Au inceput inscrierile in clasa pregatitoare si clasa I

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 2 aprilie 2013, 11:26 Actualitate | Esenţial


Marti, 2 aprilie, au inceput inscrierile in clasa pregatitoare si clasa I. Potrivit metodologiei, pana pe 22 aprilie se desfasoara prima etapa destinata inscrierii tuturor copiilor, atat la scolile de circumscriptie, cat si la celelalte scoli. La etapa a doua vor participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o scoala dupa prima etapa. Inscrierea se face la scoala pe care parintii vor ca cei mici sa o urmeze, prin completarea electronica a unei cereri-tip. Aceste cereri pot fi completate si online, pe edu.ro, insa si in acest caz parintele va trebui sa mearga la scoala la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.
 
Este obligatorie inscrierea in clasa pregatitoare a copiilor care implinesc 6 ani pana la 31 august 2013, iar la solicitarea parintilor se pot inscrie in clasa pregatitoare si copiii care implinesc 6 ani pana la 31 decembrie 2013, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice o permite. Prin exceptie, numai anul acesta, copiii in varsta de 7 ani pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I.

In prima etapa inscrierea se poate face la o singura scoala (inscrierile multiple sunt detectate de aplicatia informatica, ce va bloca inscrierea la o a doua scoala). Anul acesta, parintii care nu vor scoala de circumscriptie trebuie sa opteze, in cererea de inscriere, daca vor totusi ca locul la scoala de circumscriptie sa le fie rezervat. In cazul in care ei sunt respinsi la inscriere in scoala pe care o doresc si nu au bifata rezervarea locului la scoala unde sunt arondati, atunci parintii trebuie sa-si inscrie copiii in a doua etapa, la scolile care mai au locuri libere.

Actele necesare inscrierii:
 • Cerere-tip de inscriere
 • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal
 • Copie si original al certificatului de nastere al copilului
 • Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
 • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).

Unde se face evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor

Evaluarea dezvoltarii psihosomatice se desfasoara in perioada 2-19 aprilie, in intervalul orar 10.00-18.00, iar rezultatul le va fi comunicat in scris parintilor, tot in limita acestei perioade. Rezultatul nu poate fi contestat. Adresele institutiilor unde vor fi evaluati copiii sunt afisate din data de 28 martie in scoli si pe site-urile inspectoratelor scolare. Pentru realizarea acestei evaluari, parintii trebuie sa depuna la Centrul judetean de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE) sau la institutia unde se va face evaluarea o cerere tip.

Calendarul inscrierilor

Inscrierile incep pe 2 aprilie si se vor desfasura de-a lungul a doua etape. Spre deosebire de anul trecut, acum prima etapa este destinata inscrierii tuturor copiilor, atat la scolile de circumscriptie, cat si la celelalte scoli. La etapa a doua de inscrieri participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o scoala dupa prima etapa.

Prima etapa: 02 - 22 aprilie
 • Participa toti parintii care trebuie sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare sau clasa I, indiferent daca isi inscriu copiii in scoala de circumscriptie sau in alta scoala
 • Inscrierile se fac la scoala pe care vrei sa o urmeze copilul, de luni pana vineri, intre orele 08.00 - 20.00
 • sambata, intre orele 08.00 - 13.00
 • parintii pot suna la scoala pentru a fi programati intr-o anumita zi si la o anumita ora in vederea completarii cererii de inscriere
A doua etapa: 08 - 17 mai
 • Participa doar parintii ai caror copii nu au fost cuprinsi intr-o scoala in prima etapa
 • Parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa.
 • Cererile-tip de inscriere pot fi completate doar pentru scolile pentru care mai exista locuri disponibile
 • Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere.
 • In cererea-tip de inscriere pentru etapa a doua, parintii vor completa, in ordinea descrescatoare a preferintelor, maximum trei optiuni pentru scoli la care mai exista locuri disponibile.
 • Parintii depun cererea online sau la secretariatul scolii aflate pe prima pozitie din cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua.
 • 29 aprilie - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa prima etapa
 • 24 mai - afisarea listei copiilor inscrisi, dupa a doua etapa
In situatia in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare, generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:
 • existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
 • existenta unui document care dovedeste ca este orfan de unul sau ambii parinti
 • provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial
 • are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in scoala dorita

In cazul in care numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc trei criterii, apoi copiii care indeplinesc doua criterii si, in final, copiii care indeplinesc doar unul dintre criterii.

Scolile cu predare in limba unei minoritati nationale pot introduce test de limba la inscrierea in clasa pregatitoare sau clasa I, caz in care acesta poate fi aplicat inaintea criteriilor generale de departajare.

Criterii specifice:
 • Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc sa faca departajarea intre copii
 • Sunt elaborate de catre fiecare scoala in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.
 • Scolile vor afisa la sediul lor aceste criterii specifice pe 28 martie
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5229 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  nu de mult (Marţi, 2 aprilie 2013, 15:33)

  Gobelin [utilizator]

  prin februarie mai exact, dl Pricopie sustinea sus si tare ca se va intreba si va tine cont de dorintele parintilor in ce priveste organizarea clasei pregatitoare.
  iata si comunicatul oficial:

  "Pentru anul scolar 2013-2014, dorim organizarea clasei pregatitoare intr-un mod mult mai flexibil, fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum. Se evita astfel greselile facute in trecut, atunci cand nu s-a tinut cont de conditiile specifice fiecarei comunitati, de infrastructura disponibila si, poate cel mai important, de punctul de vedere al parintilor"

  Dupa acest comunicat, pauza.
  Nici vorba sa fie intrebati macar parintii, cu atat mai putin sa se tina cont de parerile lor.
  Cu alte cuvinte , gargara populista si atat, clasa pregatitoare fiind de fapt organizata la scoala,
  singura exceptie fiind scolile care au FUZIONAT cu o gradinita din apropiere, situatii extrem de rare.
  De fapt se stia din start ca nu se poate face clasa pregatitoare la gradinite, pentru ca acestea nu au acreditare pentru invatamantul primar.
  Dar desigur, prostirea boborului cu povesti de adormit Mitzure e unul din pilonii guvernarii lui Copy-Paste.

  Mai multe despre minciunile Pricop-sitului de la educatie, aici:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14233866-remus-pricopie-constat-daniel-funeriu-continua-persiste-greseala-considere-dialogul-ministerului-parintii-reprezinta-pierdere-vreme.htm


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by