Clinica de Chirurgie Cardiaca din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timisoara si-a intrerupt activitatea chirurgicala, ca urmare a lipsei de materiale sanitare si medicamente, iar pacientii cu infarct sunt in pericol de moarte, a anuntat, luni, prof. univ. dr. Marian Gaspar, seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si coordonator al Departamentului de Cardiologie Interventionala a IBCV Timisoara, potrivit Agerpres.

"Activitatea am intrerupt-o din data de 26 martie. Am primit adrese de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis si de la Prefectura Judetului Timis, prin care se atentioneaza directiunea spitalului si sefii de sectie ca pacientii nu pot sa-si cumpere materiale si medicamente pe perioada spitalizarii, potrivit legislatiei in vigoare. In caz contrar, spitalul trebuie sa ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizarii, iar sefii de sectie sa raspunda personal de incalcarea legii", a declarat profesorul Marian Gaspar.

Potrivit acestuia, situatia este si mai dramatica in Departamentul de Cardiologie Interventionala, unde ajung cazurile de urgenta cu infarct miocardic acut, pentru care nu exista materiale necesare actului terapeutic. "Fara o interventie de urgenta in primele ore de la infarct, acesti pacienti pot muri", a precizat chirurgul.

Pana acum, pacientii isi cumparau o parte din materiale si medicamente pe care spitalul nu avea banii sa le achizitioneze.

"Chiar daca erau asigurate materialele din Programul National de Infarct pentru 30 de cazuri, acestea erau insuficiente, pentru ca aveam urgente de peste 70 de cazuri pe luna. Nimeni nu poate programa cate cazuri pot face infarct intr-o luna", a adaugat Gaspar.

El a subliniat ca tocmai forurile care trebuie sa asigure banii in sistem se intreaba "surprinse" de ce nu au spitalele bani pentru a acoperi toate cheltuielile pacientilor pe perioada spitalizarii. Iar, daca pacientii, in disperare de cauza - adauga medicul - vor sa-si cumpere materiale cu resurse personale, pentru sanatatea proprie, legea nu le da voie.

Pacientii care au indicatie chirurgicala sunt trecuti pe lista de asteptare pana la rezolvarea oficiala a starii de blocaj financiar. Chirurgii de la IBCV Timisoara asteapta o intalnire oficiala cu responsabilii spitalului si cu reprezentantii Casei Judetene de Sanatate, ai Prefecturii si cu cei ai Colegiului Medicilor din Judetul Timis.

UPDATE 15.00Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a solicitat o pozitie managerului institutului, care l-a informat ca "orice pacient venit de urgenta va fi preluat si rezolvat fara nicio problema, in consecinta conducerea isi expirma totalul dezacord cu cele spuse in comunicat, de care nici nu a fost informat. Astazi, 1 aprilie, a avut loc deja o interventie chirurgicala, deci nu exista nicio ipoteza de inchidere, institutul nu confirma comunicatul."

Nicolaescu a mai spus ca managerul l-a mai informat ca "de joi domnul profesor este dat disparut", neprezentandu-se nici la facultate nici la spital.

"Am cerut corpului de control al ministrului sa faca o ancheta", a declarat ministrul