Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Romania TV, ca nu exclude niciun un nume in ceea ce priveste viitorii sefi de la Parchetul General si de la DNA si ar putea "in mod normal" sa faca aceste propuneri miercuri, dupa ce marti se va intalni cu Consiliului Superior al Magistraturii si va avea ulterior o discutie cu presedintele Traian Basescu.

"In mod normal, pot sa fac propunerile si miercuri", a spus Victor Ponta, intrebat cand vor fi facute aceste nominalizari.

Primul ministru a precizat ca marti se va intalni, in calitate de ministru al Justitiei, cu sectia de procurori din CSM, pentru a discuta procedura pe care Consiliul "o considera indicata in a numi cat mai rapid posibil doua persoane pentru a ocupa cele doua functii".

Ponta a subliniat din nou ca, potrivit legii, ministrul Justitiei face propunerile, CSM le avizeaza, consultativ, dupa care presedintele numeste sefii la Parchet si la DNA.

"Nu putem ocoli aceasta procedura. Am tot incercat sa explic celor care ma criticau pe buna dreptate de ce ma vad cu CSM sau cu dl presedinte. Vreau sa am discutie intre niste institutii care in mod obligatoriu trebuie sa colaboreze. Nimeni nu poate sa-l ocoleasca pe celalalt si atunci incercam sa colaboram", a explicat premierul.

"In functie de ce discut cu sectia de procurori voi avea si o discutie cu dl presedinte, sigur ca da", a raspuns Ponta, intrebat daca se va intalni cu Traian Basescu inainte de a face aceste nominalizari.

Intrebat daca este posibila numirea Laurei Codruta Kovesi in postul de sef al Parchetului General, Victor Ponta a precizat ca nu a confirmat niciodata vreun nume, singura confirmare fiind legata de faptul ca nu-l va numi pe Daniel Morar procuror general.

"O sa fac propunerile doar daca o sa am certitudinea de la CSM si de la presedinte ca propunerile sunt acceptabile", a precizat acesta.

Victor Ponta a notat ca a existat o "agitatie" pe scena mediatica, in conditiile in care "sunt foarte multe interese legate de numirile acestea".

"A fost un moment mai militant, o parte din media a fost chiar actor, a luptat mai mult decat dl Antonescu sa nu o numesc pe doamna Kovesi, Ionescu sau Popescu, lucrurile astea sunt normale si nu cred ca a fost vorba de rea-credinta", a adaugat primul ministru.

In ceea ce priveste discutiile legate de ruperea USL, primul ministru a precizat ca "PSD nu a solicitat si nu va solicita niciodata" acest lucru: "Indiferent cate probleme vor fi sau orice suparari vor fi, noi vrem sa ducem pana la capat alianta, sa srpijinim candidatul comun la presedintie", a subliniat el.

El a sustinut ca a fost "foarte foarte clar", dupa discutia pe care a avut luni cu Crin Antonescu si alti lideri ai PNL, ca nimeni din randul liberalilor "nu a pus in discutie in mod serios ruperea USL".

Victor Ponta a mai spus ca isi doreste "o justitie mult mai echilibrata, mai libera si mai competenta" dar nu se pune problema ca acum, cand USL a ajuns la putere, "putem face orice si ii fugarim doar pe PDL-isti".

Victor Ponta, despre numirea procurorilor sefi: O sa fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru Romania / Si Basescu a facut un compromis, sa stiti ca nu e foarte fericit ca nu e Daniel Morar procuror general

Premierul Victor Ponta s-a declarat dispus, luni, sa faca toate compromisurile pe care le considera "bune pentru Romania", aratand ca si presedintele Traian Basescu a cedat acceptand faptul ca Daniel Morar nu va fi numit in functia de procuror general.

Seful Guvernului a facut aceasta declaratie la Palatul Parlamentului, dupa discutia avuta cu liderul liberal Crin Antonescu, care se opune unei eventuale numiri a fostului procuror general Laura Codruta Kovesi la sefia DNA.

"O sa fac toate acele compromisuri pe care le consider bune pentru Romania, chiar daca ele sunt daunatoare pentru mine personal. In momentul in care ajungi intr-o functie importanta trebuie sa faci o balanta. Daca credeti ca poti sa fii prim-ministru si sa iei numai decizii care sa te favorizeze personal, nu stiti ce inseamna sa fii prim-ministru", a afirmat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca numirea lui Kovesi constituie "un compromis bun", el a aratat ca desemnarea unor noi sefi la DNA, la Parchetul General, la DIICOT este "un lucru bun, de care Romania are nevoie".

"Si eu si Crin Antonescu in multe momente am facut compromisuri. (...) Cum credeti ca se poate face altfel politica decat respectandu-l si pe celalalt si incercand sa gasesti un numitor comun? Credeti ca exista cineva pe lume care poate sa faca politica spunand 'eu vreau sa fie asa' si toata lumea face ca el? Nu, nici n-ar fi bine. Uneori cedez eu, alteori cedeaza domnul Antonescu. Cedeaza si domnul Basescu. Sa stiti ca nu e foarte fericit ca nu e domnul Morar procuror general. Asta e. A facut si domnul Basescu un compromis", a adaugat Victor Ponta.

El a reiterat ca "in mod sigur" nu l-ar fi numit pe Daniel Morar in postul de procuror general. "Da, cred ca gestul presedintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constitutionala a fost o intelegere a faptului ca nu l-as numi niciodata (in postul de procuror general- n.r.) si a faptului ca altfel ramaneam blocati in privinta numirilor", a spus Ponta, precizand ca divergentele din USL vor putea fi depasite.