mai VasileB" probleme morale de genul asta. nu?

     Te-ntreb, nu ar trebui sa le ai?

     2. "care este "scopul final", nedeclarat inca"?

     Scopul final "mai VasileB" e declarat, il mai repet odata desi era scris doua randuri mai sus:
     - sa nu mai aperi din pozitia de rector plagiate ordinare. Ca te faci de ras e una dar tarasti in mizerie o Universitate de prestigiu cum e cea din Cluj care nu merita acest lucru.
     - sa lasi studentii sa se adune si sa-si organizeze ce activitati vor (desigur cele legale) in propria lor Universitate caci tu esti pus acolo sa-i ajuti, nu sa-i dai afara din propria lor scoala.

     3. Iar smecheria cu "studentii sunt manipulati" nu tine mai Vasile.
     Scriu din Bucuresti, nu cunosc pe nimeni
     dintre studentii de la Cluj. Deci te rog ai putina jena cand faci afirmatii fara probe.
     Tot cam asa vorbea si Ion Iliescu despre Piata Universitatii "camasile verzi si drogatii platiti de Coposu si Ratiu" si la pasul urmatorii a trimis "batausii si mascatii sa-i ia la bataie pe studenti"
     Credeam ca dupa douazeci de ani propaganda asta mizerabila fsn-ista a disparut. Din pacate, ea, pare mai vie ca oricand.
     Mai ramane ca Aurel sa cheme mascatii si scutierii sa elibereze Universitatea de proprii sai studenti...asta ar fi pasul urmator : pentru isntaurarea "linistii si ordinii si a unui climat civilizat si democratic". Nu-i asa?
     • -3 (5 voturi)    
      da stiu ca te-ai infierbantat (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:27)

      VasileB [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      Ai dreptate, mi-e jena :)
      • +1 (3 voturi)    
       nu ti-e :) (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:55)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

       nu ti-e :)

       din pacate nici tie, nici lui Aurel ...nu pentru mine care nu am nici o legutura in ecuatia asta.

       pentru studentii de acolo si pentru Universitatea din Cluj...

       Nu va e mila de loc nici de Numele Universitatii , nu va e mila deloc nici de Studentii Universitatii!

       Cine sunteti voi? daca va permiteti sa va bateti joc si de Bunul Nume al Universitatii Cluj si de Studentii ei ?
     • -2 (4 voturi)    
      piata universitatii (Marţi, 2 aprilie 2013, 18:25)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

      vreau sa fiu bine inteles, iliescu ar trebui sa raspunda pt. mortii de dupa fuga lui ceausescu si pt. mineriade, mai ales pt. cea din 13-14 iunie '90, dar am o mica observatie: piata universitatii nu a ,,emanat'' nici un om politic, un lider autentic de centru-dreapta, sau de dreapta, pt a fi o opozitie reala urmasului partidului comunist, actualul psd-usl.
      daca iliescu(pt. singura data) avea totusi dreptate, in piata au fost doar niste golani ? sau nu stie eu vreun lider politic ,,nascut'' in piata universitatii ?
      • +1 (3 voturi)    
       Ai dreptate (Marţi, 2 aprilie 2013, 19:26)

       alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

       1. Ai dreptate..nu "a emanat" nimeni din Piata Universitatii
       - asta dovedeste ca ideile celor de acolo (vorbesc de studentii de-atunci) au valorat mai putin decat painea pe care au cautat sa o manance in anii urmatori
       - lipsa sentimentului comunitar , faptul de a recunoaste ca apartinem cu totii mizeriei asteia care ne inconjoara si de a recunoaste ca numai impreuna putem iesi din mizeria care ne inconjoara
       - lipsa acestui sentiment comunitar, a facut ca Piata Universitatii sa nu insemne nimic in istoria politica a Romania, decat acel meeting de atunci.

       2. Nu stiu cine sunt si ce idei au Studentii din Cluj de azi...aveau dreptate cu acel Verheugen, care e un corupt notoriu declarat ca atare de UE , deci a fost o rusine ca fost premiat de Univeristatea Cluj, adica de "Aurel".

       Nu stiu cine sunt si ce idei au Studentii din Cluj de azi.....nu stiu nici "cati bani va face" in viitor idealismul lor...

       Sper sa fie mai idealisti, mai modesti si mai impreuna decat cei din Piata Universitatii

       3. Dar una e una si alta e alta

       Asta nu e un motiv sa-nchida "Aurel" usile Universitatii in Cluj la 8 seara ...
       ca sa nu ruleze un film....
       film care nu era un film porno ....
       film adus de niste studenti veniti pentru nu stiu ce dezbatere

       si "Vasile" sa vorbeasca de "autoaparare"
       si de "Universitate" ca de "mosia lui maica-sa....
       Mosie din care da el si Aurel "dau afara din casa" pe oricine ii deranjeaza pe ei "in casa lor"....
  • 0 (6 voturi)    
   vorbe-n vant (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:48)

   VasileB [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Alex, acelasi lucru se intampla si acum. Peste tot in Universitate. Chiar voi ati organizat in nenumarate randuri (dupa propriile declaratii de presa ;) ) evenimente de dezbateri in spatiile Universitatii.

   Acum te provoc la o "flotare" logica: daca cineva ar veni la tine sa te roage sa ii inchiriezi o camera ca sa vizionezi un film documentar despre cum sa ocupi o camera, si daca ai stii ca acea persoana are de gand sa-ti ocupe camera ce ai face?

   Nu se poate generaliza si protesta impotriva securizarii UBB, cand e vorba despre o actiune de legitima aparare (e adevarat, destul de balbaita).

   In rest, nimeni nu a fost impiedicat vreodata sa dezbata in UBB sau sa se foloseasca de salile UBB pentru astfel de actiuni!

   Cat despre actiunile ostentative de intimidare a profesorilor de la cursurile din N Iorga, nu le-as incadra in libertatea fireasca de participare la cursuri :) Pastreaza decenta.
   • +2 (6 voturi)    
    PR (Marţi, 2 aprilie 2013, 16:39)

    Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

    Din cate se vede, Alex1234 pare un simpatizant al ocuparii, nu neaparat implicat in actiune. VasileB vorbeste insa in mod cert ca un om din UBB. Dar probabil se da din-afara si impartial. Si e foarte abil in a atinge coarda sensibila a cititorilor de aici: comparatii cu ocupatul unei camere dintr-o casa (va dati seama, da studentii peste voi, aveti grija !), povesti despre "actiuni de intimidare a profesorilor" (asa ti-au spus la sedinta de catedra profii aia, draga Vasile? E de ras). Cu alte cuvinte, aveti grija dragi cititori, se atenteaza la proprietatea privata si la ordinea publica! Respect.
    • -1 (7 voturi)    
     dragut (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:31)

     VasileB [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

     Foarte tare v-ati infierbantat toti. Brusc:) Oare de ce?
     Intamplator eram la curs...
     Si da, ai dreptate, e de ras. Spor la ocupat;)
     • +3 (5 voturi)    
      Da (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:51)

      Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

      eu am facut deja 38 de grade numai cand am citit primul tau comentariu, cata putere ai asupra noastra ... Spor la agatat studente cu frica lu' dumniezo ca nu ezista sa nu pice cate una la asa texte bune.
   • +1 (3 voturi)    
    E complet gresit....ce zici (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:31)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

    "Acum te provoc la o "flotare" logica: daca cineva ar veni la tine sa te roage sa ii inchiriezi o camera ca sa vizionezi un film documentar despre cum sa ocupi o camera, si daca ai stii ca acea persoana are de gand sa-ti ocupe camera ce ai face? "

    E complet gresit ce zici : "flotarea asta logica " e "o cadere in absurd":

    1. Universitatea nu e mosia lui Aurel care inchiriaza camere studentilor

    2. Universitatea nu e nici macar data in gestiune lui Aurel ca sa inchirieze camere studentilor.

    3. Universitatea e pusa la dispozitia Studentilor de catre Statul Roman. Aurel e pus acolo de Statul Roman tocmai pentru a inlesni acest lucru si a ajuta Studentii sa beneficieze la maxim de Spatiul universitar pus la Dispozitia Studentilor de Statul Roman.

    5. Daca as urma logica ta, ar trebui sa te intreb "In spatiul cui " au navalit studentii "sa vada un film"? Pe "spatiul si in casa lui Aurel"? Hai sa fim seriosi! Din pacate cei actine si ca Aurel asa gandesc.


    6. Beneficiarii legali sunt Studentii, Proprietarul Legal e Statul Roman, Aurel e un simplu administrator platit de Stat nu este arendasul Universitatii care inchiriaza sau nu spatii studentilor.

    7. Ma mira ca astfel de lucruri simple care erau clare chiar si pentru Ceausescu, nu sunt clare deloc pentru oameni ca Aurel si pentru un om ca dumneata, VasileB.
    • 0 (6 voturi)    
     @ Aurel (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:38)

     Radul22 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Draga Alex, citeste te rog Legea educatiei nationale 1/2011. Apoi Regulamentele adoptate in baza Cartei UBB, ce respecta in intregime normativul secundar impus de Legea 1/2011.
     Vei vedea in ce conditii este permis accesul tertilor (unde terti=oricine care nu e student al institutiei sau angajat) in institutia publica de invatamant.
     Deci mana pe carte si apoi cu comentariile malitioase!

     PS: mai jos scriai de profesorii care imprumutau carti studentilor. Am fost unul dintre acei studenti, caruia tinerii asistenti imi imprumutau carti. Am vorbit chiar de curand cu ei - acum conferentiari si profesori - si mi-au spus ca a apus vremea imprumutatului cartilor de la studenti. De cand dispar cu ele... Deci nu da vina doar pe ''angajatii'' universitatii.
     Si nu ma intelege gresit, si eu cred ca sufletul universitatii, actorii principali, sunt studenti. Motiv pentru care am criticat intotdeauna - chiar in timpul facultatii - cadrele didactice arogante si care sufereau la capitolul relationare cu studentii. Dar nici nu putem cadea in extrema in care unor intelectuali le cerem sa stea sluj in fata unor nulitati care sunt tinute in universitate pe banii parintilor. De care parinti sincer, mi-e mila. Fara sarcasm...
     • +1 (3 voturi)    
      Eu nu ma refeream la "terti" (Miercuri, 3 aprilie 2013, 4:16)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Radul22

      Eu nu ma refeream la "terti".
      In toate comentariile mele m-am referit la "Studenti"
      Te rog reciteste-le pe toate.

      Fapt:
      La 8 seara s-a interzis accesul in Universitatea Cluj unui doctorand al acelei universitati.

      Citez chiar din comunicatul Universitatii:

      "Unul dintre doctoranzii Universitatii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar intr-una dintre salile din cladirea centrala, de la ora 20:00 la ora 22:00. Tinand cont de faptul ca solicitantul este doctorand al Universitatii, cererea a fost initial aprobata, insa nu a putut fi pusa in practica intrucat in conformitate cu regulamentul in vigoare, accesul in UBB, dupa ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB", sustine conducerea Universitatii.

      Un doctorand a pus o cerere care i-a fost aprobata si tot el n-a mai putut intra (pe motivul jenant ca era 8 seara)

      "Deci mana pe text si apoi cu comentariile malitioase!" ca sa te parafrazez

      Arata-mi unde scrie ca studentii n-au voie sa dezbata ceva intr-o sala a Universitatii unde sunt studenti?

      Pana si pe vremea lui Ceausescu aveau dreptul, daca vrei sa stii, conform normativelor de atunci.

      Ca sa dezbati ca student intr-o sala a Universitatii, nu-ti trebuie nici macar aprobare, trebuie doar sa nu conturbi orele,
      accesul studentului e liber in spatiul Universitar.

      2. Nu subscriu la generalizarea
      "toti studentii sunt hoti de-aia nu le dau nici o carte"
      aici merge cu nume,prenume dovezi clare nu cu generalitati.
      Mult mai putin de 10% dintre studenti sunt hoti...ma feresc de cifre ca nu i-am numarat dar poti lua referinta de la politie.

      3. Il stiu insa pe rectorul "Aurel" (cu nume prenume) care:
      a) a premiat un HOT (pe Verheugen) declarat Corupt chiar de catre Comisia Europeana

      b) a aparat si a ascuns un HOT (pe Ponta)
      sustinand ca plagiatul sau n-ar fi plagiat (desi sunt zeci de pagini xeroxata)

      Nu te-am vazut sa spui nimic despre faptele lui Aurel.
      • -2 (4 voturi)    
       @ Alex (Miercuri, 3 aprilie 2013, 7:27)

       Radul22 [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

       El a putut intra. Avea cerere aprobata. Problema este ca doreau sa intre si tertii de care iti ziceam.
       Pentru ei nu s-a facut cerere si teoretic fara legimatie/carnet nu puteau intra dupa ora 20. De acolo s-au inflamat spiritele.

       Doctorandul a intrat fara probleme
   • +1 (5 voturi)    
    Citesc si ma crucesc: (Marţi, 2 aprilie 2013, 17:50)

    alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

    Citesc si ma crucesc, cand vad ce scrii:
    "Nu se poate generaliza si protesta impotriva securizarii UBB, cand e vorba despre o actiune de legitima aparare "


    Mai Vasile, Universitatea sunt Studentii Universitatii ! Ce e Universitatea fara Studenti? O cladire goala ca mii de alte cladiri!

    Adica "legitima aparare a Universitatii" impotriva "Universitatii insasi"?

    Din ce spui tu, reiese ca "tu" si "Aurel" si "alti cativa" sunteti "Universitatea" ?
    Gresit "Tu" (daca esti acolo nu si daca esti doar numai avocatul lor) si "Aurel" si
    altii" sunteti doar Angajati ai Universitatii.....Sunteti platiti de Universitate adica de Stat, ca sa ii ajutati si invatati pe cei care Constitutie, Universitatea: pe Studentii Universitatii

    Studentii Universitatii sunt trupul si sufletul Universitatii ! Universitatea sunt studentii!

    De cand, "tu", "Aurel" si "alti cativa" aveti tupeul (da tupeul , asta e cuvantul corect) sa va declarati ca fiind "Universitatea" si sa declarati ca "studentii va ocupa clasele" si "ca voi ii dati afara in legitima aparare"

    Doamne Dumnezeule, daca asta a ajuns sa fie corpul profesoral de la Universitatea din Cluj ma cutremur... acolo erau oameni , profesori care imi imprumutau cartile lor personale, doar ca sa le pot citi, desi eram la alta unitate de invatamant superior. Unii dintre ei nici macar nu ma cunosteau, si imi spunea :
    "du-te la profesorul xxx si roaga-l sa-ti imprumute cartea yyy, spune-i ca l-am rugat eu..."
    Asta era atmosfera in Universitatea aia...
    Mai Vasile si mai Aurel , unde ati dus ma, Universitatea din Cluj?

    "Sunteti in legitima aparare si aveti dreptul sa va baricadati" in fata studentilor, "si sa evacuati Universitatea de proprii Studenti" care sunt Trupul si Sufletul Universitatii?
    Asta ati ajuns sa scrieti si sa ganditi?

    Doamne iarta-ma!
    • +4 (4 voturi)    
     Universitate = studenti + profesori (Marţi, 2 aprilie 2013, 18:35)

     Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

     Alex1234, aici nu-s de acord, nu cred ca universitatea e a studentilor, dupa cum nu cred ca este nici a profesorilor. Si nici nu cred ca profesorii trebuie sa fie acolo ca sa-i slujeasca pe studenti (nu e niciun 'studentul nostru stapanu nostru), desi asta se intampla deja intr-un mod pervers atat cu studentii straini (se intampla si pe vremea lu Ceasca), cat si cu studentii actuali ('la mine-n facultate nu pica nimeni, s-a inteles' ? nu de alta, dar finantarea se face pe cap de student, m-ai inteles). Universitatea a aparut ca si ar fi bine sa redevina o comunitate a studentilor si a profesorilor. Deocamdata e inca de constientizat acest lucru simplu in aparenta.
     • 0 (4 voturi)    
      Nu cred ca ai dreptate (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:21)

      alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

      Prietene,

      1. De ce pui persoane fizice in ecuatie...si de ce pui cum se simt ele unul fata de altul?
      Aici vorbim de Student si Profesor cu S-mare si P-mare. De notiuni nu de indivizi.
      Nu vorbim de studentul X si profesorul Y fiecare cu marimea sau nimicnicia lui...

      2. Apoi de ce pui iluzorii injosiri jenante cum ar fi ideea ca eu m-as fi gandit o clipa ca "Profesorul ar fi sluga Studentului"
      Numai faptul ca tu te-ai putut gandi la asa ceva ma face sa fiu jenat...nu de mine, sau de tine ci de faptul ca ai putut sa pui Profesorul in pericol de a cadea in acest raport cu Studentul.
      Asa ceva nu exista. Profesorul este "Cel de la care Studentul invata"...cum sa fii sluga "Celui care invata de la tine" ?
      "Studentul" prin definitie e "Cel care vrea sa invete"
      Faptul ca un profesor ar putea gandi un raport 'de sluga' inseamna ca simte ca nu e cu adevarat profesor...
      Caci ar fi absurd ca un Profesor sa creada "Ca ar fi sluga celor care invata de la el", cand el are "invatatura" si celalalt "nu o are".
      3. La fel si invers? Cum ar putea gandi "Cel care Vrea sa-nvete"(Studentul) ca ar putea fi "stapanul celui de la care invata"
      Ar fi un Idiot, nu un Student daca ar crede asa ceva. Si nu de Idioti vorbim aici ci de Studenti.
      4. Universitatea este Studentul .....pentru ca Studentul este Scopul in sine a Universitatii....mai exact Devenirea Studentului de la "cel care vrea sa-nvete" la cel care "a ajuns sa stie ceva,,,cat de putin"
      5. Profesorul este Mijlocul prin care Universitatea isi realizeaza scopul, dar scopul, subiectul, cel despre care este vorba in propozitie este Studentul ...
      6. A spune asta nu-nsemana a idealiza pe studentul x si al cobori pe profesorul y
      A spune asta inseamna ca este absurd ca Profesorul sa se raporteze Cu Adversitate fata de Student
      Cum adica sa se raporteze "Cel care invata pe cineva" ca Adversar al "celui pe care il invata"?
      Ala nu mai e Profesor...e un Ciudos.
      • +3 (3 voturi)    
       Colaborare (Marţi, 2 aprilie 2013, 23:22)

       Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

       Prietene, am sa te lamuresc putin: in momentul de fata avem cu totii o mentalitate de client care trebuie servit in raport cu toate si toti: fata de politicieni, pentru ca noi i-am pus acolo sa ne reprezinte (serios? eu credeam ca au ajuns acolo ca au tras sfori si au dat spaga), fata de functionari pentru ca sunt doar niste paraziti si traiesc din impozitele noastre etc. Aceasta relatie client furnizor a fost brevetata in anii '90 la UBB de catre Marga in legatura cu relatia dintre student si universitate. Fiecare facultate face frumos ca sa atraga cat mai multi studenti si sa pice cat mai putini, ca sa nu piarda finantatorii. Modelul a fost exportat apoi cu succes si in alte universitati din RO. La un asemenea reflex ma refeream. Eu merg insa si mai departe decat tine: studentii si profesorii trebuie sa colaboreze inclusiv prin a invata impreuna, a-l ghida pe student sa descopere singur cat mai multe lucruri si nu doar prin a-i turna cu tolcerul in cap niste lucruri si a-l examina mai apoi.
 • 0 (6 voturi)    
  De rasul curcilor (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:04)

  Radul22 [utilizator]

  Fratilor, intamplator sa stiti ca lucrez si am studiat la UBB.
  Grupul acesta de rebeli e vazut de absolut toata lumea (inclusiv asociatiile studentesti veritabile gen OSUBB) ca o gluma proasta. Niste copii care nu au ce spune,dar vin si blocheaza un amfiteatru.
  De ce nu occupy piata din fata cladirii UBB? Ce ii impiedica? Sa stea acolo, sa manifesteze, sa isi instaleze un cort (ca au mai fost cazuri etc.), dar sa nu blocheze o sala de 200 de locuri.

  PS: o antipatizez pe Soos, dar are dreptate aici.
  Turma asta de rebeli e instigata de niste psedo-profesori de o indoielnica prestatie stiintifica dintre care ii remarc pe Vilcu, pe Runcan, pe Vincze. Agitatori care sunt suparati ca noua conducere nu i-a propulsat in locurile in care sperau si acum agita spiritele.

  Imi pare bine ca Hotnews a preluat linkul fad si inodor de la Citynews.
  Ia cititi aici - si radeti! Filmul live cu ''reprezentantii'' studenilor. Nu stiu vorbi, nu stiu de ce protesteaza etc... Dar au zis sa ne spuna si noua..

  http://citynews.ro/eveniment/video-studentii-care-au-ocupat-ubb-au-motivat-cu-dificultate-gestul-lor-1237708
  • +2 (6 voturi)    
   Prietene "grupul asta" sunt si ei studenti? (Marţi, 2 aprilie 2013, 21:38)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Radul22

   1. Prietene, "Grupul asta" sunt si ei studenti?

   Da sunt.

   Atunci au si ei dreptul lor de a se organiza si discuta in cadrul Universitatii si nu prin piete si metrouri...

   2. Nici tu, nici eu, nici [profesorii, nici nimeni nu suntem instante morale ca sa judecam in public valoarea morala a acestor studenti....atat timp cat n-am auzit ca au incalcat legea , ca se drogheaza, ca fac pornografii ....n-avem nimic a zice despre ei personal in public.
   Zic "in public", caci e treaba ta ce spui acasa la tine despre ei. Dar nu e bine sa mergi pe strada si sa urli la unii spunandu-le "ma idiotilor"!, suna rau sa faci asta, crede-ma.

   3. De aceea mie mi se pare "rudimentar" ce ai facut tu judecandu-i pe altii in trei cuvinte
   "Grupul acesta de rebeli e vazut de absolut toata lumea (inclusiv asociatiile studentesti veritabile gen OSUBB) ca o gluma proasta"

   Eu cred ca "o gluma proasta" este sa vorbesti despre cineva asa in public...

   4. Apoi sa stii ca daca esti "mai prost" nu inseamna ca "ai mai putine drepturi". Cel mai Idiot Student daca e Student are aceleasi Drepturi de a folosi o sala sau orice altceva, ca si cel mai Destept Student.

   5. Apoi daca "idiotii" astia de care zici, sunt aceeasi care au protestat impotriva lui Verheugen, un corupt notoriu, declarat corupt chiar de catre Comisia Europeana... atunci sa stii ca si eu sunt la fel de "idiot" ca si ei...Caci si eu cred ca e o rusine ca Un Corupt adica un Hot (ca sa fie mai clar termenul), ca Verheugen, sa fie decorat de Universitatea din Cluj.
   ca Doctor Honoris Causa sau ce i-o fi dat...
   Cum sa premiezi Un Hot pentru ca a fost in Slujba Onoarei ?
   Si eu daca eram acolo as fi protestat. Nu pentru mine, pentru Universitatea la care as fi fost Student.
  • 0 (4 voturi)    
   Studentii si turma (Miercuri, 3 aprilie 2013, 3:10)

   siv [utilizator] i-a raspuns lui Radul22

   faptul ca tu te referi la niste studenti care sunt destul de articulati in ceea ce cer (vezi dezbaterile de pe privesc.eu) ca fiind o turma spune multe despre educatia pe care ai primit-o la ubb. era la sectia de cresterea animalelor?

   si faptul ca tu continui sa lucrezi la ubb, si te referi la studentii ei ca la o turma spune multe despre respectul tau pentru cei care vin acolo sa invete.
   esti cumva pro rectorul bolovan?

   eu zic sa pui mana pe tastatura si sa cauti sa intelegi ce se mai intampla prin lume. vei vedea ca proteste ale studentilor cu ocuparea universitatilor sunt peste tot in lume la ora actuala.

   pana atunci citeste ceva scris de un strain care intelege mai mult decat tine despre ce se intampla la cluj:
   http://www.alterinter.org/spip.php?article3987
   • +1 (5 voturi)    
    @siv (Miercuri, 3 aprilie 2013, 7:30)

    Radul22 [utilizator] i-a raspuns lui siv

    Te-ai uitat pe linkul pe care ti l-am trimis? Ai vazut ceva articulat acolo?
    Ai fost luni seara la intalnirea deschisa dintre membrii Senatului UBB si ei?
    Eu am fost. Efectiv nu am putut afla ce doresc, ce ii nemultumeste. Dar am aflat ca nu sunt de acord cu incalzirea globala, cu faptul ca nu au sali pentru discutii si etc...
    NU glumesc. Nu am aflat ce doreau.

    PS: nu am terminat sectia de crestere a animalelor. Desi nu vad unde ar fi fost problema. Intamplator am si (o) diploma de UBB, dar am studiat ma mult in Germania, Austria si Italia.
    • +2 (2 voturi)    
     Linkul e irelevant cand sunt alte linkuri mai noi (Miercuri, 3 aprilie 2013, 16:31)

     siv [utilizator] i-a raspuns lui Radul22

     degeaba studiezi prin strainatate daca califici oameni ca fiind turme.

     linkul pe care l-ai postat e vechi, studentii au raspuns la link-ul acela aici: http://epagoge.ro/2013/cateva-lamuriri/

     e de pe site-ul celor de la filosofie, scris de unul care nu a stiut cum sa raspunda.

     iar daca raspunsul lor nu te satisface, mergi pe site-ul : http://sepoate.net/

     acolo gasesti formulate cerintele lor, imediat ce se termina o zi de dezbateri. si cum ti-am spus ii poti urmari cand dezbat.

     problema e ca tu nu intelegi tipul acesta de miscare. ei nu puteau sa aiba o lista de cerinte atat timp cand nu au dezbatut-o in mod democrat.
     si 'ei' nu sunt un grup organizat de forma unui sindicat, de exemplu. unii dintre ei fac parte din Tinerii maniosi, dar nu toti.
     'ei' sunt cei care se intalnesc in sala din ubb si dezbat--asta e ceea ce ii uneste cel mai mult.

     dar cel mai bine, daca esti din cluj, e sa te duci direct la ei in sala. ai o parere despre ce se intampla, si stii sa o articulezi, te vor asculta.
   • -1 (5 voturi)    
    Urma scapa turma (Miercuri, 3 aprilie 2013, 8:42)

    VasileB [utilizator] i-a raspuns lui siv

    Sunt miscari similare in multe Universitati din lume, e adevarat. Si noi am reusit sa copiem foarte bine forma. Cam atat. Fondul insa nu exista: asa zisele "probleme" sunt sau inexistente sau 1-2 exceptii izolate ce si-ar putea gasi rezolvarea si/sau "circumstantele atenuante" intr-o simpla discutie calma. In rest dezbaterile articulate se invart in jurul unor mofturi (ex gratuitate pentru a doua facultate) sau ale unor subiecte minore (gen camine mixte).Dar oricare dintre acele discutii si multe altele (ca teme de discutat sunt destule) se puteau desfasura intr-un mod identic evitand spectacolul dezolant al ultimelor zile. UBB ERA si ESTE un spatiu liber de dezbatere, nu a devenit brusc acum datorita acestui occupy. Trebuie sa ai niste ochelari mari de cal sa sustii contrariul.

    Initiatorii ocuparii de la UBB insa au dat impresia ca au venit la un harlem shake grotesc realizand mult prea tarziu ca un occupy-ul lor are nevoie si de niste motive cat de cat valide.
    Fara a folosi termenul utilizat de Radul22, cred la randul meu ca grupul de stundeti se misca in cadenta dupa niste comenzi discrete ce le lasa impresia ca gandesc cu capul lor.
    • +2 (2 voturi)    
     UBB spatiu liber de dezbatere? ce gluma buna (Miercuri, 3 aprilie 2013, 16:52)

     siv [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

     UBB nu e spatiu liber de dezbatere, fiindca daca ar fi fost, nu s-ar mai povesti acum despre ce se intampla acolo.
     ce spatiu liber de dezbatere e in ubb cand vine politia sa te scoata afara sau sa te impiedice sa vizionezi un film? hai sa fim seriosi.

     tu te plangi ca aici fondul nu exista, ca ei nu au probleme adevarate? probabil nu ai vazut discutiile din primele zile, cand au atacat problemele finantarii universitatii. azi sau maine vor discuta despre procesul bologna.

     te plangi ca plata la a doua facultate e un moft. gresesti. pana in 1999/2000, a doua facultate nu se platea. problema e ca ai nevoie de a doua facultate: de exemplu studiezi istorie sau filosofie, si poate te intereseaza antichitatatea sau evul mediu, pai daca vrei sa iesi bine pregatit, trebuie sa inveti latina si greaca. faci matematica, si te intereseaza matematica aplicata, pai poate iti trebuie ceva finante sau poate fizica, medicina etc. in strainatate problema asta nu se pune ca si la noi, fiindca ei deja au un fel de dubla specializare.
     ei bine, de cand cu procesul bologna nu mai exista duble specializari.

     mai mult, ai auzit de "continuing education"? deci, a doua facultate nu e un moft, e o necesitate.

     te mira ca se preocupa de caminele mixte. (cam o ora, doua s-a discutat despre acest subiect--din cate stiu eu) cei doare pe ei e cum sunt tratati cand se duc sa-si viziteze prietenii si portarul sa se comporte cu ei ca si cu ultimul borfas.

     intr-adevar discutiile din romania sunt foarte diferite de cele din strainatate. dar asta nu din cauza ca in romania nu exista probleme si curge apa si mierea pe aici, ci fiindca problemele cu care se confrunta romania sunt deja demult timp rezolvate in strainatate.
     • -1 (3 voturi)    
      cam superficial (Miercuri, 3 aprilie 2013, 18:40)

      VasileB [utilizator] i-a raspuns lui siv

      Este acelasi exemplu unic, intamplat intr-un context cu totul si cu totul special, in care Universitatea s-a vazut in fata unui fenomen fara precedent pe plan local, si a reactionat asa cum stim. Dar in 99.99% din cazuri nu a fost nici o problema. Nu inseamna ca brusc UBB nu mai e libera dezbaterii. Fii convins ca la a 2-a ocupare si la cele ce vor urma nu vor mai exista astfel de reactii. Si nu pentru ca ele ar fi legitime ci pentru simplu motiv ca asa cum un organism sanatos mai prinde o reaceala-doua pe an, trebuie si Universitatea sa se obisnuiasca cu faptul ca avantajele democratiei se pot transforma in dezavantaje pe termen scurt (ce se manifesta tot ca si raceala, primavara si toamna ;) ). Dar cum vin, asa se vor si stinge, ramanand fiecaruia dintre participanti amintirea placuta ca au participat la o rebeliune (chiar daca gratuita) in timpul facultatii.

      Pe de alta parte, nu ma plangeam de subrezimea subiectelor. Era o constatare. Toti vrem sa fie bine si sa nu fie rau, si putem discuta la nesfarsit asta (de exemplu ai mei spuneau ca in 90 aveau bursa toti studentii cu media peste 5. as vrea sa fie si acum la fel... Ei nu e, dar am o sumedenie de alte oportunitati pe care ei nu le aveau atunci. mie mi se pare fair...). Ce vroiam eu insa sa subliniez este ca nu asta a fost motivul. Aceste dezbateri sunt doar manifestari sterile a unei pripite nevoi de a justifica occupy-ul (mai ales ca a fost planuit inainte de evenimentele din 21 ;) ). Dar din exterior sa stii ca acele dezbateri (pe le-am urmarit pe toate cu maxima atentie pentru simplul motiv ca imi pasa) au aerul unui OTV universitar. In care semidocti isi dau cu parerea despre tot si toate si arunca cu emfaza intrebari "grele" catre institutie (intrebari al caror raspuns, in proportie de 95%, se gaseste cu usurinta folosind un Google).

      Raman la parerea ca occupy-ul UBB a fost un scop, si nu un mijloc.
      • +1 (1 vot)    
       si ce e rau in a protesta? (Miercuri, 3 aprilie 2013, 20:36)

       siv [utilizator] i-a raspuns lui VasileB

       Ma bucur ca le-ai urmarit si ma bucur ca iti pasa. Daca iti pasa, presupun ca faci ceva concret. faptul ca te uiti la acele dezbateri e ceva. dar mai mult?

       si eu tot din exterior le urmaresc. si da, te uiti la ele si unele sunt foarte slabe, dar oare de ce sunt slabe?
       te-ai gandit ce oportunitati ofera educatia din romania pentru dezbateri? cum sunt invatati studentii din romania sa discute in contradictoriu? este incurajat spiritul critic?

       eu sunt uimit ca reusesc sa se asculte unul pe altul fara sa se faca prosti si tampiti si turme.

       cei de acolo chiar fac primii pasi. iar unii ca tine se burzuluiesc la ei ca nu sunt la niveluri mai ridicate. pai care sunt ne-studentii care le ofera niveluri mai ridicate? ce example au? cand intelectuali din romania se cearta si se jignesc unii pe altii in legatura cu icr, discutia constructiva a studentilor le da clasa.

       Si in alte tari, daca esti profesor sau intelectual, cand vine studentul si-ti vorbeste de experienta lui in proteste, nu ii dai in cap si il critici, ci il incurajezi fiindca a protesta e normal. Iar protestul occupy e mai special decat altele tocmai fiindca deciziile se iau in mod democratic si toti trebuie sa-si argumenteze pozitiile si sa obiecteze folosind argumente. Nu inteleg ce te supara sau deranjeaza la faptul ca unii oameni vor sa schimbe ceva.
       • 0 (0 voturi)    
        Bune intrebari:) (Joi, 4 aprilie 2013, 11:11)

        VasileB [utilizator] i-a raspuns lui siv

        Da, fac ceva concret. Fac ceea ce ma pricep cat mai bine posibil. Ma consider privilegiat ca pot vedea efectele pozitive, si ca sunt schimbari imediate. Dar ce fac e mai putin important.

        Din punctul meu de vedere e mai important cum fac: cu bun simt, fara a folosi forta, respectandu-i pe cei din jur, fara a umili pe nimeni pentru a-mi exprima o idee si fara a avea in spatele meu un grup de oameni ce incearca sa-mi explice cat de legitim e un "viol".

        Mi-e sila sa ii fac eu altuia binele cu forta. Si incerc sa-mi amintesc mereu ca lumea nu s-a nascut odata cu mine.

        Dar nici unul dintre cele de mai sus NU se intampla in acest asa-zis protest. Pe langa lipsa unui motiv (pe care credeam ca l-am explicat deja) acesta este al doilea lucru care nu-mi place la el.

        Nu are ce cauta un PUMN intr-o universitate! Un creion intr-un astfel de pumn nu reprezinta decat o arma alba.

        "Fighting for peace is like f..king fo virginity" . Si, as adauga eu, "like occupying for liberty".
 • +2 (2 voturi)    
  Libertatea de exprimare (Marţi, 2 aprilie 2013, 20:27)

  eretic [utilizator]

  Grecia antica avea acum vre o 2000 de ani spatii publice special amenajate pentru dezbateri libere. In ce directie merge " civilizatia " actuala daca trebuie sa folosim forta pentru a avea un asemenea spatiu......
  • 0 (4 voturi)    
   Pai.. (Miercuri, 3 aprilie 2013, 9:05)

   VasileB [utilizator] i-a raspuns lui eretic

   nu stii vorba aia cu "... multi sar gardul cu poarta deschisa"?
   De fapt s-a folosit forta pentru ca preocupati de propriile orgolii nu a vazut nici unul usa deschisa. Sau... nu au vrut sa o vada. Mai ieseau in evidenta altfel?

   Eliberam ocupand! cam asta e deviza:)
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 3 aprilie 2013, 2:03)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by