Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara a declansat o ancheta in cazul unei tinere care a reclamat faptul ca patronul firmei la care era angajata, a pus-o sa inconjoare sediul societatii, intr-una din zilele de munca, pe motiv ca nu are ce sa-i dea de lucru, femeia afirmand ca a facut 250 de ture in jurul cladirii, dupa care s-a decis sa se opreasca si sa reclame fapta ca un abuz la Politie si ITM, relateaza Agerpres.

Femeia, in varsta de 23 de ani, este de profesie inginer si lucra la o firma din municipiul Hunedoara, specializata in proiectarea si executia retelelor de distributie a gazului metan.

"Patronul firmei mi-a spus ca in ziua respectiva nu are ce sa-mi dea de lucru si m-a trimis sa inconjor sediul firmei. Am facut acest lucru de 250 de ori, intre orele 8 si 11, dupa care m-am dus la Politie si apoi la ITM unde am reclamat fapta, considerand-o ca este un abuz", a declarat luni, pentru Agerpres, tanara Ionela Lungu.

Ea a explicat ca seria reprosurilor venite din partea angajatorului a inceput in luna ianuarie, la un an dupa ce fusese incadrata in firma in baza unui program de sprijin al absolventilor, facilitate oferita de stat prin intermediul agentiilor de ocupare a fortei de munca.

"Mi-am dat demisia de la acea firma dupa ce nu am mai fost primita la lucru si mi s-a schimbat incadrarea din inginer proiectant in inginer de executie. Patronul a refuzat sa ma mai primeasca la lucru si a spus ca-mi scoate biroul pe hol", a spus Ionela Lungu.

In replica, patronul firmei din Hunedoara, Jane Magaon, a acuzat-o pe tanara inginera ca nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu si ca ar fi ineficienta in cadrul firmei. El a recunoscut ca a trimis-o pe fata sa inconjoare sediul firmei, dar a precizat ca era vorba de efectuarea unei masuratori a perimetrului ocupat de cladire, datele urmand sa fie folosite ulterior.

"Daca mi-a spus ca este inginer proiectant, atunci am pus-o sa masoare perimetrul cladirii si nu s-o inconjoare. Nici acum nu mi-a adus masuratorile. Eu nu am dat-o afara pe tanara, ci i-am dat de lucru. Eu am nevoie de oameni care sa lucreze, nu sa stea acasa si sa primeasca banii", a afirmat patronul firmei.

El a acuzat-o pe tanara ca, din luna ianuarie, ar fi ramas foarte multe zile in concediu medical si ca atunci cand a venit la serviciu a refuzat sa mearga cu oamenii pe teren, pentru a supraveghea lucrarile.

ITM Hunedoara va incepe marti o ancheta in acest caz, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Sorin Gabriel Istrate. El a mentionat ca verificarile se refera la doua reclamatii depuse de Ionela Lungu la adresa fostului sau patron, in una dintre ele acesta fiind invinuit si de discriminare in fata colegilor.

"Controlul la firma din municipiul Hunedoara se va intinde pe durata a doua zile. Dorim sa verificam cele relatate in reclamatiile depuse la sediul ITM Hunedoara", a spus Istrate.

Potrivit legii, discriminarea la locul de munca se poate pedepsi cu o amenda de pana la 100.000 de lei.