Zeci de perchezitii au loc, duminica dimineata, in Bucuresti si in sase judete, printre care Ilfov, la persoane suspectate de fraude bancare, actiunea fiind o continuare la dosarul Stan-Ruse, in care au fost facute arestari in toamna lui 2012, au declarat surse judiciare citate de Mediafax. Suspectii vizati de aceste descinderi ar fi luate credite cu acte false, potrivit surselor citate. Prejudiciul produs in acest caz este estimat la 22 de milioane euro.

In toamna anului trecut, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) informa ca invinuitii din dosarul fraudelor bancare ale gruparii Stan-Ruse sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Din cauza complexitatii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucuresti de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, ar fi incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, acesta ar fi folosit inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania", a mai aratat DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.

Tot el se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Activitatea infractionala ar fi fost sprijinita, au aratat procuroriicitati de Mediafax, de catre Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Florian Dragos Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent in functia de director adjunct in Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Catalin Ionut Rosu era auditor, iar Andrei Atanasiu era expert in Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisa incetarea activitatii celor trei in functiile ocupate.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi au facut, in 1 noiembrie 2012, 50 de perchezitii la locuintele invinuitilor si la sediile unor firme din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu, membrii gruparii fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

Prejudiciul produs de gruparea infractionala a fost estimat la 22 milioane euro.

Procurorii DIICOT aratau, intr-unul dintre referatele cu propuneri de arestare, ca gruparea initiata si coordonata de Mihai Stan si Daniel Ruse a reusit sa cuprinda peste 80% din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului.

Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", a sustinut Asociatia Romana a Bancilor, punct de vedere exprimat anterior si de guvernatorul BNR.