"Revendica-ti Universitatea!". Cu acest mesaj aproximativ 30 de tineri, studenti si absolventi ai Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, au ocupat pe 26 martie o sala de curs cerand ca UBB sa devina "un spatiu liber pentru dezbateri". Incepand de atunci, in fiecare zi studenti, fosti studenti si cadre didactice se aduna la universitate pentru a dezbate "problemele educatiei". Intre timp, o miscare similara a inceput si la Bucuresti, la Facultatea de Istorie, unde mai multi studenti s-au solidarizat cu colegii lor din Cluj. Protestele de la UBB au inceput la cinci zile dupa ce conducerea universitatii a interzis accesul la o proiectie de film urmata de dezbateri, organizata de "Tinerii Maniosi" in cadrul universitatii, cu aprobarea acesteia.

Proteste la UBBFoto: Captura CityNews.ro

Pe 21 martie, un doctorand al Facultatii de Filosofie a solicitat si primit de la decanat aprobarea organizarii unei proiectii de film documentar in cadrul unei sali din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai. Aici urma ca de la ora 20:00 si pana la ora 22:00 studentii sa vizioneze filmul "Blokada" dupa care sa dezbata temele centrale ale documentarului, scrie Mihai Gotiu pe Vox Publica. Potrivit acestuia, proiectia documentarului si discutiile libere ulterioare faceau parte dintr-un proiect initiat de "Tinerii Maniosi", care au mai organizat astfel de proiectii in spatii ale UBB.

Pe 21 martie portarii Universitatii le-au interzis, insa, accesul in cladire persoanelor care nu aveau carnet de student la facultatile care au ore in Corpul Central, acolo unde avea loc proiectia documentarului, sustine Gotiu.

Universitatea Babes-Bolyai: Personalul de paza avea voie sa permita accesul doar cadrelor didactice sau studentilor UBB

Pe 22 martie, Universitatea Babes-Bolyai a publicat un comunicat de presa in care anunta ca "se delimiteaza de protestele organizate joi, 21 martie, de catre un grup de aproximativ 30 de persoane, nemultumite ca nu au fost lasate sa intre, dupa ora 20:00, in cladirea rectoratului, in conditiile in care regulamentul Universitatii Babes-Bolyai nu permite organizarea de manifestari, in interiorul cladirilor sale, dupa ora 20:00".

"Unul dintre doctoranzii Universitatii a depus o cerere care avea drept scop vizionarea unui film documentar intr-una dintre salile din cladirea centrala, de la ora 20:00 la ora 22:00. Tinand cont de faptul ca solicitantul este doctorand al Universitatii, cererea a fost initial aprobata, insa nu a putut fi pusa in practica intrucat in conformitate cu regulamentul in vigoare, accesul in UBB, dupa ora 20.00 este permis doar pentru cadrele didactice din UBB, studenti, masteranzi si doctoranzi ai UBB", sustine conducerea Universitatii.

Comunicatul mai arata ca "personalul de paza, in conformitate cu regulamentul si cu legile in vigoare, avea voie sa permita accesul in UBB doar a cadrelor didactice din UBB sau a studentilor, masteranzilor si doctoranzilor UBB. Persoanele care nu aveau nicio legatura cu Universitatea nu puteau fi lasate sa intre in incinta Universitatii, deoarece evenimentul a fost programat pentru studentii UBB".

Mihai Gotiu: Nu Andrei Marga e de vina

Intr-un articol publicat pe 24 martie pe Vox Publica, jurnalistul Mihai Gotiu scrie ca exista "o tendinta cat se poate de evidenta de politizare a UBB si de abandonare a uneia dintre principalele functii ale unei institutii academice - cea de spatiu public de dezbatere. Noua conducere a UBB a pus in practica exact ceea ce contestatarii ii reprosau lui Andrei Marga".

Intr-o sumarizare a celor mai recente evenimente petrecute la UBB, Gotiu noteaza urmatoarele:

  • "pe 21 februarie 2013, fostul comisar european Gunter Verheugen a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, in cadrul unei ceremonii al carui festivism a fost 'tulburat' de proteste. Tinerii prezenti la manifestare au acuzat faptul ca distinctia i-a fost acordata lui Verheugen pe motive politice (nicidecum pentru a-i recunoaste inexistentele merite stiintifice ori academice), totul rezumandu-se la spalarea imaginii fostului comisar, a carui firma de lobby fusese sanctionata chiar de catre organismul in care a activat, Comisia Europeana, pentru incalcarea eticii".
  • "pe 13 martie 2013, pentru a preintampina proteste similare, cladirea centrala a UBB a fost blocata pe parcursul ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa ambasadorului Austriei in Romania, Martin Eichtinger. Nici macar cadrelor didactice si studentilor care aveau cursuri, seminarii, ateliere la acea ora nu le-a fost permis accesul in cladire".
  • "pe 21 martie 2013, personalul de paza al UBB a impiedicat accesul, tot in corpul central, la proiectia si dezbaterea filmului documentar 'Blokada', desi, initial, aprobase organizarea evenimentului".

Acesta scrie ca actualul rector al UBB, Ioan Aurel Pop, a fost "aruncat in lupta" in alegerile din 2012 pentru ocuparea functiei derector "in ultimul moment", primind sprijin "atat din partea cadrelor didactice cu afiliere si/sau simpatii PSD, cat si PDL". "Mijloacele folosite pentru a accede la functia de rector vor determina comportamentul ulterior al acestuia (implicit directia viitoare a UBB), generand conditionari, platirea de polite, recompensarea si multumirea sustinatorilor. (...) Pe 4 iunie 2012 (in plina campanie electorala locala), semnatura lui Ioan Aurel Pop s-a regasit pe lista sustinatorilor candidatului USL la functia de primar al Clujului, Marius Nicoara. Cum acest lucru nemultumea vadit o parte a celor care il ajutasera sa ajunga rector (pe filiera PDL), Ioan Aurel Pop a revenit a doua zi (pe 5 iunie 2012) cu o decizie in care scrie, negru pe alb: 'In Universitatea Babes Bolyai este interzis orice tip de activitate politica, deopotriva in perioadele electorale si in cele extraelectorale'", noteaza Gotiu.

In finalul articolului, Mihai Gotiu precizeaza: "Nu mi-am pierdut cu totul speranta. Pe langa rector, UBB mai are si un Senat ca organism de conducere. Din partea caruia astept (la proxima sedinta) discutarea evenimentelor recente si chiar o pozitie publica".

26 martie: Occupy Universitatea Babes-Bolyai

Pe 26 martie, aproximativ 30 de studenti au "ocupat" sala Nicolae Iorga din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai, nemultumiti ca pe 21 martie nu au fost lasati sa vada un documentar in aceeasi cladire, scrie City News. Potrivit publicatiei, studentii au intrat in sala in jurul orei 16:00, iar la scurt timp reprezentantii universitatii le-au cerut sa plece si au chemat un echipaj de politie pentru a-i legitima.

Mesajul protestatarilor, publicat de City News:

"Revendica-ti Universitatea!

Cluj Napoca. Astazi, 26 martie - 2013, la ora 16:00, una dintre salile corpului central al Universitatii Babes Bolyai a fost ocupata de studenti, pe termen nelimitat.

Universitatea se transforma tot mai mult intr-o institutie supra-securizata. Spatiul care ar trebui sa incurajeze circulatia libera a ideilor si sa fie un forum de dezbatere a devenit cu fiecare an tot mai inchis, incremenit in practici care nu mai reflecta adevaratele probleme si nevoi studentesti. In loc sa reprezinte o pregatire pentru viata, Universitatea ne face dependenti de un sistem socio-economic disfunctional: invatamantul universitar este o marfa frumos impachetata si servita unor studenti-clienti a caror unica valoare dupa absolvire este aceea de potentiali angajati. Cel mai grav este, insa, ca studentii nu sunt incurajati, printr-un sistem participativ, sa isi faca auzite vocile.

Astfel, consideram necesara revendicarea unui spatiu autonom in interiorul Universitatii, in care vocile noastre se pot articula intr-o dezbatere libera, deschisa tuturor studentilor. Toti suntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, in care aspiratiile fiecaruia compun un proiect universitar care sa formeze cetateni implicati si critici, nu doar posesori de diplome.

Deoarece privim universitatea ca un bun comun si nu ca o institutie izolata de problemele societatii, implicarea tuturor este atat necesara, cat si binevenita ¬ a studentilor si profesorilor din toate universitatile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolventilor si a oricarei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice forma de discriminare este impotriva motivelor care au facut-o necesara.

Universitatea este a tuturor!

Aceasta este o ocupare studenteasca care nu se va incheia pana cand nu vom decide impreuna asupra problemelor reale si solutiilor posibile. Din acest moment, parerea taconteaza, atata timp cat esti aici!

Prima plenara va avea loc ASTAZI, 26 martie 2013, de la ora 18.30, in amfiteatrul Iorga, etajul I, corpul central UBB."

N.red.: Sublinierile apartin redactiei.

Prorectorul Ioan Bolovan a declarat atunci ca este vorba despre "o manifestare din partea unor studenti iresponsabili care au trecut la o actiune de protest inadmisibila in spatiul universitatii". "Au perturbat activitatile didactice, au intrat peste un cadru didactic care isi desfasura cursul acolo, au fost obraznici, i-au bruscat pe studentii Facultatii de Matematica si nu vor sa iasa de acolo. Din punctul nostru de vedere este o manifestare inadmisibila in spatiul universitatii, cu un caracter evident politic. Pentru ca anarhismul este un curent politic. Ceea ce fac ei cred ca orice politolog va poate spune ca este o manifestare politica de tip anarhist. Nu este nici de tip democratic, nici liberal, nici autoritar. Politia este aici, ii legitimeaza. Este democratia dusa la extrem pentru ca astea sunt formele prin ei inteleg ca pot sa manifeste", a continuat prorectorul (Sursa).

In aceeasi zi, pe 26 martie, Universitatea Babes-Bolyai a publicat un comunicat de presa in care "se declara deschisa spre dezbaterea oricarei probleme pe care studentii sau membrii comunitatii academice vor sa o supuna discutiei in mod civilizat, insa dezaproba incercarile de presiune si protestele de genul celui organizat fara aprobare marti, 26 martie 2013, in cladirea centrala a institutiei" (Sursa).

Dan Perjovschi publica pe Facebook o serie de desene dedicate evenimentelor de la UBB.

Mai multi profesori de la Universitate publica un apel de solidaritate cu studentii care au "ocupat" UBB. "Actiunea lor atrage atentia noastra a tuturor asupra faptului ca studentii doresc sa transforme spatiul UBB intr-un loc al dezbaterilor critice despre rolul universitatii in societatea de azi, in care pot avea loc nu doar evenimente organizate de structurile oficiale ale institutiei, ci si actiuni initiate de toti membrii comunitatii academice", se arata in mesajul semnat de mai multe cadre didactice universitare, printre care Eniko Vincze, care a candidat in martie 2012 pentru a ocupa functia de rector.

"Ne exprimam speranta ca (...) conducerea universitatii va gestiona momentul in spiritul acestor idei, dar si al principiilor asumate de ea in martie 2012 [cand Ioan Aurel Pop a fost ales rector in locul lui Andrei Marga - n.red.]. Printre altele, prin asta va putea dovedi ca renunta la regimul de securitate instalat in cladirile UBB care mentine o nedorita stare tensionata in relatia dintre studenti, cadre didactice si personalul administrativ si auxiliar. Si nu in ultimul rand, va putea incepe inlocuirea unui sistem administrativ birocratic alienator cu un regim transparent al luarii deciziilor".

Vezi aici apelul integral

Dezbaterile au continuat dupa miezul noptii, cand studentii au incearcat sa formuleze revendicarile. "Acum studentii au un spatiu liber - ramane de vazut ce vor face cu el", scrie Mihai Gotiu (Sursa).

26 martie: Occupy Universitatea Bucuresti

In paralel cu actiunile de protest de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, si la Universitatea din Bucuresti are loc o actiune de tip sit-in. "Cativa studenti de la Universitatea Bucuresti au ocupat, la ora 20, amfiteatrul Nicolae Iorga din Facultatea de Istorie. Actiunea este un gest de solidaritate cu evenimentele de la Cluj. Ocuparea a fost facuta cu sustinerea profesorilor si a decanatului", potrivit CasaJurnalistului.ro.

De aceasta data, la discutiile cu studentii au participat si cativa profesori, printre care si Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie. "Din punctul meu de vedere puteti ramane cat vreti aici. Locul Politiei nu e in Universitate. Eu pot sa vorbesc cu autoritatile sa va lase in pace. Doar n-o sa dati foc Universitatii", le-a spus acesta studentilor, potrivit sursei citate.

Vezi aici mai multe detalii despre discutiile de la Universitatea din Bucuresti

27 martie: Ziua a doua in care studentii raman in universitate

O parte dintre studenti au ramas peste noapte in sala Nicolae Iorga din UBB, iar pe 27 martie prorectorul Ioan Bolovan le-a spus celor prezenti in sala ca "actiunea a fost premeditata cu cel putin 10 zile inainte". "Avem o adresa din data de miercuri, 20 mai, la 16:23, de la Prefectura judetului Cluj, prin care prefectura ne-a atras atentia ca in data de 21 si 26 urmeaza sa fie ocupata sala Iorga pe baza informatiilor pe care institutiile abilitate ale statului le-au avut cu 10 zile inainte, pentru ca intr-o crasma sau alta unii studenti s-au laudat ca au primit bani si cadre didactice pentru ce-au facut in 20 februarie si pentru ce urmeaza sa faca. Asa ca vreau sa stie toti colegii ca unii dintre protestatari sunt platiti pentru ceea ce fac", a declarat Bolovan (Sursa).

Citeste aici textul integral al adresei prefecturii catre UBB

"Conducerea UBB a participat la discutii cu tinerii care au ocupat sala Nicolae Iorga din cladirea centrala a UBB pentru a cunoaste dorintele acestora", a anuntat ulterior Universitatea Babes-Bolyai printr-un comunicat de presa. "Unul dintre reprezentantii conducerii UBB a ramas la dezbateri pana la ora 23:00, incercand sa transmita un mesaj de intelegere si deschidere din partea UBB fata de problemele pe care studentii sau membrii comunitatii academice vor sa le supuna discutiei. Faptul ca la aceasta manifestare participa atat alumni cat si persoane din afara Universitatii pune in evidenta rolul pe care il are UBB in gasirea de solutii asupra unor probleme cu care se confrunta comunitatea, rol asumat inca de la inceput de noua conducere UBB", se arata in comunicat.

Potrivit UBB, conducerea universitatii "va continua discutiile incercand sa gaseasca solutii pentru derularea in conditii de normalitate a cursurilor programate in sala Nicolae Iorga, din cladirea centrala". (Sursa)

In cadrul dezbaterilor de pe 27 martie, protestatarii au vorbit despre bugetul alocat educatiei si cercetarii, despre bursele pentru studenti si si-au exprimat nemultumirea ca ele au ramas la acelasi cuantum, in conditiile in care taxele de studiu si tarifele la camine au crescut, despre modul in care se realizeaza finantarea facultatilor si despre anularea efectelor ierarhizarii universitatilor care ar fi trebuit sa asigure o finantare a acestora in functie de rezultatele pe care le au.

Vezi aici discutiile din cadrul celei de-a doua zile de "occupy" UBB

28 martie: A treia zi in care studentii raman in universitate

"Astazi, de la ora 14.00, in amfiteatrul 'Iorga' din cladirea centrala a UBB se va organiza un atelier pe problema examenului de admitere la facultate (este sau nu necesar; daca este, in ce forma), iar de la ora 18.00 un atelier legat de cercetare. In timpul plenarei de la ora 20.00 se va discuta sistemul Bologna si se va reveni asupra rezultatelor/concluziilor din atelierele din timpul zilei", scrie Mihai Gotiu pe Vox Publica.

"Marea nedumerire (a unor jurnalisti si nu doar a lor) consta in faptul ca cei care au ocupat amfiteatrul 'Iorga' nu au (nu au avut) o lista de revendicari prestabilite (dincolo de revendicarea unui spatiu de dezbatere liber). Iar raspunsul tine de o logica elementara: de ce ai avea nevoie de un spatiu de dezbatere daca ai avea deja revendicarile? Daca ar fi existat o lista prestabilita de revendicari NU ar fi fost nevoie de un spatiu de dezbatere!", scrie Gotiu.

29 martie: Peste 300 de studenti si profesori din UBB cer reluarea desfasurarii cursurilor in amfiteatrul Nicolae Iorga

Pe 29 martie, Universitatea Babes-Bolyai publica un comunicat de presa prin care anunta ca peste 280 de studenti si peste 60 de profesori ai Facultatii de Matematica si Informatica au depus memorii la registratura Universitatii Babes-Bolyai prin care isi exprima nemultumirea cu privire la ocuparea amfiteatrului Nicolae Iorga, din Cladirea Centrala a Universitatii. "Studentii si profesorii Facultatii de Matematica si Informatica reclama faptul ca activitatea didactica a fost perturbata din cauza ocuparii acestui amfiteatru de un grup de tineri si solicita mutarea dezbaterilor intr-un alt spatiu, unde sa nu fie deranjat procesul educativ", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, "conducerea Universitatii Babes-Bolyai a depus eforturi pentru gasirea unor solutii de compromis pentru ca procesul educational sa nu fie deranjat. Avand in vedere ca o intreaga linie de studiu, cu multi studenti si un orar aglomerat, este deservita de amfitetrul Nicolae Iorga, solutiile gasite nu pot asigura desfasurarea in bune conditii a cursurilor si seminariilor".

Universitatea anunta ca pe 29 martie au avut loc noi negocieri intre conducerea UBB si reprezentanti ai tinerilor care au participat la dezbateri in ultimele zile, "ajungandu-se la o solutie agreata de ambele parti". "Aceasta consta in eliberarea pe timpul zilei a salii Nicolae Iorga si oferirea de catre conducerea UBB a unui alt spatiu pentru desfasurarea dezbaterilor. Pentru a se definitiva intelegerea, reprezentantii tinerilor au cerut un ragaz de cateva ore pentru a supune la vot propunerea de mutare si urmeaza sa comunice conducerii Universitatii decizia luata", informeaza UBB (Sursa).

In aceeasi zi, Consiliul Studentilor din Universitatea Babes-Bolyai precizeaza ca "rolul universitatii de sustinator al dezbaterii nu trebuie sa-l excluda sau sa-l impiedice pe cel de institutie de predare si invatare si pledam pentru respectarea drepturilor tuturor studentilor Universitatii Babes-Bolyai". "Pe langa institutie de educatie si de cercetare, universitatea are si misiunea de a forma oameni de calitate, cetateni activi, rolul de a se implica activ in comunitate si de a oferi solutii la problemele acesteia, de a sustine dialogul si dezbaterea ideilor. In acelasi timp, comunitatea universitara este caracterizata de anumite valori si principii care o disting de alte comunitati si a caror respectare este necesara pentru indeplinirea misiunii acesteia", se arata intr-un comunicat al acestora (Sursa).

1 Aprilie: Comunicatul Tinerilor Maniosi

Luni, 1 aprilie, Mihai Gotiu publica un comunicat al Tinerilor Maniosi (Sursa). Acestia explica faptul ca pe 26 martie "un grup de studenti si alumni din UBB si din alte universitati au revendicat amfiteatrul 'Nicolae Iorga' din sediul central al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) ca spatiu liber de dezbatere cu privire la problemele sistemului de invatamant romanesc si rolul universitatii in societate". Potrivit comunicatului, dupa o serie de neintelegeri cu conducerea Universitatii Babes-Bolyai, protestatarii au ramas in universitate si au organizat o serie de dezbateri pe teme de educatie la care au participat si cadre universitare.

"Tinerii Maniosi s-a constituit ca un grup informal, non-ierahic, activ si reactiv fata de problemele comunitatii. De la infiintarea sa in timpul protestelor din ianuarie 2012, grupul a organizat sau s-a implicat in diverse actiuni civice, printre care: actiuni de sensibilizare a opiniei publice fata de distrugerea unor elemente de patrimoniu natural si arhitectural ale Clujului (situl arheologic de pe str. Deleu, hotelul Continental, perimetrul Lacurilor din Gheorgheni); proteste impotriva distrugerii Rosiei Montane, impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica; actiuni publice de atragere a atentiei asupra unor probleme sociale (situatia oamenilor mutati la Pata Rat, a artistilor stradali, a angajatilor de la combinatul Mechel-Campia Turzii); actiuni de curatare a spatiului public si de reamenajare urbanistica; procesul de bugetare participativa pentru cartierul Manastur; actiunea de informare a cetatenilor cu privire la candidatii la alegerile locale 'Cine este primarul meu?'; actiunea 'Ati zidit cultura vie' (impotriva politizarii ICR si a distrugerii celei mai importante surse de finantare a artei independente, AFCN); protestul impotriva politizarii UBB prin acordarea de titluri de Doctor Honoris Causa pe criterii politice; Piata Autonoma Cluj (spatiu economic care functioneaza pe principiul bunavointei si cooperarii), Critical Mass (eveniment de promovare a bicicletei ca mijloc de transport alternativ si ecologic); seria de proiectii de documentare si dezbateri 'Joia Manioasa', se arata in comunicat.

Grupul sustine ca in ultimul an a organizat mai multe proiectii urmate de dezbateri in spatii ale UBB. "Interzicerea desfasurarii proiectiei/ dezbaterii programate si aprobate de catre reprezentantii UBB a se desfasura pe data de 21 martie 2013 in cladirea centrala a reprezentat o abdicare a institutiei, in urma unor interventii si presiuni politice inadmisibile, de la unul dintre scopurile ei principale", scriu "Tinerii Maniosi".

Acestia anunta ca s-au solidarizat cu studentii si cadrele didactice care au "ocupat" o sala din cadrul UBB, exprimandu-si in acelasi timp revolta fata de "modul in care s-a incercat blocarea desfasurarii acestor dezbateri legitime si necesare, precum si de diversiunile intreprinse, in acest scop, de catre reprezentantii unor institutii publice - in frunte cu reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul judetului Cluj".

"Amintim ca Rectorul acestei institutii de invatamant superior, Acad. Ioan Aurel Pop, a declarat, cu privire la manifestarile pomenite, ca intr-o tara europeana democratica este firesc sa existe opinii diferite pe diverse teme, iar acestea sa poata fi expuse public, in conformitate cu dreptul la libera exprimare", se mai arata in comunicat.