Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sustine ca Hala Matache va fi reconstruita la 50 de metri distanta de locul unde se afla initial, pastrandu-se, totodata, elementele originale ale monumentului.

"Se dezafecteaza (Hala Matache - n.red.) si se reconstruieste la 50 de metri mai incolo, cu elementele originale. Asta o spun de patru ani de zile. Tot ce s-a intamplat in acesti patru ani nu au fost decat frane puse de o parte a societatii civile. A ajuns toata lumea sa vada cata minciuna este in treaba asta - opt plangeri penale ca am distrus monumente istorice, sase procese, dintre care doua la Cluj si patru in Bucuresti. A stat pe loc, dintr-o ambitie idioata a unuia care nu are niciun fel de legatura, ci cauta simboluri pentru care trebuie sa se lupte", a declarat Sorin Oprescu, duminica dimineata, la Pro Tv, potrivit Agerpres.

Marti, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, declarase pentru ca va depune o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 impotriva reprezentantilor Primariei Capitalei si ai conducerii Ministerului Culturii care au autorizat si avizat mutarea Halei Matache.

Nicusor Dan a spus ca motivul plangerii il constituie incalcarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care prevede ca desfiintarea neautorizata, distrugerea partiala sau totala a unui monument istoric constituie infractiune si se sanctioneaza in conformitate cu legea.

Presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a amintit si de prevederea, din aceeasi lege, potrivit careia nu se poate muta un monument decat in cazuri extreme - alunecare de teren, cutremur - cu exceptia cazului in care salvarea materiala a acestuia ar necesita in mod imperativ deplasarea lui.

Primaria Capitalei a anuntat marti ca detine toate avizele necesare demontarii si stramutarii Halei Matache.